vrijdag 23 februari 2024

Over robot-obers, AI en ChatGPT

Afgelopen week was ik voor het eerst in een restaurants waar we werden bediend door robots. Je bestelling geef je door per telefoon en in no time komt er een schattig robotje met de grootste precisie en een knipoog jouw bestelling brengen.  


Ik vond het een leuke ervaring, maar als ik er dan dieper over nadenk, tegelijk ook wel een beetje beangstigend. Ik bedoel, over hoe snel alles gaat... 

AI op kantoor

AI, oftewel Artifical Intelligence wordt steeds concreter. Op mijn werk wordt de app Chat GPT al volop gebruikt. Heb je een tekst nodig of wil je een bestaande tekst inkorten? Vraag het Chat GPT!  Zelfs de niet-schrijvers weten ineens de leukste berichten te fabriceren. Als je zoekopdracht goed is geformuleerd, dan doet de computer de rest.

Laatst sprak ik een kennis, Bert, die al een tijdje met pensioen is. Ook hij had Chat GPT ontdekt. Toen hij op een dag een appje van een zieke vriend kreeg, besloot hij de computer om hulp te vragen. De betreffende vriend had een lange app gestuurd met alle onderzoeken die hem te wachten stonden. Bert vond het het lastig hoe hij hoopvol op dat trieste appje reageren kon. Bovendien was de betreffende persoon altijd lang van stof. En Bert niet. 

Dus Bert knipte de tekst uit het app-bericht van zijn vriend en kopieerde deze naar Chat GPT met de vraag om een begripvol en lief antwoord te schrijven. 
Dat deed Chat GPT want in een paar seconden rolden de woorden in beeld. Bert gebruikte deze tekst om terug te mailen naar zijn vriend. Zijn reactie? "Ik krijg veel berichten in deze moeilijke periode, maar die van jou sprong er echt uit. Bedank voor je warme woorden."

Ik vond het best heftig. Warme woorden? De computer heeft ze bij elkaar gezocht! Wat is straks nog echt en wat niet? 

Zelf aan de slag?
Toch is het leuk om zelf eens aan de slag te gaan! Hoe?
 • Ga naar http://www.chat.openai.com (of klik dus op de link)
 • Maak heel eenvoudig een account aan
 • Vervolgens kom je op de homepage en daar staat de centrale vraag: how can I help you today? Geen zorgen trouwens, je kunt gewoon je vraag in het Nederlands typen.
 • In het vlak: Message Chat GPT typ je vervolgens je vraag. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. geef bijvoorbeeld aan of je een korte of lange tekst wilt en benoem de elementen die je terug wilt zien. Je kunt ook aangeven of je een zakelijke stijl wilt of juist een vlotte stijl met een vrolijke twist. Benoem alles wat je belangrijk vindt.
 • En meteen nadat je op 'enter' klikt komt een suggestie eruit. Ik laat je een voorbeeld zien van mijn vraag:
Een gastronomisch avontuur in de toekomst. Leuk, daar was ik zelf niet opgekomen! 

Maar. .. geen zorgen! Mijn blogposten blijven gewoon van eigen hand. Want ik vind schrijven zelf veel te leuk om het uit te besteden!

Wat zijn jouw ervaringen met AI? 

Warme groet,
Carolien   


7 opmerkingen:

 1. Ja ik heb veel ervaring met dit. Ik heb pas huppeldepup - 4 gekregen van mijn zoon. Mijn zoon is een computermannetje en ze kunnen niet meer zonder op zijn werk. Het spraat zoveel tijd uit (ICT, applicatie beheer, veiligheidsdienst). Maar ik gebruik het niet voor het schrijven waar ik mijn gevoelens in verwerk. Echte verhalen zijn ons antwoord zijn op AI.

  Ja, daar schrik ik ook wel van, dat Berts antwoord er uitspring. Maar Bert heeft de prompt gegeven dus is het wel wat hij ongeveer heeft willen zeggen.

  Ik schreef ooit op mijn schrijfblog: ChatGPT is een meester in het ontmoedigen en als jij er om vraagt blijft het verbeterpunten aandragen voor jouw tekst. Het stopt daar pas mee als jij er er mee stopt. Kappen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Carolien. Nee, ik heb er nog geen ervaring mee. Hoop er ook nog van weg te kunnen blijven. Heb er niks mee. Net was ik in een supermarkt met nog maar 1 kassa waar je bediend word ,dat vind ik al raar . Het is allemaal zo onpersoonlijk. Maar je komt er op een dag niet meer onderuit, ben ik bang. Fijn weekend groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ontmoedigen herken ik, ik wilde een roman schrijven, vroeg het voor de grap aan Chatgtp, na wat input rolde er een compleet verhaal uit. Haha, ik ga dus niet twee jaar zwoegen op een roman, half gek worden en aan de drank om misschien een boek gepubliceerd te krijgen. Net als Bert heb ik het laatst gebruikt voor een Whatsapp antwoord. Ik was moe en kon het zelf niet zo goed verwoorden. Ik snap het gevaar, wat is echt en wat niet. Hopelijk gaan we elkaar in de toekomst weer vaker in het echt ontmoeten i.p.v. al die appjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dingen veranderen in de loop der tijd, maar niet iedere verandering is een vooruitgang of verbetering vind ik. Maar misschien is het de leeftijd die spreekt­čśŐ. Ik vind het persoonlijk contact zo belangrijk in een wereld waarin steeds meer onpersoonlijk en ego├»stischer wordt....
  Ik blijf nog even weg met AI en Chat GPT, al realiseer ik me wel dat er een tijd komt waarin ik mee moet gaan doen.
  Over de robots; ik heb nu al een paar keer op tv gezien hoe ouderen praten met een robot omdat er niet genoeg personeel is om ze persoonlijke aandacht te geven. Mijn hart bloedt wanneer ik zo'n meneer of mevrouw aan de robot hoor vragen waarom die zo stil is en niets zegt....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Lien,
  De link werkt niet. Het is openai met een a.

  Groet,
  Marri├źt Haas

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!