vrijdag 3 augustus 2018

Het karretje

Net als ik even in slaap lijk te dommelen, schrik ik op van metaal tegen mijn arm. De mevrouw in de vierzitter naast me slaakt een kreetje van schrik en trekt het boodschappenkarretje op wielen naar zich terug. “Sorry hoor” excuseert ze zich. “Er zit bijna niets in de karretje, daarom valt het gemakkelijk om.” “Dan heeft u te weinig gekocht” lach ik haar toe, ter geruststelling dat het niet erg is.


“Dat kun je wel zeggen” haast ze te melden. Een zucht ontsnapt uit haar keel. “Utrecht is echt niet meer wat het geweest is, hè Charlotte” en ze port het blonde meisje naast haar in de zij. Charlotte lacht verlegen en werpt haar blik weer naar buiten, nippend aan haar flesje cola.

De mevrouw kijkt weer naar mij. “Vroeger hadden ze mooie winkels in Utrecht. Nu is daar niets van over. Alleen nog maar van die zaakjes waar ze van die flut modelletjes verkopen.” Om haar woorden kracht bij te zetten trekt ze aan het mouwloze blousje dat ze aan heeft. "Drie keer wassen en er blijft niets van over."

Net als ik me ook weer probeer om te draaien, gaan de verhalen verder. In een mum van tijd raast haar leven aan me voorbij, met de snelheid van het landschap buiten. Ze is 78 jaar, maar gaat nog elke week dansen met haar man die tien jaar ouder is. "We vinden de lessen soms zelfs wat traag. Dan maak ik een gebaar met mijn heupen en dan weet de dansleraar dat het tempo omhoog moet”. Ze schatert van het lachen en ik voel bij elke zin meer sympathie voor Charlotte die steeds dieper in haar stoel wegzakt. Van de negen kleinkinderen is zij de oudste met haar 20 jaar. "We hebben het zo fijn samen! "

Ik wenste dat ik de stiltecoupé had genomen. Of dat ik wist hoe je zulke gesprekken vriendelijk afkapt, maar het einde van alle verhalen is pas in zicht als we station Roermond naderen. Het tweetal stapt uit. Met vriendelijke knikken nemen we afscheid. Dan zie ik dat Charlotte haar eigen boodschappenkarretje bij zich heeft. In tegenstelling tot die van oma, is haar exemplaar tot de nok gevuld. En ik kan wel raden wat erin zit. Shirtjes en broekjes van flut kwaliteit. Want meer hoef je van Utrecht niet te verwachten. Oma heeft vast alles heeft betaald, daar ken ik haar inmiddels goed genoeg voor.  

Ik blijf alleen achter in een coupé die rust ademt. 
Nadenkend over de grote vraag: wie heeft nou wie vandaag voor het karretje gespannen? 

28 opmerkingen:

It's me zei

Hihihihi...geweldig....en nu rust.....fijn weekend liefs Ria ☀️☀️☀️

anja zei

Haha, prachtige woordspeling aan het einde! Geniet maar lekker van je rust, fijn weekend! Anja

Marjan zei

Hier heb ik weer van genoten! Maar winkelkarretjes in een trein? Daar moest ik even goed over nadenken, want 'zuks' doen wij hier niet. Maar even later bedacht ik dat het misschien boodschappenkarretjes waren? Je weet misschien wel, die tassen op wieltjes? Ach, What's in a name 😂.
Zo'n ontmoeting komt soms wel gelegen en soms niet. Gelukkig kon je het laatste stukje in rust verder reizen!

lien zei

Haha je hebt gelijk, ik heb het aangepast :-) een winkelwagen is meer zo’n ding dat je bij AH neemt 😉

lien zei

Dankjewel, jij ook!

lien zei

Jij ook een fijn weekend! 💕

Janneke zei

Hahaha, en dat van Utrecht tot Roermond..... Nouja, zo hoor je nog eens wat...

Sandra zei

Oeffff... dan wordt een lange reis nog veeeeeel langer... maar ik heb genoten van je verhaal!

Nicole Claudia zei

Hahaha, wat een karretje wel niet kan veroorzaken 😂😂😂

Ageeth Mooij zei

Soms zijn er mensen waar je niet omheen kan, hahaha! Ik vind ze vermoeiend hoor en zou snakken naar de stiltecoupé! Maar dan missen we ook iets, behalve stilte.

Crealice zei

mooi verhaal. Als je alles vooruit wist....

lien zei

Ja lange reis, haha

lien zei

... het heeft tenminste iets opgeleverd: inspiratie voor mijn blogpost :-)

lien zei

Ja he! Zonder karretje geen blogpost :)

lien zei

In de stiltecoupe is inderdadaaminder te beleven vrees ik!

lien zei

Haha zeg dat!

Anita Willems zei

Mooi stukje! Met een doordenker als slotzin.

lien zei

Dank je!

blauwruitje zei

Weer prachtig geschreven en die stiltecoupe: ik vind het een top vinding.
groetjes Sandra

lien zei

Ik heb hem nog nooit uitgeprobeerd! Maar volgende reis weet ik waar ik moet zijn :-)

Pippa's Hus zei

Voor ons fijn dat je niet in de stiltecoupé zat. dan hadden we dit verhaal moeten missen. ;-) XX Esther

lien zei

Haha dat is lief!

Elisabethsfavorieten zei

Wat ontzettend leuk om te lezen. In de trein kom je allerlei figuren tegen.

Nicole Orriëns zei

Toch kan ik me zo voorstellen dat je die mevrouw een groot plezier hebt gedaan. Misschien was ze wel eenzaam en kon ze even haar verhaal bij je kwijt.

lien zei

Absoluut!

lien zei

Ja dat zou zomaar kunnen!

Maia zei

Haha heerlijk verhaal!
Ik kan me ook helemaal voorstellen hoe dat kleinkind zich voelde.
Groetjes Maia

vaiybora zei

I'am glad to read the whole content of this blog and am very excited,Thank you for sharing good topic.

ดูหนังออนไลน์

Een reactie posten

Lief dat je een berichtje achterlaat!