dinsdag 3 december 2013

Vraagbaak voor de vrouw

"Wanneer ik vroeger als kind ziek was, mocht ik altijd in het handboek van mijn moeder lezen", vertelt mijn buurvrouw vandaag toen ze even op ziekenbezoek was. "Dat boek was het hele jaar taboe, maar als ik dan ziek was mocht ik erin lezen en plaatjes kijken." Als ik haar vraag of ze dat boek nog heeft, fronst ze. "Ik hoop het zo, maar weet even niet waar!"

 
Even nadat ze is vertrokken gaat opnieuw de bel. Het boek is gevonden. Vraagbaak voor de vrouw. Een 12-delig naslagwerk uit 1953. Ze overhandigt het me. "Hier, ga lekker lezen."

 
 
Ik duik onder mijn plaidje en sla het boek open. Gelijk krijg ik een glimlach op mijn gezicht.
 
 
Al is het om dit soort beelden.
Met daaronder het bloedserieuze bijschrift:
Wat vindt u van het idee? Moeders en dochters in hetzelfde katoen gestoken. 

Of deze:

Moderne, korte peignoir, tegenwoordig ook dikwijls duster genoemd

Er staat werkelijk van alles in: hoe je spruitjes kookt tot hoe je een telefoongesprek voert.Ik werp een blik naast me. De bank is omringd met moderne technologie. Laptop, tablet en smartphone binnen handbereik. App-jes die binnenstromen. En dat terwijl ik ook ooit met zo'n zwartje aan de muur heb gebeld!
 
Wat is er veel veranderd.
 
Een beetje triest vond ik het stukje onder het kopje 'aanrecht'. 
"het aanrecht is de 'werkbank' van de huisvrouw, en daarom is het zo jammer, dat men aan de doelmatigheid van deze werkbank zoveel minder aandacht besteedt dan aan die in fabrieken en ateliers".
 
 
Ik denk aan de huidige kookeilanden met bijbehorende apparatuur.

Meer dan de helft van dat boek klopt niet meer. Het zou eigenlijk herschreven moeten worden. Op dat idee kwamen Aafje Brandt Corstius en Machteld van Gelder. Zij schreven een moderne variant van dit handboek. Het staat vol met praktische informatie, maar met een knipoog naar die oude boeken van vroeger, afgewisseld met leuke columns. Ik kreeg het vorig jaar van mijn vriendin met kerst.
 
 
 Misschien iets voor op jouw lijstje?
Want ook al googlen we tegenwoordig alles, niets is zo leuk om af en toe een boek te raadplegen!
 
En hoeveel er ook is veranderd in de loop der jaren; sommige dingen blijven altijd hetzelfde.
Zoals buurvrouwen die voor elkaar klaar staan en leuke dingen delen.
Mooi, toch?
 
Liefs,
Carolien

38 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk. En dit hoort precies nu je ziek bent. Vooral omdat je even terug gaat naar de tijd.

  Enne boeken ik hoop dat ze blijven bestaan, want dat is iets wat ik echt niet wil missen, de geur en het gevoel en dan heerlijk blz omslaan.

  Koester het contact met je buurvrouw, vooral als je voor elkaar klaar staat en leuke dingen deelt. Maar volgens mij doe je dat al.

  Beterschap! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Whaaaaaaaaaaa wat geweldig!! Ik zie jou en je meisje wel lopen in die dustertjes hoor, lekker soepel ook. Fijn voor als je aan je aanrecht bezig hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke blog; it brings a BIG BIG smile on my face!
  Veel liefs van de overbuuf, X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij had mijn moeder dit boek ook in de kast staan.. bizar hoeveel er in vrij korte tijd veranderd is.. en hoeveel zal er nog veranderen de komende tijd..

  Fijn dat je nicht blij is met haar ladder, hij is ook zo leuk én nog te bestellen, leuk voor sinterklaas of kerst:)

  Beterschap!!
  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi, die peignoirs... Het lijken wel harnassen! Wel heerlijk om zo'n boek door te kijken... en te bedenken dat sommige dingen toch wel wat verbeterd zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha wat leuk en eigenlijk niet eens zo lang geleden. Want dit boek is misschien uit 53. Toen ik klein was, eind jaren 60 begin 70, ging het ook nog zo. Die moderne variant ga ik eens googlen op internet.. euh hoezo van deze tijd. Beterschap Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om dit boek in te kijken te bladeren, te lezen, te genieten en je te verbazen, het lijkt me een bron van inspiratie voor die tijd toen er nog geen informatiestroom binnenkwam over dit soort onderwerpen, via app's laptof of noem maar op...
  De nieuwe versie heb ik pas in handen gehad, heel grappig om deze versie eens in te kijken!!

  Ik heb een give-away op mijn blog...o, kom er eens kijken:)

  Lieve groetjes jouw kant op.
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat bijzonder zo een oud handboek,hopelijk voel je,je al wat beter,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om met jou mee te kijken en je te verbazen over de verschillen tussen toen en nu. Er is de afgelopen jaren natuurlijk enorm veel veranderd en al helemaal op het gebied van communicatie. Onze kinderen schrijven nooit brieven, terwijl dat vroeger naast telefoneren vaak de enige mogelijkheid was die we hadden om iemand op afstand te bereiken.

