zondag 11 december 2011

Ode aan de echte kerstboom

Foto: Seasons

Groot en statig staat hij in de kamer. Met zijn twee meter reikt hij bijna tot aan het plafond. De kroonluchter in de kamer zwiept nog hevig op en neer na zoveel huiselijk geweld en mijn handen vertonen krasjes van alle naalden. In  één rechte beweging knip ik het groene net doormidden alsof ik een officiële openingshandeling verricht. Tevreden aanschouw ik hoe zijn takken neerdalen in de juiste positie. Weinig subtiel laat hij overal kleine plasjes regenwater vallen in de kamer.  Met liefde ruim ik het op.

Het grote versieren kan beginnen.
En terwijl ik de lampjes uit elkaar probeer te halen, denk ik met weemoed terug aan zijn vele voorgangers. Zo kwam mijn vader járen geleden met een boompje aanzetten. Trots toonde hij het exemplaar. "Wat een kleine boom," riepen mijn zusje en ik teleurgesteld in koor bij de aanblik van het schriele dennetje. Mijn vader nam de boom bij de top vast, opende de balkondeur en gooide hem zo de tuin in. Ons verbijsterd achterlatend.
Of die ene boom, jaren later, die ik als verrassing voor manlief had gekocht van mijn eerste salaris en zelf met kluit en al in de pot had gezet. Nog voordat hij het exemplaar kon bewonderen viel de boom met een forse klap neer. Met ballen en al.
En dan de boom waarvan mijn vader zei: "dit is mijn laatste kerstboom"  en dat achteraf ook zo bleek te zijn...


Ik denk aan de gesprekken met collega's eerder deze week. Allemaal springen ze in de bres voor de kunstboom. "Zo handig, ik wil nooit meer een echte", roepen ze in koor. "En je ziet het verschil niet eens!" Maar wat is een kerstboom waarvoor je geen barre weersomstandigheden hoeft te trotseren, geen naalden en modder van terugvindt in je auto en waar je je handen niet aan openhaalt?  Een boom die je gewoon even van zolder haalt, een handeling van wat...., tien minuten? Ik houd wijselijk mijn mond en geniet in stilte van mijn boom en van de geur die hij in de kamer verspreidt. Van een afstandje bekijk ik hoe goed hij in het plaatje past. Ietwat verwaand staat hij daar te pronken. Maar ja, wat wil je? Hij is net een dagje binnen en er wordt nu al over hem geschreven....
45 opmerkingen:

 1. Mooie post !!...tja een boom roept herinneringen op......bij iedereen.....liefs van mij...fijne dag geniet van je boom !!...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zo n echte grote boom en een echte ruikt ook echt naar kerst en de sfeer heerlijk gewoon.
  Je boom ziet er gezellig uit heerlijk genieten!!!
  Mooi geschreven trouwens!

  Gr Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal gelijk heb je en het is een prachtige boom! Het lijkt een beetje raar, gezien ik zelf een halve neppert heb staan (zie blog), maar een echte heeft zo veel meer! Bij ons tellen alleen andere overwegingen dit jaar... Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij ook een echte boom hoor. Wel eentje met kluit, er is vast nog wel een plekje in de tuin straks. Misschien volgend jaar weer dezelfde? Leuk hoor, zoals je je boom versierd hebt! Veel plezier de komende weken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Lien, vroeger thuis hadden we altijd een echte. Ging mijn vader zelf uit het bos halen. En altijd een mega boom van een meter of 6 (of nog hoger?) voor in de kerk. Ik vond het wel stoer hoor. Nu hebben we een kunstboom (in het begin hadden we vloerbedekking en dat is niet zo'n geweldige combi met losse naalden) maar misschien komt er ooit nog een echte.... Je hebt een mooie ode aan de kerstboom geschreven en een mooie boom in huis. Geniet er lekker van. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie ode...geweldig hoor en je boom is natuurlijk echt Lien:))) Heerlijk nostalgisch en zo lief.

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. er kan niets tippen aan een èchte kerstboom... de geur alleen al...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt helemaal gelijk, maar toch staat hier al jaren een kunstboom! Het uitzoeken van een echte boom leverde ons jaren geleden vaak een huwelijkscrisis op haha, terwijl we verder zelden tot nooit ruzie hebben! Voor ons was het uitzoeken van een kerstboom geen romantisch verhaal, maar een regelrechte ramp ;-)!!

