vrijdag 5 juli 2024

Leuke plekjes in Maastricht

Afgelopen week was ik in Maastricht, oftewel 'Mestreech' zoals ze hier zeggen (spreek uit met heel veel e's). Ik moest een paar uurtjes tussen twee afspraken overbruggen en besloot de stad te verkennen buiten de grote winkelstraten om. Mocht je in Maastricht zijn, hier een aantal tips:


Een stukje Limburgse vlaai en een 'teske' koffie
Maastricht is een echte stad voor Bourgondiërs. Er zijn ontzettend veel leuke cafeetjes en bistro's om te lunchen. En dan mag een stukje vlaai natuurlijk niet ontbreken.

Bij goed weer strijk je neer op het Onze Lieve Vrouwenplein, waar je je in Parijs waant met de mooie kerk op de achtergrond. Ik was er vroeg in de ochtend en het was een druilerige dag, dus bedenk het zonnetje er even zelf bij. 


Ik liet deze bekende hotspot achter me en toog richting het Jekerkwartier. Hier vind je charmante straatjes, leuke gevels en pleinen. Bij de Bisschopsmolen kocht ik verse broodjes. Je kunt hier zelf vlaaien leren bakken, maar er ook gewoon doorheen lopen en een kijkje nemen hoe het spelt gemalen wordt door de oude watermolen. 


Als je de wijk uitloopt, zie je de historische en indrukwekkende stadsmuur al opduiken. Van daaruit heb je een mooi overzicht van de stad. 


Ik ging het poortje door en kwam in het stadspark: een geliefde plek voor studenten. Het park wordt omgeven door dikke mergelmuren en overal vind je leuke eye catchers, zoals houten dieren, of een kudde echte hertjes.Vroeger stond het park jarenlang bekend om z'n 'berenkuil': een betonnen kuil waar twee beren verbleven om Maastricht aantrekkelijker te maken voor bezoekers. De beren hadden er geen fijn verblijf en stierven na elkaar door pijnlijke aandoeningen, waarna er nieuwe beren werden geplaatst. Het verblijf werd iets verbeterd, maar het bleef triest. Nu zit er een grote beer van steen te treuren om zoveel narigheid uit het verleden.  

In de kuil zelf vind je ook nog allemaal beelden van dieren.


Natuurlijk deed ik ook nog even het centrum aan en als er een winkel is die ik niet kan weerstaan is het de Dominicaner boekwinkel: gevestigd in een oude kerk. Je kunt er uren ronddwalen op zoek naar de mooiste boeken, of koffie drinken bij Coffee Lovers in de kerk. In Maastricht schenken ze veelal koffie en thee van Blanche Dael en die is heerlijk! 

Wat winkelen in Maastricht zo leuk maakt is dat veel winkels in mooie, historische gebouwen zijn gevestigd. Een voorbeeld is ook de woonwinkel Loods 5, die in de oude Sphinx fabriek is gevestigd. Een feestje om doorheen te lopen.

Ken jij Maastricht en wat is jouw favoriete plek?

Liefs,
Carolien


11 opmerkingen:

 1. Wat is en blijft die toch een gezellige stad!
  Mooie plekjes laat je zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elk jaar staat het ingepland, maar de wandelingen in het heuvelland winnen het elke keer weer.
  Komend september geef ik mijzelf een schop richting Maastricht.

  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha en dan een stadwandeling door het park, dan heb je van alles wat!

   Verwijderen
 3. Hallo Carolien. Elk of om het jaar zijn we in Zuid-Limburg, maar laten de drukte links liggen. Het heuvelland is echt mijn favoriete plek. Maar door jou foto's ,moet ik misschien toch eens gaan kijken . Die boekenwinkel alleen al, prachtig. Loods 5 hebben we hier ook. Leuke winkel. Fijn weekend, groetjes Brigit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Carolien
  Ja Maastricht is erg leuk en mooi! Je waant je hier een beetje in een ander land! De stad hebben wij jarenlang bijna elk jaar bezocht. Nog niet zo lang terug zijn we er weer geweest. En telkens zie je net weer wat anders. Een wandeling in het Jeker kwartier, langs de Jeker is erg leuk!
  Leuke foto's!
  Groet Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohhhh Maastricht staat bij ons op het lijstje om te bezoeken in de vakantie! Ik wil heul graag naar de kerk/boekenwinkel. Nog groter dan Waanders in Zwolle zo te zien en die is ook al zo fijn. Dankzij jouw blogje heb ik er nog meer zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen, alvast heel veel plezier en trek maar een dagdeel uit voor de boekwinkel haha

   Verwijderen
 6. Die beer straalt echt treurigheid en moedeloosheid uit zeg.... Het is dat hij van steen is, maar ik vind hem toch zielig.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!