vrijdag 10 januari 2014

Slow cooking

Het begon allemaal, zoals bij zoveel dingen, met een artikel in Flow. Een artikel over het geluk van langzaam koken.
 
 
En hoewel ik Flow altijd helemaal doorspit, was mijn eerste reactie: "dit stuk gaat over koken".
Niet aan mij besteed.
Skip.
Sla over.
Next...

 
Maar ik besloot toch te lezen en raakte steeds meer enthousiast. Koken zonder zakjes, daar ging het eigenlijk over. Niks geen kant-en-klaar gedoe, maar heerlijke ouderwetse recepten met ingrediënten die onze grootmoeders nog gewoon zouden herkennen.
Ik droom stiekem even weg. Hoe het zou zijn als mensen een moord zouden doen voor mijn legendarische gehaktballen of die biologische zelf getrokken groentesoep.
 
Oké, zover zal het niet komen. Maar koken zonder zakjes leek me een prima voornemen voor 2014. Een boost voor mijn fantasieloze keuken vol e-nummers en smaaktoevoegingen.
 
En dus vroeg ik het gelijknamige kookboek voor kerst. Koken met Karin: Zonder zakjes en pakjes.


Vanaf de dag dat ik het boek heb, ben ik voortvarend aan de slag gegaan.
Er stond al van alles op het menu: van ovenpasta met zalm en prei tot verse broccolisoep.


Ik maak sauzen af met een scheutje wijn en een eetlepel Dijon mosterd.
(Hoe culinair kun je zijn?)

In dit alles word ik regelmatig bijgestaan door mijn welwillende assistente.
 


Die van de restjes groente caviatoetjes maakt...

 
Maar die Karin van mijn kookboek die maakt dus werkelijk alles zelf, zoals ook bounty's. Dat moesten we natuurlijk ook proberen!

Nodig:
200 gram melkchocolade
100 gram geraspte kokos
3 eetlepels creme fraiche
40 gram poedersuiker

Roer de creme fraiche los in een kom en doe de kokosrasp en suiker erbij. Roer alles goed door elkaar. Kneed met je handen porties in de vorm van een bounty.


Leg ze een uur, maar liefst een hele nacht, in de ijskast. Smelt de chocolade au bain marie en dip de rolletjes in de iets afgekoelde chocoladesaus en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.

 
Ze zien er een beetje uit als hondendrollen, maar ze smaakten heerlijk! In plaats van de crème fraiche kun je overigens ook mascarpone gebruiken.

En nu maak ik me snel op voor mijn volgende goede voornemen. Weer aan de slag met rennen. Na de longontsteking moet ik helemaal bij nul beginnen, oftewel van les 26 (Evy) terug naar les 1! En laat ik nu net benaderd worden door Nicole met een interview over hardlopende moeders. Je leest het op haar blog. Maar stel je er dus niet teveel van voor..., want mijn conditie is bedroevend. Niet echt interview-waardig :-)

Maar ach,
slow-cooking
slow-running,
dat past dan ook wel weer bij elkaar, niet?

Liefs,
Carolien

50 opmerkingen:

 1. Hondendrollen je weet het wel smakelijk te brengen hahahaha.
  Nee zonder gekheid heel zo koken, jaren gedaan en langzamerhand kwamen er weer wat zakjes bah. Het smaakt werkelijk 1000 keer beter en je normale smaakpapillen komen weer terug.

  Hoop dat het slow van de running af gaat, want dat betekend weer dat je goed op weg bent. Maar voor nu past het wel bij elkaar.

  Fijn weekend!
  Liefs Debby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heb ik daar nu geschreven? Zat zeker nog met mijn hoofd in de klei! Heb op die manier jaren geleden op die manier gekookt, en langzamerhand kwamen de zakjes weer bah........

   Verwijderen
 2. De drollen zien er heerlijk uit! Niet te veel van maken want dan moet je nog veel meer gaan rennen!!!
  En dat rennen... dat gaat vast meevallen... naar les 1 terug? Dat kan niet joh!
  Die start to run is eigenlijk niet van Evy maar van Mieke Boeckx... Evy mag het alleen maar gewoon inpraten... Kleine rechtzetting toch wel en ere wie ere toekomt! Succes bij het lopen ... ik ben ook weer terug gestart na een jaar bijna niet lopen! Komaan! Op naar de 10 km! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij bent echt goed bezig, ook die zogenaamde hondendrollen smaken volgens mij heel goed. Ik probeer ook wel iets meer in die richting te gaan, maar mijn eters zijn niet altijd even makkelijk en dus ook niet altijd even leuk om (lang) voor in de keuken te staan.

  Goed dat je ook 'running' als voornemen hebt.

