woensdag 20 augustus 2014

Klusvakantie

Het nadeel van zo'n vakantie thuis (of is het een voordeel?) is dat je toch weer gaat klussen. Zeker met zo'n herfstweer als dit jaar!
Al langer stond de woonkamer op mijn lijstje. Ik zocht een stukadoor en startte zelf met het grote 'behang afhalen.'
Een flinke klus, maar ik kreeg er ook wat voor terug. Een paar verborgen schatten. Zoals deze oude krant uit 1935.
Waarom er kranten onder het behang zaten is me niet helemaal duidelijk.Iemand een idee?
Maar goed, het was leuk te lezen waar mensen zich in die tijd mee bezig hielden. Met pijprookwedstrijden bijvoorbeeld :)Op een volgende muur kwamen ineens getekende portretten tevoorschijn. Dat is extra bijzonder als je in een familiehuis woont. Wie heeft die destijds getekend? Mijn vader, mijn opa? En wanneer? Wie moet het voorstellen? Ik kan er alleen naar gissen!


Nadat de muren klaar waren besloot ik nog het oude bureau van mijn vader op te knappen. En ook nog een kastje. Ik ben zo dom geweest geen voor-foto te nemen, maar de na-foto volgt zeker nog!
Behalve het bureau heeft ook dit schilderij met het uiltje altijd een plaats gehad in ons huis. Op foto's van vroeger zie ik het steeds terug.
En dat schilderijtje is nooit meer weg gegaan, ook niet nu we de kamer opknappen. Het hangt dus al zo'n 75 jaar in onze kamer.

 
Nostalgische vondsten vond ik ook nog op rommelmarkten en bij de kringloop. Maar daarover een andere keer!
 
Liefs,
Lien 

 
 
 

28 opmerkingen:

 1. Wat grappig dat je oude kranten onder het behang hebt aangetroffen. Ik heb meteen even gezocht naar de reden....ik lees iets over het gangbare gebruik van kranten als onderlaag. Misschien bleef het behang op kranten beter zitten of isoleerde het, tegen geluid en tegen kou?

  Jammer dat je niet kunt navragen wie de portretten heeft getekend, juist omdat het een familiehuis is, zou het wel erg leuk zijn om daar achter te komen. En het schilderijtje moet inderdaad blijven...al is het alleen maar om de traditie in ere te houden.

  Ik ben benieuwd wat je voor vondsten hebt binnengehaald ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zulke verborgen schatten. Volgens mij gebruikten ze vroeger kranten omdat de muren niet mooi recht waren maar met bultjes, gaatjes en ribbeltjes. Dat dacht ik ooit gehoord te hebben. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad net herfst. Wij zijn inmiddels weer naar school en werk en ik heb medelijden met al die ouders die hun kinderen steeds op en neer brengen. Wat leuk zo operatie met al die nostalgie. Ben benieuwd hoe het eindresultaat gaat worden. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed idee om met dit herfstweer lekker te gaan klussen en wat ontzettend leuk dat je de oude kranten tegen kwam achter het behang, ik denk net als Ingrid dat ze gebruikt werden als isolatie.. en het schilderijtje van het uiltje hoort daar gewoon, zo bijzonder dat het al generaties meegaat!

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat leesvoer tijdens het klussen en inderdaad het werd gebruikt ter isolatie maar ook oneffenheden wegwerken.
  Bijzonder is het wel om deze schatten in je familiehuis tegen te komen;
  Heerlijk opgeknapt bij jou ik ben hier nog wat bezig met schilderwerk. Ik heb ervoor gekozen de oneffenheden te laten zitten en er zo painting the past op te zetten heeft ook wel weer wat.
  Fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heel wat kluswerk maar het resultaat zal wel super zijn!!dat krantenpapier werd ook gebruikt tegen vochtigheid.
  ben al benieuwd naar u rommelmarktvondsten!groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. o dit maakt me weer zo jaloers naar zo'n oud huis met een heel verleden erin! Wauw kranten en wauw tekening. Ook leuk zeg dat uiltje wat je op de foto terug ziet. Ik weet nog dat toen we hier in ons huis laminaat gingen leggen ik er een briefje onder heb gedaan. Ik weet eigenlijk niet eens meer precies wat ik er nou op geschreven heb! Lijkt me ook zo komisch dat iemand dat dan jaaaaaren later vind. Maar ja ach laminaatje he.... Ik vrees dat wij zelf degene zijn die het over een tijdje maar eens moeten gaan vervangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een rijkdom die schatten! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een fijn blogje!
  Zo leuk hoe je alles verteld.
  Mooie vondsten zeg achter je behang! En dat fotolijstje al 75 jaar is ook geweldig leuk. Zo krijg je mooi herinneringen (met leuke vroeger-nu foto's).
  Groetjes, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach wat een bijzondere schatten met een geschiedenis die ook jouw geschiedenis is!
  Een lijstje om zo'n krantenbericht en klaar is je volgende object-sur-le-mur!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een verrassende vondsten kom je dan tegen heerlijk dat zijn toch waardevolle herinneringen...en het voordeel van thuis blijven lekker een de slag gaan..straks met de lange winteravonden zit jij in een opgeknapt huisje....succes nog Carolien...lieve groetjes Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het geeft toch ook wel weer voldoening als je geklust hebt! Ik kan me de kranten achter het behang in mijn ouderlijk huis nog wel herinneringen. Zo leuk, dat je zo'n oude krant tegenkwam en te lezen wat toen in was!
  Lieve groeten, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. herinneren bedoel ik hè, 't is al niet zo vroeg meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je hebt mij weer even meegenomen in je verhaal. :-)
  De kranten als isolatie.
  Het schilderijtje die al zolang in dezelfde kamer hangt vind ik een prachtige traditie!
  Liefs Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk om in je huis wat al jaren eerder door familie bewoond werd deze vondsten te doen.
  Toch jammer dat er geen kind uit die vroegere tijd achter het behang zat,denk even terug aan de kreten uit die tijd wanneer de moeder een diepe zucht slaakten wanneer de kinders vervelend waren van: ik kan ze soms wel achter het behang plakken,dan had dat familielid misschien antwoord kunnen geven op jou vragen;-)
  Vond een bericht in de Volkskrant uit 1999:Papier is prima materiaal om huizen te isoleren. De warmte blijft binnen, het vocht kan naar buiten, geluid wordt geweerd.... .
  schaatsers op een barre tocht zweren erbij. Wielrenners op een mistige col smeken erom: een krantje. Niets helpt beter tegen de kou. Ook in de bouw geldt de krant sinds jaar en dag als een veelgebruikt isolatiemateriaal. Bij wijze van primitieve kierenjacht plakten bouwvakkers in vroeger tijden kranten tegen muren en vloeren. Tientallen jaren later stuit menige doe-het-zelver op vergeelde, historische kranten achter het behang of onder de vloer..

