vrijdag 23 januari 2015

The best things in life are free

In Flow las ik er al eens over: the free library. Een klein kastje met boeken, ergens in een voortuin of op een publieke plek. Je mag er boek uitpakken als je er een ander boek voor terug legt.

 
Dankzij een tip van Susan, wist ik dat er eentje in Heerlen was. 
 Hey, leukerd, ga je mee lezen?
Van zo'n zin alleen al word ik blij. En toen had ik het kastje niet eens geopend....

 
Keuze genoeg...
Ik plaatste mijn boek erin en nam er een bundel met columns voor terug. Daar ben ik nu heerlijk in aan het lezen!
 
Als je geen geld mag uitgeven, word je vanzelf inventief :)
 
Ik besloot ook eens in mijn Pinterest-archief te duiken. Want ik sla wel al die leuke ideetjes op, maar hoeveel voer je er werkelijk uit? We gingen voor de rolo cupcakes.
 
Je bakt gewoon cupcakes en het enige wat je toevoegt is een rolo in het midden.
 Ze zien er heel gewoon uit, maar wacht maar tot je de verrassing in het midden proeft :-) Een kleine moeite met een groot resultaat...(want oh ja, ze zijn al op!) 
 
 Geen geld uitgeven... laat dat nu ook net het thema zijn van de week van de Photochallenge waaraan ik deelneem. Nou ja, sparen voor later om precies te zijn!
 
 
 
Dit is 'm geworden.
 
Fijn weekend!
Carolien

42 opmerkingen:

 1. Inderdaad een grappig idee, een openbare boekenkast, ik had er al eerder over gelezen.

  De cupcakes met rolo ga ik dus écht niet maken hè, ik vind een rolo van zichzelf al heerlijk, laat staan in een cupcake. Ik vrees dat ze dan al op zijn voordat de rest van het gezin thuis komt hihi.

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, leuk he die Little Free Libraries? Bij ons in de wijk zit er sinds een tijdje een en ik ben fan! Ik ben niet zo braaf dat ik iedere x dat ik een boek eruit pak, een ander ervoor in de plaats zet. Dat mag ik van mezelf, want ik heb al heel veel boeken gedoneerd. Jep, ben weer aan het opruimen. :) Fijn weekend! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja leuk is dat he, zo'n boekenkastje.
  Vlakbij ons huis staan ook twee van die kastjes, nog nooit een boek uitgehaald, maar het ziet er wel erg leuk uit. Misschien toch maar eens doen.
  Wat een mooie foto zeg, van je spaarpot!
  Lieve groet, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey wat leuk Lien dat je er was. Ik was er twee weken geleden ook weer eens toen hadden ze nog een ander kastje staan en binnen een hele stapelll. Ik was die dag een beetje ontdeugend, want het viel me pas in toen ik in een tweedehands kledingwinkel was, ik kocht daar een dik boek voor 35 centjes en ruilde die in voor twee boeken. Ze zijn daar heus niet zo strict op, als het maar in evenwicht is dat geven en nemen. Heb er inderdaad ook al eens een stapel boeken gebracht en drie meegenomen.
  Heel veel leesplezier en gewoon even binnenwippen als ze binnen die stapel ook nog hebben staan, zijn leuke mensen! Dikke knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een leuk initiatief hé, op de blog van Marloeskreatief las ik er ook al eens over. Op veel campings is het een al jaren bestaand fenomeen, daar zijn vaak zelfs boeken in verschillende talen. Voorheen ruilde ik ook veel boeken met andere vakantiegangers(camper), maar nu ik een E-reader heb is dat voorbij. Jamer natuurlijk, maar ja een E-reader scheelt een hoop ruimte én gewicht. Gelukkig hoef jij daar niet over na te denken en kan je naar hartelust genieten van zo'n fijn initiatief :-)
  . Nu ga ik eens op zoek naar de fotochallenge, dat klinkt óók leuk.
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk idee is dat van die boeken. Ik heb het hier in Groningen nog nooit gezien. Misschien een idee? Ook een idee zijn die rolocupcakes. Mmmm ga ik ook zeker eens proberen. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mij op zolder is zo n boekenkastje in de maak ben de laatste hand aan het leggen en dan kan ie naar buiten ,inderdaad heel leuk ben benieuwd.lekker die cupcakes zal ik eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo goed verzonnen, zulk soort bibliotheekjes!
  En denk je een simpele cupcake te gaan eten, dan kom je wel een hele lekkere verrassing tegen. Het is waar, ik sla ook veel op en bewaar veel, maar wat doe je er mee? Heel weinig...Een schattig spaarvarkentje...nou dan wil je toch graag veel sparen?
  Gezellig weekend, Carolien! Liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sympathiek hè, die boekenkastjes. In Frankrijk schijnen kiosken op het strand te zijn van bibliotheken. Dat heet Lire a la plage. Dan kun je als badgast zonder verplichtingen een boek lenen. Dat vertelde een collega tenminste. Vond ik ook zo sympathiek.
  Zou jij zelf zo'n kastje durven beginnen? Ik zou het wel willen, maar durf het niet zo goed. Ben bang dat het binnen de kortste keren in de fik gaat! :-|

