vrijdag 9 januari 2015

Niets kopen

Het voordeel van een maand niets voor jezelf kopen is niet alleen dat je geld overhoudt, maar ook veel tijd.
 
 
De drang om even de stad in te gaan is er niet meer. De stapel reclamefolders, die normaal gesproken uitgebreid wordt doorgespit, ligt onaangeroerd op tafel en de Zalando en 'alleen-vandaag-15%-korting bij Wehkamp'-mails kunnen linea recta de prullenbak in.


"Waarom doe je dit in januari, net nu er overal SALE is" oppert een kennis verbaasd, waarbij ze het woordje 'sale' heel nadrukkelijk uitspreekt. Eigenlijk had ik daar zelf nog niet bij stil gestaan. Ik zie in gedachten de rekken met kleding, voorzien van schreeuwende labels met 50% korting. Of twee voor de prijs van één, dat soort mooie beloftes. Tegelijk belt mijn zus of ik meega naar Xenos. Opruiming: alle winterspullen voor de helft.  Ik sla alle verleidingen netjes af.

 

In plaats daarvan breng ik mijn auto naar de garage voor een apk-keuring en hark het laatste restje bladeren in de tuin bij elkaar. Ik plant een hele riedel tulpenbollen die ik met Sinterklaas heb gekregen en ruim eens goed op in huis.
Er is niet veel nodig om gelukkig te zijn.
 
's Middags gaat de telefoon. Er blijkt van alles kapot aan mijn auto. De distributieriem, de remschijven en onderdelen waarvan ik het bestaan niet eens wist.
Het kostenplaatje daarentegen is dan weer wel heel helder €1.028,-.

Wat moet, dat moet.

Maar het maakt mijn challenge wel een stuk minder leuk.
 
 
Want hoe hard ik mijn best ook doe: uiteindelijk levert het me geen cent op aan het einde van de maand!
 
Liefs,
Carolien

39 opmerkingen:

 1. ooo nee wat een ellende van de auto! Dat is zo'n zuur geld.... Tja eh goed dat je een beetje soort van gespaard dan had he ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ai, fikse tegenvaller. Maar nou ja, je zal ook vast veel plezier hebben van je auto!
  Fijn weekend...! Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaa niet leuk! Bij mij precies hetzelfde. De wasdroger hield er mee op. Tja, sowieso niets kopen deze maand, maar heb juist zin in "sales". Wel weer fijn dat je auto weer up to date is! Lieve groet, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is inderdaad niet leuk! Aan de andere kant: goed om juist nu op andere dingen te besparen, anders was je nog veel verder van je doel afgeweest. Ik koop deze maand ook niets, eens kijken of ik dat ook in februari nog kan volhouden. Goed weekend! Grtz, Esrosa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef wat een bedrag zeg! Dat zijn geen leuke berichten. buy nothing is nu vrije keuze maar gedwongen. Mmm. Hopelijk kun je nu wel weer een poosje voort met je auto. Evengoed fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar wel een goed gevoel dat je de rest van de maand de muntjes niet hebt uitgegeven

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaweeeeeellll! Al dat geld dat je naar de Xenos, de kledingwinkels etc stop je nu in de veiligheid van jou en de mensen die je meeneemt in je autootje. Is een investering! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje wat balen, ik weet hoe je je voelt. Wij hebben er net drie van rond de
  € 1000,00 gehad zo zonde maar wat je al zegt wat moet dat moet ik zei als ik nu nog wat aan die auto krijg ruil in hem in. Krijg ik als tegengas ja duhh alles wat vernieuwd kon worden is er aan verspijkerd dus dat is dan zonde.
  Dilema, wel waar wat ze zeggen, maar jij spaart dit bedrag gelukkig uit door niets nieuws te kopen. Succes met het niets nieuws kopen in januari, en succes met de auto ik hoop dat het hier bij blijft voor je. Fijne dag, al is het roerig in de wereld met al dat nieuws uit Parijs, in hoeverre kan je nog een fijne dag hebben als je weet dat er zoveel aan de hand is.
  Zit al de hele dag aan de buis gekluisterd, komt ook door het slechte weer hoor en vraag me tijdens het volgen van al het nieuws af of ik er wel goed aan doe alles bij me binnen te laten komen, zet het nu maar ff uit. Sorry ik dwaal enorm af, maar dit is wat me nu zo bezig houd.
  Nogmaals fijne dag, een liefdevolle groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed begonnen ....maar hier kun je niks aan doen.....wat moet dat moet....het is ook voor je eigen veiligheid toch..?....liefs van mij...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Getver zeg... ach je moet maar zo denken, als je nu ook nog bij de sale een hoop geld had uitgegeven en bij de xenos en... zo is het toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De kosten aan je auto had je sowieso gehad - in welke maand dan ook.. Dus uiteindelijk win je toch !
  Bovendien verdien je een dikke proficiat om juist in januari niks te kopen met de solden !!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een pech met je auto, het is een noodzakelijk maar vaak ook een duur product. Helaas net allemaal slijtagekosten op een moment dat je goede voornemens hebt.
  Maar wel een troost, je hebt je helemaal aan je voornemens gehouden.
  En de uitverkoop, die mijd ik aan alle kanten. Allemaal oude spullen, iedereen die zit te graaien. Niets kunnen vinden. Nee, die sla ik graag over.
  Ik wens jullie een mooi weekend!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zoooo demotiverend. Dat heb ik soms met consuminderen. Dat ik dan zelf wasmiddel en handzeep heb gemaakt, regenwater opvang voor de planten, stoffen zakdoeken gebruik ipv papieren, alle was aan de lijn hang en niets in de droger.....en dat dan de tv stuk gaat.
  Dan vraag ik me ook af waar het allemaal goed voor is geweest. Het enige is dat ik dan niet in de min sta, maar ik had liever iets overgehouden.