  Geniet van je mooie boom en een fijne zondag! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha!Ik zit al een tijdje te broeden op een dergelijke post! Ik ben het echt zó met je eens! Hier staat er nog geen één maar het wordt zeker een echte. Zoals je zegt, door weer en wind met zo'n ding slepen, dat hoort er toch echt wel bij! Mijn man vindt zelfs dat je hem eigenhandig uit het bos zo moeten halen maar ben benieuwd of hij dat dit jaar ook eens een keer echt gaat doe haha.
  Mooi versierd trouwens, helemaal mijn smaak! Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heerlijk deze ode aan de echte kerstboom!! ook wij hebben gisteren met een echte kerstboom lopen slepen en vandaag mag hij zijn plekje in de kamer innemen, ik kan me nu al verheugen op de heerlijke dennengeur die de boom straks zal verspreiden!
  geniet van je echte kerstboom!!

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een gezellige post heb je geschreven over je kerstboom en ik ben zo iemand die zo'n nepperd van zolder haalt...maar ik kan toch smakelijk lachen om je stille triomf dat er bij jouw in de huiskamer een echte staat! En die geur...daar kan inderdaad niks tegenop!! Maar als je hele erge uitslag krijgt van zo'n echte, waardoor je er geen bal in meer kunt hangen, dan kies je voor toch wat sfeer met die nepperd...
  En met de kerststukjes die gelukkig nog wel te realiseren zijn omdat die niet echt de bovenkant van mijn handen raakt, kan ik toch nog die heerlijke dennengeur in huis halen!! Maar je boom is heel lief en staat er heel mooi bij. Fijne feestdagen en geniet! Groetjes, Joyce.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er gaat niets boven een "echte" boom, hoewel ik soms stiekem denk, volgend jaar een namaak, maar dan ga ik toch weer steeds een echte halen, net voor de dingen die jij ook vertelt...

  Fijne zondag
  Lieve groetjes Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige ode aan de kerstboom....neem alleen al de geur die zo heerlijk naar kerst ruikt.....Prachtig en beeldend heb je het beschreven Lien....En mijn motto.... beter naakt dan namaak toch !!!!
  Je boom is trouwens wel een plaatje hoor...Heel veel plezier ermee...een lieve groet....Elly.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier het liefst een klein boompje met kluit en dat proberen "over" te houden voor het jaar daarop wat nog nooit is gelukt want of ze gingen toch dood of hij stond inmiddels zo mooi buiten dat we zeiden; ach we laten hem maar staan.
  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een super mooie post zooooo echt kerts, IrmaXXX

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ahhhhhh wat een prachtige verhalen over de echte kerstboom.....je heb helemaal gelijk een kerst zonder echte boom is geen echte kerst.....dat geld ook voor mij.
  Het uitzoeken alleen al heerlijk struinen tussen de sparren die allemaal willen zeggen neem mij mee...
  Hier staan 3 reuzen in de tuin die allemaal klein zijn geweest eentje is er al 37 jaar.

  Ik vind jouw boom een hele sfeervolle Lien....met de mooie versieringen heel subtiel maar o zo mooi...

  Lieve groetjes Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ben het helemaal met je eens bij ons ook alleen een echte.
  Hij staat sinds gisteren en het is weer volop genieten.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Carolien,

  Ook voor mij een echte kerstboom,
  hier komt geen nepperd in huis.
  Het is inderdaad wat je schrijft de geur van de boom, het uitzoeken, het passen en meten om hem in de auto mee te krijgen en alles zit onder de modder.
  Ik heb ze zojuist ook gezet twee stuks nog wel maar dan niet van die hele grote.
  Ben weer erg tevreden na een lange dag van optuigen en heerlijk tutten.
  Jou boom ziet er ook erg leuk en gezellig uit met al dat rood & wit.
  Geniet er lekker van en een fijne week verder !!!

