vrijdag 17 februari 2023

Digitaal ontspullen

Vorig jaar deed ik 365 dagen lang iets weg en het voelt nog steeds heel goed dat mijn huis onspuld is. Dit jaar pak ik het ontspullen ook digitaal aan. Want al die foto's, documenten en mailtjes maken je kast niet voller, maar zorgen wel voor een wirwar op je computer. En als je dat niet bijhoudt, gaat het van duizenden naar tienduizenden over een paar jaar. Ik bedoel maar...Wat ik een eye opener vond was dat hoe voller je pc is, hoe meer ruimte je inneemt op het datanetwerk (dus vervuilend) en hoe meer stroom je ook gebruikt. Maar documenten of mails bevatten ook privacy gevoelige elementen die kunnen lekken. Redenen te meer om het aan te pakken en daar geef ik mezelf een jaar lang de tijd voor. Te beginnen met onze pc. Hoe pak ik het aan?

E-mails

Krijg jij ook zoveel mailtjes op een dag? Facebookmeldingen, nieuwsbrieven, spam en meer...  

-Ik zette allereerst de notificaties op social media uit. Ik kreeg dus dagelijks mails op mijn computer dat iemand op Facebook iets geplaatst had of mij getagd. Dat zie ik wel als ik op Facebook ben. 
-Ik schrijf me uit voor (bijna) elke nieuwsbrief die ik binnenkrijg. Daar ben ik al heel wat weken mee bezig, telkens komt er toch weer wat nieuws binnen. Ik heb nog maar een handjevol nieuwsbrieven die ik ook daadwerkelijk wil ontvangen. Het is al zoveel fijner om je mail op te starten!
-Nog te doen: verwijderen van al die duizenden mailtjes waar ik nooit meer iets mee ga doen. Ik maakte al een eerste selectie door op datum te selecteren en alles wat ouder is dan twee jaar te verwijderen. Nu ga ik de rest nog wegdoen en ordenen. En ook die prullenbak moet leeg, anders schiet je er nog niets mee op.

Documenten

Sinterklaasgedichten, (sollicitatie)brieven van jaren geleden en huiswerk van lang vervlogen cursussen. Mijn map met documenten puilde uit! Ik verwijderde ze eerst voorzichtig een voor een, maar was uren bezig. Toen ben ik hele mappen weg gaan gooien. 

Foto's

Vanaf 2003 ben ik foto's digitaal gaan bewaren. Dat viel tegelijk met het geboortejaar van onze dochter. Je raadt het al: heel veel foto's dus! In het begin per maand ingedeeld: 0-3 maanden, 3 tot 6 maanden... Vaak wel 5 foto's in nagenoeg dezelfde pose, of enorm bewogen (want nog geen goede iPhone). In ben inmiddels in 2010 aanbeland en ja, het is veel werk, maar tegelijk erg leuk om te doen. Ik geef de foto's ook benamingen zodat ik ze terug kan vinden met zoeken. 

Een grote trip down memory lane....


Downloads

Tienerdochter tipte me om ook de downloads niet te vergeten. En ja hoor, ook deze map staat vol filmpjes en andere ruimtevreters die ik ooit heb bekeken en die daarmee een plek geclaimd hebben op onze computer. Weg ermee.

Ik ben voorlopig nog volop bezig. Daarna heb ik nog een laptop, een ipad en mijn telefoon te doen. Ik laas laatst ergens: een persoonlijk gesprek sla je toch ook nergens op, dus waarom zou je al die appjes bewaren? Juist ja!

Heb jij al digitaal ontspuld?

Liefs,
Carolien

9 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke foto! Ik kan me voorstellen dat het uitzoeken van de foto's de meeste tijd vraagt, maar het in wel een heel leuk onderwerp.
  Wat heb je een hoop digitaals bewaard! Ik bewaar heel erg weinig en schoon zelfs dat regelmatig. Alleen van foto's heb ik wel een dikkere 'map', maar die staat op mijn externe harde schijf.
  Succes met het schonen van je digitale verzameling! 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo af en toe probeer ik wat weg te doen maar er komt meer en sneller bij dan ik weg kan doen. Maar je hebt me wel weer aan het denken gezet. Opruimen die handel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet dat ook nog doen…maar het komt goed ooit…eerst even andere dingen …fijn weekend lief# van ons 🍀❤️🐾🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Carolien. Mijn pc ruim ik heel vaak op, dan loopt het niet zo op. Fijn weekend. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja ik doe regelmatig digitaal ontspullen, zoals jij dat zo mooi noemt. Sterker nog, gelijk al als ik aan de computer heb gezeten. Ik heb het me aangeleerd om dat voor afsluiting te doen. Geeft een hoop rust hoor en alles is snel terug te vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ben je heerlijk bezig! Het is een hele klus, niet onverstandig om er een heel jaar de tijd voor te nemen. Afgelopen jaar heb in tijdens een van mijn opruimbingo's flink mijn mailbox opgeschoond, en documenten op de pc. Alsnog heb ik nog wel wat digitale kilometers te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Digitaal ontspullen moet ik ook nodig eens doen. Maar net als bij de gewone spullen ben ik altijd bang dat ik het misschien toch nog eens nodig heb....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Succes met het opruimen. Mooi klusje!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!