zondag 21 september 2014

Mindfulness

Ik liep met mijn moeder door de Action. Het was vorige zomer geloof ik. Ze had net haar knie-operatie achter de rug en kwam voor het eerst weer onder de mensen. Ze wilde graag even naar de stad. Dat 'even' was er niet bij, want lopen ging in een heel traag tempo. En bovendien had ze het winkelen gemist, dat zag je zo.


Neuriënd liep ze langs alle schappen, af en toe iets in haar handen nemend. En ik stond elke keer alweer aan het einde van het schap, mijn buit allang binnen, en dacht: waar blijft ze nou? Ik paste mijn tempo weer aan, maar binnen no-time, liep ik weer meters voorop. Denkende wat ik nog allemaal moest doen die middag.

 
Eigenlijk stond er helemaal niet eens zoveel op het programma, dus waarom lukte het me niet om net zo ontspannend langs al die schappen te slenteren, op mijn gemak al die leuke spulletjes bekijkend? Ik kreeg hartkloppingen van zo'n trage tred....

Dat moest anders!


Dus toen ik via het werk onlangs de mogelijkheid kreeg een cursus mindfulness te doen, op kosten van de baas nog wel, had ik definitief geen excuus meer...

Inmiddels heb ik 4 lessen gehad en langzaam begint het kwartje een beetje te vallen en pas ik het toe in het dagelijks leven.


Maar nog steeds heb ik moeite met een zitmeditatie van 30 minuten. Binnen no-time gaan mijn gedachten alle kanten op, wat ik nog allemaal moet doen en zo. 

Gelukkig is er dan een docente die steeds zegt:
"En als je merkt dat je afdwaalt, kom dan vriendelijk terug naar het hier en nu."

Zonder haar werd het helemaal niks.


Ik heb vreselijk moeten wennen aan dat hele groepsgebeuren. Sommige cursisten zien het als een praatsessie en willen hun hele privéleven op tafel, uhh...op de grond gooien. Een momentje later sabbelen we in groepsverband ruim tien minuten op een rozijn. Wat voel je? Wat proef je? Hoe is de structuur van die rozijn? Dan kijk ik naar mezelf vanaf een afstandje en vraag ik me af: "wat doe ik hier?"

Maar goed... wie A zegt.....

Dus ik ga heel gedreven verder!
 
Illie helpt me daar ook goed bij. Want doorlopen is ook aan haar niet besteed. Elke ochtend staat ze om de meter stil om te kijken naar dat eekhoorntje dat de weg over flitst en die container die in alle vroegte wordt geleegd. Ik sta stil en kijk met haar mee. Hoeveel moeite me dat soms ook kost...Nog 4 lessen en dan moet het me alleen lukken.
En zo niet, dan heb ik dus altijd een moeder en een hond om me weer even pas op de plaats te laten doen.

 
Soms zijn de beste leermeesters heel dichtbij.
Geen cursus voor nodig!
 
Liefs,
Lien

35 opmerkingen:

 1. Dat is inderdaad wel even een omschakeling! Ik kan niet goed tegen een trage pas, maar heb gelukkig niet het gevoel dat ik altijd maar iets moet doen, niet de neiging om alleen maar aan agendapunten te denken ;-). Ik ben benieuwd hoe je de cursus straks in haar totaliteit hebt ervaren. En die rozijn...die zou ik vlot doorslikken hihi.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi hoi. Dat komt nog wel goed. Ik heb ook een cursus gevolgd, (ook op kosten van de baas, heel fijn). En bij les 6 ging het kwartje vallen. Nu een jaar later is er wel veel wegezakt. Maar ik probeer wel 3 of 4 keer per week een meditatie te doen. Maar mijn gedachten dwalen nig dikwijls af hoor. Ik vond het in ieder geval heel fijn!
  Veel plezier nog met de overige dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop toch niet dat mijn 'juf' de komende weken besluit dat we een rozijntje krijgen, maar wat ik nooit gedacht had; zo'n stilte avond (combi van mindfulness en yoga) is blijkbaar iets waar de bouwval van op knapt.