  Groetjes Carolien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh ja dat is echt een romantisch verhaal. Dat zie ik hier alleen niet gebeuren, met sledehonden op zoek naar dé boom! Maar ik hou wel van zulke kersttradities! Daar heb ik meer mee dan al het eten en opsmuk. Ik kwam trouwens vandaag variaties op jouw pindapoppetjes tegen: http://meoldchinablog.blogspot.com/2011/12/raw-bone-studio.html!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hier in huis staat ook een echt boompje, dit jaar maar een kleintje i.v.m jonge kater;-D
  Eens kijken hoe dat gaat. Jullie boom is PRACHTIG. Fijne avond/week Lieve Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. mooi verhaal en ja heb ook al jaren een kunstboom en hij bevalt prima! Maar jouw tien minuten even neerzetten gaat niet echt helemaal op, helaas! HIj is hier in huis terechtgekomen na alle ergenissen van een echte boom, waar helaas ook allergisch op gereageerd werd, dus veel keus hadden we uiteindelijk niet. Maar ja er gaat niets boven een levende boom, met al zijn charmes die hij rond spreid!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ja daar kan ik niet over mee praten ik heb al jaren een nep boom met 800 lichtjes een sneeuw een blauw spar maar dan nep ach wat maakt het uit de ene heeft een echte boom en de ander een nep boom er komen overal lichtjes in dus wat maakt het uit groetjes rommy fijne week alvast lekker genieten van je boom

  BeantwoordenVerwijderen
 23. wij hebben een neppe en die bevalt goed maar ja een echte heeft ook wat,je hebt een mooie boom, leuke foto,s

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gezellig hè zo'n ECHTE boom in huis! Jouw boom is erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooi omschreven.....
  Heerlijk die verhalen die er elk jaar weer bij komen.
  Ook voor mij gaat er niets boven een mooie nostalgische 'echte' boom met zijn heerlijke geur.
  Jij hebt hem al staan, mooi!
  Geniet ervan.....

  Lieve groet van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hier ligt een doos met een nepperd maar de personeelsvereniging van vriendlief organiseert elk jaar een kerstboom-ophaal-zaterdag en daarom al weer jaren een echte in huis, zeker zo gezellig! Groetjes, Colin

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Gezellig blog over de echte boom maar ik ben heel gelukkig met mijn nepboom en ik heb fraaie kerststukken gemaakt dus toch dennegeur in huis enne in 10 minuten staat die van mij echt niet,hoor daar ben ik rustig een paar uurtjes mee zoet.Geniet van je echte en ik vind hem wel mooi opgetuigd met dat rood,groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk om je blog zo te lezen.
  Maar ook ik ben stiekem heel blij met mijn nep-boom. Ben zo allergisch voor 'echte' dat ik anders hele dagen met hoofdpijn rondloop, en ik wil er wel van kunnen genieten - dan maar geen dennengeur ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Prachtige post, het komt recht uit je hart.

  Rond deze periode komen de herinneringen naar boven van al die mensen die er niet meer zijn, en die wij zo missen.

  liefs
  marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb in de woonkamer een nepperd staan. 12 jaar geleden had ik daar voor het laatst een echte. Het was 2 weken (!) vóór kerst en de boom was al tot halverwege kaal, ik was in tranen...... Ik zei tegen m'n man, er moet een nieuwe komen en anders maar een kunstboom!! Dat liet hij zich geen tweemaal zeggen. Al die jaren staat er nu een reusachtige nepboom in de woonkamer. Dat is beter want hij staat bij een convector. Maar voor het gevoel heb ik in de woonkeuken altijd een kleine echte boom staan. Zo ook dit jaar weer. Ik heb hem vorige week zondag neergezet en gisteren is hij alweer buiten gezet...... Tja, zo af en toe haal je een zepert in huis :-( Mijn man voorzag al een drama en is meteen (het avondeten stond al op tafel) naar de AH gereden om daar een echte Nordman op te halen. Gelukkig, de avond was gered :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een mooie post een echte ode! En wat betreft je gevoel over een echte boom; ik begrijp je helemaal ;)

  Fijne avond. Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Heerlijk, lekker genieten van je echte kerstboom. Ik heb meestal alleen groen en een kleintje voor de kids maar als ik er een zou nemen zou dat zeker een echte zijn. Ik vind je plaatje ook heerlijk, doet me helemaal aan m'n overleden opa denken alleen dan met melkbussen :-) geweldig.

