vrijdag 26 maart 2021

Op de koffie bij...

In mijn vaste column in ons zorgmagazine ga ik steeds lunchen met een cliënt die zorg van ons krijgt. Door de coronaperikelen zit samen lunchen er niet meer bij, dus ga ik voortaan bij iemand thuis op de koffie. Dit keer was ik bij een 81-jarige meneer die kampt met depressies en verzamelwoede. Uit privacy redenen heb ik zijn naam gewijzigd.

Column

“Ik heb heerlijk gegeten vanmiddag, een Limburgs plankje met van allerlei lekkers.” De 81-jarige heer Jansen legt zijn hand voldaan op zijn buik. Hij is net terug van zijn lunch bij de dagbehandeling voor mensen met psychiatrische klachten. Daar is hij drie keer per week te vinden, maar nu door corona zijn de uren opgesplitst en dus was hij er vandaag alleen voor de maaltijd. “Alles beter dan niks” zegt hij. “Want als het helemaal niet door gaat, heb ik geen reden om uit bed te komen. De dagen zonder afspraken blijf ik gewoon in bed.”

"De dagen zonder afspraken blijf ik gewoon in bed." 

Jansen, ooit leraar Frans op een middelbare school, kampt met depressies. Toen hij vier jaar geleden zijn intrek nam in de aanleunwoning, bezocht hij gelijk de dagbehandeling. Voor een stukje structuur, maar ook voor het contact met lotgenoten. “Je ziet dat er altijd mensen zijn die het moeilijker hebben” vertelt hij. Ze spelen spelletjes, eten samen of werken aan hun eigen mentale gezondheid. 

De heer Jansen zit op het enige plekje op de bank in zijn woonkamer dat nog vrij is. De rest ligt vol met spullen. Net als de tafel, de vensterbank en de kasten om hem heen. Van alle boeken heeft hij nog niet de helft gelezen, maar ze herbergen allemaal herinneringen. Het woord verzamelwoede verafschuwt hij en noemt zichzelf liever 'iemand die spullen bewaart'. Die hoeveelheid aan spullen was voor omstanders een groot probleem, niet voor hemzelf. Hulpverleners, maar ook zijn eigen familie motiveerden hem vaker om dingen weg te gooien, met wisselend succes. Of het nu een lege vlaaidoos is, of het weekkrantje dat in de bus valt: alles wordt zorgvuldig bewaard. “Mijn vorige woning was een ramp. Mijn kinderen hebben er drie jaar over gedaan om die leeg te ruimen” vertelt hij. Maar ook zijn huidige woning is goed gevuld. Het hoog-laagbed waarin zijn vrouw lag tijdens haar ziekteperiode is bijna niet meer als bed te herkennen, zoveel spullen liggen erop en onder. Daarom krijgt Jansen vanuit de dagbehandeling nu ook begeleiding aan huis. "Elke keer maken we stapeltjes van de spullen. Stapel: absoluut blijven, twijfelachtig of kan weg.” De meeste spullen belanden op de eerste stapel. En als ze al weg kunnen, dan wil de heer Jansen ze eerst nog even goed in zijn hand houden en bekijken. “Het is niet uit te leggen. Het doet gewoon iets met me als mensen aan mijn spullen komen."

"Ik kan het niet uitleggen. Het doet gewoon iets als mensen aan mijn spullen komen."

Zijn leven was niet altijd gemakkelijk. Als vijfjarig jongetje verloor hij zijn moeder. Dat hij last van depressies heeft, wijt  hij niet aan die gebeurtenis. “Ik vond laatst foto’s van mezelf van vroeger en toen merkte ik op dat ik op elke foto heel serieus keek. Dat sombere heeft altijd in me gezeten.” De laatste jaren zijn daar andere kwalen aan toegevoegd. Van prostaatklachten tot ‘iets van’ Parkinson en sinds kort vocht in de benen. “Dat slechte lopen vind ik wel een dingetje’ verzucht hij en wrijft over zijn gezwachtelde benen. “Eigenlijk heb ik een geriatrische mix van dingen, mentaal en lichamelijk. Een soort cocktail” spot hij. 

"Op elke foto van vroeger sta ik heel serieus. Dat sombere heeft altijd in me gezeten."

