dinsdag 19 juni 2012

Over bijtjes en bloempjes...


Voor mijn werk als tekstschrijver kom ik vaak bij mensen die iets interessants hebben te vertellen. Zo ontmoette ik vorige week een 103-jarige mevrouw en schoof ik 's middags aan bij een gezin met 9 (!!) kinderen 
(oef... ik vind 1 al vaak enerverend genoeg :-)

Vanochtend daalde ik af naar het zuidelijkste puntje van Limburg om een vrouwelijke imker te interviewen. Ik heb eigenlijk nooit iets met bijen gehad, meestal probeer ik ze met een grote boog te ontwijken. Erg indrukwekkend om te horen hoe bijen leven en hoe belangrijk ze zijn voor ons bestaan!Wist je dat?
*Eén derde van het voedsel dat we eten bestoven wordt door bijen?
*Bijen ernstig met uitsterven bedreigd zijn?
*In China vrijwel bijna geen bijen meer leven en dat mensen de bomen handmatig met een kwastje bestuiven?
*Het gif van een bijensteek een medicinale werking heeft tegen reumatische pijnen?


(De imker die ik vanochtend sprak liet zich bij gewrichtspijn altijd opzettelijk steken...ai)

*De vrouwtjes (werksters) in de winter alle mannetjes (darren) kapot steken omdat ze niet meer nodig zijn voor de bevruchting?
*De koningin van een bijenvolk 1 vleugel geknipt krijgt zodat ze niet weg kan vliegen met haar volk?


(Ik was overigens erg blij met mijn telelens vanochtend zodat ik op veilige afstand foto's kon nemen!)

Einstein heeft ooit gezegd dat als alle bijen uitsterven, de mens nog maar vier jaar te leven heeft! Want als er geen bestuiving meer plaatsvindt, dan gaan bloemen en bomen dood en dan... nou ja...

2012 is in ieder geval uitgeroepen tot het jaar van de bij. Wil je meer weten? Kijk dan op www.jaarvandebij.nl

Ik wist het in ieder geval allemaal niet! Maar ik kijk nu heel anders tegen die beestjes aan. Wil je er zelf aan bijdragen dat de bij niet uitsterft? Dan kun je het volgende doen:

*Plant zoveel mogelijk verschillende bloemen en bomen in je tuin
*Maak bijenwoningen van een blok hout met gaatjes erin
*Of stel je tuin beschikbaar voor het plaatsen van een bijenkast door een imkervereniging.

Zelf kies ik voor de eerste optie :-)

Zo genoeg over bijtjes en bloemetjes... Ik ga smullen van een potje verse honing dat ik vanochtend meekreeg.Enne... over zoetmakertjes gesproken... morgen maak ik de winnaar van mijn give-away bekend!

Dus zorg dat je er BIJ bent :-)

Haha, hoe flauw!


Fijne avond!
Carolien


31 opmerkingen:

 1. Wat leuk om zulke dingen via je werk mee te maken! Bijzonder! Spannend voor morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoem,zoem,zoem.....wat een geluk dat jij vanmorgen op bezoek bent geweest bij een imker, en daar nu een interessante post van maakt met veel informatie.
  Ook al ging er een bijenwereld voor je open......we leren nog allemaal elke dag...toch...
  Nou ben ik al heel mijn leven ''druk'' met bijtjes en bloemetjes....maar dat heeft wellicht met mijn meisjes achternaam te maken:Ambrosius, en zoals je misschien wel of niet weet is dat de patroonheilige van de imkers.
  Een legende vertelt dat boven de wieg van Ambrosius een zwerm bijen vloog. De bijen druppelden honing in de mond van de baby, vandaar dat men spreekt dat de redevoeringen van deze heilige "zoet als honing" waren. Zijn feestdag is op 7 december.

  En nu ga ik eens snel bij de link lezen....en kijken of daar iets te lezen staat wat ik nog niet weet!!!

