donderdag 10 november 2016

Dag van de mantelzorg - give-away

Gisteren interviewde ik een 28-jarig meisje dat maatje is voor een man in het verpleeghuis. Vier keer per week bezoekt ze deze meneer, die tot aan zijn nek verlamd is door MS. Dit jaar is het zelfs voor de derde keer op rij dat hij kerst komt vieren bij haar thuis, omdat hij zelf geen familie heeft. Dit soort verhalen over mantelzorg blijven me altijd boeien.


Vandaag is het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Als zorgorganisatie besteden we daar altijd extra aandacht aan. Twee jaar geleden interviewde ik een aantal mantelzorgers en bundelde ik de verhalen in dit boekje. Dit jaar is het idee ontstaan om een invulboekje voor mantelzorgers te maken. Zeker als je met meerdere mensen, waaronder vrijwilligers, voor iemand zorgt, is het vaak handig dat je dingen kunt teruglezen. Wat is het lievelingseten van de verzorgde? Welke muziek beluistert hij graag en wat vindt hij fijne gesprekonderwerpen? Maar ook praktische zaken als medicijngebruik en namen van de artsen kunnen worden genoteerd.

Ik vroeg mijn vriendin om hulp. Zij weet als geen ander de ideeën die ik in mijn hoofd heb om te zetten in beelden. In het verleden werkten we 6 jaar samen op een reclamebureau. Zij de vorm, ik de teksten. Dat werkt nog steeds heel goed :)

En we zijn allebei trots op het boekje, dat toch ook een beetje een hart onder de riem moet zijn voor mantelzorgers. Vanaf vandaag wordt het uitgedeeld aan alle mantelzorgers in Oostelijk Zuid-Limburg. En ik heb een extra exemplaar gereserveerd om hier weg te geven.

 
Het leuke vind ik ook dat we veel eigen werk hebben gebruikt, zoals deze klaprozenfoto die ik ooit op IG zette of quotes die we zelf heel inspirerend vinden.


Ben je zelf mantelzorger of ken je iemand die dit boekje heel goed zou kunnen gebruiken? Laat het me weten. Volgende week VRIJDAG maak ik de winnaar bekend!

Liefs,
Carolien

22 opmerkingen:

 1. Mijn zorgzame vader is mantelzorger over mijn moeder!
  Hij kreeg vandaag een boeketje
  Een warm gebaar!
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gemaakt! Daar zullen vast veel mantelzorgers heel blij van worden..mooi dat die aandacht er is voor al degene die hun tijd, energie en liefde voor een ander geven.Lief dat je een exemplaar weg wilt geven. Mijn lieve zorgzame vriendin zal hier blij mee zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat tof dat jullie dit gemaakt hebben! Prachtig hoe zo'n jonge vrouw zoveel tijd neemt om iemand te bezoeken. Zo vaak kom ik niet eens bij mijn ouders :-)
  Maar dat komt ook omdat mijn ouders dan weer voor mijn moeders broer zorgen, die 80+ is. En dan te bedenken dat mijn moeder zelf ook al de 70 gepasseerd is. Mantelzorg is zwaar, maar tegelijk vanzelfsprekend. Mensen die zorg verlenen voelen dat het niet anders kan. Ik zou het ook doen voor mijn ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig boekje heb je gemaakt, zullen de mantelzorgers wel heel blij mee zijn die dat krijgen. En mooi hoor als je zo veel doet voor iemand die zelf geen familie heeft mijn complimenten. Gezellig weekend, groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk idee. Toen mijn oma meer en meer zorg nodig had van veel verschillende personen. Ging er altijd een schriftje met haar mee. Iedereen kon daar dingen inschrijven wat er gebeurd was. Minder leuke dingen, maar ook vrolijke dingen. Gespreksonderwerpen, om met haar te praten. Maar ook om familie en verzorgers op de hoogte te brengen van allerlei zaken. Soort dagboekje. Mijn moeder heeft dit ooit uitgetypt en ik lees het nog regelmatig door. Ontzettend leuk en ontroerend.
  Maar een boekje om basale gegevens uit te wisselen is super. Ik zou het graag aan mijn vriendin geven. Haar moeder is al vroeg aan het dementeren. En wordt op diverse manieren bezig gehouden. Zo'n boekje zal heel handig zijn voor alle mensen om haar heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een werk alles uittypen, maar wel een blijvende herinnering! Mooi!