  Mooi hoor je foto challenge. Een lekker vet varken :-) kan heel veel geld op!
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lijkt mij ook geweldig zo'n biebje in de voortuin!
  Maar ik denk dat ie het hier ook niet zolang zou volhouden; vlakbij skatebaan waar veel opgeschoten jongens rondhangen...
  Vreselijk zo'n vooroordeel, ik weet het...
  Wie weet zouden ze daar met z'n allen gaan zitten lezen! Leuk sociaal experiment misschien?
  Nou ja, ik dwaal af :-).....
  Heel fijn weekend, liefs van Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk idee! Je hebt dat volgens mij ook in de trein gehad, laat eens een boek liggen zodat een ander het weer oppakt. Ik laat tenminste altijd mijn krant liggen. Dit initiatief kende ik nog niet.
  En dat prachtige spaarvarken is vast een blijvertje, in elk geval als je er steeds een mooi doel voor spaart.
  Ik wens je een heel fijn weekend!

  Veel liefs,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb gelijk zin in wT lekkers...hihihihihi....fijn weekend liefs van mij...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super zo'n boekenkastje... ik zou niet weten waar er hier ergens eentje zou staan... ik vrees dat dat meteen geplunderd zou zijn...jammer want het idee is geweldig...
  njammie die cupcakes... ik bak dit weekend nog maar eens suikervrije koekjes! :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk idee, cupcakes met rollo. Ga ik zeker proberen.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Echt een leuk idee, die kleine biebjes! Ik moet toch maar eens kijken of er hier ook eentje in de buurt is! En de cupcakejes met een rolo erin, wat een idee! Die ik ga zeker onthouden!

  Fijn weekend! Liefs, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hier in brabant hebben ze ze ook al staan de kleine bieb kastjes,zo leuk,de eerste die ik in het echt had gezien was in drenthe,zo leuk omdat hier ook terug te zien,voorals nog veel bij mensen die achteraf wonen,wie weet straks wel op veel meer plekken,zo leuk!....en wat een leuk idee van de cupcakes!!!....een heel fijn weekend liefs ramona

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goh wat een super idee...jammer hier staan er geen kastjes hoop dat het ooit komt...wat een heerlijke cupcakes ga ik ook maken met kleinzoontjes...ik wens je een gezellig weekend Lien...liefs Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat gezellig allebei zowel de bib als de cupcake.
  In de twee gevallen zit de verrassing binnenin!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Krijg spontaan zin in een Rollo
  (en er zijn er verdorie geen in huis)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. In Haële, je toekomstige winkel ligt dus echt in de buurt :-) Ik haal ook behoorlijk wat ideetjes van Spaaz.de

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, lijkt een beetje op Welke.nl! Dus jij komt ook uit het zuiden?

