vrijdag 25 januari 2019

Gevalletje leesbril

"Het adres klopt helaas niet". De meneer van de postbalie schuift het pakje terug mijn kant op. "De computer herkent de postcode niet."

Ik neem het pakje terug en plaats me buiten de rij. Op mijn telefoon check ik de postcode en zie dat 1 cijfer inderdaad niet klopt. Ik had de 5 aangezien voor een 6, of de B voor een D, ik weet het al niet meer....


Ineens denk ik aan de opmerkingen van mijn thuisfront de laatste tijd.
"Ah nee, niet weer die grote lamp aan, dat is zo ongezellig" roept tienerdochter als ik op de bank neerstrijk.
"Maar ik wil lezen en anders zie ik niets" breng ik in.
"Neem dan toch gewoon papa's leesbril" zucht ze terloops.
Een leesbril? Ik?

Aarzelend neem ik het gevalletje in mijn handen en zet het op mijn neus. Er gaat een wereld voor me open. De letters en zinnen hullen zich niet meer in een waas, maar staan haarscherp voor me klaar. Met een ontspannen zucht duik ik in mijn verhaal. De grote lamp kan uit.

Ik kan er best mee leven. Zo'n gevalletje op mijn neus, 's avonds op de bank. Maar daar houdt het dan ook mee op. Ik wil niet zo'n leesbril aan een koordje, die ik opzet bij Albert Heijn om de houdbaarheidsdatum te checken. Of op kantoor met zo'n strenge blik en dat je die dan vervolgens op je hoofd plaatst, in grote paniek hem te verliezen.

Misschien komt het omdat mijn ogen altijd zo goed waren. Ik was steeds diegene die moeiteloos de kleinste lettertjes voor iedereen vertaalde. Zonder bril, zonder lenzen. Of de tijd moest lezen op de torenklok in de stad. Maar dan slaat de leeftijd genadeloos toe.

Gelukkig zijn al mijn collega's ouder. Er liggen leesbrilletjes op de bureaus verspreid als pennen. In alle kleuren en maten. Dus als het echt niet lukt, pik ik me er gewoon eentje in om op een ongemerkt ogenblik te spieken.
Voorlopig red ik het daar wel mee.

En zo niet. Dat zien we dan wel weer.
Of niet natuurlijk....


56 opmerkingen:

 1. Hihi, 'seniorenmomentje'! "ouderdom komt met gebreken"
  En weet je: op een gegeven moment komt t├│ch dat brilletje aan een koordje, dan ga je overstag voor het gemak van 'goede ogen' binnen handbereik hebben (tenminste, dat was bij mij zo.­čśë).
  Nu ik een dubbelfocusbril heb, hoef ik niet meer naar de bril zoeken, hij staat altijd op mijn neus en dat is reuze handig en ziet er ook minder 'tuttig' uit dan het koordje­čĄŚ (niet beledigend bedoeld voor de koordjedragers hoor, ik was er ook ├ę├ęn van jullie!)
  Alleen....nu het buiten zo lekker koud is, heb ik last van 'matglas' wanneer ik een warme ruimte binnenkom.
  Ach, dan mag de bril even af en kijk ik lekker wazig de wereld in.­čĄô

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel heerlijk dat een bril dan ineens de wereld zo helder kan maken ; )

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij geen leesbril!

