vrijdag 16 december 2011

Veertig


 
Veertig

Een beetje ongemakkelijk kijk ik om me heen. Dan pas houd ik het pak lasagne verder van me af en knijp mijn ogen tot spleetjes. Zelfs in het felle tl-licht van de supermarkt heb ik moeite met de kleine lettertjes. Ze dartelen voor mijn ogen als een onsamenhangende brij aan ingrediënten. Ik heb dit gevoel een hele tijd genegeerd, maar kan er echt niet meer omheen. Ik reken mijn boodschappen af en met mijn dochter in mijn kielzog stap ik de eerste de beste opticienzaak binnen. Even later zit ik in een klein kamertje met een bril en een enorm apparaat op mijn neus. Het stokje van de opticien klopt met ferme tikken op het letterbord. De eerste rijen gaan prima, maar dan wordt het lastig. Ik hoor mijn dochter  hardop zuchten als ik de c aanzie voor een o. "Dat je dat niet weet, mam", zegt ze hoofdschuddend. Een jaar geleden kon ze nog geen woord lezen en nu leest ze me de les.

De meneer van de brillenzaak is niet onder de indruk. "Heel normaal op uw leeftijd. Vanaf veertig gaan de ogen achteruit." Terwijl hij het vonnis uitspreekt, schuift hij het apparaat opzij. Min één is zijn conclusie. Niks schrikbarends, maar de combinatie die hij legt met mijn leeftijd stemt me minder vrolijk. Vorige week bij de mondhygiëniste was het al de 'paradontitis' die me uit mijn vrolijke doen haalde. Ik ging voor een routinecontrole en werd naar huis gestuurd met een folder over terugtrekkend tandvlees. "Rond je veertigste laat het tandvlees langzaam los, daar moet u echt iets aan doen", sprak de assistente me waarschuwend toe. 

De strekking wordt me langzaam duidelijk. Rond je veertigste gaat er van alles hangen. Van je oogleden tot je borsten. En dingen die niet gaan hangen, trekken zich terug. Geleidelijk maar resoluut. Je zichtvermogen, je tandvlees, je vruchtbaarheid én je energie.

Terwijl ik met mijn nieuwe aanwinst, ruim 200 euro lichter, naar huis loop denk ik terug aan tante Berta. Tante Berta was de tante van mijn vader en al behoorlijk op leeftijd. Maar daar wilde ze beslist niets over kwijt. Sterker nog: het was het best bewaarde geheim binnen onze familie. Als kind haalde ik het in mijn hoofd om te midden van een  huis vol verjaardagsvisite dé vraag te stellen. "Hoe oud bent u eigenlijk tante Berta?" De gesprekken stokten, nerveuze kuchjes vulden de kamer en alle blikken waren op mij gericht. Ik begreep niet dat je van je leeftijd zo'n groot probleem moest maken. Inmiddels is tante Berta er al jaren niet meer en ik zie nu dat ze een punt had. Ik wens mijn leeftijd namelijk ook  liever te verzwijgen. Nog twee maanden en dan word ik veertig. En hoewel ik me terdege besef dat er genoeg mensen zijn die deze leeftijd niet eens bereiken, vind ik het zo'n beladen getal. Bij dertig had ik dat niet. Als mensen op mijn 29e naar mijn leeftijd vroegen, verkondigde ik met trots dat ik bíjna dertig was. Alsof het om een prestatie ging waar ik hard mijn best voor had gedaan. Maar veertig klinkt zo anders. Misschien komt het door de V? De V van volwassen, vergevorderd, verminderde... (vul zelf in...)
Enigszins boos op alles en iedereen besluit ik tegengas te geven. Ik smeer wat anti-aging crème op mijn gezicht, gooi het nieuwe kleurtje in mijn haren en hijs me in die iets te strakke heupbroek. Ik bind mijn haar in een nonchalante staart bij elkaar en besluit nergens meer over in te zitten. Als ik later die middag met de hond door de straat loop, passeer ik een groepje jongeren uit de buurt. Energiek geef ik een trap tegen de bal die voor mijn voeten belandt.  “Hoe heet uw hond ook alweer”, vraagt een van de jongetjes in het voorbijgaan. “Ik vergeet steeds zijn naam!”
Ik voel mijn staart op en neer dansen als ik me omdraai. “Bowie”, roep ik enthousiast. “Denk maar gewoon aan David Bowie…” , tip ik.
Het is stil. doodstil. De jongens kijken elkaar en dan mij vragend aan.

