vrijdag 16 februari 2024

Zusterhood

Een tijdje terug zag ik op Instagram een oproep voorbij komen van Zusterhood: een collectief van kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen die post voor elkaar maken in een bepaald thema. Je moest ook echt 'solliciteren' om mee te kunnen doen. Dat deed ik en inmiddels ben ik druk met mijn eerste poststuk.


Hoe het werkt?

Je kiest een thema waarin je jezelf herkent of dat je verder wilt onderzoeken. Rondom dat thema maak je iets: een tekening, een gedicht, of een andere creatie. In een persoonlijke brief stel je jezelf voor en waarom je voor dit thema hebt gekozen. Dat poststuk gaat naar een 'zuster' uit jouw cirkel van zeven vrouwen en ook zij maken iets rondom jouw thema. 

Tegelijk krijg je dus ook een brief van een andere zuster uit jouw kring en ga je met haar thema verder. Elke zes weken een ander poststuk. Op het einde, begin december, krijg je je eigen poststuk terug met de aanvullingen van alle 'zusters'.

Ik deed mee omdat ik mezelf dit jaar meer wil uitdagen op creatief gebied zoals jullie weten. Het was ook even wennen om niet met de vertrouwde masking tapes en stickers aan de slag te gaan, maar iets meer out of the box te denken. 

Het thema wist ik al vrij snel: v e r t r a g i n g.

Ik schreef er al eerder over in deze blogpost dat ik alles altijd zo snel doe en dacht dat dit thema dus een mooie reminder voor mezelf zou zijn gedurende het hele jaar. Een stok achter de deur.

Ik pimpte een oud postzegelboek met allemaal momenten van vertraging. Zoals het dagdromerige meisje op de voorkant dat me aan mijn jongere zelf deed denken, toen de tijd nog eindeloos traag verliep. In perkament papier typte ik de letters 

ver

      tra

           ging

Ik maakte analoog deze foto van een mevrouw die uit het raam zat te staren en daar omheen borduurde ik een randje. 


Ik koos bewust ook voor thema's uit het verleden omdat die vaak inherent zijn aan 'vertraging', zoals typen op een typemachine, analoog fotograferen dus en een activiteit als borduren en aquarellen.Onderstaande is een schets van een pagina die ik in gedachten had.


En ik maakte een gedicht over deze snelle, haastige tijd waarin we soms vergeten te genieten.Tenslotte maakte ik nog een bloedruk van een tak. Want zoals een bekend gezegde luidt:

'De natuur kent geen haast
en toch komt alles af'

Op 1 maart gaat mijn pakketje op de post en krijg ik een ander thema om mee verder te gaan. Aan het einde van het jaar laat ik jullie zien wat de anderen rondom dit thema voor mij maakten. Wie weet krijg ik zoveel inspiratie dat het vertragen een tweede natuur wordt! 

Liefs,
Carolien
9 opmerkingen:

 1. Weet wat er opeens in mij opkwam? nee natuurlijk niet. Werkt het niet een beetje als het ontspullen van je huis. Steeds minder dingen hebben en wegdoen zodat er ruimte ontstaat. Zo ook dus met met hobby's, verplichtingen, verjaardagen, het lezen van boeken, het sporten, het koken, het perfecte huis. Schrijf alles op wat je doet in zo een week of zo een maand en wat had eigenlijk niet gehoeven? Ik was voor 3 verjaardagen uitgenodigd waarvan ik vond dat ik niet weg kon blijven, heb de gastheer of gastvrouw niet eens gesproken die hadden het te druk met hun gasten te bedienen en ik vond er werkelijk niets aan. Ik kwam moe en zeer geirriteerd thuis. Waarom steeds sporten? Wil je het echt of is het je aangepraat? Ik wandel zoveel mogelijk naar de winkel of vriendinnen is het iets verder dan de fiets en als ik met de auto ga parkeer ik stuk verder zodat ik moet lopen. Vind ik ook sport.
  Heb de lijst met mensen waar ik mee omga/ging bekeken en dacht; wat brengt het mij nog op. Ga zo door met van alles en nog wat want volgens mij doen mensen heel veel dingen uit gewoontes en ach ik ken hem/haar al zo lang , het is niet echt leuk meer, maar ach......
  Maak een lijst van wat je echt niet kunt missen of meer tijd in wil steken. In het weekend doe ik maar 1 afspraak en dan moet ik ook nog zin hebben en de rest is dan leeg om in te vullen met wat ik/wij willen. Nieuw recept aken, wandelen, ergens lunchen, of de tuin en het huis gezelliger maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, ik houd ook helemaal niet van verplichte nummers zoals verjaardagen. We moeten al zoveel, dus heerlijk een lege agenda!!

   Verwijderen
 2. Wow, zo cool! Veel plezier Lien! Els DDFZ

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk initiatief!
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ben je toch een bezige bij Carolien. Ook dit lijkt me weer een leuke uitdaging. Veel plezier toegewenst. Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig gedicht! En jij past perfect in deze sisterhood. Wat een mooie creatieve uitdagingen komen er nog in je brievenbus rollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Groeten Ingrid-Katrientje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Sisterhood" is a special bond between women who support and care for each other like sisters. It's about friendship, trust, and understanding. Sisters help each other through good times and bad, sharing joys and sorrows. They offer a shoulder to lean on and a listening ear. Sisterhood celebrates diversity and unity among women, emphasizing solidarity and empowerment. Whether biological siblings or chosen sisters, the connection is deep and meaningful, creating a strong network of love and encouragement.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het superleuk en je gedicht is prachtig. Het thema vertraging spreekt me ook erg aan want ik voel me vaak zo haastig en opgejaagd zonder aanleiding.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!