vrijdag 20 januari 2023

Een koud kunstje

Op de weekmarkt stond laatst een kraampje van een energiecorporatie waar je terecht kon met vragen of een afspraak kon inplannen met een energiecoach. Dat leek me wel handig in deze dure tijden en dus kwam die goeie man op een vrijdagmiddag met een grote map onder zijn arm naar ons toe.

Hij wilde geen koffie of thee. Alleen een stoel en een tafel om aan te zitten en te schrijven. Hij deed zijn map open en begon aantekeningen te maken. Af en toe keek hij rond in de kamer of stond op en tikte tegen de ramen. Heel summier stelde hij een vraag, maar hij was vooral bezig met observeren en schrijven.

Even later stelde hij voor een rondje door het huis te doen. Zwijgend liep hij achter me aan met zijn map. Ik werd nerveus van de stilte. Ik houd ervan als mensen zeggen wat ze denken of gaan doen. Zoals mijn tandarts die me nauwkeurig op de hoogte houdt van al zijn handelingen.  Maar bij deze man leek fronsen en op zijn hoofd krabben de hoogste vorm van communicatie. 

"Over twee weken krijgt u een rapport in de mail", sprak hij tenslotte en baande zijn weg naar de voordeur. "Het advies kost dertig euro, ik stuur u de factuur." En weg was hij.

Drie weken later kwam zijn beloofde rapport vol berekeningen. Van de kosten voor een hybride waterpomp tot zonnepanelen. Zijn uitleg was schriftelijk net zo spaarzaam als mondeling. 

"Ik kan ook nog eens langskomen voor een tweede gesprek", eindigde hij met zijn mail. Nou nee bedankt, dacht ik gelijk. 

We gaan ons eerst maar eens verdiepen in zonnepanelen. En dan graag via een bedrijf waar ik een warme klik mee voel :)

Kleine tips waar ikzelf iets mee kon:

En intussen pas ik al de nodige huis- tuin- en keukentips toe die ik de laatste tijd heb verzameld:

 • Ga je rijst of groente koken? Kook het water in de waterkoker en schud het dan over in een pan op het vuur. Zo verbruik je minder gas.  
 • Ventileer je ruimtes in huis elke dag. Het klinkt tegenstrijdig, maar schone lucht verwarmt sneller.
 • Bak en kook tegelijk! Ik maak wel eens bananenbrood bijvoorbeeld en die zet ik dan tegelijk met de ovenschotel in de oven. Zo hoef je hem niet twee keer aan te zetten.
 • En heb je de oven aangehad? Laat het deurtje dan open, zodat de warme lucht in je keuken komt.
 • Koop een stroommeter (Gamma bijvoorbeeld, circa 15 euro). Zo kun je per apparaat kijken hoeveel het verbruikt. We hebben een (tweede) ijskast van meer dan 20 jaar oud en die bleek dus 1 euro per dag te verbruiken! Inmiddels verruild voor een nieuwer, duurzamer exemplaar.
 • Over tweede ijskasten gesproken... Met temperaturen zoals deze kun je die ook tijdelijk uittrekken. Je frisdrank zet je dan gewoon buiten.
 • Koop thermo (onder)goed, werkt echt!
 • Installeer de app van je energieleverancier, dat geeft inzicht in je gebruik
 • Beweeg! Op dagen dat ik thuiswerk en veel stil zit, ga ik tussendoor altijd even een klusje doen, zoals de kamer stofzuigen of een rondje met de honden.
 • En mijn favoriet: ga lekker vroeg naar bed :) Daar is het lekker warm en goed uitrusten is belangrijk voor je eigen energiepeil!

Ik ben benieuwd, heb jij hier iets aan? En wat is jouw favoriete besparingstip?

Warme groet,
Carolien

16 opmerkingen:

 1. Wat een ongezellige 'adviseur'. De tips die hij gaf, klinken erg algemeen; ik had ze ook wel kunnen geven 🤣.
  Net als jij kook ik water in de waterkoker voor rijst etc. (zolang het gebruik van elektriciteit tenminste niet duurder wordt dan gasgebruik). Als ik theewater kook (in de waterkoker) kook ik gelijk water mee voor in een thermosfles. Daaruit haal ik de volgende kopjes thee of ik gebruik het voor de afwas of voor het soppen. Nadat een pot koffie is gezet (ons gewone koffiezetapparaat gebruikt minder stroom dan het Senseoapparaat), gaat alle koffie in een (andere) thermosfles.
  In de kamer doen we bij koude wind de gordijnen dicht aan de windzijde.
  Als ik het koud krijg, ga ik poetsen, wandelen of doe ik twee afleveringen van Nederland in Beweging.
  Oh ja, 's avonds zitten we onder een plaid op de bank, hebben allebei lekker een kruik en verwarmen we ons plekje met een infrarood paneel.
  Wij hebben zonnepanelen en doen de was wanneer de zon schijnt. Als er een poos geen zon is, doe we de was in het weekend, dan hebben we laag tarief.
  Wat koken betreft: ik probeer zoveel mogelijk eenpansgerechten te maken, maar dat lukt niet altijd. Heb ik meerdere pitten nodig, dan geniet ik maar van de extra warmte 😉.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zou ik niet eens bij nadenken dat een Senseo apparaat veel meer gebruikt dan een koffieapparaat! :)

