vrijdag 27 januari 2017

Een financiele detox

Bij detoxen denk ik zelf altijd meteen aan smerige, groene sapjes. Maar wist je dat je ook op financieel gebied kunt detoxen?


Dit jaar is het 't derde jaar op rij dat ik in januari mijn beurs op de knip houd.

Het gaat me best gemakkelijk af: niets kopen voor mezelf. Ik geniet ervan dat ik op mijn vrije dagen de stad niet zo nodig in hoef, dat ik schreeuwende aanbiedingsmails kan wegklikken en krantjes niet hoef open te slaan. Ik hoef niet dat te denken om dat ene shirtje/parfummetje/kommetje of wat dan ook voor mezelf te kopen. Het geeft me rust en tijd!

In het boek de financiële detox nemen de schrijvers je in zes weken mee naar een koopvrij bestaan.



Tegelijk sporen ze je aan om deze weken heel veel met geld bezig te zijn, maar dan meer met het ordenen van je facturen, het opzeggen van onnodige zaken of omzetten van contracten. Kortom: je neemt je hele financiële plaatje eens goed onder de loep.

Dat deed ik dus ook.


Nooit eerder had ik zoveel oud papier. En tegelijk zoveel inzicht in wat er allemaal in en uitgaat elke maand. (Hebben we echt 4 verschillende hypotheken? En waar staat die hypotheekbescherming ook alweer voor? Waarom twee maandbedragen voor waterschap?) Je maakt het super inzichtelijk met de Budgettool app (gratis te downloaden) die het boek aanraadt. En ik trouwens ook, want het maakt enorm inzichtelijk hoe je er financieel voorstaat en wanneer belangrijke contracten aflopen. Ook kun je ermee sparen voor je doel. Die reis naar Amerika, of de verbouwing. Maak het tastbaar met mooie plaatjes die lonken om je doel te bereiken.

Ik vond het een luchtig en helder boek. Door de testjes en handige tips tussendoor werd het geen zware kost. Ik denk dat het boek met name handig is voor jongeren die op zichzelf gaan wonen en de hele administratieve rompslomp op zich af krijgen. Persoonlijk heeft het me vooral gestimuleerd om met mijn financiën bezig te zijn en ik heb ook al het een en ander gewijzigd.

En als je je nu afvraagt hoe ik aan dat boek kom, terwijl ik deze maand niks mocht kopen? Nou, gewoon door een recensie-exemplaar op te vragen bij de uitgever en mijn ervaringen hier met jullie te delen. Kijk, je word er ook nog inventief van!

Wie regelt er bij jullie de geldzaken? En waar spaar je voor? Ik ben eigenlijk wel benieuwd!

Liefs,
Carolien

21 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Voor mij is het ook tijd om weer eens naar de budgetten te kijken. Na jaren consuminderen wordt het tijd om de nodige vervangingen in huis te doen. Het is goed om geregeld te kijken naar waar het geld naartoe gaat.

  Waar ik voor spaar? Ik spaar in het algemeen vooral om eindelijk eens een goeie buffer te hebben. En in het bijzonder staat een tuinrenovatie en een zolderrenovatie wel hoog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt heel nuttig. Dat boek is wellicht het laatste zetje wat ik nodig heb om me eens goed in onze financien te storten. Dank je voor de tip. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig hoor, ik ga eens kijken bij die app

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed om zo bewust bezig te zijn met de financiën! Ik geef al nooit zo heel veel uit, dus een detox vind ik niet nodig. De financiën doe ik al jaren dus dat was na de scheiding wel handig...ik kon daar gewoon mee door. Van sparen komt nu niet zo heel veel, maar ik probeer het wel...nooit verkeerd om een buffer te hebben.

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een voordeel. Ik hoor zo vaak verhalen van vrouwen die na een scheiding helemaal niet weten hoe en wat...of andersom ook hoor! Liefs!

   Verwijderen
 5. Goed van jou! januari vind ik ook een goede maand om eens kritisch naar mijn financiele situatie te kijken. Ik doe nu voor het 3e jaar een januari spaarmaand waarin ik geen dingen voor mezelf koop die niet echt nodig zijn. Dat bevalt me goed en zet de toon voor de rest van het jaar, eerst 3x nadenken of je iets wel écht nodig hebt... of een paar weken wachten met kopen en kijken of je dan nog steeds vindt dat je het wilt hebben ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je komt in een goede flow he? Ik weet dat ik vorig jaar in februari ook nauwelijks iets uitgaf...Ik blijf het echt doen, geeft zoveel rust!

