vrijdag 23 februari 2018

40 dagen niet snoepen - mijn eerste ervaringen

Tien dagen geleden verkondigde ik hier om veertig dagen te gaan vasten. Het idee las ik bij een andere blogster en in een opwelling leek het me wat om mee te doen. Inmiddels zitten de eerste tien dagen erop. De kop is eraf.


Eerlijk? De eerste dag al had ik spijt. Dochterlief besloot het huis al een beetje in Paassfeer te brengen en schudde een zak chocolade paaseitjes over in een gezellig kommetje.
Reuze gezellig.

Ik keek vervolgens toe hoe ze die heerlijk chocolade (met vulling!) naar binnen werkte, terwijl ik lusteloos hapjes uit mijn banaan nam. 's Avonds vond ik het nog moeilijker. Want was is een kop thee waarin je geen stukje chocolade kunt dippen? 
Not my cup of tea...

Op het werk zou het vast beter gaan. Ik zou immers alleen gezonde dingen meenemen, van havermout yoghurtjes tot volkorenbrood met kaas en komkommer. En fruit.
 
Maar er was gelijk al vlaai. Natuurlijk. Er is altijd wel iemand jarig. Of ergens voor geslaagd of zoveel jaar in dienst. En we zitten ten slotte in Limburg, het walhalla van de vlaaien. Maar het was ook nog eens zo'n heerlijke kruimelvlaai met verse pudding. "Heb je al een stukje gehad? "vraagt een collega me. "Nee zo meteen mompel ik"om verdere discussies te voorkomen. "Hij is echt heerlijk hoor, die pudding smelt op je tong." En dan loopt ze weg. Mij met mijn paprika achterlatend.

Maar ik ben sterk en ik heb niet gezondigd. Nu een kwart van de challenge erop zit, moet de rest toch ook wel lukken? Ik merk dat ik het niet meer zo moeilijk vind als in het begin. En wat ik heel erg fijn vind is dat mijn bloedsuikerspiegel in balans is. Geen trillerig gevoel meer rond etenstijd, dat is echt wel een verademing!

Hoe zien mijn tussendoortjes eruit?
Noten (hazelnoten, amandel, walnoten en paranoten)
kaastengels (zonder suiker)
kaasblokjes
hardgekookt ei
paprika, tomaatjes of komkommer
fruit
zelfgebakken bananenbrood

Ja het is moeilijk. Maar ergens voelt het ook wel goed dat ik me niet laat verleiden en dit doe. Want je gaat de gezondere dingen nu ook meer waarderen!

Voor diegene die mee doen? Hoe gaat het jullie af?
Ik sluit deze blogpost af met een heerlijk recept voor een gezonde groenteburger. Ook heerlijk als je niet aan het vasten bent! Deze staat bijna wekelijks op het menu hier.

Uit: Dinerdiva in de city

Nodig:
1 blik witte bonen (400 gram)
1 blik mais (200 gram)
1 kleine uit
1 kleine rode paprika
1 theelepel gedroogde oregano
100 gram paneermeel
peper en zout

Laat de bonen en mais uitlekken in een zeef. Snijd de ui en paprika fijn.
Pureer de uitgelekte bonen en mais grof met een staafmixer. Meng de gesneden ui en paprika met de oregano en 4 eetlepels paneermeel door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Laat 20 minuten in de koelkast opstijven.

Verdeel het mengsel in acht bolletjes en druk ze plat tot miniburgertjes. Strooi de rest van het paneermeel op een bord en druk de burgers aan beide kanten in het paneermeel.

Verhit olie in een koekenpan en bak de burgers 2 tot 3 minuten aan elke kant.

Leg de burgers eventueel op een broodje met sla.

En laat vooral de cola op het plaatje achterwege , haha...

Fijn weekend!


