vrijdag 9 februari 2024

Een cursus aquarellen

Creativiteit is mijn woord voor dit jaar. Ik wil mezelf meer uitdagen, zonder steeds zo kritisch te moeten zijn. De eerste stap was dat ik me opgaf voor een workshop aquarel schilderen. Ik heb niet veel ervaring met aquarellen en pogingen in het verleden eindigden vaak teleurstellend omdat ik geen kennis en geen geduld had.


Het was heerlijk om in een echt atelier te zijn en de geur van verf te ruiken. Het deed me denken aan de kunstlessen van vroeger. We leerden de basis beginselen. Dat er in feite twee manieren zijn om te aquarelleren: nat op nat en nat op droog. En dat je dan hele andere effecten krijgt. Maar de beste tip: laat alles goed drogen en heb geduld voordat je verder gaat.


Nadat de techniek was uitgelegd, konden we starten. Ik staarde naar mijn witte A3 vel, dat netjes was vastgeplakt aan de tafel. Ik keek om me heen en zag de andere cursisten vlijtig aan de slag gaan. "Probeer niet meteen een perfecte bloem te schilderen, maar maak dotjes verf" klonk het advies. En nee, ik mocht niet gelijk de stengels tekenen, dat was echt iets voor het laatst. Net als de vaas. En dus leek mijn tekening het grootste deel van de les helemaal nergens op. 


Om uiteindelijk te komen tot deze bos bloemen. Natuurlijk was ik niet tevreden en keek onzeker naar de kunstwerken van de andere dames.  


Maar het gaf me wel plezier en is dat niet waar het om draait? Eenmaal thuis ging ik ook aan de slag. Het fijne hiervan was dat ik me minder op de vingers gekeken voelde. Lekker uit de losse pols vertrouwd raken met alle materialen.


Ik denk niet dat aquarellen mijn ding is, maar ik heb me wel al ingeschreven bij hetzelfde atelier voor een cursus mixed media in april. Ik wil gewoon van alles uitproberen dit jaar, zonder me te focussen op het eindresultaat.  

Heb je ook last van dat kritische stemmetje in je hoofd? Dan kan ik je echt het boek 'the big magic' aanraden van Elizabeth Gilbert. Dat leert je moed te tonen om de dingen te doen die jij leuk vindt, zonder je druk te maken wat anderen vinden.

Ik was van de week bij mijn moeder en zij vroeg hoe de workshop was. Ik liet haar op mijn telefoon het schilderij zien.
"Nee daar trap ik niet in" antwoorde ze.
"Waar niet in" vroeg ik?
"Dat heb jij helemaal niet gemaakt" verduidelijkte ze haar woorden.

Ik schoot in de lach. 

Nog een reden om die innerlijke criticus de das om te doen.
Mijn moeder vond het mooi!

17 opmerkingen:

 1. Nou ik ben het helemaal eens met je moeder Carolien. Mooi en zo kleurrijk . Maar was het nou een workshop of een cursus? Omdat je zegt dat aquarellen, niet je ding is. Met een cursus zit je er toch wat langer aan vast Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een workshop dus eenmalig. Heb cursus gewijzigd in workshop :) En bedankt voor je compliment haha!

   Verwijderen
 2. Je moeder is niet de enige, ik vind het ook mooi :)
  Eerst een paar dotjes en daarna heb je mooie bloemen in een vaas. Ik doe het je niet na. Leuk al dat uitproberen. Groetjes en een fijn weekend Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jullie zijn lief, maar ik blijf erbij dat ik geen talent heb hoor haha!

   Verwijderen
 3. Je moeder heeft volkomen gelijk. Het is mooi, kleurrijk schilderij geworden. Je mag trots op jezelf zijn. Fijn weekend. Groetjes xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldige en lieve reactie van je moeder!
  Ik vind je vaas met bloemen heel goed gelukt. Als je iets zelf maakt, dan zie je ieder klein detail en onthouden we altijd juist die stukjes die we minder mooi vinden...
  Is het een cursus met meerdere lessen of was het eenmalig?
  Ik ben benieuwd hoe je de mixed media cursus vindt; ik denk dat die op je lijf geschreven zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zijn moeders voor he? Ik vind ook alles mooi wat mijn dochter maakt, haha. Ja mixed media spreekt me meer aan, ben benieuwd. Is pas in april!

   Verwijderen
 5. Het is ècht, ècht heel mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat is het mooi geworden! Ja, die bloemen in vaas zijn mooi gelukt, maar mijn oog wordt getrokken naar die prachtige klaproos (één van m'n lievelingsbloemen) het is net een lief kaartje! ;-)
  Ik herken je ongeduld, ik ben ook ongeduldig en mis talent en inzicht op dat vlak. Maar ik heb zoveel andere dingen die ik leuk vindt (vooral op muzikaal vlak) dat ik geen animo voel om mezelf uit te dagen met tekenen oid. Mijn dochter kan heel mooi tekenen, en heeft een grappige eigen stijl, en daar kan ik wel erg van genieten, om haar bezig te zien en de resultaten te bekijken. We hebben sinds kort een hondje, en ze tekent nu elke week een paar 'hondenavonturen' in m'n agenda, zo grappig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik herken zeker het kritische stemmetje in je hoofd. Jammer toch, als kind had je hier geen last van. Ik denk dat de overgang je helpt terug te keren naar het vermogen om te spelen. Er is nog zoveel te ontdekken op creatief gebied, op naar de mixed media!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bovenstaande is van mij. Groeten Ingrid-Katrientje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het ook mooi ;-)

  Kaatje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben een enorme criticus naar mezelf toe en leg de lat errug hoog. Daarom is het zo leuk om te lezen dat jij een stap zet en ook hoe je het deed. Ik vind je painting eigenlijk mooi genoeg. Heel erg mooi genoeg. De kleuren dan! En die vaas! De drie lauwe bloemen vind ik het moois en daarna de paarse. dat is gewoon gevoelsoordeel want ik vind dat zij het tot één geheel maken. Prachtig boeket.

  Wat is mixed media precies dan? Cillage maken van papier?
  https://momentsfrozentime.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dankjewel en leuk te zien dat er meer zelf-critici zijn! Mixed media is inderdaad een soort collegae smaken met verschillende laagjes materialen, waaronder verf.

   Verwijderen
 11. Ik vind ze echt prachtig!!! Wat heb je dat mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!