vrijdag 30 september 2016

Geen kip die komt....

We houden een etentje op 4 oktober.
Maar er komt geen kip.


En ook geen varken, of koe, of gans...

Doe jij ook mee aan de #ikeetgeendierendag dinsdag? Zo ja, dan heb ik zo meteen een lekker recept voor je!

Wel of niet vlees eten was hier al maanden een issue. Tot dat dochterlief op een dag boven haar bordje kipfilet zei: "ik kan het niet meer" met grote tranen. Sindsdien is ze vegetariër. En ik ben trots op haar. Want als kind zei ik het ook met enige regelmaat, maar kwam vervolgens niet tot actie. Maar zij is heel resoluut. Geen vlees meer, en ook geen vis.

Maar goed, het vereist dus een andere manier van koken. Zo weten we inmiddels dat vleesvervangers heel vies kunnen zijn, maar sommige juist lekker. En dat je veel meer groente binnenkrijgt als je vegetarisch kookt. Hoewel het niet direct mijn opzet was, doe ik nu meestal met haar mee.

Dus woensdag, #eetgeendierendag, is niet meer zo speciaal eigenlijk, want dat is het nu elke dag.
Ben benieuwd naar jouw ervaringen! Eet jij vaak vlees? En laat je het op dierendag extra staan of niet?
Mocht dat laatste zo zijn probeer dan zeker eens de vegetarische chili à la Lien! Op de site van Wakker Dier staan trouwens ook nog heerlijke recepten en daar kun je gratis placemats en menukaarten erbij bestellen.

Vegetarische chili con carne* 1 uitje * 1 teentje knoflook * olijfolie * vegetarisch gehakt * 2 paprika's * 1 pot bruine bonen * 1 blik tomatenblokjes * 1 klein blikje tomatenpuree * peper, zout en chilipoeder naar smaak * blikje perziken of ananas * 2 el crème fraiche.

Snijd de uit en pers de knoflook. Fruit ze in een pan met olijfolie. Voeg het gehakt toe en rul het. Snijd de paprika's in kleine stukjes en voeg ze toe. Laat de pot bonen goed uitleken en voeg ze toe. Voed het blikje tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Voeg peper, zout en chilipoeder naar smaak toe. Laat in 8 minuten goed warm worden. Schep af en toe om en maak het af met crème fraiche en stukjes perzik of ananas. Serveer met bruin stokbrood!

Smakelijk!

Liefs,
Lien

19 opmerkingen:

 1. Ha helemaal mijn onderwerp. Heel lang geleden stopte ik met babyvlees, vlees als lams en kalf.
  Daarna van alles zoogdieren, bleef kip, kalkoen, eend over .
  Ook daar heel lang geleden mee gestopt. Ik eet dus al tientallen jaren geen vlees meer.
  Ook geen echte vleesvervangers.
  Laat me om de paar jaar testen of ik niets tekort komt bij de arts en echt nog nooit iets
  tekort.
  Ik eet af en toe wel vis.
  Ik zal NOOIT meer vlees eten. Ik hou teveel van dieren.
  Er is in Nl heel erg veel dierenleed maar dat willen we niet weten, maken ons liever druk over een doodgeschoten leeuw in Afrika waar we toch niets aan kunnen doen. Ik vind dat we hier wel veel kunnen doen en ik doe heel erg mijn best.
  Goed dat jullie er over nadenken.
  Vergeet ook niet hoeveel troep er in vlees zit.
  Heel fijn weekend ook voor de Griek, die natuurlijk mijn hart gestolen heeft.
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou zeker goed zijn om geen vlees meer te eten. Dat is voor mij nog een stap te ver. Maar minderen is zeker een goede optie. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed van je dochter en hoe jullie daar mee omgaan. Zelf heb ik 35 jaar geen vlees gegeten. Kreeg toen af en toe enorme trek in bottenbouillon en stoofpot. Ik bleek(ook door leeftijd) op de grens van een vitB12 tekort te zitten. Nu staat 2/ 3 keer per week er een klein stukje(wel bio en buitenlopend) vlees op het menu.En het voelt nu goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het toch nog wel erg lekker hoor een stukje kip. Als klein meisje had ik daar wel moeite mee. Ik at geen vlees dat er uit zag als een dier. Dus geen kippenpoten voor mij. Ik probeer wel wat meer vis te eten en soms helemaal zonder. We eten geen grote hoeveelheden maar gemiddeld. Ik zou het te erg missen...

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mijn idee, lijkt me een heerlijk recept voor die dag
  Fijn weekend, Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat goed van je dochter zeg,echt knap,maar ik zou het denk ik niet kunnen missen,ik weet het eigenlijk niet,nooit over nagedacht

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We zijn hier niet vegetariër. Lusten ook best wel eens een stukje vlees maar dit hoeft echt niet elke dag. Een dagje zonder is ook ok. Knap dat je dochter zo resoluut deze beslissing neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerst was elke dag een stukje vlees 'normaal' voor ons, maar tegenwoordig gaan we er veel bewuster mee om. Eén of twee dagen per week geen vlees is nu heel normaal en de stukjes vlees zijn ook een stukje gekrompen :-)))
  Ik ga je recept zeker een keer proberen!
  Liefs,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We avoid meat but can't say we don't eat at all! If I haven't a family, perhaps I would be a veggie!
  Happy October friend!
  Olympia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap van haar hoor.....wij eten stukken minder vlees en meer vis ....liefs fijne zondag Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap van je dochter om dat al zo goed vol te houden!
  Eigenlijk nooit bij stil gestaan geen vlees te eten op dierenagenten...wel een beter statement dan dat we het vroeger niet kregen op Aswoensdag en goede vrijdag maar dan kregen we vissticks die we als kind veel lekkerder vonden.
  Fijn weekend!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grr die automatische aanvuller maakt er meteen wel een heel apart woord van..ik bedoel natuurlijk dieren dag haha

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier wordt niet dagelijks vlees gegeten, maar helemaal zonder zou ik ook niet willen. Daarvoor vind ik het te lekker.

  Er staat nu zelfs een broodjes shoarma voor me klaar ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij eten wel vlees, maar altijd kleine stukjes en het hoeft ook niet elke dag. Met dierendag wordt het bij ons pompoensoep met brood. Die chili con carne lijkt me ook wel wat.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goed hoor! Wij eten ook nauwelijks vlees. Maar als je vlees uit zo puur mogelijk en BIO!
  Lees goed de ingrediënten bij vleesvervangers er zit vaak veel suiker in (gek maar waar!)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo schattig dat meisje... wij eten hier ook minder vlees. Moet er wel voor opletten want ik ben een maaltijd met vlees klaar maken jaren gewoon geweest. Vegetarisch koken zit er nog niet ingebakken en vraagt toch nog meer tijd voor mij. Ik heb de neiging om het soms maar weer eens makkelijk te maken voor mezelf... maar je filmpje en je receptje geven me weer een duw in de goeie richting.Flink van je dochter trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nee, wij eten heel vaak geen vlees!
  Maar ook geen vleesvervangers. Dat vind ik zo'n onzin.
  Wat meer groenten en noten enzo, ik denk dat je daar al een heel eind mee komt. En alles vers, voor ons dan ook nog het liefst uit eigen tuin!

  Groetjes Thea♥

  Crea by Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Eerlijk gezegd ben ik een groot liefhebber van vlees, vooral als we in Duitsland gaan uiteten geniet ik er volop van. Maar een dagje een salade van de zomer vind ik ook heerlijk en thuis hoef ik ook niet altijd zo nodig vlees, dus kan er ook zonder...maar meer thuis dan ;). Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!