   Verwijderen
 6. Ik doe regelmatig een maand niets kopen. De eerste keer kwam ik tot het besef hoe makkelijk ik/men iets koopt.
  Nagelschaartje kwijt; hup naar de winkel in plaats van zoeken.
  Je wordt ook vindingrijk. Is je dagcreme, oogschaduw in juiste kleur op? zoek in je spullen je vind altijd wel iets wat nog wel dienst kan doen al is het niet je favo deo, creme, oogschaduw, komen die ook een keer op.
  Vraag raak via app of op verjaardagen. Wie heeft een beetje witte verf, restje beits, die dvd, dat boek, bloempot waar hij niets mee doet en ga zo door.
  En ze kunnen aan mij ook van alles vragen, lenen of krijgen want ja wat moet ik met bijv. halfvolle potten verf, dvd's die ik gezien heb en echt niet meer hoef te zien, damesbladen die ik zelf ook gekregen heb.

  Wij hebben allebei onze eigen rekeningen. Vinden we prettig. Ik maak iedere maand geld over naar de zijn en hij regelt de dingen van het huis.
  Bij grote uitgaven betalen we allebei.
  En we sparen voor verschillende dingen. Groot bedrag voor zekerheid later en iedere maand een bepaald bedrag die we gebruiken voor het huis om te verbouwen, vernieuwen, afmaken.
  Dan een potje voor tuin/vakantie. Dat is geld die ik over hou van de boodschappen.
  We zijn geen vakantiegangers en voor de voortuin doen we net als achtertuin, zoveel mogelijk weer hergebruiken maar op andere manier, dus bijv. stenen omdraaien, ander patroon, planten krijgen we overal vandaan maar ik spaar voor een paar mooie bomen en andere kosten die komen.
  Pfff wat een verhaal.
  fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook ieder onze eigen rekening en een gezamenlijke rekening. Is zo gegroeid en werkt goed zo! Je hebt ehlemaal gelijk dat we hele gemakkelijk iets nieuws kopen als je iets kwijt bent. Stom eigenlijk he! Ik moet nu eerst ook van mezelf goed zoeken! :)

   Verwijderen
 7. Bezinning is goed. Wij hebben het jarenlang financieel zwaar gehad. Toen het weer beter ging, was het fijn om geld uit te kunnen geven. Nu mag de rem er weer een beetje op ;-)
  We sparen altijd, voor de studies van de 3 zonen, voor onderhoud aan het huis en eventuele renovaties en omdat het een goed gevoel is om een buffer te hebben. Mijn echtgenoot regelt de financiën, dat is een keuze. Ik heb het snel te druk in mijn hoofd en ik doe waar ik goed in ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De nee/nee sticker op de brievenbus geeft ook zoveel rust. Ik ga het boek reserveren bij de bieb. Ook een goede bespaartip. Leen een boek, zegt ik als bibliothecaris. :-)

  Heb nog een vraag; ik zocht op je blog naar het bericht dat je eens schreef over de boeken die je jaarlijks liet drukken met je blogberichten erin. Mijn vriendin wil het bericht graag lezen. Maar ik vind het niet via Google en ik zie geen trefwoordenbalk op je blog. Wil je ons een linkje sturen? Daar zal ze blij mee zijn. Groetjes Ingrid-Katrientje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Katrien, ik heb het even nagekeken, de blogpost stond op concept, volgens mij omdat ik hem destijds niet wilde afdrukken in het boek. Daarom was hij niet meer zichtbaar! Maar ik heb hem weer online gezet (4-1-2015). Laat maar even weten als het niet lukt! Groetjes en succes!!

   Verwijderen
  2. Kan je een link neerzetten van de blog print blog?

   Verwijderen
  3. http://keetjevanlien.blogspot.nl/2015/01/een-blogboek-maken-tutorial.html

   Verwijderen
  4. Jaaa! Gelukt hoor. Wat fijn dat je de blogpost weer online hebt gezet. ♥ Deze week al een screenshot van je antwoord naar mijn vriendin gestuurd.
   En vanavond zelf de link even getest. Het was hollen en vliegen deze week, had nog geen tijd om te reageren. Hartstikke bedankt voor je moeite!

   Verwijderen
 9. ben best bewust en ook ik kan lang niets kopen ,best lekker rustig in je hoofd en in je portemonnaie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Poeh als ik dit zo lees dan denk ik ik moet ook nodig eens orde op zaken stellen. Er zijn echt zaken die anders kunnen. Je hebt me lichtelijk wakker geschud. ;-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oef wat ben ik ver achter op je blog.
  Even nog bij gelezen maar dan nog de reacties geven hè haha.
  Eigenlijk super dom maar hier in huis verdiep ik me niet echt hoe de financiën.
  Mijn man is altijd calculator/ inkoper geweest dus die belt iedereen af hoe de beste goedkoopste prijs is op elk gebied.
  Nu zitten we al een tijd als gezin in de ioaw maar we zijn tevreden met weinig.
  Het is maar net wat je gewend bent toch.
  Tot zo
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. lening voor investeringen en zaken neem vandaag nog contact met ons op whatsapp: +17372105683 of e-mail: helpboard5526@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!