vrijdag 28 september 2018

Help Me!

Ze zien er altijd zo aanlokkelijk uit: de zelfhulpboeken die je beloven dat je leven, na het lezen ervan, voorgoed verandert. Dat je in no-time succesvoller of rijker wordt, of dat je nergens meer over piekert. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben nooit veel wijzer of beter geworden van zo'n boek. En toch blijven ze me triggeren, met hun veelbelovende titels!Des te leuk en herkenbaar vond ik Help Me: een boek óver zelfhulpboeken. Journaliste Marianne Power zit niet goed in haar vel en ervaart haar leven als een sleur. En dus besluit ze om een jaar lang, elke maand een zelfhulpboek te lezen en de tips die erin staan toe te passen op haar leven.

Zo begint ze de eerste maand van het jaar met een boek dat haar buiten haar comfortzone laat leven. Ze doet dingen die ze eigenlijk niet durft: van het nemen van de bekende nieuwjaarsduik op 1 januari tot het aanspreken van vreemden in de trein. Maand twee probeert ze haar financiën op orde te brengen en zo gaat het jaar verder met elke maand een nieuw thema. Van 'The Secret' tot 'De Kracht van Kwetsbaarheid'. Sommige boeken heb ik zelf gelezen, dat maakte het extra herkenbaar.

Het leukste vond ik 'Rejection Therapy', die kende ik nog niet. Het idee erachter is dat als je maar vaak genoeg wordt afgewezen, dat gevoel uiteindelijk went. Niet over inzitten, maar doorgaan. Dus een maand lang probeerde Marianne elke dag een afwijzing te incasseren. Maar die krijgt ze niet zo gemakkelijk als ze denkt. Zo vindt de chagrijnige barvrouw het prima dat ze haar eigen bier wil tappen en een bandlid van een rockband laat haar zijn instrument uitproberen. Ze schrijft zelfs een brief naar een vooraanstaande uitgever waar ze tot haar grote verbazing op gesprek mag.

Hoe meer het jaar vordert, hoe meer Marianne geobsedeerd is door haar zelfhulpmissie. Haar omgeving wordt er moe van en zijzelf uiteindelijk ook. Letterlijk, want ze zit tegen een burn out aan. Heeft ze nu iets aan al die boeken gehad of niet? Als je dat wilt weten kun je het beter zelf lezen! In feite is het een boek over andere boeken, maar bevat het zelf ook een belangrijke boodschap.

Ik heb die Rejection Therapy in ieder geval al toegepast. Er komt namelijk een reünie van mijn basisschool. We hebben nagenoeg alle klasgenoten van toen opgetrommeld op eentje na. Die is een beetje 'apart' en niemand heeft er echt contact mee. Een oud-klasgenoot sprak zijn ouders en die zeiden heel resoluut: je hoeft hem niet te vragen, doet hij niet.

Voor hen was het daarmee afgedaan, maar voor mij niet. Ik zocht hem op Facebook. Achter een grote walm rook zat een brede man met ontbloot bovenlijf. Nou ja, bloot: het zat vol tatoeages. De rookwalm kwam van een waterpijp die aan zijn mond stond en naast hem op tafel een fles whiskey.  Net toen ik hem wilde weg klikken dacht ik weer: wat is het ergste wat kan gebeuren? Dat hij zegt: "rot op, laat me met rust".
Dus ik stuurde hem een mailtje met de vraag of hij ook wilde komen. Met een leuke smiley erbij. Het duurde een tijdje voor het antwoord kwam (check, chekc, toch wel spannend...) maar toen kwam het: "ik kan helaas niet omdat mijn vrouwtje jarig is", schreef hij. Maar ik moest iedereen de groeten doen. Hij had goede herinneringen aan die tijd.
Nou!
Ik mailde weer terug. Of hij ook nog foto's had. Weer verwachtte ik een antwoord als: "laat me nu maar met rust". Maar hij stuurde een foto uit die tijd.
Kijk!

Volgende stap: solliciteren bij Flow? :-)

Ik heb de smaak in ieder geval te pakken!

Liefs,
Carolien

PS Het boek is gewoon online te bestellen via Bol.com bijvoorbeeld!

20 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk geschreven en een mooie les Carolien. Ik heb een hekel aan zelfhulpboeken, hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat schrijf je toch leuk. En doen hoor de Flow

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had er deze week ook over geschreven moest om haar lachen. Hulpboeken, met mate, zijn best wel geinig hoor, je moet er gewoon uithalen wat bij jou past.
  Zo las ik ooit zo een boek en we kregen daar begeleiding bij en dat was heel leuk. De schrijfster legde uit waarom mensen zo negatief reageren als je bijvoorbeeld zegt dat je gaat emigreren of iets anders wat niet gangbaar is gaat doen. Ik vond dat verhelderend . Mijn ouders deden waar zij zin in hadden en werden regelmatig voor gek verklaard of uitgelachen maar eigenlijk waren ze bewonderingswaardig want ze konden al vrij jong stoppen met werken en kochten een groot huis in een klein dorp in FRankrijk waar ze een geweldig simpel leven hebben gehad met alles wat ze maar nodig hadden. Oh ik kan weer niet stoppen met typen. haha, fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha wat toevallig, ik heb het net gelezen! Met zo'n ouders heb je geen zelfhulpboek nodig! x

   Verwijderen
 4. Apart? Met een opwijking bedoel je ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een hekel aan zelfhulpboeken, maar ik vind dit wel een mooi verhaal. Solliciteer maar hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ben ik nog nieuwsgieriger naar de oud klasgenoot geworden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha in het kader van de privacywet kan ik helaas geen foto plaatsen!

   Verwijderen
 7. Lijkt me een leuk boek. Ik heb ook heel wat zelfhelp boeken gelezen. Ben er nu mee gestopt. Ik weet het nu wel. Ik ben er in ieder geval een stuk positiever door geworden en herken mijn reakties op situaties sneller, waardoor ik die kan veranderen als dat nodig is. (niet altijd hoor!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed! Volgens mij komt dat ook met ouder worden. Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer? Wijsheid komt met de jaren..

   Verwijderen
 8. Dit klinkt al een leuk boek. Ik ben niet zo'n lezer maar dit soort boeken vind ik wel leuk. Eens bij bol.com kijken.
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bijzonder zo'n boek over andere boeken. Het klopt helemaal dat gevoel over die andere boeken. Als je het leest denk je: oh dat moet ik onthouden en dat ga ik doen en da's handig om te weten maar uiteindelijk doe ik er ook niets mee, net als met zakelijke cursussen. Op de terugweg naar huis ben je, samen met je collega's, superenthousiast en uiteindelijk doe je er niets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja helemaal gelijk, die zakelijke cursussen zakken net zo gemakkelijk weer weg!

   Verwijderen
  2. Ja helemaal gelijk, die zakelijke cursussen zakken net zo gemakkelijk weer weg!

   Verwijderen
 10. Zelfhulpboeken lees ik eigenlijk nooit maar 1 keer in de twee weken blader ik de tijdschriften in de wachtkamer vsn mijn fysio door waar ook de meest diverse dingen over dit onderwerp in staan.
  Zelf zal ik de tips denk ik weinig gebruiken...inderdaad met de jaren komt het " verstand" maar ook het relativeringsvermogen....we doen meer wat we zelf willen en laten ons minder opdringen en doen dingen die we niet zien zitten gewoon niet als het ffff kan...no matter wat anderen daar van vinden.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt, de meeste wijsheid komt met de jaren en niet uit de boeken!

   Verwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!