vrijdag 26 februari 2021

De tweede camini

Een van de dingen op mijn lijstje voor dit jaar is de 11 camini's lopen. Mijn vriendin en ik bedachten dat het leuk zou zijn ze over een jaar te verdelen, elke maand eentje, en zo meelopen met de seizoenen. Deze maand liepen we de route van de Zuivering.


Het was een prachtige dag. De warmste lentedag ooit in februari. En we waanden ons een beetje in Frankrijk met huisjes en auto's als deze. In het dorpje Oud-Holset leek de tijd echt stil te hebben gestaan. Het was een zondagochtend; de kerkklokken luidden en het plaatje was compleet...

De route startte bij een traditionele herberg waar je allerlei lekkers to go kon halen en waar je na afloop je stempel kreeg. Het is een veel bezochte locatie voor Pelgrims die onderweg zijn naar Santiago. Als kind kwam ik hier vaker omdat mijn vader de stinkkaas zo lekker vond. En die blijkt nog steeds op de kaart te staan!


De herberg ligt in Oud-Lemiers, net tegen de grens van Duitsland aan. Tijdens de route zie je ook de Duitse Schneeberg, die zijn naam dankt aan de kalkgrond die de berg in de zomer een witte kleur geeft. 
En laat wit nou net de kleur van de zuivering zijn, zo lezen we in de gids. 

In die gids staan trouwens ook opdrachten, veelal levensvragen, die je jezelf tijdens de route kunt stellen. Van welke acties of gedachten dien je te zuiveren? En welke mensen passen je niet meer?  

We liepen door velden en weilanden. Door kleine dorpskernen en over bruggetjes. Langs wijngaarden,  huisjes van mergel, kerken en kappelletjes. 
De Catherinakapel dankt zijn naam aan het Griekse woord 'katharos' wat staat voor 'rein' en ' zuiver'. 

En genoeg verrassingen onderweg. Zoals deze geocache (dit doe ik al jaren niet meer, maar des te leuk om, onverwacht, eentje te spotten)


En leuke 'winkeltjes' onderweg...


We eindigden onze tocht bij de Sint Lambertuskerk waar stelletjes uit heel Nederland naartoe komen om te trouwen. 
En natuurlijk als laatste nog de felbegeerde stempel :)


Mocht je je afvragen waarom we de routes niet gewoon chronologisch volgen: dat heeft ermee te maken dat nog niet alle stempellocaties (veelal horecagelegenheden) open zijn door corona. 

Liefs,
Carolien 
 vrijdag 19 februari 2021

Corona-overpeinzingen

Vorig jaar rond deze tijd, postte ik voor het eerst voorzichtig iets over corona. Ik had het een tijdje weten te vermijden omdat ik dacht dat het wel over zou waaien. Bovendien wilde ik mijn blog voor leuke dingen bewaren. Maar we kwamen er echt niet meer omheen en het was bijna raar er niet over te schrijven.


Inmiddels zijn we een jaar verder en nu lijkt het vreemd dat er ooit een leven was zonder afstand en mondkapjes. Als ik op Netflix een serie kijk en daar zijn mensen een feestje aan het vieren, dan betrap ik me erop dat ik denk: 'die staan veel te dicht op elkaar!' Bizar toch? Dat heb ik ook als ik iemand op tv een hand zie schudden, of zie knuffelen. Het nieuwe normaal is echt het nieuwe normaal, lijkt het wel.

Onze  stagiaire had er ook al last van. Hij zag op de etalageruit van een kledingzaak een poster met 'winactie' en hij las: vaccinatie. Als je maar lang genoeg met iets bezig bent komt dat vanzelf. Het doet me denken aan de tijd dat ik zwanger was en we langs een weg reden met daarop een bordje: 'zachte berm' en ik las 'harde buik'.

