vrijdag 5 mei 2023

Maandelijkse dingetjes

Toen ik maandag met een vriendin aan het wandelen was, hadden we het over back ups maken op de computer. Ze keek op haar horloge en zei ietwat verschrikt: "vandaag is het weer zover." Het was die dag 1 mei en elke eerste van de nieuwe maand maakt ze een back up, zodat ze het niet kan vergeten. "Zo heb ik een heel lijstje met dingen die ik de eerste van elke nieuwe maand doe" sprak ze.

Nieuwsgierig vroeg ik door. Ik ben fan van lijstjes maken, maar maand-lijstjes heb ik niet. Wat staat er dan nog allemaal op, vroeg ik. "Gewoon" antwoordde ze en haalde haar schouders op voordat ze met haar opsomming van start ging.

-Tandenborstel vernieuwen
-Hond op de weegschaal zetten en gewicht noteren
-Matras in bed omdraaien
-Financiën van de maand opmaken en eventueel iets apart zetten op een spaarrekening
-Kamerplanten mest geven
-Telefoon opschonen door de foto's van die maand over te zetten naar de laptop
-en dus die back up maken.

Dat doet ze dus elke maand, steevast op de eerste van die nieuwe maand. Van uitstel komt immers afstel.

Ik ben onder de indruk van zoveel structuur. Ik vervang mijn tandenborstel pas als de haartjes alle kanten op staan. Mijn honden weeg ik nooit en een matras omdraaien...? Het enige wat ik doe op de eerste van de maand is de verjaardagskalender omslaan als ik dat al niet vergeet. 

Zijn er meer mensen met zo'n maandlijstje? Dan ben ik benieuwd wat erop staat! 

Ik heb mijn vriendin getipt om ook iets leuks op haar maandlijstje te zetten, als beloning voor al de dingen die ze doet. Bijvoorbeeld: mezelf trakteren op een gebakje, of uitgebreid in bad gaan. Want we moeten al zoveel van onszelf toch? Dan klinkt zo'n lijstje ook veel aanlokkelijker... Ik denk dat ik er ook maar eentje ga maken!

Fijne bevrijdingsdag vandaag!

Liefs,
Carolien 

7 opmerkingen:

 1. Wat een goed lijstje en vooral: wat een ijzeren discipline. Mijn gedroomde zelf zou ook graag zover komen dat ze op de eerste van de maand al die belangrijke en nuttige dingen doet. Maar wat als die dag een werkdag is? Want het lijstje klinkt als een dagtaak. Misschien beginnen met 1 gewoonte op de eerste van de maand. Foto's opschonen vind ik wel een goeie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed zo'n lijstje, nee ìk heb er geen, wel een beetje in m'n hoofd.
  Maar dan doe ik daar dus meer dan die ene dag over: gewoon als het me te binnen schiet.
  Raar eigenlijk, want ik houd wel van lijstjes, lekker afvinken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tip en nee, zo gedisciplineerd ben ik niet. Ik vind het wel jaloersmakend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Carolien . Ja zeker zoveel structuur, mag je belonen. Een beetje structuur, vind ik wel prettig. Jou lijstje vind ik ook wel aanlokkelijk. Wat fijn he, dat we die vrijheid hebben, om het in te vullen naar eigen behoefte. Voor wat er nog van over is , voor jou ook een fijne bevrijdingsdag. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee een lijstje heb ik niet, veel dingen zitten in het hoofd en zijn een soort van automatisme. Maar als ik iets moet doen, wat ik niet regelmatig hoef te doen, ja dan schrijf ik het wel op. Gewoon in een agenda of in mijn speciale To Do boekje (ja zo heet het echt!) als het niet tijd gebonden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hihi nee ik heb geen maandlijstje maar in mijn google agenda heb ik wel een aantal taken staan die op gezette tijden oppoppen. Dan hoef ik het niet te onthouden maar vergeet ik het ook niet als ik het zie. Zo voorkom ik dat het oploopt en alles tegelijk moet doen.
  Succes met je maandlijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak geen lijstje ik ben al blij dat ik mijn dagelijkse dingen kan doen .

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!