“Wie is dat?”, vragen ze in koor...
 
 


40 opmerkingen:

 1. O help zo herkenbaar. Ik ben dus vorig jaar opnieuw 39 jaar geworden ;-)Van een lieve vriendin kreeg ik een hele grote "39" uit karton gesneden Met een heel klein hartje met "+1" er aan hangend. Vol begrip dus. Maar moest hem wel voor het raam hangen grrr.
  Avast een fijne verjaardag Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk stukje! Geweldig! Ik heb het nog voor me... Ik wordt aankomend jaar 39, dus ik heb nog even respijt, even van genieten... Ik wens je een hele fijne verjaardag toe! En houdt het maar bij Vrolijk en Vriendelijk! Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, wat een leuk stukje! En heel herkenbaar, hoewel het voor mij al weer "enkele" jaren geleden is...:)
  Groetjes en blijf jezelf!
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meid,wat een geweldige verhaaltje en heel herkenbaar al is het voor mij komend jaar de 5 van vergevorderd,vormloos,vel,vermoeid en verder, maar ik zal met trots de 50 dragen,hoor. Fijn weekend,gr.Linda.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk stukje en,wat ontzettend leuk dat je ook een boogschutter bent,.....fijn weekend,....x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alvast proficiat met je verjaardag en meis, geniet van de jaren 40 want als die 5 erin komt wordt alles erger incl.de zwaartekracht.

  Fijne dag
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. whahahaha oh sorrie dat ik lach maar dat laatste van Bowie, ik kom niet meer bij oh wat erg hé, daar kunnen we het mee doen!

  En leuk hé dat dochterlief je ook nog zo lekker op je vingers tikte whahaha. Ach ja kan het me nog herinneren hoor toen ik 40 werd(nu43) vond het helemaal niks, zeker niet als de jeugd ineens mevrouw tegen je zegt, oh wat voel(de) ik me oud!
  Nouja je hebt het eerste jaar blijkbaar overleefd en je ziet het er is nog leven na de veertig! In ieder geval van harte met je veertig en nog wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb genoten van je verhaal.
  Ach joh....de 4 in je leeftijd....gaat vanzelf maar dan komt de 5 en de 6 ennuh....daar had ik grote moeite mee want ik blijf me ...(ondanks kleine ouderdoms verschijnselen)...gewoon 48 voelen...dus...geniet maar gewoon van het leven!!!
  Ik wens je vast een heerlijke dag toe en een fijn weekend.
  Liefs, trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha ik weet niet waar maar ik las laatst ergens dat 40 het nieuwe 30 is....! Voor mijzelf klinkt 40 nog erg ver weg en ik hoop juist dat ik het mee mag maken! Misschien denk ik daar tegen die tijd anders over :s Misschien ben ik dan wel oma (hoop het niet), dat is pas erg haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk verhaal, geweldig stukje over Bowie haha... En die ogen zijn heel herkenbaar, hier inmiddels een leesbril aangschaft na enkele jaren in de ontkenningsfase te hebben gezeten :-) Het is parodontitis met een "o", een veel gemaakt fout. En wat de assistente aan je heeft verteld is onzin. Je tandvlees gaat niet terugtrekken door het ouder worden. Parodontitis ontstaat door ontstoken tandvlees en dat wordt veroorzaakt door tandsteen e/o tandplak en ziekmakende bacteriën in de mond. Leeftijd speelt hier gelukkig geen enkele rol in, dus met je gebit kun je heel oud worden. Goed schoon houden met tandenstokers en je gaat met eigen gebit in je kist..... ;-)

  Groetjes Corine (mondhygiëniste!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha ha leuk verhaal, en tja ik begin al richting de 50 te gaan net 48 geworden ook een boogschutter. Dat verval is wel een ding. Ik schrik me elke keer te pletter als ik mezelf in de etalageruiten voorbij zie schuiven. In mijn hoofd is het echt een ander gevoel.... En die bril ooo zo erg zelfs nu tik ik zonder bril... En kan het amper lezen waar ligt dat ding nu weer heb er meerdere gewoon van het kruidvat etcetc dan is het nog niet echt.....maar aan de andere kant ik ben blij dat ik nog zo ben en hoop zo nog heel lang te blijven... Mijn zoon wordt zondag 21 jeempie mijn kleine manneke. Dus meid we genieten lekker verder welke leeftijd we ook hebben een fijne dag en weekend carina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk verhaal hoor, maar wel confronterend... ben al 47.... maar lezen gaat nog prima! Zelfs de kleine lettertjes : ))

