woensdag 18 maart 2015

Calorieën tellen

 De wereld van de calorieën was me totaal onbekend. Jarenlang heb ik alles kunnen eten, zonder een gram aan te komen. Die periode is kennelijk voorbij. Opeens lijken de kilo's er heel gemakkelijk aan te komen (leeftijd? iets met hormonen?)  Ik was er aanvankelijk erg blij mee, maar nu is het genoeg...

 Tijdschriften, die ik normaal geen blik waardig keurde in de supermarkt belanden nu in mijn karretje....

 
... samen met rijstwafels, gedroogd pruimen en andere ondefinieerbare voedingswaren.
 
Ik weet nu dat een beker chocolademelk al 80 calorieën is en dat je wel een kwartier moet sporten om die eraf te krijgen. En dan heb ik het niet eens over cakejes, koekjes en chocolade....(chocolade!! oh!)

Om die reden is maart gebombardeerd tot gezonde maand en houd ik me strikt aan een paar dieet regels (heel simpel: minder eten en meer sporten... en er veel over lezen).

Ik heb geleerd hoe je gezonde tussendoortjes maakt: zoals deze mug cake.


Je prakt een banaan in een kommetje of theekopje. Roert er een klein eitje doorheen, 2 eetlepels cacao, 2 eetlepels gemalen kokos  en 2 lepels havermout. je roert alles goed door elkaar en zet het een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 180 graden. En klaar is je gezonde mug cake, oftewel 'hug in a mug' zoals 'ie ook wel eens wordt genoemd.!
 
De weegschaal staat inmiddels weer aan de goede kant. Dus ik ben gemotiveerd genoeg om door te gaan.

En mocht ik de komende tijd nog gezonde ingrediënten nodig hebben, ze komen eraan...

 
............

Noot van de redactie :) Uit de reacties blijkt dus dat de mug cup niet bepaald calorie-arm is. Wel gezond dus. Ik haal die twee dingen door elkaar. Denk als het gezond is, dat het ook automatisch weinig calorieën bevat. Heb nog veel te leren dus!
 
 
Liefs,
Carolien
 

24 opmerkingen:

 1. Ben ik eindelijk weer eens hier, jaag je me meteen de stuipen op het lijf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha ! Nog iemand die in hetzelfde schuitje zit als ik :-) !
  Ben sinds een weekje ook weer aan 't calorietjes tellen... en net zoals jij, iets minder eten en meer sporten.
  Uiteindelijk heeft dat calorie-tellen één groot voordeel : als je ziet hoeveel calorieën er in een pietluttig-ieniemienie-zielig-klein stukje chocolade zitten, dan grijp je maar al te graag naar gezonde alternatieven zoals fruit. Veel gezonder, en je mag er veel meer van eten !
  Hier is de weegschaal zelfs na een weekje al drastisch de goeie kant op geschoven - en dat motiveert :-) !
  Je mug cake ga ik één van de volgende dagen zéker proberen !!
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drastisch de goeie kant Ingrid???? Help blijft er nog iets van je over dan? ;-)

   Verwijderen
  2. Nog altijd veel "love handles" zunne Kriske ;-)))

   Verwijderen
 3. Ik eet al 2 jaar "good food" maar door medicijnen in combi met rammelende bouwval slaat die weegschaal toch iets teveel naar rechts. Mug cakes staan ondertussen op mijn ontbijtlijstje; grappig dat we daar deze week allebei over bloggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha Lien, join the club! Maar het zal vast niet zo erg zijn bij jou... je mugcake klinkt heerlijk maar caloriearm??? Daar geloof ik niks van... de banaan alleen is al 86 caloriën, het ei 82, cacao per 100 gr 340 en kokos 338 per 100 gr en havermout 365 per 100 gr... lekker en gezond is het vast maar niet een caloriearm tussendoortje... tel daarvoor maar even de calorietjes op... na jaren ervaring met caloriën tellen weet ik er alles van, haha! :-)) Maar het kan maar gesmaakt hebben hé!
  Succes nog bij het sporten! Dat is het belangrijkste!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die optelsom had ik ook al gemaakt ;-)
   Maar Kriske, ge moet dat anders zien, zo'n mugcake neemt wel heel lang de honger weg, dus geen risico op tussendoor de snoepkast aan te vallen ! (Want chocolade paaseikes, joengjoeng, dé ramp deze periode van het jaar !)

