woensdag 10 december 2014

All I want for Christmas....

“Pfff… mijn huis is een bende”
Het is het eerste wat ik zeg als ik in de auto van mijn vriendin plaatsneem. De klap waarmee het portier dichtslaat zet mijn woorden kracht bij.
Ze kijkt me met een voorzichtige glimlach aan, maar zwijgt. Ik begroet haar vluchtig en ratel verder. Over de rommel dus. En het gebrek aan tijd om die op te ruimen.

 
“Neem deze week”, begin ik en ik beschrijf in details het ochtendritueel. Sinds manlief verder moet reizen voor zijn werk, komt er meer op mij neer.  Van huiswerk afvragen tot de hond uitlaten. En alle onverwachte vragen die zich voordoen. “Mama, ik heb een jampotje nodig”. Zeven uur in de ochtend. Ik negeer de vraag, maar hij komt steeds terug. “Een jampot, waarvoor dan? Kan dat niet straks?"
“Neehee! We moeten die vandaag meenemen naar school. We gaan een sneeuwbol knutselen. Je weet wel zo’n glazen ding en als je schudt gaat het sneeuwen.”
Ik loop naar de kelder en duik in de tas met glazen potjes. Ik haal er een pot met pindakaas smurrie uit. Jarenlang heb ik ze stuk voor stuk af gewassen tot ze blinkend schoon waren, maar net nu is er een spotje op tv waarin wordt verteld dat het helemaal niet hoeft. Extra ballast voor het milieu. Gewoon dop erop en ongewassen inleveren. Het klinkt allemaal mooi, maar niet als je ’s ochtends juist een schoon exemplaar nodig hebt. Met de afwasborstel schrob ik het ding leeg.
“En nu nog een mooie kerstversiering”, vult tiener tevreden aan. Ik zucht inwendig en zeg dat ik toch echt eerst met de hond moet lopen. Als ik een half uurtje later thuiskom staan er welgeteld vijf kerstdozen in de keuken, doorzocht en wel.
“Wat is met die dozen” vraag ik.  “Oh niks, ik heb al een kerstversiering gevonden hoor”, zegt ze afwezig terwijl ze zichzelf op de iPad-camera bekijkt. “En nu stil zijn, want ik wil een filmpje opnemen.” Even later hoor ik haar opera-achtige klanken produceren, terwijl de hond de inhoud van één van de kerstdozen te pakken heeft.
Mijn vriendin kijkt me aan en begint te lachen. “En dan heb ik het alleen nog over alle rommel en niet eens over het stof”, vul ik aan.
“Wat jij nodig hebt is een poetsvrouw” zegt ze met de gezichtsuitdrukking van een strenge juf.
Toegegeven: het kwam de laatste weken steeds vaker in mijn gedachten op. Hoe zou het zijn als….? Ik heb zelfs al even op Marktplaats zitten spieken, maar om nu een wildvreemde in huis te nemen terwijl ik zelf aan het werk ben...? 
We shoppen die middag lekker en drinken thee. Het thuisfront komt niet meer ter sprake. Ik vergeet al het stof en de bende in huis en we maken er een leuke middag van.


Eenmaal thuis vertelt dochterlief trots hoe mooi haar sneeuwbol is geworden. En of ik hem vrijdag tijdens de jaarlijkse kerstmarkt wil kopen. Tuurlijk schat!

Dan krijg ik een app-je.
Mijn zus wil je heel graag uithelpen, ze kan nog wel een adresje gebruiken.
Even kriebelt het in mijn buik. Ik was het hele idee alweer vergeten. Dus het gaat echt gebeuren? Het voelt decadent, maar tegelijk ook erg fijn.
“Wat wil je eigenlijk voor kerst” vraagt manlief even later. “Oh dat is al geregeld” hoor ik mezelf met een glimlach zeggen.
Een schoon huis!
“En een sneeuwbol” voegt dochterlief er resoluut aan toe.
“ En een sneeuwbol” beaam ik.

 
Het wordt vast een opgeruimde Kerst dit jaar!
 
