vrijdag 24 augustus 2018

Verlangen naar minder

Leven met 99 spullen. De schrijver van dit boek 'Verlangen naar Minder' doet dat en het maakt hem heel erg gelukkig. Als je bij mij een willekeurige kast in huis opentrekt, zitten daar alleen al 99 spullen in. En dat terwijl ik voor mijn gevoel goed bezig was.


Het boek Verlangen naar Minder las ik tijdens mijn vakantie en ik kon er, net als bij de Goede Gids, niet mee stoppen. Je beseft weer eens te meer hoe gek we bezig zijn met z'n allen in de maalstroom van kopen, kopen en kopen. En de afvalberg wordt steeds groter.

Maar dit wordt geen belerend blogje. Het is meer een biecht over hoe vaak ik zelf nog de 'fout' in ga. 
Zo had ik besloten het hele jaar geen kleding meer te kopen uit de Fast Fashion sector. Dat ging me maanden goed af. Op rommelmarkten geneer ik me al niet meer tussen de hopen te graaien.


Maar tijdens een winkelmiddag in Maastricht met mijn dochter ging ik overstag. Een vestje voor 10 euro in een zaak waar zelfs op de labels staat: made in Bangladesh (wel zo eerlijk trouwens). Maar het was zo leuk! Dus ik suste mezelf met gedachten als : "het is nu vakantie, 1 vestje verandert niets aan het wereldprobleem" en "je moet ook niet te streng zijn voor jezelf". Dat soort loze kreten. En voordat ik het wist stond ik bij de kassa om het vestje af te rekenen en even later in een andere winkel nog een oranje trui. Want hoe lang zocht ik al niet naar die kleur?

Maar Jelle zegt dat fouten maken mag en elk steentje dat je bijdraagt is er één. .Dus ga ik opnieuw beginnen. Vanaf nu wil ik weten waar mijn kleding vandaan komt. Er zijn gelukkig steeds meer eerlijke merken op de markt zoals Armedangels (gewoon te bestellen bij Wehkamp trouwens). 

Het boek gaat trouwens over meer dan duurzaamheid alleen. De schrijver kon als afgestudeerd acteur niet direct werk vinden. Zijn leven speelde zich af op een donkere kamer , afwisselend in bed en achter zijn play station. Tot dat hij een reis naar Brazilië maakte en ontdekte dat het leven zoveel meer is dan dat. Hij pakte zijn onzekerheden aan, gooide zijn play station als een van de eerste objecten de deur uit en stopte met drinken en ongezond eten. 

Die hele 'reis'(letterlijk en figuurlijk) deelt hij met de lezer. Hij schrijft in het boek ook een brief aan zijn toekomstige zoon. Zo lief, zo oprecht.

Ik ben door het lezen ervan in ieder geval weer super gemotiveerd om voor minder te gaan.
Want minder is uiteindelijk meer!

Jelle blogt trouwens ook op growthinkers.nl

Fijn weekend!

Liefs,
Carolien

21 opmerkingen:

 1. Ja, het valt nog niet mee, maar de goede wil is er :) Dat kun je niet van iedereen zeggen :( Binnenkort heb ik ook een blogje over duurzaamheid, zal ook een link plaatsen naar dit bericht. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil dat boek beslist lezen. Het idee van 99 spullen is trouwens niet iets waar ik naar zal streven. Alleen mijn Roodkapjeverzameling is al 161 stuks, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het boek zet je aan het denken en leest bovendien heel lekker weg! Van alle kaarten zou je een doosje kunnen maken en dan telt het als 1!

   Verwijderen
 3. 99 spullen? dan hou ik heel veel "huis" over. Ik zal heel eerlijk zijn: ik let er nooit op waar de kleding die ik koop vandaan komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 99 spullen, klinkt wel een beetje saai....;-) Maar minder is zeker niet verkeer! Ik ben ook bezig met opruimen maar dat wil ik zelf en niet omdat iedereen het maar zo druk heeft met ontspullen e.d. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het ook voor mezelf, niet vanwege de hype. En gewoon lekker op mijn eigen manier.

   Verwijderen
 5. inmiddels ben ik spontaan op zoek gegaan naar de herkomst van de kleding van mijn favo winkel maar er staat niets over op de website vermeld. Er dan maar van uit gaan dat het niet zo verantwoord wordt geproduceerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha grappig dat je bent gaan kijken! Niet alle kleding komt tot stand door kinderarbeid, maar het zijn vaak wel de grote, goedkope ketens.

   Verwijderen
 6. Oefff... 99? Dat gaat mij nooit lukken en dat wil ik ook niet... maar de bewustwording is wel super. Naar mate dat ik ouder word (ahum, nu klink ik 88) heb ik ook steeds minder behoefte aan allerlei snuisterijen. Winkels als de Action staan me echt tegen. Maar daarentegen een mooi stuk handwerk, iets met een geschiedenis, een cadeau dat met zorg is uitgezocht; daar heb ik nog een zwak voor hoor ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik nou precies hetzelfde! Op een gegeven moment ben je gewoon verzadigd en hoef je niet het zoveelste kandelaartje/fotolijstje etc.

   Verwijderen
 7. Nou ik zei gister tegen Hemmes zal wel echt willen ruimen we hebben zoveel spullen.....ik ga het toch proberen hoor in het najaar ....ik word er zo onrustig van....nou ik hoop dat het gaat lukken.....liefs Ria ☀️💕

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die onrust herken ik! Lege kasten voelen zoveel fijner!

   Verwijderen
 8. Mijn ervaring is,dat gewoon tevreden zijn met wat je hebt,de koop-impuls behoorlijk afremt. En dan is het misschien minder belangrijk of je 99 spullen of veel meer hebt. Er komt weinig meer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klinkt als een boek dat ik ook moet lezen. Dank je voor je stimulerende blogje. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Minderen en daar bewust van genieten.
  Ik raakte ook erg gemotiveerd door het lezen van de Goede Gids afgelopen zomer.
  Bedankt voor de tip: dit boek ga ik ook zeker lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De goede gids zet je echt aan het denken hè? Nu je dit allemaal weet, verandert dat je keuzes! Veel leesplezier met dit boek!

   Verwijderen
 11. 99 dingen dat zou ik echt niet kunnen maar inderdaad de bewustwording is goed.
  Op rommelmarkten en in kringloopwinkels vind ik het nog steeds het leukst maar echt zoveel als jaren geleden neem je inderdaad niet meer mee omdat je huis al vol genoeg staat. Ik kan moeilijk dingen weg doen of vervangen door wat anders.
  Mijn zus is haar interieur bv altijd aan het veranderen. Hier is de bsnk allang versleten maar ik kan hem niet weg doen evenals de oude spullen van vroeger oma of tante niet.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. I really like your post good blog on site,Thanks for your sharing.

  ดูหนังออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!