   Verwijderen
  2. Ik heb er overduidelijk nog geen verstand van :) Denk altijd dat als iets gezond is, het ook goed is voor de lijn! De mug cup is dus wel gezond, maar niet calorie-arm...ohoh, moet nog veel leren!

   Verwijderen
 5. Ik tel sinds 2 maanden weer calorieën, en dat gaat goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Probeer al mijn hele leven af te vallen! Weet dus erg veel over calorieen, gezond eten, etc. Neem me iedere dag voor weer te beginnen met "gezond" en de koekjes en chocola uit mijn leven te verbannen. Vanaf...morgen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oef! Gelukkig ben ik niet alleen van "het slappe karakter"! Alhoewel ik er écht graag aan zou beginnen...maar de verleiding is sterker dan de wil...

   Verwijderen
 7. heel veel succes en ik vroeg me ook al af of die cake wel zo lijnvriendelijk was maar ik zie het al. Het klinkt wel heel erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mmmmm, die hug mug lijkt me wel wat.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, soms is het een hele strijd. Gelukkig heb ik er geen last van. Ik hou me aan gewoon voedsel, niet snoepen ( alleen op zon- en feestdagen met mate) en goed bewegen, sporten, wandelen. Ik heb ook niet zoveel behoefte aan zoetigheid, dat scheelt denk ik ook!
  Goed dat je zo bezig bent, want het is veel gezonder als je een beetje een normaal gewicht hebt en je voelt je er veel beter bij.
  Diëten zijn eigenlijk niet nodig als je sober en gezond eet en beweegt.
  Veel succes!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hihihi, zo grappig al die commentaren ook :-)!
  Zolang mijn kleren nog passen zal het wel ok zijn ;-), maar slank ben ik sinds m'n zwangerschap niet echt meer geweest. Wel eens flink gedieet en tien kilo afgevallen, maar dat zat er na een jaar alweer aan...
  Succes meis, liefs van Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O die verhipte calorieën! Het is wat. En ik vind het ook allemaal zo lekker! Maar jij bent goed bezig, ik ben trots op je! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja die calorietjes....pffff praat me er niet over!Ik moet ook weer eens mijn 'smulrol'weg gaan werken,ha,ha....maar 1 ding weet ik zeker!Die hug in a mug ga ik ook een keer uitproberen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat goed dat je zo bezig bent om deze maand wat gezonder te leven! Ik hoop dat je het vol kunt houden. En zo leuk die AH plantjes, helaas zelf geen eentje kunnen krijgen, maar kijk graag hoe het bij anderen verloopt.
  Groetjes, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Suc6 carolien!! Hier ook lekker aan het sporten en zo min mogelijk chocolda...en dat gaat me best goed af. Al zeg ik t zelf ha..ha..ha

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja super balen. Hier zit een ooit gespierde breinaald, dunne den maar ergens is het omgevormd naar bolle bol, kwabbege flubber .
  Jammer zal ook meer moeten gaan sporten.. Minder gaan eten of zo. Nou ja in ieder geval gezond zijn en blijven. Succes al denk ik dst jij het helemaal niet nodig hebt als ik de af en toe fotos van je bekijk ¡ nice day

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh hihi dat kennen we niet zo'n berichtje van jou. Zo te lezen ben je er al achter dat die hug in een mug niet goed voor de lijn is.
  Ik doe niet aan lijnen maar zou absoluut wel weiniger moeten gaan snoepen, want ik wil wel in mijn Tante Betsy jurkjes blijven passen ;).
  Heel veel succes ermee, maarreh zo te lezen ben je goed bezig en heb je de kilo's er al weer vanaf. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moest even knipperen bij je blogtitel, want volgens mij ben jij een heerlijke slanke den. En nu alweer op gewicht dat heb je snel voor elkaar dus jij mag best een mug hug nemen hoor;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oké.... ben benieuwd wat de jaren mij nog gaan brengen. Kan nu ook nog zo'n beetje alles eten... Ik ben gewaarschuwd! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!