zondag 13 maart 2016

Japanse theeceremonie

Bij wijze van grap kwam het op mijn bucketlist terecht: een Japanse theeceremonie bijwonen.

 
Eigenlijk het liefst in Japan zelf, maar toen kwam ik erachter dat de grootste Japanse theetuin van Europa in Hasselt (Belgie) ligt. En laat dat niet ver van hier zijn... Dus vanmiddag waanden we ons in Oosterse sferen.

 
De tuin zelf is al mooi om te bewonderen, met z'n watervallen, kabbelende beekjes en prachtige bomen (die helaas nét nog niet in bloei stonden)


 
In dit heerlijk huis op palen aan het water vond de theeceremonie plaats.

 
Vanuit de verte werden we welkom geheten door een klankorgel dat bespeeld werd door een Japanse in kimono. Heel sierlijk bewoog de dame zich om van de ene gong naar de andere te komen. Het deed me denken aan een yoga ritueel.

 
En dit was onze theemeester. Geen Japanner helaas, maar minstens zo gedreven. Want theemeester word je schijnbaar niet zomaar, daar gaat een jarenlange studie aan vooraf. Een theeceremonie in Japan is nauw verwant met Zen Boedhisme. Er is een beroemd gezegde 'Cha Zen Ichi Mi', wat zoveel betekent als 'Thee en Zen zijn één smaak.
 
 
De theeceremonie bestaat uit tientallen rituelen. Alles verloopt volgens een vast stramien en in een tempo waar je bijna bij in slaap valt :) Van het vouwen van de servet op speciale wijze tot het stampen van het theepoeder. Tijdens het klaarmaken van de thee wordt ook niet gesproken.


De assistente toont in alles haar respect voor de theemeester. Zij trakteert ons op een zoet koekje en klein Japanse suikergoed. Deze suiker is nodig om je voor te bereiden op de bittere smaak van de thee. Maar eerst moet het serviesgoed nog worden opgepoetst. Elke handeling wordt met de grootste zorg uitgevoerd. Thee drink je niet samen, maar één voor één. Liefst allemaal uit dezelfde kom, maar dat deden we vandaag gelukkig niet :)
 

 
We krijgen instructies wat van ons wordt verwacht. Wanneer je de kom krijgt aangereikt, maak je een buiging uit diep respect voor het moment. Vervolgens draai je de kom twee keer een kwart slag, om de voorzijde van de kom uit respect niet met de lippen te bezoedelen. Ook het bekijken van het serviesgoed is een belangrijk onderdeel. En dan pas neem je de eerste slokjes.
 
"Het smaakt naar spinazie", hoor ik de mevrouw naast me zeggen en als ik zelf aan de beurt ben kan ik dat alleen maar beamen. Dit is létterlijk groene thee. Er blijft ook een groene smurrie achter in het kopje. Slurpen hoort bij het ritueel, benadrukt de theemeester, maar ik laat het restje toch maar liever voor wat het is...
 
Harmonie, respect, zuiverheid en sereniteit zijn de vier voorwaarden voor een Japanse theeceremonie en alles in het ritueel straalde dat uit. Met de Japanse muziek op de achtergrond waande ik me echt even heel ergens anders en helemaal ontspannen liepen we een uur later weer naar buiten.
 
Het zou nog leuker zijn geweest als we echt op onze knieën hadden mogen zitten, liefst met een kimono aan.
 
We lopen nog een rondje door de tuin en ik bedenk me hoe prachtig het hier moet zijn over 2 or 3 weken als al die mooie kersenbomen in bloei staan.
 

We passeren nog een kraampje waar je thee kunt kopen.
"Wil jij nog..." vraagt mijn vriendin aarzelend, en ze maakt haar zin niet af. We hadden het er namelijk in de auto al over. Hoe we hoopten dat je er ook echt thee kon kopen.
"Mwoah, zeg ik...."Jij?"
"Nee, laat maar."
De thee zelf was niet geweldig, maar de ceremonie des te meer...

Liefs,
Carolien20 opmerkingen:

 1. Oh wat een mooi verhaal. Fijn voor je dat je het gedaan hebt. Ik zou as vrijdag in Parijs een workshop Japanse desserts gepresenteerd op mooi aardewerk volgen. Maar ik heb mijn teen gebroken en dan is een dagje Parijs niet een goed idee. Arggghhhhhhggggghhhhh.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat jammer! Beterschap met je teen en hopelijk kun je die workshop later dit jaar nog volgen. Liefs!