  En ik heb hulp van Guus want er zijn dagen dat hij echt elke grasspriet wil besnuffelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha mooie foto mooi verhaal ,maar eigelijk is het simpel volgens mij. Blijf jezelf en zoek het in de simpele dingen ,komt helemaal goed met de hond voorop

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is wat voor mij. Ik ga met mijn baas overleggen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mmmm dat zou iets voor mij zijn...maar toch ook weer niet...ik probeer het zelf wel...ik hoop dat jij er uiteindelijk iets aan hebt!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verhaal, bizar hoe snel je weer gaat rennen, hollen en vliegen. Zit gewoon in ons systeem tegenwoordig. Ik heb de Flow special gekocht, dat helpt mij ook wel een beetje. Maar het blijft een uitdaging. Liefs Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je tovert op iedereens gezicht 'een glimlach'met die grappige foto van dat hondje.ook al onthoud je er maar een beetje van,ieder beetje helpt!verder succes met je cursus.grtn debora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke blogpost, ik heb me net voorgenomen om ook met het Mindfull gebeuren mee te doen. Een eerste stap is gezet, heb het boekje van de Flow hierover gekocht. Hopelijk blijft het daar niet bij...want ik herken wat je schrijft!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weet niet of zo'n gedwongen periode stil zitten zo heilzaam is..
  Loop meditatie! heel bewust de loopbeweging maken en op je ademhaling Letten is beter haalbaar en zelfs toepasbaar bij een in rondje Action. :-)

  Herkenbaar probleem voor veel mensen Mind Full :-)
  Ken je het boek 'The top five of regrets of the dying'?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja heel herkenbaar hoor.....mooi geschreven ook...succes met de laatste 4 ben heel benieuwd hoor...!...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. o wat grappig je komt helemaal niet over als zo'n stressy persoon vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. en sorry van de badderende muis die nu bij mij woont :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Knap van je! Succes én plezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En ik maar denken dat je een heel relaxt persoon was.
  Maar ik herken het wel, met mijn vader moet ook qua lopen alles in slowmotion. En dat vergeet ik ook wel eens.
  Knap dat je zo'n cursus doet, ik zou er bloedzenuwachtig van worden. Maar wel succes met de laatste lessen.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goh als ik dat zo lees ben ik eigenlijk best heel mind ful bezig, wel min of meer gedwongen omdat mijn lijf mij soms een halt toe roept ;-)) maar dat is dus heel hip kan ik voortaan zeggen, ha,ha, ik ben gewoon heel mind ful, kling( dat is het kwartje wat valt)
  Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha, ik dacht even te begrijpen dat jullie met z'n allen (tja je schreef over het groeps-gebeuren) op 1 rozijn gingen sabbelen.... Vond het al een raar verhaal!
  Tja, dat krijg je er dus van als je te snel leest en te snel wil ;)
  X Nana

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh dat lijkt me inderdaad een hele moeilijke cursus! Als je gewend bent om alles snel en vlot te doen, nu ineens overal bij stil moeten staan. Veel succes met de cursus in ieder geval!
  Bedankt voor al je lieve reacties op mijn blog :)
  Liefs, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wow dat moet heel moeilijk zijn voor iemand die zo bedrijvig is:)
  Maar wel heel goed dat je doorgaat...rust in je lichaam...
  Ons tempo is thuis noodgedwongen ook even anders en het lijkt alsof er dan veel meer binnenkomt wat je anders niet hoort of ziet..je geest openen voor andere signalen kan heel goed zijn.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oef kan me zo voorstellen hoe lastig dit is. Ik ben ook zo ongeduldig en zou het zo heerlijk vinden om relaxed door het leven te gaan. Succes hoor. En nog even nav je vorige blogjes zo leuk opgeknapt en die spiegel geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel erg herkenbaar: ik kan ook bijzonder slecht om met mijn moeders traagheid .
  Zo'n cursus volgen lijkt me "hels". Ik ben even ongeduldig als jij, alleen nog veel erger.
  Ik zie eigenlijk niet in waarom het meer relax moet, ik doe lever MEER tegen een sneller ritme. Ook dan kan je genieten van het leven (niet te geloven welke indrukken je allemaal verwerkt tegen een hoog tempo!)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oooh zo'n cursus zou niets voor mij zijn, maar op de één of andere manier zorgen kleine kinderen om je heen ook wel voor mindfulness. Al is dat geen oplossing die je vol kunt blijven houden natuurlijk en je bent ook heel vaak niet mindful haha. Nou ja ze leren je in ieder geval anders kijken en als ik in een kringloop ben ben ik ook spontaan helemaal mindful, lekker gedachteloos slenteren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het zou zeker ook iets voor mij zijn...maar ik ben erg eigenwijs en dwaal heel snel af mijn hele leven al....hoop dat ik het nog eens onder de knie krijg...ben banng van niet op mijn leeftijd....bij jou gaat het vast nog goed komen Lien....ik lig in een deuk om die hond hahaha..succes meis..

