vrijdag 17 oktober 2014

Orde houden

Ooit, in een ver verleden, schreef ik me in voor de lerarenopleiding en volgde met plezier de lessen van dat eerste jaar. Tot het moment dat mijn stage begon ging alles goed.
 
 
Maar toen brak dus de tijd aan voor de praktijk. Ik werd voor een brugklas gezet en moest Engelse les gaan geven. Dat alles werd op film opgenomen, zodat ik het later zelf terug kon kijken tijdens mijn beoordeling. Ik herinner me dat de les over dierennamen ging.


Eén bijdehandje uit de klas stelde voor om die dieren te gaan uitbeelden. Met een veel te zachte stem zei ik dat het niet de bedoeling was en lachte er net iets te lief bij. Het volgende moment liepen de leerlingen door de klas, al kakelend en loeiend, een soort dierendans te doen.
Ik stond erbij en ik keek ernaar.
 
Ik geloof niet dat ik die film ooit heb terug gezien. Ik koos het hazenpad (om in dierentermen te blijven) en verruilde het lesgeven voor een studie communicatie.
 
Op de een of andere manier is het nooit meer goed gekomen met orde houden in een groep. Laatst werd ik gevraagd te gaan uithelpen op school met het oefenen van een toneelspel. Een aantal kordate moeders stond al klaar om de groepsindeling te doen. En al die groepjes gingen gelijk aan de slag, onder een strak regime. Behalve die van mij. Die trapten lol en gingen alle kanten uit.


 
Ik zag één van de moeders met een strenge blik naar me kijken. Het jongetje uit mijn groepje had het ook gezien.
"Voor die mevrouw ben ik bang", vertrouwde hij me toe in alle eerlijkheid.  
Ik knipoogde naar hem en kon er maar één ding op antwoorden.
Ik boog naar hem toe en fluisterde in zijn oor:
"Ik ook!"  

24 opmerkingen:

 1. Daarom ben ik les gaan geven aan volwassenen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik voel helemaal met je mee!
  Ieder zijn ding!
  Fijn weekend, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vooral jouw bekentenis aan het jongetje, moooi! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi,hi, leuk verhaal, dat is dan weer één van jou kwaliteiten en ik weet zeker dat jij er nog veel meer hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, mijn dochter is juf, dat vind ik zo knap! Ik zou het ook niet kunnen. Mijn andere dochter studeert trouwens communicatie. ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tijdens mijn opleiding aan de Ped. Academie liep ik ook vaak stage. Heel leuk, maar soms ook minder leuk. In het laatste geval kon de vaste docent van zo'n klas meestal zelf geen orde houden en kreeg je een onrustige klas in je schoot geworpen. Maar ik heb gelukkig ook veel positieve ervaringen. Uiteindelijk ben ik ook niet in het onderwijs terecht gekomen, ben wel eens benieuwd hoe ik dat uiteindelijk zou hebben gedaan. Ik denk de eerste maanden streng maar rechtvaardig, daarna de teugels wat laten vieren, er vanuit gaande dat ze dan wel weten wat ze wel en niet bij je kunnen doen ;-).

  Wat zul jij vreemd opgekeken hebben toen de leerlingen ineens allemaal door de klas gingen lopen ;-).

  Fijn weekend. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha mooi verhaal. Ik ben ook niet zo'n goede orde houdster. Maar toen ik een keer op een volleybalkamp meehielp kreeg ik zonder veel moeite de groep stil. Ik weet nog steeds hoe magisch dat voelde. En dat door alleen het goede voorbeeld aan de kinderen te geven.