Ik weet eigenlijk niet waar ik met deze post naartoe wil. Het lijkt alsof ik er zwaar onder lijd, maar dat is niet zo. Het zijn eigenlijk zomaar wat overpeinzingen in deze tijd. Het verbaast me ook hoe snel je went aan een nieuwe situatie. Ik zie mezelf nog voor het eerst met een mondkapje op de winkel ingaan. Ik had het gevoel dat ik voor schut liep, en dat iedereen naar me keek. Inmiddels vergeet ik het zelfs soms af te doen. Zit ik in de auto en heb ik het nog om, zo 'gewoon voelt het al. 

Ik lees op dit moment het boek 'dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt' en daarin staat ook dat jouw gedachten bepalen wat je om je heen ziet. Ben je veel met negatieve dingen bezig, dan zie je ze ook om je heen. Maar hoe kunnen we nu NIET aan corona denken als het overal om ons heen aanwezig is? In het straatbeeld, op tv....

En zeg eens eerlijk... wat zag jij in bovenstaande foto? Een paardenbloem of een uitvergrote corona-bacterie?

Liefs,
Carolien

  

vrijdag 12 februari 2021

Zelf courgettebrood maken

De liefde voor de man gaat door de maag, of hoe luidt dat spreekwoord? Wil je je geliefde zondag verrassen met een lekker borrelhapje, dan is dit courgettebrood misschien wel iets voor jou! Het is heel gemakkelijk te maken.

Courgettebrood met kruidenroom

Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 40 minuten

Wat heb je nodig?

 • 1 courgette
 • 1/2 sinaasappel schoongeboend
 • 2 eetlepels volle yoghurt
 • 1 ei
 • 1 tl tijm
 • 5 gram bakpoeder
 • 225 gram volkorenbloem
 • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 eetlepels zonnebloempitten
 • 150 gram roomkaas met kruiden voor erbij
Hoe maak je het brood?
 • Verwarm de oven voor op 170 graden
 • Vet de cakevorm in met een klein beetje olijfolie of boter.
 • Rasp de courgette op een grove rasp boven ene diepe kom. Rasp de schil van de sinaasappel op een kleine rasp erbij en houd een theelepel sap apart.
 • Meng rasp, sap, 2 eetlepels extra vierge olijfolie, de yoghurt en het ei. Klop tot alles goed gemengd is. Giet dit over de gerapste courgette een schep een paar keer om. 
 • Strooi de bloem, bakpoeder en een snufje zout erover en meng alles door met een spatel. Meng er dan de tijm, zonnebloempitten en geraspte kaas door .
 • Schep het mengsel in de bakvorm en bak het in 40 minuten gaar.
 • Snijd het brood in plakken en serveer met de kruidenroomkaas.

Ik had het recept al eerder gepost op Instagram en het blad Vriendin daarin getagd, want daar kwam dit recept uit. Nu hebben ze mijn post weer in hun blad opgenomen :-)


Fijne Valentijnsdag!

Welke (zoete) broodjes ga jij bakken?

Liefs,
Carolien vrijdag 5 februari 2021

11 camini's lopen

Eén van mijn voornemens van dit jaar was een deel van het Pieterpad lopen. "Waarom loop je niet de 11 Camini's " vroeg een vriendin me. Een camini is een 'mini camino', oftewel een korte pelgrimservaring. De pelgrimswandelingen liggen allemaal langs de originele Jacobsroute en zijn door middel van spreuken en opdrachten speciaal ingericht op bezinning en bewustwording. Ik had er nooit van gehoord, maar het leek me minstens zo leuk en de betreffende vriendin besloot mee te doen. Afgelopen zondag wandelden we de eerste. 


Niet iedereen kan zomaar weken vrij kan nemen om naar Spanje te wandelen, dus dit is een mooi alternatief! Het getal 11 is een zogenaamd meestergetal. Meestergetallen zijn bijzondere getallen waarvan wordt gezegd dat ze je levenspad kunnen beinvloeden. De routes zijn tussen de 5 en 12 kilometer en je kunt ze in willekeurige volgorde afleggen. Voor elke route die je aflegt krijg je zowaar een stempel op je kaart. We kozen om te starten met route 5: de route van de overgave. 
Loop je mee?Het begon al met wilde paarden. Ik was echt onder de indruk. Ik had ze wel eens gezien in Gaia Zoo, maar nooit eerder in het wild, zonder hek of wat dan ook er tussen. 


