vrijdag 24 februari 2023

De wereld rond in boeken

Mijn collega is net terug uit Las Vegas. Ons nichtje vertrekt volgende maand naar Chicago en mijn vriendin was onlangs in Hawaii. Ik geniet van hun verhalen, maar ben zelf nooit buiten Europa geweest. Hoe gaaf moet het zijn om door Amerika te reizen, de theetuinen in Japan te bezoeken of beren spotten in Canada. Maar de enige beren die ik zie, zitten op de weg...

Binnen Europa heb ik best wat landen bezocht maar zo'n verre reis is er nog nooit van gekomen. Ik heb teveel redenen om het niet te doen. Ik houd niet van lang vliegen, vaccinaties halen en is het eten veilig? Malariamuggen, jetlags.... Wie past er op de honden? Maar tegelijk ben ik heel erg nieuwsgierig naar andere culturen.

Ik las laatst een artikel van drie mensen die tijdens de lockdown het reizen zo misten, dat ze besloten de wereld rond te gaan in boeken. Ze vertrokken alle drie vanaf Nederland en namen ieder een eigen route. Na het lezen van het boek Lion, deze week, kwam dat artikel weer in mijn hoofd. Want wat had ik genoten van dat boek dat zich afspeelt in India. Vorige maand al las ik 'Mijn boekwinkel in Cairo" over drie vrouwen die een boekwinkel startten in Egypte. Het leek alsof ik er zelf was geweest. 

Daarom wil ik dit jaar meer wereldse boeken lezen. En dan heb ik het niet over een thriller die zich in Ibiza afspeelt, maar verhalen waarin de omgeving en de cultuur goed naar voren komen, liefst geschreven door iemand die daar ook vandaan komt en van een vrij recente periode. En misschien moet ik een landkaartje erbij pakken om, net als echte reizigers, een stipje te zetten bij de landen waar ik 'was'. 

Welk werelds boek is jouw favoriet?

Liefs,
Carolien

12 opmerkingen:

 1. Hallo Carolien. Leuk om zo de wereld rond te gaan , met boeken. Zelf heb ik helemaal nooit de behoefte gevoeld, om ver te reizen, 1 week van huis vind ik al genoeg. Maar met een boek kun je zolang onderweg zijn als je maar wil. Dat is mooi .Fijn weekend. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een titel voor een boek heb ik niet maar ik kan je volgende maand wel een fototrip door Dubai laten zien😉

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er al een hele reis opzitten; wat een mooi rijtje vreemde landenboeken.
  Helaas kan ik je geen boek aanraden, hopelijk kunnen de volgende bezoekers aan je blog dat wel 👍🏻

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook niet zo'n reiziger en helaas ook niet zo'n lezer dus ook in kan je niet verder helpen. Maar ik lees graag jouw reis. Succes!
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Carolien. We zijn in Amerika en Canada geweest en misschien nog een mooie reis buiten Europa. Maar binnen Europa is het ook heel mooi. Ik heb al verschillende landen binnen Europa gezien. Maar... ook Nederland is een mooi vakantieland. Doe gewoon wat je zelf het liefste doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Via Mala van John Knittel (Oostenrijk). Helaas niet van deze tijd maar ik weet nog dat ik het (als Havo studente) een prachtig boek vond terwijl ik niet van Duitstalige landen hou, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk idee, je bent al in heel wat landen geweest al lezend. Ik heb geen boeken tip voor je, jammer.
  Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de gelegenheid gehad om veel van de wereld te kunnen zien en genoot daar op dat moment ook van. Soms was het een prive reis, maar ook zakelijk heb ik veel gereisd en was er altijd voldoende gelegenheid om ook wat te zien. Heel vaak denk ik daar nog aan terug, vooral als ik weer beelden zie van dat land of die stad op de TV. Maar lezen over landen is ook een verrijking hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Reizen vanuit je leunstoel met een boek, ik vind het een prachtig idee : )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk thema!
  Als "leesgekkie" (en voormalig bibliotheekmedewerkster) kan ik deze post niet onbeantwoord laten. Hierbij mijn bijdrage:
  Zweden: Bonusland, van Jasper van Kuijk
  VS-North Carolina: Daar waar de rivierkreeften zingen, van Delia Owens
  Australië: De leesclub aan het einde van de wereld, van Sophie Green
  Japan: Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween, van Franco Faggiani
  Ierland: Nora, van Colm Tóibin
  Mexico: Rode rozen en tortilla's, van Laura Esquivel
  Canada-New Foundland: Scheepsberichten, van Annie Proulx
  Ik hoop dat er wat voor je tussen zit.
  Veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!