  Groeten en fijn weekend.
  Anita
  (Anita's dagboek)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh bummer, dat is echt ships zo'n torenhoge rekening voor je auto, bij Sjaakie? Maar je bent wel goed bezig met je buy nothing new maand...och ja het scheelt je uiteindelijk onder de streep toch. Dikke knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Das toevallig: ik heb voor mijzelf januari uitgeroepen tot 'use what you have month' in plaats van steeds naar de winkel te rennen voor meer spullen. En ik heb even getwijfeld: zou ik dat nu wel doen tijdens de solden? Maar tot nu toe lukt het wel, gelukkig heb ik nog geen onverwachte uitgaven moeten doen zoals jij met je auto...
  Blij dat ik je blog ontdekt heb, het is hier fijn!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oh wat jammer, maar de uitdaging aangaan is super. Ik hoop dat je het een vervolg geeft, want zo leven is de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Get, balen van die auto!
  Maar verder is het wel een leuke uitdaging toch ;-)? Het maakt het leven wel simpeler!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kosten aan een auto voelen nooit goed, al doe je het uiteraard voor je veiligheid. Maar het is vaak zoveel en van de meeste reparaties merk en zie je weinig...hooguit de ruitenwissers die na vervanging geen schrapend geluid meer maken ;-). Maar toch, met je buy nothing month spaar je hoe dan ook uit! Vind het overigens reuze knap van je!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hee, was je net zo goed bezig en da heeft je auto kuren :-( en daar kun je dan niet mee door blijven rijden voor je eigen veiligheid. Alleen jammer dat zulke reparaties en prijzen niet echt te checken zijn.
  Hopelijk maak je de maand vol om je doel te bereiken. Succes! En een fijn weekend.
  Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het is dus niet voor niets koop niets maand....Anders was je dubbel zoveel kwijt en je auto en........
  Maar waardeloos is het wel :)
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh nee dat is zuur zeg en wel een hele dure reparatie! Maar hopelijk geeft het je toch nog wat positiefs. Mij in ieder geval, door ziekte heb ik de bollen niet kunnen planten en dacht dat het nu te laat was? Morgen maar snel de tuin in dan! Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Goh dat is jammer van je auto!!! Balen!!! Ik heb ook niks gekocht voor mezelf... tenminste toch geen kledij...en ga dat ook niet doen de eerste tijd! Wel twee bloemenplantjes vandaag... telt dat mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wanneer je auto rijdt weet je dat er ook onderhoud gepleegd moet worden en dat kan een aardige aanslag op je bankrekening zijn zoals jij inmiddels ondervonden hebt,helaas.Je voornemens om deze maand geen geld uit te geven aan dingen die je niet echt nodig hebt en je niet laat verleiden door koopjes uit folders levert wel weer wat op in de beurs.
  En je geplante bloembollen in het voorjaar ook.

  Fijn weekeind en lieve groet,
  Ger
  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oh jeetje, wat balen van je auto!
  Maar vind het erg goed dat je gewoon alle leuke uitjes en koopjes afslaat.
  Denk dat ik dat niet kan hoor hihi.
  Groetjes, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Twee dagen geleden ook bij de garage geweest omdat mijn dashboard aangaf dat mijn remblokjes versleten zijn.