  Bedankt voor het delen!!
  Liefs,
  Ger Ambrosius;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, eigenlijk zijn we er vaak een beetje bang voor maar het werk wat ze doen is natuurlijk prachtig. Hier vlakbij ons huis wordt zaterdag toevallig een imkerij (ofzoiets) geopend. Die meneer was al een tijdje met bijen bezig en ik heb er wel eens een kijkje genomen. Op afstand....wat het is toch wel een beetje eng. Maar zeer indrukwekkend!

  Jij hebt weer bijzondere dingen meegemaakt in ieder geval.

  Groetjes,
  Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij bent wel BIJdehand hoor Carolien:)maar wat een weetjes over bijen..mooi is dat toch, de opa van mijn man was imker, daarom hebben wij nu heel veel bloemen in de tuin die bijen lokken, gewoon om die kringloop in stand te houden....prachtig als je voor je teksten zoveel mensen mag bezoeken, een heel afwisselend iets!!!

  Lieve groet,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooit in een ver verleden heb ik bij mijn eerste vakantiebaantje handmatig tomatenplanten bestoven. Heel eentonig werk. Ik hoop maar dat we nog lang van de bijen mogen genieten.
  Groetjes Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn schoonvader-to-be is ook (hobby)imker. Momenteel staan de bijen in het koolzaad. Maakt erg mooie foto's met dat felle geel ;-)
  Dankzij hen heb ik ook 2 bijen middeltjes ontdekt: voor de weerstand een soort stuifmeelcapsules en een zuigtablet tegen keelpijn (serieus: niets anders helpt zó goed!)
  Maar het is inderdaad fantastisch dat je door je werk zulke bijzondere mensen mag ontmoeten. Ik doe als vrijwilligerswerk het e.e.a. in het schaatsen en mag ook bij de grote wedstrijden op Thialf speakeren. Zodoende mocht ik -wow- onze koningin ontmoeten in maart... Zó'n lieve vrouw is dat! Was heel speciaal.

  Groetjes Rian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een interessante baan heb jij Carolien, erg leuk!! op de kwekerij achter ons huis staan ook bijenkasten, bij ons in de tuin zijn dan ook regelmatig bijen druk in de weer op de vele bloemen hier, zo leuk om te zien! onze zoon werd ooit eens bestookt door een bijenzwerm, dat was minder leuk!
  dat wordt een spannende dag morgen:)

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben er in ieder geval bij en ben blij dat ik het nest of hoe je dat noemt laatst niet kapotgemaakt heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha ha, hoe melig...maar leuk is ie wel! Wat een interessante feiten, een aantal zaken zijn voor mij ook nieuw hoor! En ik ga ook voor optie één :)!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik ben wel gek op bijen en laat ze ook over mijn handen lopen en ben je voorzichtig met hen dan zijn ze dat ook met jou.....of zou het komen omdat mijn naam(deborah) honingbij betekend ;-) hihihi

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je een leuke baan zeg, je verhaal is prachtig en de foto's zijn ook erg leuk. Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Boeiend! Je job én je verhaal over de bijen, bedankt om dit te delen!
  Liefs Els

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben redacteur voor de tv en dat is precies wat ik ook het mooiste vind aan het vak; bijzondere gewone mensen interviewen, een kijkje krijgen in andere culturen en gewoontes. Wat goed dat jij dat ook zo waardeert!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. jaja woordgrapjes blijven natuurlijk altijd leuk ;)
  Wat een leuke weetjes over deze bezige bijtjes. Sommige wist ik wel maar veel ook niet. En wat leuk dat je daar dan langs mag gaan voor je verhaal. Altijd interessant van die niet zo veel voorkomende mensen of dingen. Waar kunnen we je artikel vinden??