De route bevindt zich in Valkenburg/Houthem dus ook mooie kasteeltjes, ruines en grotten kun je onderweg verwachten.


De rivier De Geul vergezelt je op het pad.


Het is natuurlijk leuker als ook de horeca open zou zijn, maar de betreffende locaties boden wel een koffietje to go, erwtensoep of zelfs frietjes aan.  

Het was een modderige dag, dus onze schoenen werden behoorlijk vies, maar dat moesten we loslaten. Het is immers de route van overgave :-) 


Wilde zwijnen zijn we niet tegengekomen...


Maar wel Schotse Hooglanders, die zich inmiddels bij de wilde paarden hadden gemengd.


Elanden waren er ook, maar dan in de vorm van kunst bij Chateau St. Gerlach. 


Even een tomatensoepje to go om op te warmen en weer door!


En op het einde nog wat lekkere zelfgebakken koekjes gescoord bij deze bistro. 


En op die plek kregen we de eerste stempel op onze kaart. Als de kaart vol is krijg je een cadeautje. Kijk, dat maakt het innerlijke kind in mij blij. 
Nog 10 te gaan, ik heb er zin in. 

Mijn vriendin tipte me trouwens dat de app Strava leuk is om je wandelingen vast te leggen. Je zet hem aan voordat je op pad gaat en hij meet exact hoeveel kilometer je loopt (of fiets, rent, wat je wilt) en hoelang je daarover doet. Maar ook de hoogteverschillen die je moet trotseren. En je kunt er foto's aan toevoegen en anderen volgen. Echt een aanrader!

Wandel jij meer nu in deze coronatijd en gebruik je de app?

Liefs,
Carolien
vrijdag 29 januari 2021

Zoals het (avond)klokje thuis tikt...

Iedere keer als je hoopt op versoepelingen lijkt er weer een beperking bij te komen: de avondklok. Ik moet toegeven dat ik daar weinig last van heb. Ik ben graag thuis en vooral 's avonds. Ik kan zelfs die saaie ouderavonden vanuit mijn luie stoel bijwonen :)

De Schotse Hooglander aan de muur is een nieuwe aanwinst. Ik bestelde hem bij Photowall. Het is een canvasdoek dat je zelf aan latjes moet bevestigen. De keuze aan afbeeldingen is enorm, maar je kunt natuurlijk ook je eigen foto downloaden. Naast canvas of posters is ook behang met je eigen foto mogelijk. Wil je zelf iets bestellen? Dan krijg je met deze code 25% korting op alles! hetkeetjevanlien25   (geldig tot 10 maart 2021)


Dus ik ben veel thuis, net als velen van jullie. Natuurlijk mis ik mijn uitjes, zoals de Action of ergens een koffietje drinken, maar tegelijk neem ik tijd voor dingen waar ik anders nooit de tijd voor neem. 

Zoals zelf speltbrood bakken. 


En soms komen mooi cadeautjes uit de lucht vallen:

Dus ik vermaak me nog wel. Hoe is dat bij jullie?

Liefs,
Carolien

 

vrijdag 22 januari 2021

Drie maanden Ceesje

"Ken je de 3-3-3- regel", vroeg iemand me op Instagram toen we Ceesje net hadden? "Een nieuw hondje moet 3 dagen landen, 3 weken wennen en 3 maanden aarden", schreef ze. Dit weekend is het Roemeentje drie maanden bij ons. En het klopt wel, ik heb het idee dat hij zijn plekje helemaal heeft gevonden.....


De eerste drie dagen stonden vooral in het teken van overweg kunnen met onze Griek, die 7 jaar het alleenheerschap heeft gehad. Dat was echt wel even een dingetje, maar uiteindelijk kwam het goed en nu zijn ze vriendjes. 


Toen kwam de vuurwerkperiode, vanaf november ongeveer en die was het ergste. Want Ceesje is er panisch voor en zat hele avonden aan de deuren te krabben om te kunnen vluchten. Hijgend en trillend als een rietje. Inmiddels zijn die knallen voorbij en weet hij helemaal te ontspannen....