  Ik heb altijd een bril op mijn neus, anders ben ik zo blind als een mol.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou wen er maar aan! Eenmaal begonnen is er helemaal geen weg meer terug ! Je ogen wennen heel snel aan een leesbril....spreek ook uit ervaring. ♥Prettig lees weekend, Lucette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, een herkenbaar moment. Ik dacht zelfs dat ik betere ogen had dan mijn vriendinnen van dezelfde leeftijd, zij hadden al wel een leesbril en ik nog niet. Na een aantal jaren moest ik er toch aan geloven, en inmiddels heb ik zelfs een dubbelfocusbril en die hebben mijn vriendinnen nog niet nodig.....
  Het maakt allemaal niet uit als we maar goed kunnen zien.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben nogal van het eigenwijze soort maar in dit geval niet. Ik gebruik al een hele tijd een leesbril en vind dat geen enkel probleem. Het probleem is alleen dat ik 'm vergeet "overal" mee naar toe te nemen en als ik dan bijv in een wachtkamer zit, dan valt het lezen niet mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja....een heel herkenbaar momentje...hier al vanaf mijn geboorte brildragend en sinds 4 jaar ofzo nu ook leesstukje onderin....pfff lastig hoor vooral met computer op werk je moet echt zoeken....weet he waar ik me steeds in vergis wil ik de krant bv net zo groot maken als mijn iPad dat kan...helaas....papier werkt niet mee ­čĄö­čśö­čĄô­čśÄ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha heel herkenbaar, ik probeer papier ook altijd groter te trekken alsof het een iPad is....

   Verwijderen
 8. Ik ben brildrager sinds mijn 9e, en sinds jaar of 10 draag ik overdag een bril met leesgedeelte. Zo’n losse leesbril zou ik -tig keer per dag kwijt zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handig dan dat je alles in 1 hebt, kun je hem ook niet kwijtraken inderdaad!

   Verwijderen
 9. Haha blijf nog even lekker dromen maar overal een bril is je voorland. En misschien nog wel sneller dan je lief is. Ik heb sinds een aantal maanden dubbel focus en voor veraf 0 dus een bril voor de hele dag maar alleen om te lezen. En het bevalt zeer goed. Kwestie van wennen. Fijn weekend.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal me voorbereiden...jullie reacties zeggen genoeg!

   Verwijderen
 10. Alleen nog maar een leesbril????
  Nou dan ben je nog jong hoor­čśä

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik koester onze wereld waarin het vanzelfsprekend is om altijd te kunnen beschikken over wat we nodig hebben. Ik draag een bril voor veraf sinds mijn 10e, met grote tegenzin. Uiteindelijk werd een bril onderdeel van mij, met veel plezier. Ergens na mijn 40e kwam er ook een aanpassing voor dichtbij. En ik ben blij met de optieken die goedkoop goede glazen leveren. Hans Anders staat heel goed bekend en de kosten zijn het probleem niet meer.
  Het is een kwestie van wennen en dat gaat snel, als je er maar aan begint ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha ik zeg, op nar de Action en koop je een paar van die gevallen! Die gooi je dan her en der neer en klaar ben je. ;-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip! Op het werk liggen meer leesbrillen dan pennen :-)

   Verwijderen
 13. Om het m'n vader makkelijker te maken kocht ik de lelijkste die ik kon vinden en liet die overal slingeren. De knalroze versie droeg 'ie nog het meeste de grapjas. Gewoon aan beginnen als het makkelijker gaat maak het jezelf makkelijk dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha hij wil het leven graag door ene roze bril bekijken!

   Verwijderen
 14. Haha wacht maar... wacht maar tot je moet eten met een leesbrilletje op zodat je tenminste nog ziet wat je in je mond steekt! (proest!)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. haha tja ouder worden,ik heb al jaren een bril maar sinds zo,n drie jaar met leesgedeelte erin,dus gelukkig geen brilletje met koordje,hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hello everyone my name is Joan from USA, i never ever believed in spell until i meet a man called Dr.Ogudugu, who helped me cast a spell that brought back my ex-lover to me within 48 hours. Dr.Ogudugu spells works beyond my imaginations and today i am happily married me and my ex-lover are now husband and wife. What more can i say rather than to say thank you Dr.Ogudugu for been there for me,contact Dr.Ogudugu today and your life will never ever remain the same. YOU CAN CONTACT Dr.Ogudugu VIA EMAIL: greatogudugu@gmail.com OR CALL HIM ON +27663492930

  NAME: JOAN
  COUNTRY: USA

  BeantwoordenVerwijderen
 17. it was a funny moment. Even though I believed I had better vision than my peers my age, they all already used reading glasses while I didn't. I eventually came to accept it, and now I even have double focus glasses when my pals aren't yet in need of them.It makes no difference as long as we can see well.explain policies and procedures relating to the handling of complaints

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!