Liefs,
Carolien

37 opmerkingen:

 1. Gelukzak! En een fotootje van het "sneeuwschudding" volgt toch nog hé? Ik ben benieuwd! Een foto van het andere cadeau hoeft niet! ;-)
  Geniet alvast van het idee van een propere Kerst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is nou precies wat we hier ook zo hard nodig hebben maar met wisseldienst-rooster en een traumagevalletje genaamd Guus nog even geen optie. Maar fijn dat jij dat wel geregeld hebt gekregen. Geniet ervan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n zus van een vriendin zoek ik ook nog! Vooral voor de ramen en de keuken pffffff
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijn kerst cadeau!
  En heel leuk geschreven... :-)
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. aahhh super toch,als jou dat mag helpen moet je het altijd doen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt overschot van gelijk !!
  Het leven is te kort om het door te brengen met poetsen :-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja meis zo gaat dat...sterkte met alles enne...het us niet alleen bij jou hoor troost je de gedachte liefs van mij....x!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha wat een leuke beschrijving heb je ervan gemaakt. Ik zie helemaal voor me hoe dat 's ochtends gaat. Heb ik ook vaak hoor en moet mn moeder nog van alles opzoeken voor me haha.
  Ben ook heel benieuwd naar de gemaakte sneeuwbol.
  Lieve groet, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is even wennen maar het went ook bijzonder snel :-). Elke maandag na mijn werk ruikt het hier heerlijk bij thuiskomst en heeft onze lieve hulp de eerste verdieping weer blinkend schoon achter gelaten, uiteraard inclusief de badkamer. Meestal pakt ze beneden ook nog het een en ander mee. Ik zeg doen ;-)!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heerlijk voor je! Geniet van je schone, gezellige huis! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dan rijg je toch de twee mooiste cadeautjes die er zijn. een schoon huis en een pracht sneeuwbol van je dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij mij zou zo eens iemand een keer hel grondig mogen komen poetsen en dan kan ik het zelf wel weer aan. De ramen…heb ik al een half jaar niet meer gepoetst, erg he

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super opgelost! Gooi het eruit en het komt op je pad. Twee prachtcadeaus voor de kerst!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk geschreven, gewoon genieten van je poetsvrouw en je sneeuwbol natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Haha. Klinkt heel bekend. Ik ben in afwachting van de elektricien, die overigens maar de helft komt doen van wat we hadden afgesproken maar dat terzijde. Het is een behoorlijke puinhoop in de woonkamer en ik verlang inmiddels ook enorm naar een opgeruimd huis. Het streven is dat het voor de kerst klaar is. Nou als dat lukt dan schreeuw ik dat van de daken! Jij ook nog veel succes met je opruimactie. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk hoor een poetsvrouw (interieurverzorgster :-) in huis! Ik heb dat jaren gehad en op de dag dat ze kwam, had ik de hele dag al voorpret van het binnenkomen in een schoon huis. Wel was het even wennen dat ik de dag vóór ze kwam poetsen alles op moest ruimen, maar eigenlijk was het een goede stok achter de rug. Geniet er maar lekker van dan blijft er meer tijd over voor leuke dingen, zoals een sneeuwbol :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 17. dat is genieten joh! ben benieuwd hoe het bevalt. dan heb je zelf tijd voor leuke dingen.......we zullen het vast nog wel horen, liefs riet(je)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat is een heerlijk vooruitzicht. Toen ik nog werkte had ik ook een hulp. Nu al weer jarenlang niet, maar met het ouder worden, een oud huis met hoge plafonds en een grote tuin, loop ik er ook al weer enige tijd over te piekeren.
  Het was een heerlijk verhaal om te lezen.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel herkenbaar... Het lijkt of alles in de laatste maand nog extra druk is. En toch... deze maand is ook zo ontzettend genieten!11 gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. oooo lijkt me heerlijk iemand die je huis poetst (tenminste ik denk dat dat fijn is, twijfel ook wel een beetje want frees dat ik dan toch iedere keer zelf een beetje zou opruimen en poetsen van te voren! Je wilt natuurlijk niet dat de poetst denkt dat je een vies en on-opgeruimd iemand bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Herkenbaar! Wij hebben er 1 hoor, een poetsmevrouw. En ik vind het iedere x weer genieten! Veel plezier ervan wens ik je, en wat rust.
  groet, Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 22. hahahah ooit lang geleden heb ik 1x hulp gehad! Ik kon er niet van slapen die lieve dame die al mijn spulletjes door de handen liet glijden ooh neeeeeh kortom het voelde zo naar! dan maar zelf puinruimen! hahaha nu zijn we met zijn 2en en kijk ik uit naar de puinzooi die dochter meebrengt als ze het weekend thuis komt.
  Succes hoor! en gewoon genieten van al die jampotten!
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het is heerlijk omdat je aangezet wordt om de puin te ruimen voordat ze komt. Ze moet toch kunnen poetsen..... Zeg ik na twee dsgen tussen de nieuw onstaande puin. Het houdt nooit op. Lekker blogje! Besos

  BeantwoordenVerwijderen
 24. bij mij helemaal hetzelfde als bij Carina, de dag voordat de poetsvrouw komt, heel veel stress, want dan MOET alles opgeruimd worden en soms heb ik daarvoor echt de tijd niet omdat ik nog zoveel lessen moet voorbereiden en dan vraag ik me af waarom ik eigenlijk een poetsvrouw heb(ben steeds stiekem blij wanneer de poetsvrouw verlof heeft want dan kan ik opruimen wanneer het uitkomt, en niet tegen de klok)
  Dit klinkt allicht niet hoopgevend voor jou... feit is, dat de poetsvrouw wel een motivatie voor mij is om meer alles aan de kant te doen (dan dat ik dat normaal zou doen) dus als je het zo bekijkt, is het wel een voordeel.


