zondag 9 september 2012

Fluitketelgeluk

Ik verbaas me er steeds weer over hoe de artikelen in Flow op mij van toepassing zijn. Alsof ik ze zelf  heb geschreven! Vandaag in de zon las ik het artikel over fluitketelgeluk. 


Het komt erop neer dat huishoudelijke apparaten je niet persé gelukkiger maken. Dat je geen waterkoker, senseo-apparaat, afwasmachine of wasdroger nodig hebt, zelfs niet in deze tijd. En laat ik nou net al die apparaten niet bezitten! Koffie zetten we met een ouderwets filtertje en het theewater koken we in een fluitketel.Ieder jaar rond mijn verjaardag polsen mensen of ik geen waterkoker wil? Nee hoor, het gaat prima zo!

En de afwas doen we op de ouderwetse manier. Ja écht! Zuslief snapt niet hoe ik kan functioneren zonder afwasmachine en droger.


Maar dat gaat allemaal prima!


Ik weet niet waarom die apparaten er nooit zijn gekomen. Waarschijnlijk omdat ik ze nooit echt gemist heb. Laatst was ik bij een oud-collega op bezoek en haar keuken annex kookeiland was één groot ingebouwd apparatenpaleis. Kopje senseo? Eén druk op de knop en klaar! Uit een ander apparaat stroomde tegelijk heet water in een kopje. De magnetron piepte ten teken dat het appelgebak warm was. Ik heb er met bewondering naar gekeken en bedacht me dat ik toch eens wat meer met de tijd moet meegaan.

Tot vandaag...

Want in Flow staat dus dat je gelukkig wordt van een apparaten-arm bestaan. Dat het veel frisser is om wasgoed buiten te laten drogen dan in zo'n muffe trommel, dat het afwassen vaak hét bijpraat-momentje van de dag is (klopt!), dat het fijn is het warme water aan je handen te voelen en dat een kopje thee waar je op moet wachten en vervolgens met een fluitje wordt aangekondigd eens zo lekker smaakt.

En zo is het maar net!

Liefs Carolien41 opmerkingen:

 1. Hoi collega sperzieboon knipper;)
  Mee eens hoor! Al hebben wij wel van die apparaten, een wasdroger wil ik ook nog niet aan. Fijn de was nog buiten aan een lijntje! En soms verlang ik ook weer naar zo"n gezellig piepende fluitketel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ahum ik voel me nu heel slecht hoor.... Ik ben toch eigenlijk wel heel blij met mn waterkokertje en vaatwasser! Maar later als ik oud ben en in mn boerderijtje (met pluktuin;) woon dan gooi ik ze allemaal de deur uit. Want het is idd wel veel gezellig zo samen afwassen na het eten. Maar ik heb in de tuin ook geen plek om mn was op te hangen nu (de was hangt binnen boven het trappengat....). Soms is het niet even anders helaas! Maar ook dit komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk wel dat je gelijk hebt.....maar ben toch blij met mijn apparaten.....sorry !!...liefs Ria...xxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jah... Ik heb ook geen droger nodig of strijkbout. Sommige mensen vinden dat maar raar... Maar zonder waterkoker, magnetron of laptop vind ik wel lastig. Op vakantie mis ik ze trouwens niet! Afwassen vind ik niet erg, behalve als het véél is. En m'n schoonouders hebben ook gewoon een fluitketel; dat klinkt altijd zo gezellig! :-) Groetjes Riri

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens, de koffie uit een senseo vind ik niet eens lekker. En de fluitketel staat hier ook op het gasfornuis en in de winter op de houtkachel. En de was lekker buiten op de lijn en dat beddengoed heerlijk zo weer lekker op je bed frisser kan volgens mij niet. En ook wij redden het prima zonder al die aparaten wel vind ik het in de winter wel eens lastig met me wasgoed maar een droger veel te duur zonde van al die stroom.
  Wel moet ik heel eerlijk bekenen dat we een afwasmachine hebben en die zo ik toch echt voor geen goud willen missen want afwassen daar heb ik echt een broedertje dood aan. Maar een aparaat mag toch wel? aahh alsjeblieft. Een fijne nieuwe week, groetjes

  Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eigenlijk niets aan toe te voegen maar de eerlijk gebiedt mij te zeggen dat ik super blij ben met onze vaatwasser en droger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dezelfde fluitketel!
  Heerlijk he dat uuuuuuhhhhhgeluid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan niet anders dan je helemaal gelijk geven!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik snap wel wat je bedoelt maar ik hou erg veel van mijn afwasmachine mijn waterkoker en senseo zou ik kunnen missen ... en mijn droger tja zomers wel maar in de winter vind ik het toch wel erg handig ...

  Groetsssssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 10. tja, ik ben het met je eens dat er veel sfeer bij komt kijken, zonder aparaten, maar ik ga toch voor het gemak.. En ben superblij met mijn vaatwasser, toen we m nog niet hadden moest ik het vaak alleen doen omdat de kids nog te klein waren en manlief na het eten zijn nachtdienst ging draaien. Daar wordt je niet vrolijk van zo voor of na kinderbedtijd.. Nu vinden de kids het bij opa en oma wel leuk om te doen...... :) De droger gebruik ik alleen voor handdoeken en beddegoed ed. de rest gaat ook naar buiten..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hihi beetje mee eens. Ik vind de afwasmachine erg lekker. Maar koffie zet ik op de oudewetse manier. Opschenken op en thermoskan en koffiebonen malen (dit laatste electrisch en heet water uit zon heet water dink:)) maar wel veeeel lekkerder dan zon senseo, koffieapparaat! Leuk blogje lien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuk berichtje, wij doen de afwas ook nog steeds met de hand, mensen in onze omgeving verklaren ons voor gek, maar voor ons is het het moment van de dag, toen de jongens nog thuis woonden hadden we langs gesprekken tijdens dit werkje, heerlijk, we hebben nu nog een waterkoker maat als die stuk is komt er weer een fluitketel. Fijne week, lieve groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hey grappig, ik heb dezelfde soort zinnen over Flow in mijn blogje staan :)
  Mooi artikel vond ik het.
  Op mijn Z.A reis vond ik back to basic fijn, maar thuis vind ik mijn afwasmachine toch wel een zegen hoor :) Een droger hoef ik niet.
  Het is maar net wat je gewend bent denk ik en waar je prioriteit aan geeft.
  Je hebt waarschijnlijk wel iets een lagere energierekening dan gemiddeld!? Mooi bijkomend voordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Klopt helemaal... en wat een paniek bij die apparaten-mensen als een apparaat uitvalt... Hahaha

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha ha, ik ben dus hartstikke hip zonder afwasmachine en waterkoker! Maar.... ik word toch wel écht heel gelukkig van mijn tweedehands Nespresso-apparaat.... :-) En eerlijk gezegd zou ik toch ook wel een klein beetje gelukkig worden van een afwasmachine. Denk ik. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook weinig apparaten Carolien en ik voel mij volstrekt gelukkig. Heb wel een senseo, maar die kliedert zo dat ik weer wil overgaan op een filtertje.
  Het is goed om er weer eens bij stil te staan. je hebt een prachtig log!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Tja, het is maar net waar je je prettig bij voelt denk ik. Ik vind namelijk de handdoeken uit de droger heeeeerlijk zacht en zou dat niet anders willen (maar als het niet anders is, dan drogen de 'harde' handdoeken ook hoor)
  Waterkoker en senseo heb ik voor visite. Een afwasmachine heb ik niet, maar dat de afwas doen nou gezellig is in je eentje.... neuh :)
  Maar ik bewonder het wel dat jullie al die apparaten niet hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je hebt helemaal gelijk, Lien! Ik moet zeggen, als we met het busje op pad gaan realiseer ik me hoe weinig een mens eigenlijk maar nodig heeft... Maar ja, de waterkoker en de vaatwasser doen het nog. De droger al anderhalf jaar niet meer, en momenteel wappert de was ook fijn aan de lijn. Ik zou alleen nog eens een échte ouderwetsche lijn buiten willen hebben. Zo ééntje met van die houten palen, dat lijkt me wel wat. Maar goed, wensen moet je houden. Trouwens grappig, ik heb ook altijd het gevoel dat de Flow voor mij geschreven is. De kracht van het blad die herkenbaarheid denk ik zo. Jammer genoeg heb ik ´m al weer uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De vaatwassen gebruik ik toch wel erg graag hoor, al was het alleen om het aanrecht opgeruimd te kunnen houden. Maar ik herken het wel, vroeger hadden manlief en ik tijdens de afwas echt zo'n lekker bijpraatmoment, iets waar het nu met twee tienermeiden en een vaatwasser vaak niet van komt. Maar van de fluitketelfluit kreeg ik ook wel eens de zenuwen hoor, omdat het geluid wel heel hard werd als je niet heel vlot naar de keuken snelde hihi!