Misschien geeft het verzamelen u wel een soort houvast, probeer ik. Hij wrijft door zijn grijze haardos en neemt een boek over Maastricht ter hand, dat voor hem op tafel ligt. Hij heeft het niet gelezen, maar het gaat over zijn geboorteplaats. “Weet je wat het is”, zegt hij dan heel resoluut. “Ik leef voor een groot deel in het verleden. Al deze spullen herinneren me aan vroegere tijden en dat voelt goed.”

En voor het eerst zie ik een grote lach doorbreken….  

31 opmerkingen:

  1. Verzamelen is leuk, maar dit, van die meneer, lijkt op hoarding, dat is een psychiatrische stoornis en niet leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil de heer Dalton van diamantleningen bedanken voor het feit dat hij mij een lening ter waarde van 43000 euro heeft gegeven. ik ben verschillende pogingen opgelicht om een ​​lening te krijgen. tot ik Dalton bedoelde die me een lening gaf. als je vandaag een legitieme lening nodig hebt, vermijd dan opgelicht te worden en neem contact op met diamantleningen via email: diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

      Verwijderen
    2. Ik wil de heer leroy bedanken voor het geven van een lening. Ik heb een getuigenis gevonden van hoe een vriend een lening kreeg van dalton en ik vroeg om een ​​lening en kreeg mijn lening. Als u vandaag een dringende lening nodig hebt, vermijd dan internetfraudeurs om legitieme leningen via e-mail aan te vragen; diamondloans24@yahoo.com whatsapp; +16613814014

      Verwijderen
  2. Wat een ontroerend verhaal. Ik voel zijn eenzaamheid en vraag mij af; is het echt zo erg al die spullen als dat hem blij maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt had ik ook. Maar als de hulpverlener niets doet, dan wordt het echt gevaarlijk, gaf hij aan. Zijn hele hal was volgebouwd en stel er zou brand uitbreken... dan kon hij niet eens weg. Dus nu is de doorgang in ieder geval veilig, daar helpen ze hem bij.

      Verwijderen
    2. ik wil de heer Dalton van diamantleningen bedanken voor het feit dat hij mij een lening heeft gegeven ter waarde van 43000 euro. Ik ben verschillende keren opgelicht om een ​​lening te krijgen. totdat ik Dalton bedoelde die me een lening gaf. als u vandaag een legitieme lening nodig heeft, vermijd dan oplichting en neem contact op met diamantleningen via e-mail: diamondloans24@yahoo.com WhatsApp: +16613814014


      Verwijderen
    3. ik wil de heer Dalton bedanken voor het verstrekken van een lening ter waarde van $ 43000. ik ben opgelicht in verschillende pogingen om een ​​lening te krijgen door verschillende nepleningbedrijven totdat ik dalton bedoelde. als u vandaag een dringende echte lening nodig heeft, vermijd dan oplichting, neem dan contact op met Diamond Loans via e-mail: diamondloans24@yahoo.com

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. ik wil de heer Dalton van diamantleningen bedanken voor het feit dat hij mij een lening heeft gegeven ter waarde van 43000 euro. Ik ben verschillende keren opgelicht om een ​​lening te krijgen. totdat ik Dalton bedoelde die me een lening gaf. als u vandaag een legitieme lening nodig heeft, vermijd dan oplichting en neem contact op met diamantleningen via email. diamondloans24@yahoo.com WhatsApp. +16613814014


      Verwijderen
  4. Mooi om te lezen , wel triestig , eenzaam zijn , oud worden .
    Zolang er geen ratten of ongedierte huist in de hoop spullen , laat die meneer dan gelukkig zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Ik wil de heer Dalton waarderen omdat hij mij een lening heeft gegeven ter waarde van 43000 EUR. als u vandaag een dringende lening nodig heeft, laat u dan niet oplichten en vraag een echte lening aan via email: diamondloans24@yahoo.com

      Verwijderen
  5. Wat een mooi stuk. Het lijkt mij een heel interessante man.
    Spullen verzamelen is heel complex, ik weet er alles van. Er zijn allerlei dieperliggende redenen waarom mensen dat doen.Die redenen kunnen heel pijnlijk zijn, maar naar mijn bescheiden mening nooit ernstig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is weer een mooie column Carollien!
    Zelf heb ik geen ervaring met mensen in mijn omgeving die zoveel verzamelen, maar op televisie is het af en toe wel eens te zien. Ik ben altijd benieuwd naar waarom mensen zoveel bewaren, maar soms weten ze het zelf niet eens. Meneer Jansen vertelt dat hij zich goed voelt door alle herinneringen van vroeger die naar boven komen. Misschien is het waar, misschien is het een excuus naar de buitenwereld. Hoe dan ook, ik hoop dat meneer Jansen zich naar omstandigheden goed voelt en vind het reuze knap van hem dat hij naar de dagbehandeling gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Misschien wordt het leven wel erg leeg als zijn huis dat ook zou zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi geschreven Carolien. Voor de thuiszorg werk ik, bij een mevrouw die ook niets weg kan gooien. Eten dat ik niet vertrouw, mag van haar ook bijna nooit weg. Mevrouw heeft in een jappenkamp gezeten , en dan begrijp je het al veel beter ,omdat je daar blij werd van ieder kruimeltje .Alles heeft een oorzaak. Fijn dat meneer Jansen de dagopvang heeft. Groetjes Brigit

