vrijdag 30 juni 2017

Aaltje

Ik zie haar gezicht betrekken als ze de telefoon opneemt. "Nee, niet Aaltje" hoor ik haar roepen, terwijl de tranen over de wangen lopen. Daar zit ik, in de kappersstoel en voel me even teveel. Als ze het gesprek even later heeft beëindigd, vraag ik voorzichtig of ik een andere keer zal terugkomen. Mijn kapster schudt resoluut van nee en gaat verder met mijn haar.


Dan begint ze te vertellen over Aaltje: een van haar vaste en meest dierbare klanten. En die is er nu niet meer.  Het was bekend dat ze ziek was, maar dat het zo snel zou gaan...

Aaltje kwam altijd op de fiets. Met haar vrolijke krullen wapperend in de wind. Een grote vrouw, steevast vrolijk gekleed. En in het mandje van haar fiets had ze altijd iets liggen. Verse groente uit de moestuin, een plakje cake, bloemetjes. Die bracht ze dan naar iemand die dat op dat moment goed kon gebruiken.
Aaltje was spiritueel en mijn kapster en zij voerden vaak hele gesprekken, die veel verder gingen dan over het weer of het nieuws.

Op dat moment begint de tl buis boven ons te knipperen.
"Een teken van haar " zegt mijn kapster en voor het eerst verschijnt er weer een glimlach door haar waas van tranen.

Ik ken Aaltje zelf niet, terwijl ze dicht in de buurt woont. "Dat huis op de heuvel met al die bloemetjes in de tuin" omschrijft de kapster. Ik kan me geen persoon erbij denken. En tegelijk zie ik precies voor me wie Aaltje was. Een moderne roodkapje met haar mandje, altijd op pad naar iets of iemand.

Als ik later terug naar huis loop, passeer ik haar huis. Ik zie de bloemetjes in de tuin, zorgvuldig geplant. Maar verder is het huis in rouw. Alle rolluiken zijn omlaag.

Het sprookje liep niet goed af. De wolf kwam in het verhaal. Zoals bij zoveel andere mensen.

"Wat ben je stil" zegt manlief later aan tafel.
"Aaltje is dood" zeg ik.
Ik zie hem bedenkelijk kijken.
"Ik weet niet wie dat is."
Ik ook niet, denk ik.
En toch ook weer wel....

29 opmerkingen:

 1. Wat een ontroerend en prachtig stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig geschreven verhaal. Zelf ik ben een beetje verdrietig om Aaltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven maar zo triest...liefs knuffel Ria x ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi beschreven. We kennen allemaal wel een Aaltje....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verwoord en als zo'n verhaal je raakt ook al ken je iemand niet, da zegt dat veel over jou. Je bent een mooi mens! Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi,dat Aaltje zo herinnerd wordt. Zelfs door onbekende mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat schrijf je dat weer mooi ,wannneer komt je bundel uit.?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat kun je dat mooi beschrijven, ik zat helemaal in je verhaal, enne echt heel erg voor aaltje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel gewoon, heel bijzonder.. Gewoon een heel bijzonder mens!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt het zeker weer heel mooi beschreven. Rust zacht Aaltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik ken Aaltje niet maar door jouw woorden en die van jouw kapster voel ik dat het een enorm verlies voor deze aarde is....
  Mooi geschreven Lien!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aaltje heeft indruk achter gelaten..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben er stil van en wens ons allemaal een Aaltje in de buurt toe.
  Mijn middelste doopnaam is Aaltje en ik vind 'm nu opeens een stuk mooier, X

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben ook vernoemd naar mijn tante Aaltje maar ik ben toch echt blij dat mijn ouders een naamwoordenboek kochten....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben ook vernoemd naar mijn tante Aaltje maar ik ben toch echt blij dat mijn ouders een naamwoordenboek kochten....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Aan alle reacties te zien raak je bij veel lezers een gevoelige snaar.
  We beseffen door jou woorden weer hoe broos en kwetsbaar het leven is.

  De hemel heeft er een ster bij en haar naam is Aaltje.

  Liefs,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo leeft Aaltje toch nog even verder in de harten van mensen die zij nooit gekend heeft! Moo toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ach die Aaltje, wat verdrietig. En wat heb je het mooi verteld, ook ik ben er even stil van. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi eerbetoon aan een onbekend en mooi persoon. X

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hier in mn gemeente was ook zo'n Aaltje.ging je naar de kringloop dan kwam je haar altijd tegen..een oud vrouwtje met een dotje in haar haren en altijd stilletjes aan het zingen .ze verplaatste zich met een oude Mercedes.dan kocht ze in de kringloop altijd haar handen vol met spullen om aan andere mensen en kindjes uit te delen.kwam je haar tegen in het warenhuis en hielp je haar om de boodschappen(ook meer dan de helft voor uit te delen)in haar koffer te steken ,dan stak ze je algauw een banaan in je hand als dank.plots zag ik ook "dat Aaltje" haar naam weet ik niet..niet meer in de kringloop...maar telkens moet ik nog denken aan dat vrolijke oude vrouwtje als ik er binnenga.dus overal zijn nog zo'n lieve mensen ook al zijn die zeldzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De wolf kwam langs... (Dat schreef je mooi)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtig vertelt verhaal ontroerend over Aaltje!
  Ik was even de reacties aan het lezen op je agenda vraag...gezellig om te lezen!
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!