  Je hebt een lieve buurvrouw, leuk dat ze je het boek zo snel kwam brengen.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve buurvrouw wees er maar zuinig op ,en dat boek ja ik heb het wel eens ingezien mijn schoonmoeder had het ,waar het gebleven is .......raadsel ,lekker goed aansterken hoor liefs marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk boek en wat lief van je buurvrouw dat je het zomaar mocht lenen.
  Nog veel leesplezier :)
  Liefs Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat zou ik graag even in dat boek van je buurvrouw piepen! Het lijkt me geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk dat Marlies met dat boek aan kwam. En weet je mijn moeder en ik hadden dezelfde overgooier ( ook al zo'n ouderwets woord of bestaan ze nog?)
  Misschien verandert je kijk op het huishouden wel als je het boek uit hebt. Kijk maar uit, want het is nu toch een stuk makkelijker.
  Beterschap verder, groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk blogje meis! En ja wat is er in relatief korte tijd veel veranderd.
  Beterschap en rustig aan hoor (op dat gebied doe ik met je mee hihihi)

  Liefs Moos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ge-wel-dig enne voor jou een beterschapslebber van Beppy en Bjorn XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha, ik heb een gelijkaardig boekje hier, er stond zelfs in hoe je oploskoffie moest zetten voor je man!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk hoor zo'n nostalgisch bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Doe mij maar het origineel. lijkt me heerlijk om die eens door te bladeren (zonder griep overigens). Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze kreeg ik ooit als grappig kadootje van m'n zusjes!! Heerrrlijk om door te bladeren en je echt te verbazen! Het handboek voor de moderne vrouw, lijkt me ook leuk!! En fijn...die buurvrouw van je...

  Liefs, Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk zo'n buurvrouw lijkt me!
  Wat leuk om even mee te mogen kijken in het oude handboek! Ik heb ook nog verschillende oude boeken van familie bewaard en kijk daar ook nog regelmatig in zo leuk zeker (zoals jij al zegt) om te beseffen dat er zoveel is veranderd om ons heen.
  Mooie oude foto's heerlijk zo even genieten. Gaat het weer de goede kant op met je?
  Toch opletten hoor want het gaat koud worden buiten komende week!
  Beterschap!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh wat leuk, ik vind dat zalig die oude boeken
  Ik wens je veel beterschap

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een mooie platenn in dat boek. Datbis beter dan teleshoppen. En fijn zo'n buurvrouw. Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wauw wat bijzonder om zo eens terug te lezen! ik hoop dat het boek wat helpt en dat je snel opgeknapt bent. beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. haha geweldig die plaatjes,ik hoop dat je al weer een stuk bent opgeknapt,beterschap nog

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 25. lijkt me een erg mooi boek. Ik hou van dit soort nostalgie.
  Beterschap nog xxxxxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dit is echt heerlijk! Zoals je weet ben ik ook dol op oude boekjes: de mooie plaatjes en de leuke teksten! Genieten! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 27. hoi lien

  als je vriend word van dat blog (tjokvolle huis)en die in je lezerslijst zet dan krijg je daar steeds een update van en dan kun je via dat blog op de link klikken rechtsboven en kom je bij mijn blog huis tjokvol,graag hoor ik van je of dat gelukt is

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Grappig z'n boek. Wens je beterschap xx

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hai Lien,
  Goed idee voor een cadeautje, die nieuwe uitvoering van het boek! En nogmaals Beterschap!
  Fijne avond, Helene

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Beter een lieve buuv, dan... Ik hoop dat je je inmiddels wat beter voelt!

  Liefs, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 31. HayHay!
  Wat leuk en wat is de tijd veranderd!
  Grappig die teksten en foto's :-)
  Hopelijk is het een goed medicijn!
  Liefs Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat zijn de tijden dan veranderd hè… Als ik heel eerlijk ben, vind ik dat oude boek veel leuker.

  Ansje Tweedehandsje

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Oh ja de nostalgie komt terug...wij krijgen pas telefoon in huis op mijn 13de en ik herinner me dat we wel eens naar het station liepen om daar te gaan bellen in de telefooncel. Wat een verandering van tijd hè, wie had ooit gedacht toen we op de lagere school van een grote kartonnen doos een 'computer' maakten dat we nu een zakcomputer hebben die eigenlijk een telefoon is maar waar je ook foto's mee kunt maken en te gebruiken is als wekker, zaklamp, rekenmachine...waar is die tijd naar toe gevlogen?! ;).
  Ik hoop dat je je al wat beter voelt. Wie weet ben ik morgen weer eens effe bij de kringloop bij Sjakie...manlief moet er denkelijk heen en ik ga dan natuurlijk effe kringlopen ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Kende wel het naslagwerk "baedeker voor de vrouw". Deze boeken staan nog genoeg op mp.
  Groetjes, siek

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een zalig boek (en ja, wat is het allemaal erg veranderd ondertussen) en wat een zalige buurvrouw om hem met jou te delen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!