vrijdag 7 april 2023

Zelf Paasbrood maken

Paasbrood: ik ben er dol op! Dit jaar besloot ik om er zelf eens een te bakken. Min of meer per toeval kwam een recept voorbij en ik dacht: laat ik het eens proberen! Het kost even wat geduld in verband met het rijzen van het deeg, maar moeilijk was het zeker niet. En het is super lekker!


Het recept komt van de website culy.com

Wat heb je nodig?
Deeg:
250 gram patentbloem
Snuf zout
10 gram suiker
20 gram gist (blokvorm)
150 gram melk
25 gram roomboter
1 eetlepel geraspte citroenschil

Vulling:
25 gram geroosterde hazelnoten
300 gram rozijnen geweld in water
50 gram gedroogde abrikozen, in stukjes gehakt
200 gram amandelspijs, gerold tot een worstvormDoe de ingredi├źnten van het deeg bij elkaar en kleed het goed glad. Kneed daarna ook de vulling er doorheen. Vrij lang door kneden! Vorm het deeg tot een bol en laat het 20 minuten rijzen.

Sla de bol plat en vorm hem tot een soort stokbrood. Daarna nog 30 minuten laten rijzen.

Vorm het dan tot een brood en vouw de rol amandelspijs erin. Ik heb zelf marsepein gebruikt. Het 'hol' voor de rol het ik met een houten vijzel voorgevormd. 

Leg het brood alvast op de bakplaat (buiten de oven) onder een vochtige doek en laat nog eens 40 minuten rijzen. Daarna in een voorverwarmde oven op 160 graden 40 tot 45 minuten afbakken. 

Mijn aanpassingen:
Ik gebruikte iets minder rozijnen. Als je aan het kneden bent is 300 gram rozijnen wel erg veel, zeker omdat het deeg nog niet gerezen is. Ik vond het ook wel lastig om ze goed te verdelen. Ook had ik geen citroen en gebruikte ik dus marsepein in plaats van amandelspijs.

Leuk weetje
Weet jij trouwens wat het verschil is tussen kerstbrood en paasbrood? Ik wist dat zelf niet, maar nu dus wel. Als je naar de foto kijkt zie je wat ik 'fout' heb gedaan. Maar niet erg, want het is echt heerlijk!

Ik wens jullie allemaal hele fijne Paasdagen!
Groetjes,

Carolien

15 opmerkingen:

 1. Ziet er lekker uit! Jij ook fijne paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat knap dat je zelf zo'n mooi brood gebakken hebt! Het ziet er lekker uit. Het verschil tussen een kerst- en een paasbrood weet ik niet, je mag mij ook gerust een kerstbrood met Pasen geven hoor (of andersom ­čśé).
  Fijne Paasdagen en eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er heerlijk uit, leuk om ook eens te proberen, bedankt voor de tip. Ik denk ook de poedersuiker :) Fijne paasdagen, Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Carolien. Het verschil zou ik echt niet weten. Jou paasbrood, ziet er in ieder geval heerlijk uit. Gezellige dagen toegewenst. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mjam heerlijk zelf gebakken brood. Geen idee wat je "fout" gedaan hebt maar nav de reacties hierboven, vermoed ik ook de poedersuiker. Eet smakelijk.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je in brood- of cakedeeg rozijnen moet doen, dan is het het beste om ze eerst voor te weken in lauw water (of rum ;-)) en ze dan goed te laten uitlekken. Dep ze met keukenpapier, zodat het ergste vocht weg is. Dan rol je ze door een beetje bloem, voordat je ze door het gemaakte deeg roert. Je zult zien, dat ze dan stukken beter verdelen. Maar compliment voor je broodje, hoor. Ziet er goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weken heb ik gedaan (heel kort), maar uitlekken niet! Bedankt voor de tip, volgende keer gaat het vast nog beter!

   Verwijderen
 7. Het ziet er heerlijk uit! Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker, lekker lijkt me dat. In kerstbrood zit kaneel en nootmuskaat en in paasbrood niet? Is dat het verschil?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er heerlijk uit! Heeft het ook gesmaakt? En verschil tussen kerst en paas brood? Geen idee, anders dan de tijd van het jaar waarop je dit eet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fijn recept! En het resultaat ziet er prachtig uit. Het aantal ingredi├źnten vind ik goed te doen bij dit recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben dol op paasbrood.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!