17 opmerkingen:

 1. Ik wil graag mijn verhaal vertellen. Zo een jaar of 5 geleden kwam ik bij een orthomoleculaire arts vanwege mijn angsten, fobieën en depressies. Hij zei dat ik moest stoppen met suiker. Echt niet dacht ik als vreselijke verslaafde en ik geloofde er natuurlijk ook niet in. Toch geprobeerd en na 4 weken gebeurde er echt een wonder. Ik was meer dan 20 jaar niet in mijn geboorteland geweest vanwege mijn angsten en opeens durfde ik het. Oke wel in het noorden maar we deden het en een paar weken later weer en toen weer. Ik heb eigenlijk nooit meer een angstaanval geval, de depressies zijn veel minder, alleen afgelopen jaar ging het weer mis maar daar was ene reden voor, de hoofdpijn die soms 3 weken kon duren komt veel minder en duurt 3 dagen max.
  Als je aan mij vraagt wat mij echt geholpen heeft van alles wat ik uitgeprobeerd heb; stoppen met suiker.
  Veel succes. Ik ben beneiuwd of jij lichamelijke veranderen zal hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wow wat een verhaal! Eet je echt helemaal geen suiker meer of zondig je och wel eens? En heeft dat dan meteen consequenties? Fijn hoor dat het nu beter met je gaat!

   Verwijderen
 2. Knap hoor dat het je zo goed lukt! Ik doe ook mee, maar had vooraf al bepaald dat ik 2 keer zou "zondigen". Een gebakje op de verjaardag van dochter en een ijsje toe bij het etentje voor haar verjaardag. Na een paar dagen merkte ik dat mijn bloedsuikerspiegel stabieler werd. Mijn alternatieven bestaan vooral uit fruit. Ik moet er in de winkel echt aan denken geen snoep te kopen, wat er niet in huis is kan ik ook niet opsnoepen! Er ligt nu wel een zak honingdrop op de salontafel voor dochterlief (ze heeft een keelontsteking), maar het lukt me om er af te blijven! Ben benieuwd of we na die 6 weken opeens weer gaan snoepen, of dat ons lichaam er dan echt helemaal aan gewend zal zijn. Succes verder en een fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als mijn dochter jarig zou zijn in deze periode had ik ook gezondigd hoor, haha. Ik ben ook erg benieuwd hoe het na 40 dagen zal gaan! We zullen het zien :-)

   Verwijderen
 3. wat goed dat je de verleidingen weerstaat! Echt knap. En je merkt al verandering.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap hoor !!......fijn weekend liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed van je, ik word van suiker heel ziek in combi met mijn reuma dus ik laat het wel. Lekker recept! Zondag maar eens proberen thnxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat me weten wat je ervan vindt. Ik vind m zo lekker!

   Verwijderen
 6. Ben sinds kort aan het letten op wat ik eet. Het gaat erg goed. Na een poosje wordt de behoefte aan snaaien. Gisteravond heel erg de fout in gegaan; heb een zak koekjes leeggegeten. Vandaag is er weer een nieuwe dag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Held! Hihi ik zit hier met een grote glimlacht te lezen. Hoe herkenbaar is dit! Succes, jij kan dit. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O wat goed! Ik moet zeggen dat je me wel motiveert! De laatste jaren bande ik ook suiker/snoeperij en vond dat grotendeels niet moeilijk. Behalve in tijden van gezondheidscrises. Da's wel gek, dat je juist in dat soort momenten naar snoep grijpt, terwijl groen enzo beter voor je is. Mmm.
  Maar ik laat de teugels af en toe wat vieren met mijn eetgewoontes, maar ik voel me er niet goed bij. Mijn darmen zeggen vaak keihard 'NEE'. Ik denk dat ik de man eens pols of hij samen wil vasten - want hij kan ook wel weer wat mate gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap hoor! Opperste bewondering! Vooral die vlaai. Het water kwam me gelijk in de mond. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eat healthy is so important but we often succomb to temptations. Thanks for sharing!
  Olympia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed zeg. Mij lukt het maar niet om van al dat lekkers af te blijven. Wat is jouw geheim? Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo dat is echt knap die heerlijke Limburgse vlaai laten staan en die mooie paaseitjes van je dochter ook!
  Ik denk zeker dat zonder suiker beter is voor je lijf maar zou het denk ik niet vol kunnen houden dus WoW zooooo knap van je...succes verder!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. jij heb ook allemaal van die bijzondere berichten. Ik ook. Ik heb er eentje door google gehaald en het is reclame. Ik ga die troep op mijn blog verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!