vrijdag 21 april 2023

Caminootje Klimmen en de man achter de wandelingen

We waren in het Zuid-Limburgse Klimmen en dat dorpje doet z'n naam eer aan (ben er nog niet achter of het ook bewust daarom zo heet?), want geklommen hebben we! Van welke kant je ook komt, je moet steeds de heuvels omhoog.


Een Caminootje is een mini Pelgrimsroute, die deels over het originele Santiage di Compostello loopt en herkenbaar is aan dit teken.


Je kunt de gehele route ineens lopen, dat is zo'n kleine 100 kilometer, maar wij doen de etappes waarbij je steeds qua kilometers omhoog gaat. Gestart bij 4, zitten we nu op de 7 km route (hoewel deze 8,5 was, maar we verdwalen dan ook regelmatig :)Ook hier weer genoeg afwisseling tussen velden en nostalgische dorpskernen.

En overal kruisen langs de weg en kappelletjes.

En af en toe een schattig winkeltje..


Hier was het begin - en eindpunt waar je koffie kunt drinken en je stempel kunt halen.


Afgelopen week ontmoetten we ook de man achter deze Caminootjes. De 80-jarige pelgrim Peter Schunck uit Heerlen was op het idee gekomen nadat hij zelf drie keer de wandeling had gemaakt vanuit Zuid-Limburg naar Santiago di Compostello. Hij wilde het liefst een vierde keer gaan, maar zijn gezondheid begon parten te spelen, zo vertelde hij. Hij kwam op het idee om oefenroutes te maken in zijn eigen geboortestreek, als een voorproef op de echte camino of gewoon om dichtbij te kunnen bezinnen.

Hij schonk de kerk dit beeldje dat hij liet maken en tegelijk met de inzegening hiervan wekte hij de interesse van vele wandelaars. "Je hebt wat teweeg gebracht" sprak iemand uit de parochie. En dat was het laatste zetje dat hij nodig had om de wandelroutes vorm te geven.


In de kerk zelf hangt deze tegel:


En de stempel kregen we van de pelgrim zelf...

Liefs,
Carolien


 

8 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Welkom in mijn wereld. Ik woon in Voerendaal en moet om ergens naar toe te gaan altijd omhoog. Maar de omgeving is schitterend.

   Verwijderen
 2. Wat een heerlijke wandeling Carolien. Van Klimmen blijf je fit Mooie tekst ook, op de tegel. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog 2 nachtjes slapen en dan mag ik weer naar het allermooiste gedeelte van Nederland. Ik heb zo een heimwee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je de bedenker van de caminootjes tegen kwam, nog leuker dat hij jullie kaart stempelde. Zo te zien hadden jullie mooi weer en mooie Limburgse luchten. Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is wel een mooie wandeling en uitdaging! Als ik aan Klimmen denk, denk ik gek genoeg ook aan Ransdaal. Ze hebben daar een stationnetje dat zo heet. Leuk dat al die mooie beeldjes er nog zijn vanuit de religie, zo langs de weg ook! Zie je eigenlijk alleen in Brabant en Limburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit lijkt me heel mooi en fijn om te doen! Ik wil ooit echt eens zo'n lange afstandswandeling lopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!