zaterdag 14 juni 2014

Een schat

We zouden eigenlijk een schat gaan zoeken. Jullie weten wel: geocachen, waar ik hier al over schreef. Ik fietste met dochterlief naar een nabijgelegen dorp waar er eentje zou liggen. Maar net die dag bleek in dat dorp een grote braderie te zijn.

 We konden niet meer voor - of achteruit en besloten onze fiets te parkeren en langs de kraampjes te struinen.
 

 Eén kraam werd wel heel druk bezocht. Ik weet niet wat meer aandacht trok: de schreeuwende meneer achter de  stand of de felle kleuren van de bandjes. Loombandjes dus, de nieuwste rage.
 
 

  “Bij Intertoys betaalt u 20 euro voor een klein doosje, en hier krijgt u voor dat bedrag deze hele doos” riep de man de bezoekers toe. Ik zag het gezicht van mijn dochter glunderen. Ze doet niets liever dan ‘loomen’ tegenwoordig. Dus zo’n doos met al die kleuren moest een walhalla voor haar zijn.
Zelf dacht ik aan de praktische kant ervan. Geen elastiekjes meer in de gleuven van de bank, maar netjes geordend per kleur in een vakje.
 
 
Ik pakte mijn beurs en duwde haar 20 euro in haar handen.
Haar gezicht kleurde rood.“Waar is dat voor”? vroeg ze, bijna stamelend.
“Ja, wat denk je”, antwoordde ik.
Ze gaf het briefje terug , schudde haar hoofd en liep door.
“Vind je er niks aan” vroeg ik, niet begrijpend.
“Jawel!” riep ze en ik zag haar ogen weer fonkelen. “Maar ik ben niet eens jarig."
Als ik al enige twijfel had, vond ik nu zeker dat ze het verdiend had. Bescheidenheid mag best eens worden beloond.
 

Heel vaak hoor ik mezelf zeggen: “zet het maar op je lijstje voor je verjaardag”. Omdat het nu eenmaal pedagogisch niet verantwoord is om 'zomaar' iets te kopen. Ik hoor het andere moeders om me heen ook steeds tegen hun kroost zeggen.

Maar vandaag heb ik geen zin om pedagogisch verantwoord te zijn.
 En dus kochten we die doos. Zorgvuldig werd hij achterop het bagagerek bevestigd.
En fietsen maar. Heel hard, dit keer.
 

 Toch nog een schat kunnen vinden vandaag!

39 opmerkingen:

 1. Jullie zijn allebei schatten !
  Superlief, ik word echt blij van dit bericht !
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, dat is een beste doos vol! Hopelijk blijft ze het lang leuk vinden. Bij ons wordt er steeds minder mee gedaan. Maar het zal ideaal zijn voor in de auto als we op vakantie gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zalig alternatief voor geocachen : een marktje doen! En van iemand blij te maken wordt je zelf heel blij...gewoon een geslaagde dag voor mams en dochter! Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms is het zó leuk om van het normale patroon af te wijken. En gezien de lieve en bescheiden reactie doe je het nu zelfs extra graag. Ik geloof niet dat mijn dochters zo zouden reageren ;-). Maar ik krijg dan wel altijd een dikke kus!

  Een fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk toch om af en toe lekker onverantwoord pedagogisch te zijn. Veel plezier ermee. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een schat voor een schat van een dochter...prachtig.
  Alhoewel ik in mijn klas geen elastiekjes meer kan zien....overal liggen ze, vliegen ze en schieten ze rond:)

  Mooi weekend!!!
  xxxEefie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. o en zo'n blij kind is toch onbetaalbaar he! Ik moest ook zo lachen van de week toen 6-jarige zoon van collega op het schoolplein vroeg of we een loom armbandje wilden kopen. Hij vond 10 euro wel een goede prijs! Nou eh... Later vertelde moeder dat zoon graag een hulk-pop wilde hebben die hij had gezien in de winkel. Deze pop kostte 20 euro en zo had hij bedacht als hij dan 2 armbandjes (die moeder overigens gemaakt had uitgezonderd van de eerste 3 cm.) kon verkopen was hij binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O wat vind ik dit leuk! Wat een vreugde voor je dochter met zo'n onverwacht cadeau. Ik ben ook voor pedagogisch opvoeden hoor, maar dat wil niet zeggen dat we niet eens even uit de band mogen springen, dat maakt het leven mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk om even onpedagogisch te mogen zijn en dan zo'n blij kind te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een gezellig berichtje! Je dochter heeft al veel moois gemaakt zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een rage ja dat kun je wel stellen, overal kom je ze tegen maar er is veel verschil in kwaliteit heb ik gehoord, of het waar is weet ik niet hoor.
  Ik heb al diverse armbandjes gekregen op school leuk en fleurig!
  Mr loom is binnen denk ik haha.
  Schitterend deze mooie grote doos en zo lief dat je dochter zo bescheiden was!
  Binnenkort zal ze haar eigen armen vol hebben en aan armbandjes voor jouw armen beginnen dus zet je maar schrap!
  Fijne zondag!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow, zo'n schat hadden mijn dames ook wel willen vinden. Ze zijn er hier ook erg druk mee. Oudste heeft voor mijn blog zelfs een give away georganiseerd, maar ze kan nog wel wat deelnemers gebruiken, dus dames, kom op!