  Terwijl ik zat te wachten op de nieuwe blokjes komt de man van de garage met een heel serieus gezicht af en de mededeling dat er ook nog ..... en .................(ik verstond er net zo weinig van als jij) moesten vervangen worden en of het mocht, want het zou een smak geld kosten. Stomme vraag eigenlijk, wat verwacht zo'n man? Dat je dan antwoordt: "neen, hoor, dat hoeft niet vervangen, laat maar zitten'

  Verder ben ik heel trots op je 'niet-kopen".
  Daarmee zou ik het heel moeilijk hebben, zeker tijdens de SALES (zeer nadrukkelijk uitgesproken).
  Haha!

  Nog niet bewust op pad gegaan maar wel al twee keer met elk (groot) kind op stap geweest de voorbije dagen en terwijl ik dan help zoeken voor hen, kom ik ook wel eens iets voor mezelf tegen. ...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. O gatsie gatsie! Geld voor de auto, ik vind het altijd zo zonde, je ziet er niet van maar het moet. En jij maar zuinig doen. Grrr. Succes, ik ben trots op je! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dit is wel heel demotiverend, aan de ene kant niets kopen om geld te besparen, moet je net nu aan de auto uitgeven. Altijd zonde geld voor de auto, maar ja zonder auto valt ook niet mee, zeker als je vrij ver overal vandaan woont. Wat betreft kleding kopen moet ik zeggen dat ik totaal geen moeite heb om een tijdje niets te kopen, heb nl. een hekel aan winkelen, bahhh. Een tuincentrum is veel onveiliger voor mij, haha.
  Fijn weekend, dit noodweer hoeft echter niet.
  Groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Oh zo jammer van je auto. Ik ben dinsdagavond aan mijn auto gekomen op de parking van het station en de voorruit was gebarsten. :-(
  Ook balen!
  Veel succes nog met je buy nothing new month!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dat ie echt zwaar k******! Maar wel goed dat je niet een hoop zooi hebt aangeschaft die je toch niet gaat gebruiken en dan nog Deze rekening kreeg. Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat goed dat je, je houdt aan je plan om niets uit te geven...in dit geval heel verstandig...onze auto moet volgende week voor een probleem weg....ik denk dat ook daar een aardige duit aan uit gegeven wordt...helaas.

  Ik wens je ondanks dit toch een heerlijk weekend.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 31. O,jee balen! maar stel je zou wel alle sales afgaan... dan had de portemonnee helemaal niet gepast....
  Ik heb in oktober meegedaan aan de buy nothing new month en sinds die tijd heb ik veel minder gekocht dan daarvoor. En je hebt gelijk, het levert veel tijd op en als je nog eens goed in je eigen kasten kijkt, kom je er achter dat je opnieuw blij kan worden van de spullen die je allemaal al hebt (en waarvan je vergeten was, dat je ze had....).

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Balen zeg...net nu je zo goed bezig bent. Ook ik probeer de hele maand niks voor mezelf te kopen. Als je er zo over nadenkt, kopen we heel wat af zonder er bij na te denken... Een tapje hier, mooi papier daar....maar geld moet ook rollen ;) zal blij zijn als het volgende maand is...
  Liefs, Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dit is echt niet leuk zeg! Toch doorgaan, je bent echt goed bezig!!! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Oei, da's echt balen! :-( Wel goed bezig hoor!! Wij hebben idioot veel verjaardagen in januari... shop dus wat af, maar weinig voor mezelf ;-)

  Groetjes, Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 35. ... je hoeft in elk geval niet ook nog een nieuwe kledingkast aan te schaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Knap van jou maar inderdaad straf ironisch...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wat een goed voornemen, een maand niets kopen, moeilijk denk ik ook omdat er constant verleidingen zijn .
  Des te knapper dat het je gelukt is en die domper van de hoge autokosten heeft daar eigenlijk niets mee te maken, het blijft knap!
  " kwaai geld" zeggen ze dan hier wat een kosten voor een stuk blik hè, maar ja we zijn er vaak van afhankelijk.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik vond het trouwens ook heerlijk rustgevend. Niet meer tijdens de pauze naar het centrum haasten, toch te lang blijven hangen en dan weer terug naar het werk haasten. En langer door te moeten werken, want ja, de uren moeten toch gemaakt worden. En alle folders bekijken en dus plannen waar ik wanneer naartoe zou gaan. In m'n inbox ook alle uitnodigingen gedelete. Zalig! Maar hier gingen alle lampjes (naja, de laatste twee) van de badkamer stuk, dus ik moest wel. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!