  ps jij ook bedankt voor je kaartje. En dat leuke kussen is idd een kant en klaar pakket.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een verhaal Carolien! Doet me denken aan een verhaal twee weken geleden in de krant van een zij-instromer die na een jaar volkomen gesloopt was en weer vertrok en daar een boek over schreef.
  Gelukkig heb je later toch je bestemming gevonden!
  En nog bedankt voor je mooie kaartje! Toch een mooi initiatief!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha Lien... ik zie dat al zo voor me... al die leerlingen die door de klas liepen te loeien en mekkeren! Dat was nog eens expressie en beweging! Gewoon vakoverschrijdend lesgeven! Jij was je tijd meer dan voor! Jammer dat je niet doorzette! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig...!...jij bent een superrr juf...!...leuk...!...liefs van mij...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat zou hij nooit toevertrouwd hebben aan die andere mevrouw. ;-)
  Elk zijn talent, alles heeft zijn voor- en nadelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zeer herkenbaar! Ik volgde diezelfde opleiding maar zat ze helemaal uit. De stagelessen waren nochtans ondermaats maar ik gaf plastische opvoeding dus dat was wat minder belangrijk. Ik deed een paar interimjobs in het onderwijs maar ik wist van meet af aan dat het niks voor mij was. De hel is het zo voor een klas staan... brrrr! Respect voor al die juffen hoor! Ik zit liever in mijn ateliertje, veilig en op mezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat jongetje had jou vast wel als juf gewild. Maar een klas vol pubers.......je denkt vast; dan ben ik nu beter op mijn plek. En nu hebben we meester Maarten.
  Een fijn weekend, groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O geweldig om te lezen. Ik wilde ooit de Pabo doen maar durfde niet, bang om voor zo'n hele klas te staan, je begrijpt het wel denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. geweldig! Ik zie het zo gebeuren!
  Nog bedankt voor je leuke kaart.
  Fijn weekend
  Groetjes Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zag het helemaal voor me en moest toch zo lachen. Al die pubers door de klas dieren nadoen te gek, ik zou spontaan mee gaan doen. Maar zonder gekheid het valt niet mee, ik zou me er ook geen raad mee weten. Ben daar ook niet geschikt voor.
  Toen mijn kinderen nog op school zaten, hielp ik nogal eens op school en steevast kreeg ik een hoofdpijnaanval 's avonds.
  Mooi weekend!
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als ik jouw verhaal lees ben ik zo benieuwd hoe het mijn dochter vergaat op de pabo. Volgende week zie ik haar eindelijk weer eens wat langer als een uurtje, yess de hele dag op stap én een dag komt ze opruimen. Wie weet heeft ze genoeg leiderschap van haar moeder mee gekregen, ik kan wel gezag uitstralen maar of ik een hele klas rustig houdt? Ik zou het niet weten.
  Ik ben ook benieuwd of ze deze opleiding volhoudt want het enige dat ze pas liet ontvallen dat ze op deze opleiding er wel op haar neus gedrukt krijgt wat ze allemaal niet kan...tsja na 4 jaar mbo waar je tegenwoordig maar middelmatig les krijgt zal een hbo opleiding vies tegenvallen. Ik duim voor haar en jij weet in ieder geval dat jouw kracht ergens anders ligt. Knuffies!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tja, dat is één van de lastigste dingen in het onderwijs.. Ik ben blij dat ik toch heb doorgezet en bijna mijn diploma in bezit heb. Al heb ik liever een groep kleuters dan een groep 8!

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Poeh, respect voor alle meesters en juffen!
  Mooi verhaal, Carolien.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ha ha ,leuk verhaal daar ben je ook heel goed in hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 21. lief jou antwoord naar het jongentje toe , ons oudste dochter is lerares ,ik geniet echt soms van de lieve verhalen die ik hoor fijn weekend groetjes Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 22. haha zo'n herkenbaar verhaal dit! Ik heb ook de leraren opleiding gedaan he (en oef wel afgemaakt). Ik zou juf handvaardigheid worden..... Stel je ook even een handvaardigheid lokaal voor. Da's meestal 2x zo groot als een ander lokaal. Stanley messen en hamers aan de muur, emmers met behangselplak (heb je al een impressie?) Ik heb ook zo'n zachte stem en kwam ook echt niet boven de herrie van de boormachine (of schreeuwende kinderen) uit. Met de eindexamen stage werden er ook video opnames gemaakt. Vreselijk! Ik ga het nu ook weer snel even allemaal wegstoppen in een donker klein vergeethoekje in mn hoofd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heerlijk, heerlijk!!! Super leuk om te lezen. Blijkbaar liggen jouw kwaliteiten ergens anders... Eén ding is zeker: je hebt kwaliteiten!! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Kijk zo krijgen we steeds meer over je te horen...lerarenopleiding...wie heeft daar nou zin in?
  Ik zou het niet meer gaan doen nu het 1 opleiding voor kleuters en lager schoolkind is geworden hoor.
  Ik heb nog de ouderwetse kleuterleidstersopleiding gedaan en van kleuters kan ik nog steeds super genieten ook al is dat overwicht met mijn zachte stem ook wel wat minder. Ik ben niet streng en zie kinderen ook wel eens in elkaar krimpen bij strenge mensen hoor.
  Je hoeft namelijk helemaal niet zo hard te roepen of altijd maar streng te zijn want ook daar wennen kinderen aan. Hoofdzaak is dat ze zich
  Veilig bij je voelen dan komt de rest vanzelf toch?
  Als ik ga fluisteren dan luisteren ze meestal het beste....raar maar waar!
  Ik heb ook totaal geen overwicht op grotere kinderen hoor dus laat mij maar lekker kleuteren haha.
  Leuke post heb je hier weer over gemaakt!
  Jij weet wel steeds een leuk onderwerp aan te snijden waar je dan ook weer gezellig veel reakties op krijgt!
  Ik heb je volgende post ook al gelezen, nu nog even een reaktie...tot zo
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!