zondag 26 augustus 2012

Rokjes en jurkjes

Ik ben nog steeds een beetje in de ban van het naaien. En oefening baart kunst! Want het lukt me al een beetje om kleine hartjes op de machine in elkaar te zetten. (De vele mislukte exemplaren die hieraan vooraf gingen zal ik jullie besparen)!


Maar ik heb de neiging om gauw overmoedig te raken en dus wilde ik een rok naaien voor dochterlief (en daarna liefst nog eentje voor mezelf). Ik sloeg bij Albert Heijn hoopvol de Knippie open, om hem net zo hard weer dicht te doen. Want die beschrijvingen deden me denken aan wiskundige berekeningen op school en de patronen, kris-kras door elkaar, zorgden ervoor dat ik bijna hyperventilerend de winkel verliet :-)

Hoe blij was ik dus dat in de Flow stond dat je nu zelf heel eenvoudig een rok kunt naaien. Moeilijkheidsgraad: 1 ster. Ha! Geen patroon vereist. Ha! Klaar binnen een uur. Ha!Maar mijn enthousiasme werd al gauw getemperd. Ik weet niet wat het is, maar op de één of andere manier raak ik bij beschrijvingen als deze al gauw het spoor bijster en word ik getreiterd door een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: lukt je toch niet.

Dat is voor het eerst in mijn leven dat Flow me teleur heeft gesteld... (of zal ik het toch maar bij mezelf zoeken :-)

Daar zat ik met mijn mooie stofje en een dochter die vroeg: is het al klaar mama? Tja, want het was wel al groots aangekondigd dat er een rok ging komen.

Uit pure frustratie heb ik toen maar een bestaande rok van dochterlief gepakt. Op het stof gelegd en overgetrokken (jawel, met 2 cm extra voor de naad!).
En hoewel 'ie van dichtbij geen schoonheidsprijs verdient, ben ik best een beetje trots op het resultaat:


Tadaam!


Van het stof dat over was, maakte ik ook nog een jurk! :-)


En over mooie rokken en (strapless) jurken gesproken... gisteravond was ik bij de live-opnames van Strictly Come Dancing in Hilversum. Eén van de dansers (Pascal) is een oud-collega/vriend van me en dus had ik de mogelijkheid om naar de live-show te komen.
Erg leuk!


Hij danst met politicus Sabine Uitslag en ze zijn vooralsnog door!

Maar aan een jurk als deze waag ik me toch nog maar niet!

Fijne week nog!
Liefs,
Carolien


44 opmerkingen:

 1. Ik vind het rokje zeer geslaagd...ik had in een overmoedige bui het boek gekocht "allemaal rokjes" ....ik zwijg erover ...naaien van zelfs een rokje is niet aan mij besteed...

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O wat leuk om eens een opname bij te wonen. Wat betreft het naaien, volgens mij zijn er op internet,blogs en youtube best wat uitleg te vinden voor een eenvoudige rok. En de oplossing die je nu hebt gekozen, isheel goed. Je hebt vast zelf ook nog een rok liggen om na te maken. En heb zelfvertrouwen, het gaat je lukken. X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de hartjes zijn superliefff...en dat rokje? helemaal leuk!!, maar geef mij maar een patroon uit de knippie, die in de flow vind ik dan weer helemaal niet mijn ding, naaien? gewoon doorgaan, gaat helemaal goed komen ;)
  groetjes Anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Chic gedaan! Dikke proficiat! Ik word ook gek van al die 'uitleggen'. Zelfs haken voor beginners enzo, daar snap ik nooit iets van, mijn brein werkt zo niet, vrees ik.
  Liefs Els

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er mooi uit hoor !