  Leuke post!! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hi,hi......moet er wel om lachen dat de meeste zich gaan verontschuldigen die hier reactie geven.

  Nou ben ik niet het type dat precies gaat uitrekenen wat meer energie kost water koken in fluitketel of waterkoker,maar vanmiddag kwam ik er achter dat het toch wel handig zou zijn geweest wanneer ik wel een fluitketeltje zou hebben gehad, mijn waterkoker begaf het:-(
  Nou heb ik wel allerlei hele oude(zak)ketels van emaille,koper tot verchroomd koper aan toe....maar om daar nou water in gaan te koken voor m'n kopje thee.....(trek ff m'n neusje op)

  Senseo, nee dankje,er gaat niks boven vers gezette koffie.
  Mijn witte was gaat in de droger,strijkdroog wel te verstaan.
  Vaatwasser staat absoluut niet op mijn verlanglijstje,en het is toch echt niet zo dat ik weinig afwas heb,ik die vaak bezig ben met kokkerellen,potten en pannen,ik vind het ondingen, met het handje,afwasborstel en schuursponsje is het zo gepiept....al zijn de stapels nog zo hoog.
  Wanneer ik gasten heb is er altijd wel een bezige bij die het gezellig vindt om een handje te helpen en in de keuken te kletsen als vrouwen onder mekaar,de mannen buiken uit tot aan het toetje wat dan meestal nog gaat komen.
  Zal nooit afwas op het aanrecht laten staan en ook nooit de klep van gasstel dichtdoen zonder schoon te maken.
  Enne.....wanneer we maar met ons tweetjes zijn is de afwas vaak snel aan kant omdat manlief ook de afwasborstel met gemak hanteert:-)
  Mijn grote combie oven/magnetron zou ik geen dag kunnen missen....voor de oven dan hé....

  Maar jou gezellige fluitketel heb ik al vaker mogen bewonderen;-)

  De Flow is jou op het lijf geschreven!!!!

  Fijne (blog)week en liefs!!
  Ger
  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hai Lien! Helemaal mee eens! Ik denk dat wij thuis een huishouden hebben uit de jaren 60.... We hebben ooit wel een 2e hands magnetron gekregen die het nog steeds doet. Maar de afwas doen wij ook met de hand, geen droger voor de was, die droogt boven op zolder of achter op een rek aan het balkon. Ik heb het ook nooit gemist als die apparaten. Koffie uit een gewoon koffiezetapparaat. Hoe meer spullen, hoe meer zorgen denk ik altijd maar.
  Fijne dag!
  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 22. haha, helemaal met je eens, droger ging stuk, extra rekje gekocht en tot op de dag van vandaag niet gemist. Scheelt ook nog eens geld. Verder heb ik wel een vaatwasser, maar met zo'n sopje van met de hand afwassen, sop je vaker een keuken uit dan met een vaatwasser, Althans ik dan he? praten doen we tijdesn het eten, daarom is het bij mij verplicht aan de eettafel eten! en niet op de bank voor de buis. grrr fijne dag! groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 23. grooooooooooooooot gelijk! :)

  blijf jezelf! er zijn al zoveel anderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Amai, zo knap van je!
  Soms denk ik ook dat ze de Flow voor mij schrijven, liefs Els

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Je hebt helemaal gelijk je moet doen waar jezelf blij van wordt en niet wat een ander zegt of heeft!!
  Ik heb toch wel bewondering voor je want ik heb toch eigenlijk wel alles wat je op geschreven heb (schaam schaam )Maar moet zeggen dat ik mijn was eigenlijk toch het lekkers vind als het buiten heb gehangen :-)
  Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ja zit waarheid in en allesinds het laatste hang ook het liefst de was buiten maarja het geeft zijn voordelen ook ergens ons luxe ...maar moet toegeven zit waarheid in groetjes : )

  BeantwoordenVerwijderen
 27. en ja hoor ben het helemaal met je eens, maar aangezien ik ook een apparaten tic heb, en ze vervolgens 1 x gebruik en dan nooit meer.......hmmm misschien maar eens wat weggeven of weggooien... een kleine "back to basic" wake up call.
  liefs deb

  BeantwoordenVerwijderen
 28. o en by the way...wat een geweldige fluitketel heb je!
  WIL IK OOK!!!!!!!!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ha, ha....mijn wasje hangt bijna altijd buiten....ruikt zo fris...heerlijk, maarre mijn water en de afwas zitten wel in zo'n apparaat...verdraaid handig als je de hele week werkt..:)
  Maar de essentie zit hem wel in het genieten van die kleine dingen en dat doe ik van je prachtige fluitketel!!!!


