vrijdag 17 december 2021

De laatse pelgrimstocht dit jaar

We liepen over velden en wegen. Door bossen en modder. We zagen alle seizoen aan ons voorbij trekken. En dan blijkt 2021 ook nog eens het jaar van de pelgrim te zijn, zonder dat we het wisten. Afgelopen woensdag liepen we de laatste Camini en die ging over de grens naar Aken (Duitsland) waar we in kerstsfeer onze felbegeerde stempel haalden.


Aken is al jaren favoriet. Ik kwam er als kind vaak omdat we er familie hadden wonen. In het stamboomonderzoek dat ik dit jaar liet doen, blijken zelfs tot zes generaties terug uit Aken te komen. Zou dat het zijn dat ik het hier zo fijn vind of het feit dat Duitsers weten hoe ze moeten uitpakken rond kerst?


We traden letterlijk in de voetsporen van Karel de Grote. Die is overal terug te vinden. In de Dom is zijn lichaam bewaard in een gouden kist.
Die Dom is sowieso een ware schatkist van binnen!

De buitenkant liet zich door zijn grootte iets moeilijker fotograferen maar gelukkig stond er een miniatuur aan de voorzijde. De Dom behoort tot Unesco Werelderfgoed.


Maar er zijn nog veel meer gebouwen die een stuk geschiedenis weergeven, zoals het Rathaus en dit mooie theater!


Natuurlijk liepen we ook over de kerstmarkt. Strenge coronacontroles hier. Mondkapje ook buiten verplicht en in elke winkel je check en legitimatie laten zien. Dat maakte het shoppen een stuk minder spontaan, maar ach..


... we konden ons ook al vergapen aan alle mooie etalages!


Met name de bakkerijen pakken flink uit!


Aken staat bekend om zijn Aachener Printen, oftewel Lebkuchen. Dit meisje houdt er eentje vast, voor de oudste bakkerij van Aken.


We kochten er heel wat! In gezellige trommeltjes natuurlijk, met huisjes en lichtjes erop. Maar die liggen ingepakt onder de boom... 

Op elke straathoek wel een verkoper van gepofte kastanjes.


En overal harten....En lichtjes!


Als laatste liepen we richting de Elisenbrunnen, waar leeuwenkoppen heerlijk warm thermaal water uitspugen.


En daar kregen we onze laatste stempel!
Pelgrimstochten vervuld! Leuk ook om deze steeds hier met jullie te delen. 

Ik heb ook al ideetjes voor een vervolg. Maar dat is iets voor 2022.... nu eerst de pre-kerstdrukte zien te overleven, haha. 

Liefs,
Carolien

7 opmerkingen:

 1. Jaaa, Aken is een mooie stad he! Ik vind de Dom altijd zo mooi! En de kerstmarkten leuk en gezellig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's. Gezellig die kerstmarkt. Is voor mij heel lang geleden dat ik in Aken ben geweest. Zet het maar weer op mijn lijstje. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik voel me weer zo gezegend in mijn huwelijk nadat Dr. Igbinovia mijn man terugbracht die 3 maanden van mij gescheiden was. Am Inge Bennink, genaamd uit Zutphen, Nederland Ook al heb ik monden over mijn hele lichaam, het zal niet genoeg zijn om Dr. Igbinovia te bedanken voor zijn hulp aan mijn leven. Mijn man is 3 maanden van mij gescheiden en ik heb pijn en pijn gehad zonder hem, dus ik zocht overal naar hulp, maar niets werkte, pas toen ik Dr. Igbinovia bedoelde met wie ik online contact opnam, legde ik mijn situatie aan hem uit en hij beloofde dat mijn man binnen drie dagen contact met me opneemt voor zover mijn hart nog steeds voor hem klopt. Ik geloofde in hem en hij bereidde een spreuk voor mij voor en mijn man belde me precies zoals Dr. Igbinovia zei. Hij smeekte en zei dat hij me terug nodig heeft en nu leven we weer gelukkig. Iedereen die mijn artikel leest en hulp nodig heeft, moet contact opnemen met zijn e-mail doctorigbinovia93@gmail.com of whatsapp +12162022709 en viber +12066713285 de beste manier om je huwelijk te redden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat moet een heerlijke dag geweest zijn Carolien. Mooie foto's. Ik vind Aken ook een ,geweldige stad. Bedankt voor het delen. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd, de kaart is vol!
  Grappig dat jullie tijdens de laatste tocht en in de laatste maand van dit jaar ontdekten dat dit het jaar van de pelgrim was.
  Aken straalt een heerlijke duitse kerstsfeer uit; wat het is weet ik niet, maar de duitse kerstmarkten vind ik er gezelliger uitzien dan die hier in Nederland.
  Ik hoop dat jullie een grote rugzak meehadden voor al die mooie kerstcadeautjes ;o)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!