  Liefs, Lieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, dat rokjes probleem heb ik dus ook! Dat stukje uit de flow komt uit het boek van Mme Zsa Zsa en zelfs met dat boek lukt het me gewoon echt niet om een rok zonder al te veel fouten in elkaar te zetten! ZO frustrerend!! Maar ooit gaat het me lukken!
  Trouwens, jij hebt er nog een super leuk rokje van kunnen maken... ik zou trots zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha ha, ik most zo lachen om deze heerlijke post van je..ik lach je niet uit, welnee, maar hoe je het beschrijft, hartjes lukken me en ook nog wel een paar andere dingen, maar patronen volgen...nee, lukt niet hoe ik ook oefen en dat doe ik al heel lang hoor:)
  Maar je eerste rok is toch een succes, dochterlief straalt en de jurk..de hele barbiewereld wil er één:)
  Maar ik vind je doorzettingsvermogen wel helemaal knap hoor!!!

  Fijne week!!!

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je niet gezegd had, had ik niets aan het rokje opgemerkt, dus het is blijkbaar toch een geslaagde creatie!

  Wat leuk dat je dat programma bij mocht wonen! Mocht je het trouwens al verklappen...:)?

  Nog een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het rokje heel erg leuk geworden en exemplaren uit de winkel zijn ook vaak niet zo netjes in elkaar gezet.
  Fijne week.
  groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha het rokje van je dochter is helemaal top. Inderdaad die beschrijvingen zijn verschrikkelijk het lijkt zo simpel maar gewoon doen werkt bij mij het beste. Je hartjes ook geen sinicure omdt netjes te doen zijn erg leuk geworden.
  Wat een toestand is dat he zo achter de schermen van die tv opnames, leuk dat je dat kon bijwonen. Fijne week en groet carina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het rokje ziet er prima uit en de hartjes zijn schattig.
  Toen mijn kinderen klein waren kreeg ik de Knippies toegestuurd. Na de eerste frustraties en telefoontjes naar mijn moeder die goed kon naaien, heb ik het naaien van kleding toch onder de knie gekregen. Ik doe het alleen nooit meer. Naai liever andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. gewoon even wegleggen Lien, en straks lees je het patroon nog een keer, en dan weer wegleggen, kopje koffie pakken en dan weer lezen en dan snap je het :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oei !!! Wat herkenbaar !!
  Gewoon proberen je kan echt meer dan je denkt. Dat merk ik ook keer op keer !! soms eerst met een oud dekbedovertrek. En dan met de echte stof...
  Denk je dat je er aan toe bent om mijn tutorial te proberen? Ik heb nog wat stof voor je liggen, dan stuur ik het voor je op!! groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De naaimachine trekt je kennelijk wel steeds weer aan. En ik heb je vehaal met een grote glimlach gelezen,niet om je uit te lachen, maar je vertelt het zo leuk. Als je dus op je eigen gevoel gaat komt er toch iets moois uit!
  Lijkt een naaicursus je niet iets?
  Ik heb ook uit het niets patronen leren lezen, maar uiteindelijk mis je de mooie kneepjes!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat zijn je hartjes en rokje leuk geworden en wat een leuke stofjes heb je gebruikt, te gek om bij z'n zo te zien, fijne avond en nieuwe week. Lieve groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou ze zijn allemaal helemaal super hoor!!!!Je mag jezelf echt wel een schouderklopje geven!
  Ik vind het helemaal top de volhouder wint zeggen ze toch??En dat klopt ook echt.
  Jammer dat je best een eind uit de buurt woont anders had ik je graag wel een cursusje gegeven :-)
  Hele fijne week toegewenst Lieve groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha die Carolien, volhouden hoor, eens gaan die wiskundige lijnen betekenis krijgen en draai je je hand niet meer om voor kragen en manchetten (hoewel die laatsten mij nog steeds in verwarring kunnen brengen hoor, haha). Ik denk dat barbie ook heel blij was met haar creatie. Het ziet er allemaal heel vrolijk en zomers uit. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nou, ik vind het toch knap hoor, hoe je dit rokje in elkaar draaide! Ik doe het je niet na! Hier in blogland lees je vaak over het boek allemaal rokjes van mdm. zassa. Volgens mij is het patroon uit de Flow ook van haar. Misschien toch een boek voor jou? Leuk dat je zomaar iemand kent uit het dansprogramma!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Troost je, oefening baart kunst, kijk maar naar je hartjes dat gaat nu toch ook goed ,let maar op binnenkort puilt je dochters kast uit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ohhh meid het is helemaal goed gekomen wat is je rokje leuk!!!!!
  het maakt niet uit met of zonder patroon hoor ben zelf ook niet van de patronen je zal zien straks ga je zelf ontwerpen..
  Goh geweldig dat je bij de live optreden mocht zijn...ik vond het zo leuk op de tv al laat staan als je er met je neus bovenop zit...

