vrijdag 17 mei 2024

Over het bos en kikkers

Mijn vriendin werkt bij Natuurmonumenten en regelmatig tipt ze me als er een bijzondere vlinder of ander insect ergens is opgedoken. Ik vind het leuk om haar enthousiasme en foto's te zien, maar heb er zelf het geduld niet voor om ernaar op zoek te gaan. Maar toen ze zei dat er in Susteren, midden-Limburg, een gebied is met de grootste populatie boomkikkers had ze mijn aandacht!


Boomkikkers zijn heel klein, hooguit 4 cm en ze warmen zich op in de zon, waarbij ze op takken gaan zitten of op de bladeren van bramenstruiken. Ik toog naar het natuurgebied met de hond, maar na een uur wandelen had ik nog geen enkele kikker gespot. Wel een ree en heel veel vogels, maar geen kikker. Terwijl ik er een enorm kwaakfestijn klonk rondom het water. 

Net toen ik het wilde opgeven, zag ik een groepje IVN-ers gepakt met camera's. Ik besloot ze te achtervolgen en in no time stonden ze allemaal stil en staken hun lenzen in de struiken. Ja hoor, hier zaten er twee! Eentje een beetje verstopt, maar de ander liet zich gewillig fotograferen. Zo leuk!

Volgens de IVN-ers zitten er op echt zonnige dagen wel tientallen bij elkaar. Reden om nog eens terug te gaan. 

Nu de mantelzorg voor mijn moeder toeneemt, vind ik het extra fijn om buiten te zijn. We zijn in afwachting voor een plek in een zorgcentrum, maar tot die tijd is het behelpen. In het bos lijkt alles een stuk luchtiger, zeker als de zon schijnt :)

Een korte blogpost dit keer, maar een fijn, lang weekend gewenst! 

En laat me weten of jij al eens een boomkikker hebt gespot?

Groetjes,

Carolien

 

9 opmerkingen:

 1. Nee geen boomkikkers, maar wij waren een keer in Duitsland op vakantie en daar was een vijver, niet overdreven met wel 100 kikkers, je zag ze zo van een blad in de vijver springen :) Ook hier in het dorp heb je slootjes met veel kikkers, ze kwaken er flink op los. Ja, het zorgen voor een ouder valt niet mee en is soms zwaar, ook al doe je het graag, even de rust opzoeken helpt je dan weer met opladen. Ik hoop dat er snel een plekje voor je moeder komt zodat je een beetje ontlast wordt en ze veilig is. Liefs Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fraaie foto! En sterkte met het gedoe rond je moeder. Hopelijk krijgt ze een fijne plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Carolien. Wat een leuke beestjes . Ik had nog nooit gehoord van boomkikkers. Hopelijk komt er snel, een fijne plek voor je moeder. Fijne pinksterdagen gewenst . Groetjes van Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een grappig diertje, daar ga ik eens op letten: dus "zon en braamstruiken" moet het zijn als ik het bos weer in ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee een boomkikker heb ik nog niet gezien. Maar ze zijn wel mooi zie ik! Goed blijven rondkijken dan maar ook in het mooie gebied hier aan de Wouwse Plantage!
  Groetjes Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die kikker ziet er dieptevreden uit op zijn tak. Ik heb ze nog nooit gezien, maar na jouw geslaagde expeditie hou ik ook mijn oren en ogen open.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ingrid Katrien22 mei 2024 om 23:04

  Van mantelzorger weer terug naar de rol van dochter, dat zou de gewenste uitkomst zijn van een fijne plek voor je moeder. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!