  Liefs, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een leuke post om te lezen. Je hebt helemaal gelijk. En toch staat er hier sinds een paar jaar een nepperd. Met kleine kids zag ik ineens voordelen van een nepperd. En ik had tot dan toe altijd geroepen dat ik nooit voor nep zou gaan. Maar eerlijk is eerlijk, hij kan niet tippen aan een echte. Zelfs niet aan een ienimini echte boom.

  Groetjes,
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat heb je dit heerlijk leuk geschreven en ik ben het er zooo mee eens! Zit namelijk uit te puffen van het sjouwen van m'n immens zware boom en hij staat al te pronken en te geuren.... Bij mij kan ook eindelijk het grote versieren beginnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hé Lien,
  i.v.m. die link op mijn blog (mandarijntjeskandelaars)
  enkel klikken op het woord 'jurianne' en dan daar op haar blog naar beneden scrollen, je komt het vanzelf tegen!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Geweldig stukje! Geniet van je boom!! lieve groet van petra

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wat 'n ontzettend gezellig "december/kerstverhaal".
  Ik heb er van genoten.
  Lieve groetjes van Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat een verhaal..heerlijk! Geniet ervan en je boom, Nicole*

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Grote glimlach hier na het lezen van je verhaal. Succes met je mooie boom.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Jawel ik ben nummer 41 die reageert op je post. Ik heb de berichten niet gelezen maar de mensen hebben je vast verteld dat dit zo leuk was op te lezen en daar moet ik ze gelijk in geven. Je lijkt wel een schrijfster. ha ha ha . Maar even zonder dollen, het was echt een heel leuk verhaal. Behalve het stukje over je vader dat is erg. x Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Prachtig dit verhaal, hier komt de schrijfster in je weer naar boven, ik heb ervan genoten!
  Wat een prachtige foto's ook.
  Geniet heerlijk van je mooie echte kerstboom.
  Lieve groet,
  Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hey lieve Lien,

  Meiske wat een kostelijk verhaal..heerlijk om weer eens bij je op visite te komen..wat fijn.
  Ja en dan je hebt helemaal gelijk met een echte kerstboom, het heeft gewoon meer en de geur is zo lekker..
  Jouw boom is toch ook zo apart versierd...een sprookjesboom, hier wordt ik zo vrolijk van lieve Lien.

  Maar ik moet je bekennen, ik heb een nepboom hihi...en je hebt gelijk ik haal deze boom met nepsneeuw gewoon van zolder.
  Eigenlijk saai en niks aan...maar toch als ik mijn kerstboom heb opgetuigd, en daarna de lampjes aan doe, dan staat mijn neppertje daar toch te stralen...vol trots en dan gebeurt er iets...misschien is het magie..ik weet het niet.
  Maar dan voel ik een blijdschap, en heb ik zo'n zin in de Kerst..met mijn man en kinderen lekker warm bij elkaar..

  Dus nep of echt..als het gevoel goed is dan maakt het eigenlijk niks toch?

  Wil je alle liefs wensen,
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Prachtige post,mooi geschreven en bovenal mooie foto`s heb je geplaatst,dank je wel voor je lieve felicitatie`s voor mijn verjaardag gisteren,......alvast een hele fijne avond gewenst,....xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 44. wat een leuk om te lezen! ik ben het ook helemaal met je eens. Kerstbomen moeten echte bomen zijn! Die ruiken lekker en zijn gewoon ieder jaar weer anders.
  Geniet van je boom (en de naalden die je dan nog zo lang erna tegenkomt in huis)

  BeantwoordenVerwijderen
 45. prachtig geschreven ...van mij een nepboom soms denk ik ook erover de echte zijn zo mooi maarre moet ik de boom dan maar op zolder laten ' jij doet niet meer mee op kerst op zolder blijven ' weljaa kan dan ook niet laten terug men nep tezetten hij hoort er bij heb hem nu al 18 jaar is een stukje traditie dus hij doet mee ...je hebt je boom heel mooi gedecoreert geniet van een fijne kerst :)ik poste ook foto's van men boom maakte een paar collages dus ...mss zie ik je nog es dit jaar op mijn profiel is lang geleden reeds ...groetjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!