   Verwijderen
 2. Wat een leuk uitje....alweer 5 jaar geleden....zo erg...liefs fijne week x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lien! Gewoon zelf een kimono kopen en nog een keer gaan! Op het Feel Good & Shop Event stond een kraampje met vintage (naja) kleding waaronder kimono's! :) En even wat minder hyper: mooi, die kaars.... X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt mij inderdaad bijzonder om zo'n ceremonie bij te wonen. Volgens mij straalt het respect en waardigheid...en je bent er vast helemaal zen vandaan gekomen!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat was bijzonder, Lien!
  Ik denk niet dat ik niet geschikt ben voor zoiets.
  Niet dat ik geen thee lust, juist wel, maar ik denk dat ik kregelig wordt dat alles zo lang duurt.
  Aan de andere kant een aparte ervaring!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een belevenis! Kun je deze week fijn op teren. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lien je had geen betere ambiance kunnen kiezen voor een theeceremonie dan Japanse tuin.
  Aan de groene kleur te zien is het Matcha,ik weet dat het heel gezond is om die thee te drinken,maar mijn interesse gaat meer uit naar recepten van gebak tot ijs etc. waarin dit poederige goedje gaat omdat het zo'n fris groen kleurtje geeft wat natuurlijk vele malen beter is dan alle andere kleurstoffen.
  Hasselt is een aardige stadje om te winkelen,alles op loopafstand,gezellige terrassen en eten kan je er ook goed.
  Bracht daar geen bezoek aan Japanse Tuin maar wel aan het Nationaal Jenever museum waar je na de rondleiding ook drankje kreeg......en dat vond ik wél heél lekker:-) had alle smaken in die flessen wel willen kopen.

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Matcha was het inderdaad! Wat weet jij toch altijd veel :) Ik ga nog eens terug naar Hasselt om te shoppen, hoor van meerdere mensen dat het de moeite waard is! Haha, moet lachen om je liefde voor Jenever. Dan zou ik toch liever voor de thee gaan!

   Verwijderen
 8. En dan te zeggen dat de school waar ik lesgeef aan de andere kant van het park ligt, en het al jaren geleden is dat ik nog in de Japanse tuin was.
  Door jouw prachtig verwoord verhaal te lezen, krijg ik ineens zin om weer te gaan. Ik wacht nog drie weken. Dan zijn de bloesems open.
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In april is er weer een theeceremonie, dat is wel leuk om mee te maken! Wat grappig dat je zo dichtbij werkt. Volgende keer kom ik langs :)

   Verwijderen
 9. Wat een bijzondere ervaring! En een goeie oefening in geduld ;-)... Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke ervaring jammer dat het naar spinazie smaak ,meer een groente shake lijkt me nu.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een bijzonder uitstapje. Leuk dat je ons zo laat meegenieten. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een speciale ervaring moet dat zijn geweest, ik heb het jaren geleden ook eens opgenoemd het is er alleen nooit van gekomen. Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh wat beschrijf je dat allemaal mooi! Net of ik er zelf een beetje bij ben.
  Lijkt me erg tof om een keer bij te wonen zeg, heel bijzonder. Doet me een beetje denken aan mijn Ethiopie reis met de theeceremonies (maar dan op een andere manier). Heel leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat een mooi blogje ,en wat een mooie ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha bij ons in Hasselt...ben er zelf nog nooit geweest... misschien dan toch eens doen wanneer alles daar in bloei staat... maar zo een theeceremonie duurt voor mij te lang vrees ik... daar ben ik veel te hyperkinetisch voor... Maar een speciale ervaring was het vast!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou dat is toch ook toevallig!
  Voor mij geen Japanse thee hoor maar de sfeer en de tuin lijken me schitterend!
  Elke vakantie gaan wij vaak met onze dochter gezellig shoppen in Hasselt.
  We zetten de auto dan op de p&r plaats die precies naast die Japanse tuin ligt.
  Leuk om nu hier te zien hoe die tuin er van binnen uit ziet.
  Dat shoppen moet je echt gaan doen, erg gezellig die Belgen en de terasjes!
  Ik ben er weer bijna, tot zo
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!