  Mooi glazen sneeuwding.
  zeg maar tegen je dochter als jij het niet koopt, dat ik het dan wel doe!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Geweldig! Je hebt jezelf alvast iets nuttigs en fijns gegeven! Flink van je!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Super geregeld je eigen kado...
  Lijkt me soms best lekker een keer zelf niet te hoeven soppen, maar aangezien ik een bewuste thuisblijfmoeder ben (4 uur per week buiten de deur) doe ik het toch maar zelf:)
  Maar geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Nou dat heb je dan maar weer mooi geregeld! Ik kan me voorstellen dat dat toch wel heel prettig is als er zoveel op jou nu terecht komt. Ben wel benieuwd hoe die lieve vierpoter dat zal vinden en hoe het huis eruit ziet als ze weg is en hij weer alleen thuis is ;). Maar misschien zit hij dan wel in de bench...
  Ik heb vandaag ook mijn kerstkado betaald, via MP een nieuwe tante Betsy jurk gekocht :D. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Super toch zo'n handig cadeau voor jezelf. En zo snel ook, het heeft de verlanglijst niet eens gehaald behalve in je hoofd dan.
  Veel plezier op de kerstmarkt en je komt er vast een prachtige sneeuwbol tegen die een mooie plek krijgt in een schoon en gezellig kersthuis. Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een prachtig verhaal Carolien. En goed dat je het aangenomen hebt! Met een mooi kerstcadeau van je dochter erbij.
  Ik heb noodgedwongen een hulp via de Wmo en ik heb een schat, hoewel ze er allemaal volgend jaar uitgebonjourd worden. En daarna mag ik het uitzoeken.
  Ik weet zeker, je krijgt heel veel plezier van haar!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Rommel hoeft er niet te liggen dat is gewoon een kwestie van de spullen meteen achter je derrière op zijn plek leggen waar ze thuishoren,toch?
  Maar wanneer je zo'n druk leventje hebt dat je niet meer aan het huishoudelijk werk toekomt en het toch graag spic& span hebt in huis is een hulpje in de huishouding de oplossing.
  Dus kan jij blij zijn met je kerstkado.
  Gelukkig maar anders zou je die leuke zelfgemaakte sneeuwbal van dochterlief niet eens zien staan.
  Heb me toch altijd al afgevraagd waarom het de een wel lukt en de ander niet,om het huishouden met kinderen en werk buitenshuis op een goede manier draaiende te houden en waar je altijd onverwacht binnen kan komen zonder dat je je nek breekt over de rommel,de volle wasmand,de wolken stof,ramen waardoor je niet meer naar buiten kunt kijken en de diepvries pizza in de oven etc.

  Veel plezier van je hulp en wanneer ze goed voldoet mag je haar op handen dragen!!!

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Oh wat een heeflijke post! En wat herkenbaar! Je hebt echt een leuke schrijfstijl! Dat was even genieten zeg! En straks lekker genieten van je schine huis! Mmm heerlijk! Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. O, stuur haar even mijn kant op, hier ligt stof, staan dozen, ligt een berg werk voor school, moeten de ballen nog in de boom...ha, ha...we komen er wel uit hoor,

  Jij een mooi weekend!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Uit ervaring weet ik dat het heerlijk is voor jezelf en...voor je relatie!
  Geen gezeur meer, Let maar op.
  Onze hulp is gestopt, ik mis haar echt.

  Geweldig geschreven verhaal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Haha wat een leuke post! Heerlijk voor je. Dat betekent ook rommel uit je hoofd. Goed begin voor het nieuwe jaar! Fijne kerstdagen, lieve groet Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Daarom vind ik jouw blog zo leuk....er zijn zo vaak dingen die hij beschrijft die overeenkomen met dingen die zich hier in het valkennest voordoen haha
  Die rommel en stof bijvoorbeeld onvoorstelbaar als je het een paar weken niet bij kan houden!
  Financieel hebben wij het niet breed tegenwoordig dus die hulp kan ik vergeten maar twee weken vakantie moet nu wel gaan helpen hoop ik.
  De kerstpost van je heb ik inmiddels ontvangen, erg leuk hoor dank je!
  Die van mij is gisteren gepost.....nog meer rommeltjes in huis hihi!
  Fijne feestdagen en geniet van de vakantie!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!