  Succes met je naaimachien...

  liefs Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Blijven oefenen... enneh, ik vind het rokje hartstikke leuk! En dan dat jurkje voor de Barbie... ge-wel-dig! Mag menig pop jaloers op zijn haha!
  Fijne week.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je hebt gewoon een mooie rok gemaakt voor je dochter. Kijk anders een op mijn blog daar staan ook rokjes die ik zonder patroon heb gemaakt. Als je het leuk vind kan ik je uiteraard een uitleg hierover geven.

  Liefs Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nou je bent al verder als mij, heb me nog nooit aan een rok gewaagd, heb hetzelfde als jouw met patronen, bedenk daarom meestal zelf iets. Goed hoor en gewoon door blijven oefenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Kledingstukken zijn inderdaad wel wat anders om te maken; stuk ingewikkelder... Dapper dat je er aan begonnen bent en het resultaat mag er wezen! Hartstikke knap van je :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik vind je hartjes super schattig! Erg leuk idee ook om er lintjes op te stikken :-) Je rokje ziet er zo niet raar uit dus dan valt het wel mee toch? (en wat een GAAF stofje!) Het is gewoon een kwestie van oefenen, ik heb mijn eerste rokje ook van een stuk 'minder mooie' stof gemaakt. Dan maakt het toch niet zoveel uit als je iets verknipt of verknoeit. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hahaha, je moet vooral niet te veel in één keer willen. Begin gewoon met een kussensloop... zoals wij allemaal ;-) En daarna... eh, nog een kussensloop. Begin gewoon lekker gemakkelijk met katoen (ik wilde meteen een rokje van tricot maken en werd daar heel suicidaal van!!). Mijn motto: houd het gemakkelijk!! En als je met de knippie of een patronenboek aan de gang wil, sluit je dan aan bij een naaigroepje zodat zij je kunnen helpen. Die patroonvellen zijn idd en drama!
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Het rokje ziet er super leuk uit, zo lief dat randje aan de onderkant.

  Ik zou het zelf ook graag proberen(heb drie dochtertjes) maar ik ben bang dat ik het geduld niet kan opbrengen. Heb niet echt zo'n goede relatie met het naaimachine...


  lieve groet When-D

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Snap je frustratie. Heb ik ook nog steeds. Voor mij werkt het het beste als iemand mij het gewoon voor doet. Dit soort dingen uit boekjes leren is altijd lastig! Maar, hoe dan ook, je hebt al een super resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. ow herkenning alom hier haha..
  ik ben blijven steken op een jurkje voor babyborn, idd ook overgestroken van een ander jurkje... :)
  fijn om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nou, dat is toch al heel wat dat rokje vind ik! Ik doe het je in ieder geval vooralsnog niet na :)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik vind hem hartstikke mooi! De kleur is lekker vrolijk!
  Ik las op het blog elk dag zaterdag, dat je ook een kaart hebt in 't Frans. Als je de tekst mailt, wil ik het wel proberen te vertalen!

