vrijdag 15 juli 2016

Op stap met een herder

Sommige beroepen klinken zo romantisch, dat je er een heel ideaal plaatje bij hebt in je hoofd. Je zult bijvoorbeeld maar herder zijn. De hele dag met je kudde en honden erop uit in de natuur. Herder Rob zegt dat het vooral erg hard werken is voor weinig geld. En heel vaak in de regen. Maar toch zou hij niet anders willen.

Ik weet niet wat meer indruk op me maakte die middag op stap met de herder: de rammen met hun indrukwekkende hoorns...

 
...of de drie border collies die alleen maar aandacht hadden voor hun baas en hem geen seconde uit het oog verloren, bang om een commando te missen.


De schapen stonden bovenaan een berg, maar zodra één van de honden het commando kreeg, werden ze in een mum van tijd de berg af gehaald.


Stofwolkjes achterlatend kwamen ze aangerend, vlak voor onze neus stoppend.  De honden hebben het volledig onder controle.

"A good sheepdog has the intention to kill" zeggen de Engelsen. Rob legde uit dat de hond inderdaad de wil moet hebben te doden. Dit kun je dan vervolgens afleren. Maar als die wil er niet is, wordt het moeilijker. Hond Abby laat zien wat hij bedoelt als één van de schapen de kudde verlaat. Hij gaat er met een enorme gedrevenheid achteraan en in een mum van tijd heeft het schaap zich weer bij de groep gevoegd. Zestig kilometer legt het kleine hondje gemiddeld op een dag af.

De zon schijnt, vogels fluiten en de kudde graast. "Deze dagen zijn zeldzaam" vertelt de herder. "Het is hard werken, vaak in de stromende regen en je wordt er niet rijk van. Hier en nu is het rustig, maar soms moet je kuddes verplaatsen van het ene weiland naar het andere en dan de straat over met 400 schapen. Dat geeft stress hoor"  Volgens Rob is een kudde van 400 schapen wel beter te doen dan een groep van pakweg 25. Want die zijn meer geneigd hun eigen weg te gaan.

Even later vroeg hij of ik een schaap wilde vangen? Hij gaf me een stok waaraan ik zijn poot moest klemmen. Dat leek me niks.


Ik ging voor zijn hoofd, een stuk diervriendelijker (hoop ik).

 
Het was een middag met een gouden randje.Liefs
Carolien

15 opmerkingen:

 1. Gaaf! Sommige beroepen spreken gewoon tot de verbeelding. Om te kunnen zeggen dat je werkt als schaapsherder is toch veel beter als te zeggen dat je werkt als secretaresse (zoals ik).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heb ik nu ook al altijd willen doen, echt!

  Prachtige foto's?
  Vooral de rammen en hun hoorns
  en ook jij die een schaap probeert te vangen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het vraagteken achter "foto's" moet uiteraard een uitroepteken zijn. Want het gaat om een zekerheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel indrukwekkend om zo dicht bij de schaapskudde te zijn en het schouwspel tussen mens en dier gade te slaan.
  Mijn dochter stond paar weken geleden in de vroege ochtend aan de rand van het dorp waar zij woont toen ze de oprit naar de snelweg wilde nemen plotseling stil omdat mensen met fel groene hesjes aan stonden te zwaaien met stok en vlag,in de verte kwamen honderde schapen aan waar haar auto op een gegeven moment midden in stond. Was een prachtige gewaarwording volgens haar.
  Tja, Nederland wordt steeds meer volgebouwd en van de vroegere schapendriften is niet veel meer over.
  Las onlangs op een plakkaat in de schaapskooi in Orvelte de mededeling: ‘dat de schapendrift vroeger wel 20m breed was en er toen 2000 schapen waren’. Nu zo’n 10m en 200 schapen.
  Moest bij jou opmerking over je nieuwe roeping aan mijn zoon denken toen hij nog klein was; zag hij voetbal op TV ging hij met de bal naar buiten, bij wielrennen zat hij op de fiets, bij judo moest het witte pak aan en rolde met zijn vader over de grond en hier werd heel wat sport gekeken dus het manneke was veel in beweging.
  Wanneer ik weer eens in het glooiende Limburgseland verblijf en zie een herderinnetje met herderstaf weet ik dat jij het bent;-))

  Fijn weekeind en lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat gaaf zeg!!
  Superleuk ook die foto's dat jij zelf bezig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw wat superleuk!! Mirjam en ik hadden het hier nog over, hoe dat zou zijn en nu hier jouw verslag, echt leuk!

  Lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig hè, zo'n kudde!
  Als je herderin wilt worden: er stond vanmorgen een groot artikel in de krant over een vrouw die de opleiding tot herder deed. www.trouw.nl
  Het is idd niet romantisch, want er komt veel meer bij kijken dan over de hei struinen, maar het is wel mooi.
  Ook grappig dat twee blogsters en de krant er tegelijk over schrijven.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig dat je met een herder op pad bent geweest. Tjitske en ik zagen een herderin met haar kudde schapen bij de Schaapskooi terugkeren afgelopen woensdag. Dat vond ik heel indrukwekkend om te zien. Prachtige dieren die schapen.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke ervaring.
  Het is een zwaar maar ook een mooi leven denk ik.
  Maar wel heel mooi om te zien.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeker hard werken schaapherder zijn maar inderdaad zo'n gaaf beroep!
  Wat heb je dat ook mooi in beeld gebracht.
  Schaapshonden zijn zo leuk!
  Onze Belgische vrienden hebben er eentje de enige hond waar mijn man niet bang voor is zo gehoorzaam!
  De schapen indrukwekkend die hoorns!
  Leuk om te lezen deze post!
  Nog 1 weekje en dan ook bij jullie vakantie!
  Geniet er van!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat gaaf dat je zo betrokken werd bij de kudde! Het lijkt mij ook een heel bijzonder beroep, veel buiten, eigen baas, maar het heeft ook zijn nadelen bij slechte weersomstandigheden. Je hebt iets om over na te denken ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. aha wat leuk joh ,en die honden,ja dat is zo mooi en zo knap van ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh dat was dan wel een hele bijzondere dag die je hebt meegemaakt en heb je dus supergeboft met het weer. Wat ik wel leuk vind is dat je tegenwoordig steeds meer schapen ziet grazen om het gras kort te houden hier in de omgeving. Word er keer op keer blij van als ik dieren buiten zie grazen terwijl het vroeger normaal was is het nu bijzonder. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!