  Groeten van Juffrouw Mier

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lief !!!!! Van jou en lief van dochter. En och het is een soort van educatief materiaal en handwerk moet je stimuleren xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toch een mooie schat voor je dochter! Ik ga aankomende week weer eens even op stap om te geocachen, is alweer lang geleden..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Yeah you go mom! What the heck dat het haar verjaardag niet is! Lekker schijt aan hebben zoiets moet gewoon af en toe kunnen, vooral bij zo'n kanjer van een dochter. Al die pedagogisch verantwoorde lessen zijn goed opgeslagen hoor, de fundering is gelegd! Nu is het tijd om steeds meer een volwassen relatie met je dochter te krijgen en daar hoort zo'n lieve gift gewoon bij. Ga vooral zo door! Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha geweldig verhaal!
  Tuurlijk mag ze wel eens zomaar iets hebben. En het is ook nog praktisch voor jou, dus kan het helemaal. ;)
  Fijne zondag, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een schat van een dochter heb je! En het is helemaal niet verkeerd om zo maar eens een cadeautje van je moeder te krijgen. En helemaal niet als dochterlief dat op waarde kan schatten.
  Wat en geweldig lief verhaal, Carolien!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een heerlijk verhaal en ook de reactie van je dochter...ik hou daar wel van.persoonlijk vind ik dit een teken dat je het goed doet,ha,ha...ik hou meer van dit soort kids als 'zij'die de 20,- euro uit je handen grissen en al voorop bij zo'n kraam staan....ofwel het maar heel 'normaal'vinden.Mijn kinderen hebben dat ook altijd gehad zoals jou dochter en inmiddels 17 en 19 nog steeds...van de week gingen manlief en ik lunchen,we hebben nog vakantie en ik had nog een bon die ik eens gekregen had...dochterlief was thuis de ander op school en we namen haar mee...zodat zij ook eens lekker een keer de aandacht alleen had en terwijl ze op de menukaart keek zei ze wat haar wel lekker leek en of ze dat 'mocht pakken'...natuurlijk je mag pakken wat JIJ lekker vind.Even later bij de ijssalon nam manlief een hoorntje met 2 bolletjes en ik een bekertje met 3 bolletjes en daar ging het weer...'mag ik ook 3 bolletjes in een beker mam?',.....of naar beneden komen en vragen of het vriendje nog 10 minuten langer mag blijven daar ze een film aan het kijken waren die nog 10 minuten duurde,een dikke kus of een dankjewel van beiden als ze ooit iets krijgen wat ze gewoon echt nodig hebben,etc. en dat terwijl ze al richting de 18 en 20 gaan....ik mag dat wel en ben er trots op,want ik zie dat het op veel plaatsen ook anders gaat,daar wordt geen dankjewel gezegd en wordt het allemaal maar als heel vanzelfsprekend gevonden,ik hoor het vaak van mijn schoonzus...ze vind het zo mooi dat die 'van mij'dat zo altijd doen...zo dankbaar voor alles,die 'van mij vinden het allemaal maar heel gewoon en krijgen ze het niet dan krijg je nog commentaar ook'...ik denk dan vaak dat ze dat er toch wel veelal zelf van heeft gemaakt TE is nooit goed met niets denk ik maar TE streng,TE veel verwennen,noem maar op...weten dat niet alles zomaar zo vanzelfsprekend is ik kan dat heel erg waarderen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. tis gewoon een lief en bescheiden kind net zo lief en bescheiden als haar moeder, Bart is een bofkont XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtig verhaal lueve Carolien super dochter xx

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een lief verhaal. En af en toe verwennen is helemaal niks mis mee.
  Liefs, Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat ontzettend lief!! Van moeder en dochter! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ach, wat ontroerend die reactie van je dochter.... zo'n kind gun je gewoon zo'n mooi kado! En ze maakt prachtige dingen ermee zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Veel plezier aan de dochter!!! Enne: hier op de braderie was het krak dezelfde prijs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. wat lief van je dat je dit beloond,met zo,n reactie van je dochter zal ik het ook gedaan hebben,en ze hebben zo,n plezier van die bandjes maken,dus word het dubbel beloond.

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat heerlijk he om je dochter zomaar eens te verwennen. En als ze dan ook nog zo reageren... Top! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mijn dochter is ook helemaal gek van het loomen, en zo af en toe vind ik het zelf ook wel heel leuk. Dat geo cache virus heeft hier ook hard toegeslagen. Zondag zijn we er weer op uit geweest. En wederom kwamen we op plekjes waar we het bestaan niet van wisten. En dat zo dichtbij.

  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat ben jij een schat!
  En je dochter ook.

  Twee schatten in één huis dus.

  Dat moet dringend aan de geocatchers worden gemeld, dat ze in jullie huis moeten komen zoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. P.S. Je dochter heeft ondertussen al wel extreem intensief geloomed, twee armen vol!

  Hoe spreek je loomen eigenlijk uit? Op zijn Engels? Of is het op zijn Nederlands?

  In het Engels betekent het werkwoord to loom : opdoemen of op de loer liggen. Best wel creepy voor armbandjes. Rare woordkeuze van de ontwerpers. (tenzij het door mannen die niet van handwerk houden is bedacht, dan is het woord geniaal: ik kan me voorstellen dat mijn echtgenoot soms vindt dat mijn haakwerk weer loomt in de verte)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat ben jij een lieve moeder. Weet je: dit zal je dochter zich later altijd herinneren. Dit magische moment! Top! :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Precies en wat voor een schat. Heerlijk toch dat je soms even niet pedagogisch verantwoord te zijn ;-) zeker als je dan zo'n bescheiden reactie terug krijgt dan weet je toch dat je het goed doet ;-)

  Dat vind ik nou heerlijk om te lezen. X

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Af en toe even niet pedagogisch zijn, kan dan zo'n fantastische reactie opleveren dat het op slag pedagogisch is :-) Fijne schat! Ook jouw dochter :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!