vrijdag 26 april 2024

De moestuinman

Afgelopen maand was ik op bezoek bij de Moestuinman. Althans, zo noemt hij zich op Instagram. Ooit was Simon manager bij een commercieel bedrijf, maar tijdens een burn out besloot hij wat zaadjes te planten. En dat bracht hem zoveel rust, dat hij zich ging verdiepen in het moestuinieren. Dat is inmiddels zijn beroep. In samenwerking met IVN maakt hij de wereld een beetje groener, waaronder schoolpleinen.


Het was een leuk gesprek en het interview staat inmiddels in ons magazine. Terwijl ik zijn gewassen bewonderde, herinnerde me weer dat ik 'een moestuin starten' op mijn lijstje voor 2024 had gezet. Mijn enthousiasme was aangewoekerd! Ik ging aan de slag met tomaten, radijsjes en sla. "Klein beginnen en niet te exotisch" tipte Simon.

Het planten achter glas werd niet zo'n succes. De aarde leek constant droog en dan weer had ik teveel water gegeven waardoor ze slap hingen. Ik besloot buiten aan de slag te gaan met mini stekjes van het tuincentrum. Goede grond, netjes uit elkaar.... maar de dag erna was er niets over. Het enige bewijs dat er iets had gestaan was een slijmerig slakkenspoor.

Ineens ging een belletje rinkelen. Dus daarom groeit mijn wilde wingerd niet. En waar zijn die andere plantjes die ik vorig najaar bestelde omdat oktober het beste seizoen was om te planten? Het enige wat ik in de grond zie zijn de kaartjes die bij de plant horen.  Hebben de slakken nu werkelijk alles opgegeten of ben ik gewoon te ongeduldig?

Inmiddels heb ik de rest van de zaadjes gezaaid in bakken veilig boven de grond en de eerste sprietjes komen uit. Dat moestuinieren is toch niet zo mijn ding.

Geen moestuinvrouw hier. 

Maar erover schrijven vind ik dan wel weer leuk....

9 opmerkingen:

 1. Hallo Carolien. Je zegt bakken veilig boven de grond, is dat voor de slakken? Dan moet ik je teleurstellen, ze komen overal die veelvraten😀. Ga je nog Zinnia's zaaien? Mocht je het kunnen gebruiken, ik heb er nog een hele boel, kan ze zo opsturen. Ik heb de zaadjes van de bloei van vorig, gewonnen. Groetjes Brigit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat zou ik erg leuk vinden! Dus graag :) Heb je mijn adres? Kan ik jou blij maken met een zakje bloemenmix van Zaai de Bij bij?

   Verwijderen
  2. Ja hoor , ik heb je adres nog. Ze gaan vandaag op de bus. Lief van je maar ,zaadjes voor de bijen heb ik al. Fijn weekend, groetjes Brigit

   Verwijderen
  3. Hallo Brigit,
   zaadjes goed ontvangen en ook je leuke kaartje! Ik wil je graag een kaartje terugsturen, mag ik je adres??

   Verwijderen
 2. Hihi... Ja, van slakken had ik 2 jaar geleden ook veel last. Ze aten alles op. Daarom plantte ik vorig jaar veel bloemen rondom, zoals Afrikaantjes. Die eten de slakken ook graag en zo laten ze mijn sla met rust. Ook zijn ze gek op bier. Je kan ze laten 'verdrinken' in een ingegraven glas dat gevuld is met bier. 's Morgens kan je het glas dan leegkiepen en tegen de avond opnieuw vullen. Dat hielp ook goed. Wel minder slakvriendelijk.^^

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook gedaan. De volgende dag heb ik de boel leeggegooid in de brandgang achter mijn tuin. De egel van de achterburen was er wel heel erg blij mee.

   Verwijderen
 3. Ja, het leven van een moestuinvrouw gaat niet altijd over rozen;)
  Dit jaar de kou, nat en inderdaad slakken! Maar de aanhouder wint, ik geef in ieder geval niet op :-) Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Houd moed, aardbeien in hangmanden zijn ook leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het altijd mooi om de verhalen te horen van mensen die helemaal het roer van hun leven durven om te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!