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Carolien, weer een ontroerend verhaal!
    Ik denk ook, zolang het geen kwaad kan, laat meneer dan, het is ook voor deze meneer extra moeilijk in deze corona tijd. Kunnen/mogen we meneer misschien een kaartje sturen? Als het mag doe ik mee :)
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief! Dat heb ik dus ook gedaan, een kaartje gestuurd. Ik zal zijn hulpverlener vragen of ik zijn adres mag doorgeven. Ik denk dat hij het enorm waardeert (en gaat bewaren haha) Groetjes!

      Verwijderen
    2. Wellicht kunnen de kaartjes naar een verzameladres (hulpverlener) gestuurd worden zodat ze op die manier naar deze meneer toe gaan.

      Verwijderen
  10. Mooi verhaal Carolien. Heel herkenbaar. Bij mijn schoonvader mocht ook nooit iets weg maar soms moet het wel. Heel lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een mooi portret van deze meneer... Ik vind het slim van hem om die dagbehandeling actief op te zoeken om zo structuur aan zijn dagen te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. LENDINGTREE® LENINGEN INC.


    Ben je toegegeven aan waar je leningen kunt krijgen, afgewezen door banken en nu gefrustreerd door waar je een lening kunt krijgen? LENDINGTREE geeft u de lening die u verwacht. neem contact met ons op via lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Een lening om uw schuld gemakkelijk af te lossen?
    Een lening om het soort bedrijf te starten dat u wilt doen?
    Een lening voor educatieve doeleinden?
    Een lening om een ​​appartement te kopen?

    Zoek niet verder, LENDING TREE INC biedt leningen aan
    Geen verborgen betalingen van 1.000 tot 20.000.000 EUR / USD / POND
    Tegen een zeer lage rente van 5%
    We hebben een netwerk van kredietverstrekking en
    financiële hulp aan klanten over de hele wereld.

    We streven ernaar om onze standaard van uitmuntendheid te handhaven. We bieden onze diensten op elk moment van de dag aan.
    We geven een lening aan degenen die financiële hulp nodig hebben van 1 tot
    20 jaar

    Onze diensten omvatten ook

    ​echte financiering
    ​investeerder in onroerend goed
    ​bouwleningen
    ​leningen voor het opstarten van bedrijven
    ​hypotheek
    ​Consumentenkrediet,
    ​FHA-leningen
    ​persoonlijke leningen
    ​autoleningen
    etc. Als u een lening of financiële hulp nodig heeft, neem dan contact met ons op via

    e-mail: lendingtreegroupinc@gmail.com

    e-mail: lending-tree@outlook.com

    Warme gedachte

    ELIZABETH WALTER

    LENDINGTREE INC®

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goede dag, ik ben nu super blij omdat ik zojuist mijn lening van € 69.000 heb ontvangen van dit goede bedrijf - LAPO. Doe er goed aan om contact met hen op te nemen als u een snelle lening nodig heeft. Neem nu contact met hen op via deze e-mail: (lapofunding960@gmail.com) of WhatsApp: +447883183014

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik wil de heer Dalton van diamantleningen bedanken voor het geven van een lening ter waarde van 43000 euro Ik ben opgelicht verschillende pogingen om een lening veilig te stellen. totdat ik Dalton bedoelde die me een lening gaf. als u vandaag een legitieme lening nodig hebt, vermijd dan dat u wordt opgelicht en neem contact op met diamantleningen via e-mail: diamondloans24@yahoo.com WhatsApp: + 16613814014

