vrijdag 28 april 2023

Bloesemfeest (en een lekker recept)

Wat een bloesemexplosie afgelopen week in het stadspark van Sittard! Ik zag er iets over voorbij komen op Instagram en bedacht me geen moment. Tien minuutjes later waren we ter plaatse.

Je zou het op de foto's misschien niet zeggen, maar het was best druk. Er was een fotoshoot met een baby'tje, jongeren waren elkaar aan het fotograferen met hun mobieltje en er zaten hele families te picknicken vanwege het Suikerfeest.

Was er in Japan niet ook een traditie als de kersenbomen in bloei staan?


Ik zocht het op en kwam een hoop te weten! De bloei van de kersenbloesems is zelfs een van de belangrijkste tradities daar. Kersenbloesem wacht op niemand, zoals al het waardevolle in het leven. Hij komt op en dan moet je eigenlijk alles uit handen laten vallen om ervan te genieten, want voordat je het weet is hij ook weer weg. 


Je kunt niet zeggen: "Ik wacht totdat ik tijd heb." En dat is eigenlijk ook de boodschap van het festival. geniet van het nu!


Tijdens deze korte periode gaat iedereen er dan ook op uit om te picknicken onder de bloesembomen. Sommige parken zijn dan zo druk dat je al om 8 uur 's ochtends je plek moet reserveren. 


Weken van tevoren heb je al speciale uitzendingen op tv waarin de bloei van de bloesem wordt voorspeld. Special Cherry Blossom Forecasts.


Heel lang terug is de traditie ontstaan bij de pruimenboom. De Goden werden dan vereerd om te vragen voor een goede oogt. Oorspronkelijk was het een feest voor de eliten, maar later voor iedereen. Toen stond niet meer de pruimenboom maar juist de kersenboom centraal.


In Japan wordt de komst van de bloesem gezien als een nieuwe fase. Op 1 april start dan ook het nieuwe schooljaar.

Nog een leuk weetje: In het Amsterdamse bos bij Amstelveel staan 400 bloesembomen. Tweehonderd daarvan hebben een Japanse meisjesnaam en de andere tweehonderd een Nederlandse naam.


Ik zocht verder op internet wat er dan zoal in zo'n picknick zit. Nou, vooral veel gerechten met de kleur roze dus. Zoals rijstcakejes bijvoorbeeld met kersenbloesem als ingrediënt.  Daarvoor moet je dus echt naar een toko toe. Maar ik las dat er ook vaak aardbeien worden gebruikt vanwege de rode/roze kleur. Dus zocht ik verder voor een wat gangbaarder recept en maakte aardbeienrolletjes voor onder onze eigen kersenboom die ook in volle bloei staat nu (ik voel een nieuwe traditie aankomen).


Super simpel!

Neem een sneetje witbrood. Haal de korsten eraf en druk het met je handen plat. Smeer monchou op het brood en beleg met aardbeien. Rol het geheel op en dompel het onder in een geklopt eitje. Wat roomboter in de pan en een paar minuutjes bakken. Meng wat suiker met kaneel op een bord en dompel de rolletjes daarin onder.

Heel snel klaar dus. We smikkelden en genoten extra hard van onze eigen bloesem in de tuin, want voordat je het weet is die weer weg!
Geniet jij ook van de bloesems?

Liefs,
Carolien

12 opmerkingen:

 1. Ja die bloesem, je wordt er helemaal blij van, leuk die weetjes er achter... Nu snap ik ook "Japanse kers" en dat lekkere hapje ga ik zeker maken (trouwens ook handig voor eventueel oud brood ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's! Nu maar hopen dat het niet te hard gaat waaien, dan gaat het zo snel voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is leuk en lekker. En nog leuker als je het inderdaad tot een traditie maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In die straat heb ik gewoond :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat wordt zeker een nieuwe traditie. Ik vind bloesem prachtig en echt jammer dat het maar zo kort duurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Carolien. Ja ,ik geniet heel erg van de bloesem. In onze wijk staan er veel. je kijkt je ogen uit, zo mooi. Het recept ga ik zeker maken, lijkt me heel lekker. Fijn weekend, groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig die bloesem en een heerlijk recept.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk die bloesem, hoort echt bij het voorjaar. Niet alleen oogt fantastisch, het ruikt ook heerlijk. Leuk recept. Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bloesem is echt prachtig. Wij hebben een kersen-, appel en perenboom in onze tuin allemaal met bloesem. Het is echt heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!