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben 'al' bijna 2 weken veertig en die (verrekte) V van vier, veertig en wat dan ook staat zeker ook voor verval, snap niet dat zoiets gewoon niet kan wachten tot mijn 50e of zelfs 60e, maar op je 40e belachelijk gewoon, mijn ik is daar nog jaren niet aan toe, maar als ik in de spiegel kijk ... mijn bouwval dus wel. Groetjes Colin

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel herkenbaar......mooi je stukje......fijn weekend......liefs van mij....xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als ik met mijn neefjes en nichtjes pracht voel ik mij soms wel 100. De gulden?? geen mobiel? Hoe sprak je dan met elkaar af? etc. Ik heb zelf geen kinderen dus ben ook niet met "alles" met de tijd meegegaan.
  Heerlijk om jouw stukje te lezen, ik had hetzelfde gevoel toen ik 40 werd, nu over 4 jaar 50 en ik zal weer datzelfde gevoel hebben.
  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is inderdaad heel erg herkenbaar ik sluit me helemaal aan op de andere reacties ben ook net 41 geworden en vond het een verschikking maar ben nu alweer een jaartje verder je voelt er niks van hahahaha.
  Fijn weekend gr Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha, geweldig stuk!! Zo herkenbaar! ik ben nu 42, maar ach, het leven begint bij 40 zeggen ze! ;-) Fijn weekend! liefs, Nancy
  ps. dit was inderdaad mijn eerste kerstmarkt en tweede 'markt'.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een ontzettend komisch verhaal haha...bijzonder herkenbaar ook! Ik ga al een beetje richting de 5 maar ik roep altijd maar dat je het beter wel dan niet kan worden. Maar in dit koppie voelt het allemaal ook veel jonger als het lijf, waar dus ook al een leesbril op de neus hangt hihi!

  Fijn weekend!! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een geweldig stuk heb je geschreven, ik ben 47 en doe het NOG zonder leesbril, nu lees ik niet veel, knutselen is meer mijn ding, zat gisteren achter mijn naaimachine en dacht jaja het word bijna tijd voor z'n ding voor op mijn neus : -( ach je er zijn ergere dingen toch, wens jullie fijn weekend Lieve Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zit hier met een leesbril voor de pc, nog geen gewone bril...ben ondertussen 46 en was van de week bij de dokter en kreeg een hele litanie over vanalles en nog wat als je over de 40 gaat, ik zat er een beetje bedroefd bij, maar je kan het ouder worden toch niet stoppen...ik heb genoten van jou mooie schrijfsel!

  Fijn weekend!
  Lieve groetjes Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je hebt talent! Wat een leuk stukje heb je geschreven, heb ervan genoten... Alvast een fijne verjaardag.

  Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je stuk is geweldig om te lezen, ik geniet mee en herken ook wel iets hoor!!!
  Nu op naar het feest..ga heerlijk genieten hoor!!!!

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. wat heb je dit ontzettend leuk geschreven!! zo herkenbaar hihi:))

  fijn weekend!
  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ja die ogen hè!!! Zo herkenbaar ik wilde er niet aan maar je toen ik de schriftjes van mijn leerlingen echt niet goed meer kon nakijken ...ja toen moest ik eraan geloven...40.....wordt bij mij aaaahhhh 44 komende zomer...echt het schiet af en toe naar mijn strot...maar ja!Leuk geschreven...en kop op...youre not alone X

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hay lieve meis,

  Ohhh...wat een heerlijk verhaal...heb het met een glimlach op mijn gezicht gelezen.

  En wat herkenbaar allemaal...die bril, het pakje verf voor je haar....en inderdaad alles gaat hangen, alleen je tandlees trekt op hahahahahah...meis ik kom niet meer bij...
  Dit is er ook nog één...vroeger schenen mijn koplampen op de muur, en nu op de grond hihi..

  Meis het is zoals het is..en je bent een plaatje om te zien...je hebt zo'n leuke lach!
  Je bent een prachtmens van bijna 41 jaar hihi.

  Wil je danken...je hebt me lekker laten lachen...heerlijk!