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo
    Ik wil dat je weet dat we gerenommeerde hackers zijn die met succes lege ATM-kaarten hebben gehackt die geld kunnen opnemen bij elke geldautomaat waar ook ter wereld. Dit werd mogelijk gemaakt door nieuwe software genaamd "TYUPKIN", die is uitgevonden door mijn team van technische hackers. Nadat we deze kaart hebben ontwikkeld, verspreiden we deze om het leven van mensen te verbeteren en hen een betere levensstandaard te geven. Deze kaarten waren geladen met $ 600.000 USD per stuk en we hebben een beperkte voorraad. Deze kaarten zijn van jou als je voldoet aan de criteria die erin staan. Neem contact met mij op via darkerwebcoinbase@gmail.com om door te gaan met de levering van deze gehackte ATM-kaart

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo, ik ben een persoon die vooraf gratis internationale leningen aanbiedt. Met een kapitaal dat zal worden gebruikt om leningen tussen individuen op korte en lange termijn te verstrekken, variërend van 2.000 € tot 2.000.000 € voor alle serieuze mensen die echt in nood zijn, is het tarief

    rente bedraagt ​​2 à 3% per jaar. Neem contact met mij op voor een snel en betrouwbaar krediet!

    E-mail: jopie.mandemakers@financier.com

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score.
    Personal Loans (Secure and Unsecured)
    Business Loans (Secure and Unsecured)
    Consolidation Loan and many more.

    Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
    financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
    Phone number: +917428831341 (Call/What's app)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Waow this is unbelievable, it is my first time to be carried away by such a high profile article, I will immediately contact you directly and also to take the advantage to share some latest information about BUY GENUINE DRIVERS LICENSE ONLINE

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Kredietgetuigenis ontvangen op: olivierroditi42@gmail.com

    Ongelooflij k maar waar. Ik heb zojuist mijn lening vanmorgen op mijn rekening ontvangen dankzij de heer OLIVIER RODITI. Ik ben zeer gelukkig. U die een lening nodig heeft, hoeft niet verder te zoeken. Neem contact op met de heer OLIVIER RODITI. Het zal je met vreugde vervullen. Hier is zijn adres

    e-mail: olivierroditi42@gmail.com

























    Kredietgetuigenis ontvangen op: olivierroditi42@gmail.com

    Ongelooflij k maar waar. Ik heb zojuist mijn lening vanmorgen op mijn rekening ontvangen dankzij de heer OLIVIER RODITI. Ik ben zeer gelukkig. U die een lening nodig heeft, hoeft niet verder te zoeken. Neem contact op met de heer OLIVIER RODITI. Het zal je met vreugde vervullen. Hier is zijn adres

    e-mail: olivierroditi42@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hallo,

    Lening getuigenis tussen individu

    Ik geloofde niet langer in het lenen van geld omdat alle banken mijn dossier hadden afgewezen; ik stond inderdaad bij mijn bank. Maar op een dag raadde een vriend me aan bij een particuliere geldschieter wiens e-mail ze me gaf. Ik heb het met hem geprobeerd door hem een ?? e-mail te sturen en het werkte. Ik had de juiste persoon een eerlijke particuliere geldschieter waar ik al jaren naar op zoek was. Ik kreeg mijn lening van € 95.000 tegen een tarief van 3% waardoor ik op dit moment goed kan leven en ik betaal regelmatig mijn maandelijkse betalingen. U kunt bij hem terecht als u om verschillende persoonlijke redenen een lening nodig heeft. hij nam geen dossierkosten of notariskosten … enz. Twee van mijn collega's ontvingen ook zonder enige moeite leningen.

    Hier is zijn e-mail: jopie.mandemakers@financier.com

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Goedendag van deze kant, ben mevrouw Flora Scott een kredietverstrekker van particuliere leningen, we bieden dringende kerstleningen en persoonlijke leningen voor de viering van het einde van het jaar. dus profiteer nu van deze mogelijkheid!!! als u om welke financiële reden dan ook geïnteresseerd bent in een dringende lening, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via (flora_scott@outlook.com) voor meer informatie over deze leningtransactie.
    Vriendelijke groeten
    mevrouw Flora

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik ben blij vandaag, bedankt Lapo Micro Finance voor het geven van een lening. Ik werd verschillende keren misleid toen ik probeerde een lening te krijgen, totdat ik Lapo Micro Finance tegenkwam die me een lening ter waarde van 63.000 euro verstrekte om voor mijn zieke kind te zorgen. Als u vandaag een echte geldschieter nodig heeft, neem dan contact op met Lapo. E-mail contact: lapofunding960@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!