vrijdag 31 mei 2019

Al het plastic verzamelen!

Aanstaande maandag begint de Week zonder Plastic. Sinds ik ben overgestapt op een duurzame bank (ASN bank) volg ik ze op social media. Voor deze plasticvrije week riepen ze mensen op om een week lang hun plastic te verzamelen. Dat heb ik gedaan.


Dit is ons afval van 1 week. Best veel als je bedenkt dat het dit dus per jaar keer 52 is. En dat dan keer al die miljoenen mensen die in Nederland wonen.

Dat de plastic soep een probleem is weten we allemaal wel. Tegelijk vind ik het nog knap lastig om te minderen. Ik lees vol bewondering blogs en verhalen van mensen die een jampotje plastic afval per week hebben. Mijn fruit doe ik verantwoord in uitwasbare netjes en ik weiger tasjes, maar dan houdt het ook zo'n beetje op. Want alles lijkt te worden verpakt in plastic.

Maar komende week komt er dus extra aandacht voor. De ASN bank gaat op Instagram stillevens als deze plaatsen met daarbij tips hoe het beter kan. Er zullen ongetwijfeld meer bedrijven aan deze actie meedoen en wat mij betreft zijn alle tips daarover heel erg welkom!

Hoe staat het met jouw plastic-gebruik?

Liefs,
Carolien

17 opmerkingen:

 1. Net als jij probeer ik er zoveel mogelijk op te letten, maar inderdaad er is heel veel al verpakt in plastic. Natuurlijk is het belangrijk dat wij proberen zo min mogelijk (nieuw) plastic te gebruiken, maar ik hoop vooral dat de grote bedrijven snel hun manier van verpakken gaan veranderen!
  Wij hebben thuis -vanuit de gemeente- drie verschillende bakken voor het afval: groen (composteerbaar), grijs (restafval) en oranje (plastic en blik). De oranjebak wordt gebruikt voor het recyclen. Iedere keer verbaas ik me er weer over dat we deze bak bijna tot de helft gevuld krijgen! (hij wordt één keer in de maand geleegd).
  Oh ja, oud papier en glas scheiden we natuurlijk ook ;O)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze gemeente hanteert precies dezelfde methoden. Het plastic is inderdaad altijd giga veel!

   Verwijderen
 2. Ik merk dat ik me er wel steeds meer bewust van ben....
  En nu jou berichtje, ik moet er toch ook weer eens serieus mee aan de gang. Bedankt voor deze wake-upcall ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vergaat me net als jou. Ik ben benieuwd naar die extra tips! Goed initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Lien, ja het blijft lastig ik vind eigenlijk dat het bij/aan de fabrikanten ligt. Wij hebben een plasticbak maar bij de super koop ik groente (omdat het zo verpakt word, en niet omdat ik dit wil) in plastic Koekkoek jonghuu maar ik wil wel paprika, of andijvie, of komkommer. Dat kan toch allemaal aangeboden worden zonder dat plastic eromheen, of ben ik nu gek.
  Ik probeer er ook op te letten, maar valt nog lang niet mee. Wel moet ik zeggen dat ik vind dat de cola fles daar niet op zijn plaats ligt, omdat je die weer naar de winkel brengt voor statiegeld en dus recyclebaar. Maar dat is een persoonlijke mening. Gezellig weekend en geniet van het mooie weer wat ze ons beloven voor dit weekend. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die colafles lever ik natuurlijk braaf bij de automaat in, haha. Maar ik moest een foto van het plastic nemen, dus die deed ik er maar even bij. En spaflesjes koop ik eigenlijk nooit, neem meestal de dopper mee, maar soms wordt dat wel eens vergeten....

   Verwijderen
 5. Ik doe mijn best, maar blijf een hoop plastic afval houden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik probeer er absoluut rekening mee te houden tijdens het boodschappen doen Eenvoudig is het niet want het is gewoon schrikbarend wat er allemaal wel niet in plastic (soms geheel onnodig) is verpakt. Het is soms best ontmoedigend maar probeer mezelf er iedere keer van te overtuigen dat alle kleine beetjes helpen........

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij komen ook niet veel verder dan jij ook schrijft. Het is echt schrikbarend hoeveel plastic overal omheen zit. Ik ben ook benieuwd naar de tips.
  Fijn weekend.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zomerfruit he! Vind dat maar eens zonder plastic bakje. Laatst kocht ik aardbeien in een kartonnen schaaltje,maar dat is een uitzondering.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik word zo moedeloos van alles in plastic...komkommer in plastic bv....zucht...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is trouwens ook de week van de jonge mantelzorgers. Dus zetten wij onze oudste dochter extra in het zonnetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het nog best netjes! Ik schrik soms echt van de hoeveelheid plastic die we soms hebben... tot mijn schande.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier hebben we twee tasjes hangen 2 voor papier en 1 voor plastic. Hoeveel erin beide gaat is soms schokkend. Se hergebruiken plastic zakjes. M'n vriend spoelt ze om bewaard er soms onderdelen en schroefjes in. Ik schrijf erop wat erin zat en gebruik het nog eens. Niet met alles maar toch regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!