  Liefs,
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hahaha gekkie ben je toch he! ik vind echt dat je onwijs mooi en leuk schrijft! ik vind het heerlijk om dit soort stukjes van je te lezen! en ach meid, het gaat er toch om hoe je je voelt!EN dat Bowie stukje helemaal geweldig!!!
  Liefs,
  Kimmie

  BeantwoordenVerwijderen
 27. zo mooi verwoord en herkenbaar ! ..jaa weet je ...ik hou er zo van als ik met mijn jongste dochter in de wagen zit en zij de liedjes die wij zongen als puber zo heerlijk luid zit mee tezingen Nothing compares to you van Sinead O'Connor of Tainted love enzovoors onze liedjes zit mee tezingen dan denk ik ....ik word ouder ..zij zingen deze nu mee ..we worden ouder jaa :) maar het bijzonderste is hoe je je innerlijk voelt ,de buitenkant jaa kunnen we niet tegenhouden maar blijf binnenin een stukje gewoon " meisje " als we dat niet verliezen zit het goed :) dus genieten maar ! en voor maandag een gelukkige verjaardag xx

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk geschreven! en alvast gefeliciteerd en een leuke verjaardag,
  Ik zeg maar altijd: je bent zo jong als je je voelt...

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 29. hahaha, keuk verhaal, fijn weekend en alvast gefeliciteerd voor maandag! groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 30. o nee het verval is toegeslagen!!!! AAAAARGH heel hard wegrennen enzo! (gniffel gniffel tja.... )
  Enne wat een leuke naam Bowie (die kids weten niet wat ze missen) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. hhhahhaha ik snap je gevoel maar het kan nog erger hoor ik ben afgelopen julie 50 geworden en heb ook last van terug trekkend tandvlees .... ggrrrr... leesbril wordt ook onmisbaar maar ach er is goed mee te leven hoor ...... fijn weekend ... groetssssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Lien ik denk teweten waarom je geen melding van mijn blog krijgt ik zie dat je me niet volgt ,ge zijt nog geen volger van me ..ook raar is ik volg jou met een profielfoto genomen met men laarkes aan in het bos terwijl ik nu al een profiel foto heb van 2 rode kerstballen ..geniet van fijne kerstdagen :) en voor morgen Happy Birthday xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dat ze David Bowie niet kennen heeft niks met leeftijd te maken, maar met slechte opvoeding. Ha! ;-)
  Esther.
  (Nu zit ik met China Girl in mijn hoofd, bedankt!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Prachtig dit verhaal en wel herkenbaar ook, ik had dat gevoel alleen sterker toen erdit jaar een 5 voor kwam te staan.
  Vroeger was je dan al bijna bejaard maar gelukkig is dat nu allang niet meer zo.
  Dit verhaal heeft net zo'n verrassend einde als het margrietverhaal dat je me stuurde...overigens ik lees nog steeds geen boeken maar welaf en toe een artikel in een tijdschrift dat is niet zo vermoeiend om omhoog te houden.
  Schrijf vooral nog veel van dit soort leuke stukjes...ik ben fan!
  Ga even door naar je volgende post.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een geweldig stukje!
  Helaas had ik dit gevoel al toen ik 30 werd. Dat vond al niet leuk. Nog 3 jaartjes en dan wordt ik ook 40. Maar moet er echt nog even niet aan denken ;-)
  Liefs, Liane

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik ben sinds vandaag je nieuwe volger.
  Wat een leuk site en die pipo wagen, geweldig gewoon.
  Zelf ook dol op schrijven met penvriendinnen en mooie stickers en mooi postpapier.
  Sinds een tijdje maak ik ook enveloppen zelf, erg leuk om te doen.
  Groetjes van petra

  BeantwoordenVerwijderen
 37. een zeer leuke colum en o zo herkenbaar
  zelf vond ik het niet zo erg ,maar nu de 5 die vooraan staat volgend jaar dubbel word ,tjah nu wel ineens hahahaha
  doe zo voort lientje , het is leuk zo

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Heerlijk stukjes te lezen van iemand die ook graag schrijft. Oh, enne wacht maar tot je naar de vijftig gaat... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. We zijn weer een paar jaar verder...misschien heb je zelfs al je tweede bril?! Natuurlijke is het niet leuk dat je lichaam begint 'af te takelen' (haha) maar gelukkig kan je hoofd nog héél lang jong en gezond blijven en kunnen wij dus nog héél lang van jouw geweldig leuke blogjes genieten!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 40. We zijn weer een paar jaar verder...misschien heb je zelfs al je tweede bril?! Natuurlijke is het niet leuk dat je lichaam begint 'af te takelen' (haha) maar gelukkig kan je hoofd nog héél lang jong en gezond blijven en kunnen wij dus nog héél lang van jouw geweldig leuke blogjes genieten!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!