  hart,gr Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ha Lien, ik heb nog even een vraagje aan je over het omzetten van mijn facebookprofiel naar een bedrijfspagina. Ik noem het een nieuwe start, omdat ik dacht dat ik al mijn vrienden kwijt was. Althans: op mijn pagina zijn ze niet meer te zien, ook al zouden ze zogenaamd volgers worden. Nu heb ik een paar bedrijfspagina's geliked en als ik daar op ga staan, komt er een pop-up schermpje en zie ik daar bijv. '20 vrienden vinden dit ook leuk' staan. Conclusie: die vrienden zitten nog ergens verstopt? Heb jij enig idee hoe dit zit en kan ik ze tevoorschijn 'toveren'? Alvast heel erg bedankt voor je evt. antwoord!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 25. oh ik zou steeds in de lach schieten denk ik...vooral met zo'n rozijntje in m'n mond :)
  Hier is het tempo met alles lager zeker in de zomer...soms kan ik me er onwijs aan irriteren...maar meestal vind ik t wel relax en ik ben er inmiddels aardig aan gewend Dus nog even volhouden ;-)

  Groetjes Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Lien, bedankt voor je reactie hoor! Het klopt dat ik nu 13 likes heb, maar ik had ruim 200 'vrienden'. Dus waar die zijn gebleven...ik zie er dus een aantal staan in het pop-up schermpje bij diegenen die ik geliked heb. Ik vraag me af of die nu nog iets van mij kunnen zien, maar dat ga ik wel navragen. Ik heb gelezen dat zo'n omzetting ook nog wel eens mis gaat...Ik vind inderdaad ook wel nadelig dat je bij een bedrijfspagina geen nieuwsoverzicht heb, maar het is wel wat rustiger voor mijzelf, 'mindfuller' ipv 'mind fuller' haha.
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Nog even 1 vraagje en dan val ik je hier niet meer over lastig: toen jij op je werk het profiel omzette naar een bedrijfspagina, werden vrienden toen likers?
  Liefs en een fijne dag!
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Nou, bij mij is dat dus niet zo gebeurd. Ik moet zeggen dat ik al eerder een bedrijfspagina gekoppeld had aan mijn persoonlijk profiel van La Blomst-Living (er staat: 'pagina aanmaken', heel makkelijk, weet je ook weer), maar ik bedacht me toen dat je er dan twee bij moet gaan houden en heb die pagina toen gelijk weer verwijderd. Ik zit ook al privé op facebook. Het is dan wel eens genoeg.
  Fijne avond en bedankt voor je aandacht! Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ha wat een leuke post! Geweldig en zo herkenbaar! trouwens...die foto van de hond vind ik nog leuker dan alle cursussen bij elkaar! Fijn weekend en ...relax! Groeten,Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Oeioeioei dat zou echt niks voor mij zijn... alhoewel die 5 zinnetjes? Een waarheid als een koe! Maar wel een moeilijke!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Haha die hond hoe kom je daar nu weer aan?
  Ja voor drukke mensen is het moeilijk maar zinvol om eens in een tragere modus gedwongen te worden.
  Vandaag hadden wij een lezing van marcel van Herpen, zeer inspirerend en het sprak ons als oud opgeleide klossers ( kleuterjuffen) heel erg aan omdat wij zo hebben leren kijken naar kleuters....
  Ervarings gericht ,laat ze het zien, ruiken, voelen daardoor leren ze met plezier.
  De wereld om ons heen zit vol protocollen, eisen, toetsen e.d. tja hierdoor voelen mensen druk en hebben ze een cursus mindfulness nodig om weer terug naar de basis te leren gaan.
  Je zult zien het gaat je misschien wel goed bevallen!
  Ik zie hele leuke foto's in je volgende post ....

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik las je blogpost al gisteren en vind het knap dat je doorzet met de cursus. Wow zolang op een rozijntje sabbelen...weet niet of dat wat voor mij was hihihi. Maar je bent goed bezig lieverd ennuh zoals je zelf al zegt je omgeving helpt je ook erbij. Knuffies!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. We zij nu 9 maanden verder en ik ben eigenlijk wel benieuwd of je het nog steeds gebruikt in het dagelijks leven?
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 34. We zij nu 9 maanden verder en ik ben eigenlijk wel benieuwd of je het nog steeds gebruikt in het dagelijks leven?
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!