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja ze zijn nodig, maar ik vind ze zo eng,

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een interessant verhaal, ik ben weer helemaal bijgelezen.
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hihi gezin met 9 kids,ppff ik heb het al druk met 8 kids.
  en wat interresant die bijtjes,nee ik wist het allemaal niet,bedankt voor deze informatie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke baan heb jij en inderdaad 9 kinderen wow en ik ga net als jij voor optie 1 want ik vind bijen mooi van een afstandje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Jij hebt een leuk beroep Carolien!
  Ik wist wel dat het slecht gesteld is met de bijenstand. Zelfs de politiek heeft zich er al mee bemoeid. Maar ze komen wel langs bij mijn bloemen.

  Lieve groett,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hihihi..heerlijk die dubbelzinnigheid,ben erBIJ hoor! Maar wat leuk werk heb je..Je komt echt veel variaties tegen, super leuk lijkt me dat! In heel interessant over die bijen..wist ik ook niet..zie me al bij iedere boom met een kwastje staan..pff wat triest eigenlijk. Ik plant wel heel veel bloemetjes hoor, vind k ook leuk, Nicole*

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat leuk! Om bij een Imker (en dan nog een vrouw) op bezoek te mogen. Een vriendin van me ging vandaag mee met een schoolreisje naar de floriade, waar de kinderen hun eigen honing mochten slingeren. Ik heb meteen met mijn kennis, opgedaan op jouw blog, geschermd. En een vrouw van 103! Bijzonder! Ik heb het voorrecht een lieve dame van 101 te mogen verzorgen en begeleiden. Fijn om zo veel wijsheid en liefde in je buurt te hebben. Ik weet zeker dat ze zo oud heeft mogen worden vanwege haar positieve levenshouding. Ze heeft tot haar 99e nog zelfstandig gewoond met allen huishoudelijke hulp. Tot ruim in haar 80e ging ze nog een paar keer per week roeien. Ik leer zo veel van haar. En ik weet niet of ik vannacht wel kan slapen voor de spanning van de Give Away :) Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat leuk om te lezen zeg! Bijen vind ik niet zo eng maar wespen des te meer! Honing griezel ik echt van, ik lust het echt niet hoe gezond het ook is . Maar ik doe met je mee voor de eerste optie! Ode aan de bij! Groetjes, Jacqueline (en je bestelling komt eraan hoor, het was even te druk op het werk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Interessant, dat je via je werk met alle soorten dingen kan kennismaken.
  Leuk dat we dat even mochten delen.
  Zo leer je elke dag nog bij...
  Mooie foto's ook trouwens.

  groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Misschien leuk om samen met je dochter een keertje de film 'bee movie'te kijken..
  Is een tekenfilm waaruit ook blijkt hoe belangrijk die beestjes zijn. Erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. helaas heb ik een aantal posts van je gemist. leuke tekst over de bijen, maar ook wel beangstigend wanneer je hoort hoeveel bijenvolken al gestorven zijn door gebruik van pesticiden in de landbouw. ik gebruik heel wat honing, tijmhoning uit Kreta is mijn absolute favoriet. beetje pittig van smaak, maar een weldaad voor je keel. bedankt voor je tekst! liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Interessante informatie. Goed om te lezen. Ik heb net eens even gekeken, maar ik denk wel dat ik een bij-vriendelijke tuin heb. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de bijen blijven. BIJonsblijven. Flauw, hihi.Was de honing lekker? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Haha, dat wist ik ook echt niet allemaal. Wel heel leuk om te lezen, van mij mag je meer van dit soort berichtjes posten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik heb het niet zo op alles wat prikt en steekt, maar ze mogen best even aanvliegen op mijn bloemen, dat dan weer wel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Haha, flauw is fun :-) enne ik ga ook voor de eerste optie. Ik vind ze ook in ieder geval een stuk beter dan wespen.

  XX

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat leuk dat je voor je werk zoveel verschillende mensen ontmoet en op deze manier leren wij ook nog wat ;)

  Fijn weekend. Groeten, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!