Het is leuk om te zien hoe snel zo'n hondje mee gaat in jouw rituelen. Hij begrijpt wanneer we gaan wandelen, weet precies wanneer hij eten kan verwachten en als wij naar bed gaan, vertrekt hij richting zijn eigen mandje.

Ik merk wel dat hij jarenlang voor zijn eten heeft moeten vechten. Op woensdag is feestdag als het vuilnis buiten staat. Hij weet feilloos containerdeksels te openen en zelfs tussen het oud papier nog voedselrestjes te vinden. Elke deur krijgt hij feilloos open en over hekjes springt hij behendig heen. 

In die eerste onwennige periode ben ik me weer opnieuw gaan verdiepen in hondengedrag. En wat me opviel is dat alle stellingen die ik ooit als waarheid had aanvaard, achterhaald zijn.

Zo mag je een hond gewoon troosten als hij bang is (vroeger was het advies: negeren) en het feit dat onze oudste hond de nieuweling steeds likt is geen dominantie volgens de gedragstherapeute van de stichting. Want dominantie onder honden bestaat niet meer? 

Nou ja, het zal allemaal wel.... ik vertrouw gewoon op mijn eigen instinct en dat gaat heel goed. Ik verwacht wel nog wat problemen als we straks niet meer hele dagen thuis zijn, maar ook dat zal heus goedkomen. 

Ceesje heeft ons leven echt verrijkt...

Liefs,
Carolien

UPDATE
Kort nadat ik deze post had geschreven, heeft Ceesje in de kelder een pak hagelslag weten te bemachtigen en dit voor de helft opgegeten. We konden gelijk naar de dierenarts om het weer uit zijn maag te krijgen. Met 130 euro het duurste pak hagelslag ooit! En Ceesje..., die vond het reuze lekker!
vrijdag 15 januari 2021

21 dingen die ik in 2021 wil doen

Wat leuk dat jullie allemaal zo meedachten over mijn 'goede voornemens' voor 2021, zowel op Instagram als hier. Bij goede voornemens denk ik al gauw aan 'meer sporten en afvallen', maar ik zoek het meer in leuke activiteiten die ik kan ondernemen. De leukste ga ik zo meteen met jullie delen!Verder zocht ik op internet naar inspiratie, maar het blijkt dat door corona heel veel mensen moeite hebben met het opstellen van zo'n lijstje. Want wat kun je erop zetten? Op reis gaan? Naar een concert gaan? Het museum? Wat is mogelijk nu corona nog zo enorm aanwezig is?

Je zou dus ook je voornemens kunnen richten op het eerste kwartaal en dan gewoon verder kijken, zo tipt een psychologe. Daarnaast is het belangrijk dat je het in kleine hapjes indeelt. Dus bijvoorbeeld niet: 'gezonder eten', want dat is te vaag. Maar bijvoorbeeld: bij elke lunch iets groens eten. Dat is veel concreter en gemakkelijker te behappen (haha, letterlijk en figuurlijk).

21 die ik in 2021 wil gaan doen:


1. Het begin van elk seizoen bewust vieren.
2. (Een deel) van het Pieterpad lopen.
3. Minimaal €1500,- bij elkaar brengen voor het goede doel
4. Een real live event plannen met Pakje Boek
5. Een dagcreme met beschermingsfactor gaan gebruiken 
6. De lavendelvelden in België bezoeken en er mooie foto's maken
7. Een goede handtas aanschaffen waarmee ik nooit meer naar mijn sleutels of telefoon hoef te zoeken. 
8. Meer muziek luisteren.
9. Minder werken op mijn vrije dagen
10. Iets nieuws leren
11. Onder de 65 kilo blijven
12. Op vuurwerktraining met Ceesje
13. Minimaal 25 nieuwe recepten uitproberen
14. Mooie verhalen schrijven
15. Losgaan in de Action als deze weer open gaat
16. Meer theemomentjes plannen
17. Mijn moeder knuffelen
18. In een sloepje varen 
19. Minder nutteloze dingen kopen (met uitzondering van #15, dat is slechts eenmalig)
20. Zelf een brood bakken (zonder broodbakmachine)
21. Het 10-jarig bestaan van mijn blog vieren!