   Verwijderen
  2. Gek, er staat nu anoniem als afzender, maar ik ben het dus echt zelf :)

   Verwijderen
 2. Haha, die man, spaarzaamheid in alles hè😂 Een paar punten die jij noemt, 1-4 en 9 doe ik al en ook de zonnepanelen liggen er sins een paar maanden. Komt er gisteren toch een man aan de deur en zegt dat die voor de zonnepanelen komt. Ik dacht zeker een nacontrole en vroeg; op het dak of bij het kastje? Hij keek niet begrijpend en zei; een inleidend gesprekje. Op mijn antwoord dat we al zonnepanelen hebben keek hij in zijn map en bleek hij in de verkeerde straat te staan😅

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol!! Zo'n man stond ook hier aan de deur, ze bellen gewoon overal aan. Big business...

   Verwijderen
 3. Haha, terugkomen voor een tweede 'gesprek'.
  Al met al ben je toch weer wijzer geworden.
  Zo'n stroommeter kan ik misschien wel eens aanschaffen, uit nieuwsgierigheid om te zien hoeveel een apparaat nu daadwerkelijk verbruikt. Wij zijn al aan de zuinige kant, maar ik hou wel van een experiment en dingen uitzoeken. Als het nog zuiniger kan, dan is dat altijd leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nóg meer gas besparen? Kook de rijst slechts 2 minuten door en zet de pan daarna in een "hooimadam". Zo´n hooimadam kan je heel makkelijk zelf maken. (Of je wikkelt de pan in een dekbed, slaapzak of deken - hetzelfde effect)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, nooit van gehoord! Ga eens Googlen...

   Verwijderen
 5. Water koken in de waterkoker doe ik ook. Ik heb geen oven maar een combimagnetron. En wij werken niet thuis..
  We zitten graag onder dekentjes, ik ook in mijn atelier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goeie tips dank je. Gewoon ook warme kleding aantrekken als je stil zit i.p.v. de kachel omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Carolien.. Verwarmingen dicht draaien, waar het niet nodig is. een uur voor het naar bed gaan de verwarming uit, En ik zet het gas al uit , voor de groente gaar is, met de deksel op de pan word het vanzelf gaar.. Duurt iets langer, maar dat vind ik niet erg.. Jou tip vroeg naar bed gaan, is het allerfijnst natuurlijk, heerlijk. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. MIjn koffiezetapparaat ging stuk. Goed moment om dat ding voorgoed voorbij te wensen. Ik ging over op een filter (met het permanente filter dat ik bij het koffiezetapparaat kocht) en gebruik nu a) veel minder koffie: half schepje per kop van 300 ml is echt voldoende! b) minder stroom want de waterkoker is zo klaar en het apparaat was dat niet c) veel meer ruimte op het aanrechtblad. Kortom: ik ben blij. De koffie is veel lekkerder nu er kokend water door het filter gaat en niet alleen maar heet water en ik ben goedkoper uit. Win, win..
  Nog een tip: als je een losse centrifuge hebt, gebruik deze om de laatste liter water eruit te krijgen voordat je de was in de droger doet. Gaat zoveel sneller. En gebruik droogtrommelballen! Scheelt ook in tijd. Je kan uiteraard ook je was ophangen maar niet in ieder huis(houden) is dat even praktisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen droger, dus daar boek ik al winst haha...

   Verwijderen
 9. Dat soort van adviseurs zijn meestal niet de gezelligste. Ze zijn zakelijk. Heb onlangs energie label van ons huis laten vaststellen. Het rapport en de uitkomst waren wel correct en naar verwachting. Als tip, denk ook aan apparaten die stand by staan. Zet dat uit. Trek ook de stekker uit het stopcontact als je een apparaat lange tijd niet gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Carolien, succes met het verduurzamen van je huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha geweldig, die man van de markt daar zou ik ook echt niet tegen kunnen zo’n type.
  Ik denk dat je zelf al goed bezig bent. Alle tips die je beschrijft doen wij al behalve het thermo ondergoed…ik heb het wel maar dat hebben we tot nu toe nog niet nodig gehad.
  Echte heel koude noorder wind hebben we deze winter nog niet gehad hier, andere jaren trok ik dan op school tijdens het buitenspel met de kleuters wel een extra broek aan.
  Een nieuwe koelkast hebben wij ook aangeschaft om dezelfde reden, scheelt echt.
  Gordijnen op tijd dicht en kussens voor de ramen, ook al is het dubbel glas, helpt bij ons nog beter.
  Sinds we niet meer hoeven te werken, werkt het vroeg naar bed gaan hier niet, wij zijn nachtuilen en niet echt ochtend mensen geworden. In de zomer zal dat wel weer veranderen denk ik.
  Groetjes Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!