  en zo gaat het nog even verder
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/529048/1999/01/16/Vermalen-krant-bestrijdt-kou-en-herrie.dhtml

  Waar dit herfstachtige weer toch allemaal toe kan leiden,nostalgie en straks een mooie opgeknapte kamer.

  Lieve groet en werkse,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het vertellen zit je in het bloed dat kan je als de beste,en kranten eronder waren volgens mij ook voor een glad oppervlak

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja dat vind ik ook het nadeel van thuisblijven, wij gaan dan ook altijd klussen. Maar je moet toegeven het geeft wel voldoening als alles weer opgeknapt is. Moet ook nog eens nadenken over die kranten, die ben ik ook wel eens tegengekomen met behang verwijderen, het zal inderdaad wel met de isolatie te maken hebben. Zo leuk om dat uiltje weer op te hangen, ik hou van die kleine dingen met herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een krant is een heel goed isolatiemateriaal. Je kunt het op vele manieren gebruiken, het werd ook gebruikt voor kieren stoppen, end.
  Schaatsers gebruiken ook kranten onder hun schaatspak als het heel koud is.
  Je hebt er een mooie make-over van gemaakt. Mooi dat je het uiltje trouw blijft als familie-item.
  Oh, ik zie dat Ger in dezelfde bronnen gezocht heeft als ik.
  Ben wel benieuwd naar je vondsten!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geweldig, die nostalgie! Mooi ook! Wij hebbend at ook gedaan, op de muren geschreven en getekend. Hopelijk is er ooit iemand blij mee, net al jij nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat gaaf dat je deze vondsten heb kunnen doen zeg. Ik woon wel in een huis dat mijn vader zelf gebouw heeft maar ik weet zeker dat ik niet van dit soort leuke dingen tegen ga komen als ik het zou gaan opknappen. Jammer dat je niet meer kunt vragen wie die tekening gemaakt heeft. Want een heerlijkheid zeg.

  Nou ben benieuwd naar je kringloopvondsten. X

  BeantwoordenVerwijderen
 21. oh wat leuk die vondsten en dat schilderijtje, mooi bezit! liefs riet(je)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Laat er nu ook zo'n schilderijtje met uil bij mijn ouders hangen en ook al tig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wauw, wat ontzettend gaaf. Die oude kranten, maar ook zeker het uiltje. Dat moet je zeker koesteren! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oude kranten, een tekening en dan dat uiltje. Wat geweldig dat julllie die nog steeds hebben en het nog altijd een mooie plek in huis hebt, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh wow wat super! Ik zou er dan weer moeite mee hebben om er iets overheen te doen, het is bijna een archeologische vondst ;). Oh lees overal over het herfst weer wat hebben wij dan geboft op vakantie met maar een enkele regenbui en eigenlijk alle dagen tshirt weer, maar jullie hebben in ieder geval lekker geklust...zo hou je natuurlijk ook weer wat leuks aan je vakantie over ;). Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ja als je thuis blijft ga je meestal thuis aan de slag.
  Eerlijk gezegd heb ik deze vakantie helemaal niets gefreubeld ( nee ook de hartjes niet die waren ook al van voor de vakantie haha) wel heb ik zoals vandaag elke dag wat extra in huis gedaan wat lades uitgezocht. Mappen opgeruimd etc.
  Wat een klus dat behang maar wat leuk dat je daar zulke bijzondere verborgen schatten....eigenlijk stukjes geschiedenis .. achter gevonden hebt.
  Speciaal ook dat uiltjes schilderij!
  Inderdaad met dit herfstweer is het leuk klussen brrrrr zo koud weer vanavond!
  En...niet te geloven eind volgende week wat warmer....tja konden we verwachten nu de school weer begint maandag.
  Toch is het heerlijk zonder klok of wekker te kunnen leven, genieten van wat de dag je brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een fantastisch nostalgisch gevoel moet dat gegeven hebben om dat allemaal terug te vinden onder het behang. Ik dacht dat ze dat deden voor het vocht van de muren maar ik ben niet zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. wat een leuke ontdekkingen. Heerlijk een huis die geschiedenis vertelt.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!