In mijn zoektocht naar voornemens kwam ik trouwens heel vaak tegen dat mensen in plaats van een lijstje een woord of een zin kiezen die dat jaar centraal staat. Dat vond ik ook een goeie! Ik heb mijn zinnetje bedacht:

Van wie moet dat?


Ik moet namelijk altijd heel veel van mezelf. En dan vind ik het raar dat mijn leven zo druk voelt. Dus ik wil minder moeten. En als ik er met dat ene zinnetje niet uitkom volgt: 
Wat gebeurt er als je het niet doet?
Ik heb het inmiddels al een paar keer ingezet en het werkt goed!

2021: ik ben er klaar voor!

Liefs,
Carolien
 


vrijdag 8 januari 2021

Round Robin retour

Vorig jaar rond deze tijd startte ik mijn Round Robin Boekje. Nu, een jaar later heb ik het retour, boordevol creaties. Een feestje om doorheen te bladeren!


Round Robin is een travelling notebook. Je bent met een groepje creatievelingen die elk een moleskine notebook heeft. De eerste 8 pagina's hierin vul je over jezelf. Wie ben je en vooral: wat vind je leuk. Daar maak je collages van. Vervolgens gaat het boekje de hele groep rond en iedereen maakt 8 pagina's voor je in de stijl die bij jou past. Op het eind krijg je het volle boekje terug.

Dus afgelopen jaar heb ik elke maand 8 pagina's gevuld voor anderen. Dat was heel leuk om te doen.

Deze pagina's maakte ik voor een deelneemster die dol is op roze en zoet.

En deze voor een poezenfanaat.


Deze voor iemand die dol is op Holland Bakt. 


En deze voor een wandelaar die van vogels houdt :)Het leuke is dat iedereen weer hele andere interesses heeft. Zo maakte ik deze Africa-spread voor iemand die daar graag op reis gaat.


Kortom, het was erg leuk om te doen! 


Liefs,
Carolien

vrijdag 1 januari 2021

Nieuw jaar, nieuwe voornemens?

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Wat zijn we blij om dat rare jaar 2020 achter ons te laten, of niet? Maar tegelijk is er nog zoveel onzekerheid, dat vooruit kijken ook nog lastig is. Diegene die mij langer volgen, weten dat ik elk jaar een lijstje maak met voornemens en leuke dingen die ik wil doen. Maar het ontbreekt me aan inspiratie.....


Dat is wel een dingetje van die crisis. Dat je stilstaat bij het feit dat heel veel dingen niet te plannen zijn. Dat zijn we immers wel gewend. Je wilt een reis en je boekt hem. Je wilt je verjaardag vieren en je nodigt mensen uit. Je wilt iets kopen en je gaat de stad in. Vorig jaar was niets meer vanzelfsprekend.  

Kijk, hier zijn ze: mijn jaarlijkse to-do-lijstjes. Vanaf 2013 houd ik ze bij. Aan het einde van het jaar vink ik af wat gelukt is en schuif eventueel door wat nog niet gedaan is.


Zo had ik voor 2020 een reisje naar Londen op het programma, maar dat zat er, net als andere uitstapjes, niet in. Daar kwamen dan wel heel veel andere dingen voor in de plaats: soms kleinere, maar zeker niet minder leuk. Het was gewoon anders. En anders is soms ook goed.

Ik wilde eigenlijk dit jaar geen lijstje maken. Maar toch ook wel weer jammer om die traditie te verbreken en het hoeft immers niet groots of meeslepend te zijn. Help jij me mee het samen te stellen? Wat zou ik volgens jou echt in het nieuwe jaar eens moeten doen? Yoga tussen de koeien? Een bepaald boek lezen? Oliebollen eten in de zomer?  Slapen in de openlucht? 

De leukste suggesties neem ik mee in mijn overzichtje en dan kijk ik over 365 dagen samen met jullie terug, deal?

Ik wens iedereen een mooi en gezond nieuw jaar!  

Liefs,
Carolien