  Fijne week,
  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hihi prachtig stukje heb je weer geschreven én gelezen !
  Ik hang mijn was ook nog steeds buiten óf op zolder, een afwasmachine hebben we wel, heb ik voorheen nooit gehad. Maar ik ben er megablij mee want na in de keuken te hebben gestaan om te koken heb ik geen energie meer om af te wassen, dus toen bleek dat mijn vriend (nu al jaren manlief) een afwasmachine had was dat toch weer boffen. Magnetron heb ik ook jarenlang niet gehad, maar is toch wel handig en zo'n fluitketel wil ik ook wel!!! Wow dat is een mooierd. Geniet ervan! Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. O wat een heerlijk post carolien!Jij kunt schrijven! maar ik herken het wel hoor, behalve dan die senseo die wil ik echt niet meer missen! maar de was wappert hier zeker buiten en de droger is alleen voor nood! maar de essentie van het verhaal kan ik me in vinden en daar gaat het om! Lieve groet, Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Oei dat gevoel ken ik precies niet :-p Ik vind handdoeken lekker zachter als ze uit de droger komen (maar als het echt mooi weer is hang ik ze natuurlijk buiten aan de draad). Van afwassen ben ik ook geen fan en vind zoiets maar tijdverlies ;-) En met dat wisselvallig weer hier soms tijdens de zomer is was buiten hangen ook niet zonder risico (niets zo vervelend als ontdekken dat je droge was terug nat is geworden omdat je te laat bent! We moeten namelijk twee verdiepen naar onder hollen) ;-) Het zal wel zijn charmes hebben, maar ik ben toch blij met mijn 'apparaten' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. ha..ha..herkenbaar.
  Hier in Frankrijk hebben we ook minder apparaten en dat voelt best oke!! Dus kan me iets bij voorstellen dat je je er prima bij voelt.
  Groetjes, Mirjam

  Bedankt voor je mailtje over swap...ga ik ook eens doen....

  BeantwoordenVerwijderen
 34. wat een leuke post en wat is de flow leuk he!! we hebben de afgelopen dagen lekker genoten van een weekend aan zee en daar kocht ik de nieuwe flow, echt een genietmomentje:)
  en ja ik droog ook het liefst mijn was buiten, ruikt zoveel frisser en lekkerder, vooral het beddengoed, heerlijk!

  fijne avond,
  lieve groet van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hahaha, ik ga ook steeds meer terug naar af. Er was hier een keuken met vanalles en een droger. Als eerste ging de vaatwasser stuk, na alle discussies met man en kinderen kwam er geen nieuwe in. Nu is het idd ons momentje, heerlijk kletsen met de handen in het sop. De droger deed vooral dienst in de koude natte maanden, maar heeft het nu begeven. Nu toch maar aan de hang-was... Ook als het regent. Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hier PRECIES hetzelfde. Mijn moeder kreeg trouwens verscheidene keren een waterkoker op de verjaardag, waar ze ze heeft gelaten weet ik niet maar ook nog steeds een ketel, wij ook. Wij hadden vorig jaar trouwens een heel verbaasde kraamverzorgster over alle ontbrekende apparatuur :P

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Zit wat in! wij hebben ook een gezellige fluitketel, echte koffie en de was hangt fris te drogen. Ook de afwas gaat met de hand, maar een vaatwasser zou ik soms wel willen! Al kan lang niet al mijn Franse servies in de vaatwasser...

  Groeten Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Haha, leuk stuk! Al ben ik toch blij met 3 kids dat ik een droger, een afwasmachine en een waterkoker heb. Een senseo hoeft ook niet ;-) Maar je hebt wel gelijk, vooral het praatje bij de afwas. Maar ach, dat doen wij dan maar bij het afruimen van de tafel en ínruimen van de vaatwasser ;-)
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Als zelfverklaarde trendwatcher (ahum) zie ik een trend!

  Terug naar eenvoud, zelf doen.

  Ook ik heb al een tijd geen droger meer en nooit een afwasmachine gehad. Voor een 'schoon' aanrecht heb ik een plankje gemaakt waar mijn teiltje op staat en daar kan de vuile vaat tijdelijk in.
  En mijn koffie maal ik in een jaren 50 moulinex molen en zet ik in een filtermachien (ben terwijl ik dit schrijf aan het denken aan zo'n filter van porcelein, waar je moet opgieten...)

  Grappig die trend naar trager, maar bewuster leven.

  En een leuk blog!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!