   Verwijderen
 21. Wat leuk de "buitenbibliotheek". Ik ben er nog geen tegengekomen.
  En bestaan de Rollo's nog, die vond ik vroeger al zo lekker. Maar ja meestal neem ik een spurt langs de snoepafdeling, want anders..... Toch zal ik nu eens stoppen, want die cupcakes zien er wel erg lekker uit.
  Fijn weekend, groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat grappig, nog nooit van gehoord zo'n vrije bieb!
  Lijkt me spannend om zo'n kast te openen en heerlijk er in te neuzen.
  Jammie cup cakes met mijn favoriete snoep er in, dat ga ik zeker een keer proberen!
  Fijn weekend
  Lieve groet Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 23. hai Carolien, bij ons in de wijk zijn nu 5 van die boekenhuisjes en ik heb er gisteren 4 uitgehaald, die ik nog niet had gelezen, vandaag ga ik er 'n paar van mezelf in leggen en ook naar de boekenbeurs hier in het dorp, wat zal ik genieten, ook buiten is het mooi, de eerste echte sneeuw...........fijn weekend.....lieve groet Riet(je)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een briljant idee he, die boekenhuisjes? Veel plezier met lezen! De cupcakes lijken me héérlijk! Fijn weekend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. leuk zo'n minibiebje en wat een idee: cupcakes met een verrassing. Klopt helemaal: van alles verzamelen op pinterest maar er ook echt iets mee doen..........

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jaaaa, ik reed pas door een woonwijk van ons dorp en zag daar ook zo´n boekenhuisje. Leuk en handig, zal binnenkort wat boeken gaan ruilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hier in Sparta hebben we ook de bookcrossing kastjes. Er staan er 5 op verschillende plaatsen. Geen kwestie van geld hier, want de bibliotheek is gratis en je hoeft ook geen boetes te betalen als je je boek niet op tijd terugbrengt. Maar toch leuk die kastjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ook door het bericht in de Flow enthousiast geworden opende ik op 3 oktober vorig jaar onze eigen minibieb. Super leuk om te doen en veel leuke reacties!! Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen maar ik nodig jullie allemaal uit om eens te komen kijken op de facebook pagina van mijn biebje Ga naar Jet's Minibieb om eens te zien wat er allemaal gebeurt in de wereld van The little free libary's.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Het is zo leuk om even in die mini- bieb te duiken, een paar dorpen verderop staat een oude telefooncel die nu als bieb dienst doet....heel erg leuk en gratis.
  Behalve de reparatie van de auto hebben wij ook zuinig gedaan, nou ja een kringloopvondst nadat ik ook heel veel had weggebracht:)...het werkt dus echt, zo min mogelijk kopen, kijken wat je nog hebt en het voelt dubbel zo prettig.

  Mooi weekend en eet ze van je heerlijke cake.

  xxxEefie

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat leuk die boeken! Die cupcakes lijken mij echt heel lekker... gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Die cupcakesssssssssss mmmmmmmmmmmm. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik heb tot nu toe alleen nog maar in Nederland van de buitenbibliotheek gehoord ... maar ik vind het een superleuk idee. En inventief worden is super voor de portemonnee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. o de cupcakes lijken me erg lekker! Hier bij de supermarkt om de hoek staat ook een boekenkast waar je boeken uit mag pakken en in mag zetten. Ik moet bekennen dat ik er eigenlijk alleen nog maar van een afstandje naar gekeken heb.... erg he? Ik zal er van de week eens induiken (en dan hoop ik natuurlijk ook op vergeten briefjes ofzo die er nog in zitten, of notities op blz 178, of eh eh iets anders bijzonders :)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. je zou ook eens moeten kijken op www.bookcrossing.nl. Kun je zelfs op jacht gaan naar boeken en zelf boeken loslaten en volgen. Heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb ik ook al eens van gehoord en ook al boeken 'losgelaten', maar nog geen teruggevonden! :)

   Verwijderen
 35. whaaahaa dit ga je niet geloven! Weet je wat ik net heb gevonden?? yes een vergeten briefje in die boekenkast. Niet zo'n heel oud briefje, maar toch ook zeker leuk. Ik zal eens kijken of ik er vandaag of morgen weer eens een blog berichtje over kan maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Die cupcake... das niet goed hoor :-) Dat is volgens mij veels te lekker! En zo`n biebkastje, lijkt mij ook zo leuk om hier op te hangen, ik heb zoveel boeken over waar ik niets mee doe...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. olaa ik zou ook wel zo een cakeje lusten groetjes en een fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!