   Verwijderen
 6. Ik heb een beetje moeite met het woord mantelzorger. Mijn man die altijd al heel lief is voor zijn ouders is opeens ook mantelzorger. Ik vind dat onzin, hij en zijn broer en zussen zorgen gewoon goed voor hun pa wat heel normaal zou moeten zijn en hoeft geen naam te hebben. Ben trouwens wel trots op ze.
  Ik probeer ook hier en daar aandacht te geven en dingen te doen voor een ander maar zoals ik al zei; het is de normaalste zaak van de wereld en t hoeft geen naam te hebben. Ik blijf juist me verbazen dat heel veel mensen het NIET doen. liefs en fijne mooie dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel mensen hebben moeite met die term, dat begrijp ik ook wel. Maar tegelijk is het ook goed om te benoemen, zodat er ook allerlei activiteiten kunnen worden georganiseerd. Zonder naam is dat een beetje lastig communiceren :)

   Verwijderen
 7. Wat een leuk boekje, die had ik goed kunnen gebruiken toen mijn moeder nog leefde.
  Ik ben nog mantelzorger voor mijn vader maar dat is niet zo intensief als voor mijn moeder.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een heel mooi initiatief, ik weet zeker dat jullie hier ook iemand heel blij gaan maken met dit boekje!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is een prachtig boekje en we zouden het graag in gebruik nemen bij mijn oma van 90...ze weet vaak de dingen niet meer en vergeet wie er zijn geweest op visite maar ook artsen en fysio. Het zou fijn zijn als iedereen even een verslagje geeft in de het boekje zodat we dat kunnen lezen en we straks ook een mooie naslagwerkje hebben. Want er is vast ook ruimte om leuke anekdotes even neer te pennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk boekje, ik vind het knap hoor al die mantelzorgers, ik ben het niet ik ken ook niet zo snel iemand, je zou vast wel iemand die het wel is er blij mee kunnen maken

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk boekje, ik vind het knap hoor al die mantelzorgers, ik ben het niet ik ken ook niet zo snel iemand, je zou vast wel iemand die het wel is er blij mee kunnen maken

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heftig dat allebei je ouders ziek zijn. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een goed idee van jullie om dit boekje te maken. Het ziet er heel mooi uit en handig idd! Mooi die quote: Volg je hart want dat klopt. Zo is het!! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtig initiatief. Ik ben ruim 30 jaar mantelzorger geweest voor mijn ouders er was toen erg weinig aandacht voor mantelzorgers in het algemeen. De tijd veranderd, het zorgen wordt er niet lichter door, maar door meer aandacht voor de mantelzorger wel wat zonniger. Ik ben daar er blij mee. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn man is mantelzorgen voor mij. Tja ik loop er nooit zo mee te koop omdat ik voor mijn gevoel helemaal niks mankeer, nou ja mijn lijf wil niet maar in mijn hoofd kan ik alles. hahahaha. Maar ja, het is toch echt zo dat hij dingen moet doen die ik niet meer kan. Ik heb al 13 jaar MS en opzich hebik geen klagen hoor er zijn anderen die het veel erger hebben dan ik. Ik vind een matelzorgerdag een goed initiatief maar het gevoel of het uitspreken dat je een mantelzorger of vrager bent is nogal wat...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet. Heftig hoor, voor jou en je man! Lieve groet terug x

   Verwijderen
 16. Dat lijkt mij een prachtig boekje en zo praktisch ook. Mijn vader wordt (na een hersenbloeding) verzorgd, maar we hebben een schrift waar iedereen die is geweest wat in schrijft (althans dat is de bedoeling). Het moeilijke van mantelzorgen vind ik dat het eigenlijk geen keuze is wanneer het om je ouders gaat. Zo vanzelfsprekend is het niet altijd of kan het niet zijn, alleen al om praktische redenen.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!