vrijdag 18 januari 2019

Snelle snert

Het wordt winter...! Ik vind dat wel iets hebben die kou. Voor het eerst maakte ik zelf erwtensoep. Het recept ervoor lag klaar, alleen was ik zo suf om diepvrieserwten te kopen in plaats van spliterwten. Dus ik vroeg Google of dat ook kon en kreeg een ander recept in beeld. Die twee heb ik wat gecombineerd en mijn eigen draai aan gegeven.


Het fijne van dit recept is dat het snel klaar is! Je hoeft geen erwten te weken en diepvrieserwten zijn bovendien zoeter. Wij vonden hem in ieder geval erg lekker.

Erwtensoep a la Lien

 Wat heb je nodig?
-1,5 blokje groentebouillon
-1 winterpeen
-pakje diepvrieserwten
-1 aardappel
-1 knolselderij
-2 preien
-peper en zout
-2 laurierblaadjes

Snijd de winterpeen, prei, knolselderij en aardappel in kleine blokjes en kook intussen 1,5 liter water met de bouillon. Als het water kookt, giet je alle gesneden groenten inclusief de diepvrieserwten in de pan. Doe ook de peper en het zout en de laurierblaadjes erbij en laat alles een half uur goed koken. Haal dan de pan van het vuur, vis de laurierblaadjes eruit en pureer de soep met een staafmixer.  Niet te lang, want je mag best nog de stukjes proeven. Zet opnieuw even op het puur en klaar!
Je kunt uiteraard naar eigen smaak (vegetarische) spekjes of rookworst toevoegen.

Smakelijk eten!


28 opmerkingen:

 1. Hoi Lien, in je receptenlijstje staat geen venkel,? En in je te snijden groente staat die wel, ik denk dat je de knolselderij bedoelt. Gezellig weekend groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat suf, ik heb het aangepast, er hoeft helemaal geen venkel in, zou denk ik heel raar smaken, haha!!

   Verwijderen
 2. zo wil ik 'm ook weleens proberen te maken. Ik heb ooit 1x erwtensoep gemaakt en die was mislukt maar dit kan toch haast niet mis gaan. Het is er inderdaad weer voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maak elke herfst en winter een paar keer een enorme pan erwtensoep (‘snert’ in ons dialect). Met hele erwten die een nacht geweekt hebben in water en met spliterwten. Samen met heel veel uien, knolselderij, aardappels, prei en winterwortels koken ze zachtjes in twee uur gaar. Spliterwten hebben ook die kooktijd nodig. Toevallig heb ik vanochtend zo’n pan langzame erwtensoep gemaakt. Heerlijk! Jouw soep lijkt mij ook lekker, fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmm dat klinkt ook erg goed! Het heeft ook wel wat zo'n recept dat lang moet koken he!

   Verwijderen
 4. Lekker winters. Jammie.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jaaa, heerlijk erwtensoep en die snelle variëteit ga ik ook eens uitproberen. Maak de lange kook versie zo'n 2 x per winter en vries wat ik over heb in voor een volgende week.
  Een fijn winters weekend toegewenst door
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker hoor, gelukkig wintert het nog even. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk toch...mmmmm.....klinkt superrrr ...geniet ervan liefs Ria 💚🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knus recept. Ik ben toch ook maar een wintertafel met sneeuw gaan maken, want wellicht komt er echt sneeuw...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker, het hoeft voor mij ook niet zo lang te duren om toch goed te smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben er dol op maar zelf maken nee. Ben iets te bang dat het gaat schiften of wat er met dat spul kan gebeuren. De blikken van Aldi smaken me prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij kan er met dit recept niks gaan schiften, haha.

   Verwijderen
 11. Oh ja, lekker, met de vegetarische rookworst van Vivera erin. Jammie. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!