vrijdag 7 oktober 2022

Lekker bezig

Beste mensen van Essent,

Ik wil even reageren op de mail die ik afgelopen week van u kreeg. Ik had u graag willen bellen of mailen, maar ik word steeds doorgeleid naar de meest gestelde vragen. Daar moet ik het mee doen. Maar mijn vraag staat daar helaas niet bij. Wat die vraag is? Welke communicatiemedewerker bedenkt jullie teksten?

Ik vind ze namelijk een beetje ongepast. U schrijft  dat ik lekker bezig ben en bovenaan de mail staat een mannetje in hoerastemming te juichen. Ik krijg driehonderd euro terug. Natuurlijk is dat goed nieuws, maar in de regel die volgt staat, bijna terzijde, dat ons termijnbedrag omhoog gaat van 315 euro naar bijna 900 euro. “Omdat dat beter aansluit bij uw energiebehoeften” staat er. Nou, ik kan u zeggen dat ik van een driedubbele verhoging weinig energie krijg.

We weten allemaal dat er een energiecrisis is en dat tarieven omhoog gaan. Maar spreek dat gewoon uit. Zeg dat jullie dat rot vinden voor iedereen en dat jullie er zelf ook niet voor kiezen. Leg uit hoe het zit, maar doe niet net alsof jullie me een gunst bewijzen met deze verhoging.

Ik werk zelf ook in de communicatie en heb de afgelopen twee jaar heel wat vervelende brieven moeten schrijven. Aan familieleden dat hun vader of moeder nog maar 1 keer per week wordt gedoucht in ons verpleeghuis omdat het personeel door corona ziek thuis zit. Of dat ze hun familie niet meer mogen bezoeken. Dan schrijf ik toch ook niet: goed nieuws: u mag uw moeder gewoon blijven zien. Achter glas. 

Goed bezig!

Nee, ik leg uit waarom we tot keuzes komen en ik toon bovenal mijn medeleven. Ik plaats geen juichende foto’s in mijn brieven maar geef een telefoonnummer waar de ontvanger van de brief terecht kan met vragen.

Dat wilde ik alleen even kwijt. Omdat u niet bereikbaar bent, doe ik dat gewoon hier op mijn eigen blog. 

Wij hebben het geluk dit te kunnen betalen, maar een hoop mensen kunnen dat niet. Voor hen komt zo'n mail helemaal hard binnen. Je zou er zowaar witheet van woede van worden. Dat is dan weer meegenomen, kan de thermostaat een graadje lager...

Ondanks alles, met warme groet,

Carolien

22 opmerkingen:

 1. 2 mailtjes vorige maand van mijn Essent-vrienden: de eerste waarop ik goed bezig leek want ik verbruik per jaar steeds minder (kinderen die uitwonend zijn, scheelt nogal) ... en vervolgens een mail met het advies voorschot toch 3x hoger te zetten. Ik zag wel een verhoging aankomen maar 3x zo hoog? Ik heb even zitten rekenen met huidig verbruik en nieuwe tarieven. Dat is echt nooit 3x zo hoog. Die hele inschatting klopt niet en jaagt klanten zo behoorlijk over de flos.

  En mijn grootste irritatie: we krijgen een energieplafond maar Essent gooit er voor november en december nog even tarieven in die véél hoger zijn dan het plafond in januari gaat worden. Leuker kunnen zij het dus ook al niet maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, Essent doet dit als enige die extra maand er nog bovenop.
   Pfff rare berekening bij jullie, drie keer zoveel. Volgens mij is het nattevingerwerk?

   Verwijderen
 2. Herkenbaar, wij kregen deze week ook bericht dat we 950 euro gaan moeten betalen. Dat lukt nog net maar veel schiet er niet meer over, eng allemaal! Els (DDFZ)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jeetje Els nog meer dan wij? Wat je zegt, je houdt niks over om te sparen zo. Ik dacht dat het in Belgie beter was geregeld?

   Verwijderen
 3. Mooi geschreven weer Carolien! Er schort zeker nogal wat aan de communicatievaardigheden van de grote bedrijven.

  Wij zitten bij EnergieDirect en hebben een flexcontract. Gelukkig is hun communicatie prima, net als de prijsverhoging. Veel minder dan het landelijk gemiddelde! Desalniettemin ben ik erg blij dat wij het ook "gewoon" kunnen betalen. Ze raden ons aan voor de laatste maanden 'even' €1000 bij betalen. Wij hebben ons maandbedrag zo laag als mogelijk is staan, mochten ze dan ooit failliet gaan, heb ik mijn geld nog. Wat we verwachten bij te moeten betalen, staat apart op rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ons bedrag ook teruggezet naar 315. Wat je zegt, straks gaan ze allemaal failliet...

   Verwijderen
 4. Meer door minder7 oktober 2022 om 09:40

  Er zijn veel bedrijven die je het als klant heel moeilijk maken als je wat wilt weten of vragen. Zo vervelend bah!
  Gelukkig snapt mijn energieleverancier dat ze aan mij weinig kunnen verdienen (infrarood / zonnepanelen en elektrisch bij verwarmen) en is mijn termijnbedrag zo laag dat ik maar 1x per jaar mag afrekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een oud huis. Dubbele glazen zijn bijvoorbeeld al niet mogelijk en nog meer van dat soort beperkingen. Fijn toch als ze weinig aan je kunnen verdienen, dan heb je het goed geregeld!

   Verwijderen
 5. Goed geschreven Carolien!
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed geschreven…het zijn spannende zeer moeilijke tijden bah!…ik ben benieuwd krijg de jaarnota in december 🙈🙈🙈

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw Carolien, wat heb je dat goed verwoord. Inderdaad weinig medeleven van de energie maatschappijen .Ik ben blij met het prijsplafond, van de energie. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker fijn zo'n prijsplafond. Wij redden het daar niet mee omdat ons huis oud is en dus energie-onvriendelijk :) Fijn weekend!!

   Verwijderen
 8. Goed geschreven!
  Wij hebben nog tot en met november een vast tarief. Daarna is 't afwachten. Wel hebben we alvast een maandelijkse afrekening gevraagd zodat we maandelijks betalen wat wij effectief verbruikt hebben. Dit is enkel mogelijk als je over een digitale meter beschikt. Zo hebben we een duidelijker zicht over de kostprijs (wat vergelijken makkelijker maakt) en betalen we niet te veel of te weinig maandelijkse voorschotten en vermijden we een superhoge afrekening. Wel was het niet gemakkelijk om dit aan te vragen. Driemaal gebeld en driemaal werd mijn oproep door Engie beëindigd. Uiteindelijk kreeg ik een medewerker te 'spreken' via de chat die mijn aanvraag naar de bevoegde dienst heeft doorgestuurd en mij liet weten dat dit maanden kan duren vooraleer het in orde is.
  Om voortaan je factuur via domiciliëring te betalen is er een knopje op de website, waarom is er geen knopje om een maandelijkse afrekening aan te vragen?
  Nou ja, we zullen zien zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een gedoe om ergens te komen he!! Gelukkig heb je het nu goed geregeld.

   Verwijderen
 9. Ja echt balen wij redden het wel maar.......ik denkbook aan de kinderen die opzich zelf wonen en huren zonder zonnepanelen echt heftig hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het is een drama de communicatie met dit soort van organisaties! maar geldt ook voor verzekeraars e.a. liever niemand aan de lijn, dat is alleen maar lastig! Nee tegenwoordig zit je eerst te chatten met een soort van robot. pffffff....

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!