  Groetjes Leonie
  itsrainshearts@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 32. ha..ha..ha...naaien is heel veel geduld hebben!!
  En opzich zijn de patroontekeningen best duidelijk als je de begrippen kent, ik had het je graag uitgelegd, maar helaas woon ik een beetje te ver weg. Misschien heb ik ergens nog een eenvoudig patroon voor je liggen stuur ik hem een x op als je dat wilt.
  Verder ben ik druk geweest met de envelopjes, wil daar een x iets over zeggen in een post, mag ik dan jou blog vermelden, tenslotte heb ik het idee van jou :))
  Succes met frubelen!!
  Gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Moest wel even lachen hoor hoe je het beschrijft...maar ik vind hem echt heel mooie geworden en je dochter is er helemaal blij mee ...en...Hij staat haar super leuk...maar wat leuk dat je bij die opnamens bent geweest...ik heb er ook naar gekeken en vond het super leuk...Sabine en Pascal waren geweldig....ik vond ze de beste stel van de avond....leuk hoor !!!
  Nog een fijne dag...ELLY

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hey Carolien, haha ik moest wel ff lachen hoor toen ik je blogje las, maar het rokje voor Serah is helemaal niet om te lachen, die is geweldig gelukt joh.
  Het doet mij goed te lezen dat je hem uiteindelijk gemaakt hebt door een oud rokje over te trekken. Zo hoort dat, lekker zelf freubelen, zonder patronen rotzooi, en doen hoe het jou goed lijkt, dat geeft bij tenminste altijd het beste resultaat.
  En....zo te zien bij jou ook!!!
  De hartjes zijn ook prachtig.
  Nog bedankt voor je lieve kaartje, tot snel weer groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Naast het leuke schrijven kan Je dus ook leuke rokjes poppenkleertjes en hartjes maken ,dus laat je niet van de wijs brengen door een knippie patronen blad hi....hi komt allemaal goed zoals al blijkt Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 36. nou dat is toch een prachtig rokje zo! Leuke stof ook, en een goed passend rokje naknippen is een hele slimme manier om een leuk rokje te maken hoor! Patronen lezen? dat komt misschien nog wel en anders maak je lekker rokjes op jouw manier (doe ik ook vaak en dat gaat prima!), liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Het boek van ZSA ZSA met allemaal rokjes is ook heeeeel easy. En dit ziet er leuk uit. je moet ook niet de rokjes uit de winkel van dichtbij bekijken. dus you go girl! het wordt steeds makkelijker. groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Naaien..ik heb een paar jaar les gehad, maar toch weer besloten te stoppen, het is toch niet helemaal mijn ding :(
  Het ligt je of niet, hoor!
  Ik vind trouwens jurkjes kopen ook heel leuk ;)
  Succes ermee!
  En dat boek van allemaal rokjes, schijnt echt makkelijk te zijn..dus?
  Lieve groetjes Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Dat kan ik ook niet hoor, pff, veel te ingewikkeld, dus super goed joh!!! En je hartjes zijn ook erg lief!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ha Carolien! Bedankt voor je berichtje op mijn blog. Mijn broer en zus zijn inderdaad geadopteerd. Is dus altijd bijzonder om weer terug te gaan. Het was voor mij de derde keer dat we er naar toe zijn geweest!

  En oefening baart kunst hoor met naaien. Ik zit sinds kort op naailes. Boekje van allemaal rokjes is erg leuk (en niet zo moeilijk!).

  Groeten Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Maar alez zo goe gedaan...een jaar geleden lukte mij dat ook compleet niet en nu durf ik alles! Straf, he! ;-) Komt dus wel sneller dan je denkt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hoi Lien! Hoe is het met jouw writersblock? Ben je er al uit? Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Dat rokje is toch hartstikke leuk! Daar mag je trots op zijn hoor! Is er in jouw omgeving misschien een gezellig naaiclubje, daar kunnen ze je vast helpen en met een paar tips is een rok naaien dan echt een 'eitje' hoor!
  Succes met alles en ik geniet van je blogberichtjes hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Een mooi rokje heb je gemaakt hoor voor je dochter!! Hier loopt ze vast vol trots mee rond!

  Fijn weekend verder!

  Groetjes Judith

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!