donderdag 10 juni 2021

Dat ene papiertje

Deze week popte bij Facebook een foto op van mijn fietsende dochter, breed lachend met haar fietsdiploma wapperend in haar hand. Herinnering van 7 jaar geleden. Ik bedacht me hoe toevallig dit was, in afwachting van een veel groter diploma…


Hoeveel diploma’s kan een mens in zijn leven vergaren? Die vraag stelde ik mezelf. Dat fietsdiploma heb ik ook, maar een strikdiploma was er bijvoorbeeld nog niet in mijn tijd (oh dit klinkt oud!). Daar staat tegenover dat ik dan weer wel een schaak- en schaatsdiploma heb en een blokfluitdiploma (nee wacht, drie!) Laten we de zwemdiploma's niet vergeten (oké, daar heb ik er dan maar weer eentje van).

Ik wilde schrijven dat ik na mijn hbo-diploma nog maar weinig certificaten heb gehaald, maar dat is niet waar. Zo haalde ik de laatste jaren nog een diploma mindfulness, ballonvaart vliegen en koeien knuffelen (ja echt).

Maar een van de echt belangrijke papiertjes is natuurlijk dat diploma middelbare school. En dus waren we gisteren in spannende afwachting van dat ene telefoontje. Ik kan die dag van mezelf nog heel goed herinneren. Wat een spanning.

Dat was het nu weer. De appgroep met vriendinnen vulde zich met het een na het andere bericht: geslaagd! geslaagd! Maar bij ons bleef het stil. Mijn werktelefoon ging een paar keer, maar die drukte ik weg, want dochter zou immers zelf bericht krijgen en ik wilde niet worden gestoord als het zover was. Bij manlief op kantoor idem. Hij zat in vergadering en drukte het onbekende nummer zonder pardon weg. Toen ook de huistelefoon op het laatst ging (kwart voor vijf!) besloot ik toch maar op te nemen. En ja hoor, school! Ze hadden haar nummer niet goed in het systeem staan en zochten dus zonder succes contact met de ouders. 

Maar de boodschap maakte uiteindelijk alles goed. Geslaagd! Wat een fijn gevoel!

Nu eerst een lange vakantie en dan kan de reeks diploma's worden vervolgd.... van theorie- naar rijexamen en hbo-diploma, maar zo ver is het gelukkig nog niet!

Op welk diploma ben jij het meest trots?

Groetjes
Carolien


11 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd.Ik herinner me nog goed dst heerlijke gevoel na mijn eigen eindexamen en net zo na de eindexsmens van onze .kinderen. Het meest trots ben ik op de aktes j, k en r. Ik weet niet meer wat wat was, maar gym en nuttige handwerken en handvaardigheid!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gefeliciteerd!
  Ik geef niet zoveel om diploma's eigenlijk, ik vind het wel fijn dat ik ze gehaald heb maar het gaat er om wat je van je leven maakt, met of zonder diploma's. Dat je aan het einde van je leven met tevredenheid terug kunt kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dikke proficiat!
  Ik ben nog steeds trots op mijn verpleegsterdiploma , 45 jaar geleden behaald in Lier en nu dus met pensioen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met je dochter. Wat een heerlijk vooruitzicht. Ik heb ook het gewone rijtje diploma's, maar er is er geeneen waar ik trots op ben. Gewoon een beetje fluitend gehaald allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je dochter!

  Op welke diploma's ik trots ben? Ik heb er niet zoveel, MAVO diploma en AB zwemdiploma.
  Ik weet wel dat ik trots ga zijn op de diploma's die mijn dochter gaat halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd met je dochter! Ik ben op al mijn diploma's wel trots, aangezien ze niet zonder slag of stoot zijn komen aanwaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Auch von mir herzlichen Glückwunsch. Unsere Kinder haben auch das Abitur, und ich weiß wie wir auf das Ergebnis gewartet haben.
  Diplome habe ich keine, aber das Abitur und das war sehr schön.
  Ich wünsche Dir einen guten Start in die neue Woche.

  Viele liebe Grüße
  Wolfgang

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk toch op mijn doctoraal psychologie dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooooo dat weet ik ook nog zo goed mijn middelbare school diploma.
  Vreemd eigenlijk dat je zoiets nooit meer vergeet.
  Proficiat met je knappe dochter en nu lekker genieten van de lange vakantie.
  Het diploma waar ik het meest trots op ben is natuurlijk mijn kleuter juffen diploma maar ondanks dat dat vroeger vanaf de mavo kon heb ik eerst nog even havo gehaald o daar was ik ook trots op hoor want de rest van ons gezin thuis heeft dat nooit gehaald.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!