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo zeg keukenprinses !!
  Maar okee okee, ik had me dat ook voorgenomen, minder met zakjes... dus maandag helemaal zelf een soep getrokken. Echt wel veeeeeeel lekkerder. Die hondendrollen lust ik niet (kokos, gruwel)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmm dat ziet er lekker uit. En zeker een goed voornemen.
  Fijn dat je weer hersteld bent en succes met de conditie opbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk zeg die bounty's om zo in te bijten, maar gebruik zelf geen suiker meer dus gaat hem niet worden. Maar ik ga ze zeker eens maken voor de kids hier noem im ze alleen geen hondendrollen want dan ben ik bang dat ze er niet in bijten. En goed bezig Lien koken zonder zakjes probeer ik ook te doen lukt heel goed soms een misstap ik ga eens opzoek naar dat boek als je wat ideetjes heb is het koken zonder zakjes een stuk gemakkelijker denk ik. Ik mis wel eens een bijt als ik het allemaal zelf moet bedenken wat extra leesvoer of extra kruiden doen dan toch wonderen. Ik wens je heel veel kook plezier, en alvast een heel gezellig weekend gewenst groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk ik heb het boekje van Karin ook gekocht alleen nog niet gebruikt:-)! Als je mijn buurvrouw was had ik je mee gesleurd voor een rondje hardlopen! Helaas gaat dit momenteel bij mij ook niet op (ik liep14km) helaas...knieklachten. Maandag naar de orthopeed want ik ga er alles weer aan doen om te kunnen hardlopen. Heerlijk tegen stress, lekker in de buitenlucht, e kunt gaan wanneer jezelf wilt, muziekje op en go for it girl! Niet teveel bij nadenken dat je moet gaan hardlopen en trek gewoon de kleren aan! Nadien voel je je super!!! Fijn weekend x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. koken zonder zakjes klink eigenlijk wel heel goed. Maar daar zou ik toch echt ook een boek bij nodig hebben hoor! De bounty's zien er een beetje vreemd maar wel lekker uit. En wat grappig je hardloop interview! Ik ben bij les 8 ofzo ook moeten stoppen met Evy (pijn knie en heup). En ik vond het echt best wel een beetje soort van leuk. Nu deze week mezelf maar weer eens ingeschreven bij sportschool om op van die stomme fitness apparaten aan de gang te gaan.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. die hondedrollen lijken me heerlijk,en succes met het rennen weer,ik ga voor goed door lopen,hard lopen krijg ik het erg van in mijn rug en knieen.

  fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Doe jij maar lekker SLOW hoor!
  Maar dan niet teveel van die hondedrollen eten, anders komt het niet goed:)♥

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Carolien, jij hebt een heerlijke manier van schrijven. Veel van wat ik lees herken ik. Ook wat betreft dat koken zonder troep. Ik doe het ook vanaf januari en het is leuk om te doen hè? Succes met koken en met hardlopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat lijkt me dit leuk om uit te proberen zeg, slow cooking! Kun je misschien eens wat recepten op je blog plaatsen?
  En die bounty's die zien er geweldig uit en ze smaakten vast ook zo :)
  Veel succes met hardlopen.
  Liefs Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Al een tijdje probeer ik zoonlief wat meer in keuken te krijgen. Maar als ik zeg dat we hondendrollen gaan maken dan gaat dat volgens mij wel lukken. Dus dat gaan we beslist eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt heel goed van je en koken met Karin is super..... En ja ik ben ook van de zonder zakjes hoor veel lekkerder maar ook gezonder ,sukses en lekker volhouden

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je wilt straks niet anders meer weet ik uit ervaring, lekker slow cooking!
  Suc6 met de herstart met Evy :)
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goed bezig zeg! En gewoon slow running rustig aan weer beginnen... gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh gaaf! Daar zijn 2 kookboeken van toch....? Moet er toch ook maar eens naar op zoek.......
  Wel een aanrader dus....?

  Oh wil hier nog veel meer posten van zien hoor, zo leuk!

  Enne.....gave laarzen ;)

  Fijn weekend

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goed bezig hoor !!!....fijn weekend enne succes hoor keuken prinsessen !!!...x !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel dapper Carolien dat je aan het koken bent geslagen! Ik ben ook niet zo'n kookprinses!
  En ook dat je weer gaat lopen. Die conditie komt wel weer als je weer bezig bent.
  Ik sport twee keer in de week, maar het gaat op dit moment ook niet echt dapper. Sta ook een beetje op nul.
  Heel veel succes gewenst!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Persoonlijk ben ik meer van het slow dancen... Lekker schuifelen... Maar bijzonder respect voor u, mevrouw! Rennen is niet mijn ding, maar dat slow koken wil ik wel eens proberen. Die bountys ga ik zeker eens voor mijn vader maken. Het is zijn favoriete snoep. Liefs MiM

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lekker en gezond en niet moeilijk hoor! gewoon alleen de buitenste ring van de supermarkt! hahaha altijd de vers producten. Mijn dochter heeft een sulfiet allergie dus ik weet er alles van!
  Went snel hoor en gek genoeg gaat het echt niet langzamer.
  Die bounties daar wil ik wel even in bijten!
  Fijn weekend
  liefs Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Goed bezig Carolien! Probeer ik hier ook koken zonder zakjes (en blik). Het enige waar ik regelmatig voor zwik zijn de aparte soepen van mijn 'excellente' vriend die bij meneer A.ppie woont.
  De bounties zien er goed uit. Lekker 'mega' daar hou ik van bij zoetigheid.
  Succes met hardlopen.
  Fijn weekend, groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wow wat een goed doel voor 2014, maar gelijk heb je hoor.
  Van dochterlief die een food- design opleiding volgde, leerde ik ook al van alles over zelf sauzen, vegetarische kroketjes maken en veel meer...en het scheelt in de e- nummers hoor...heel veel.
  Succes met hardlopen...

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Kei goed bezig, jullie alle twee!!!!
  En het ziet er heeeeerlijk uit, chocoladeeeeee, kwijl kwijl ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een hele uitdaging zonder zakjes en pakjes, maar ook wel weer erg leuk om alles zelf te maken (en vaak ook nog lekkerder)

  Succes met hardlopen! Inmiddels ben ik klaar met Evy en loop met mijn eigen muziekjes.

  Fijn weekend. X

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Karin heeft zoveel leuke recepten en het is allemaal zoveel lekkerder dan die pakjes en zakjes. Hardlopen mag ik tijdelijk even niet (ben even te slow haha), maar zodra ik het startsein krijg, ga ik zeker ook weer met Evy lopen. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dat klinkt als een heel mooi voornemen. Ik probeer zo min mogelijk uit pakjes en zakjes te koken. Puur smaakt zoveel lekkerder :) Oeh en die bounty's, yammie nomnomnom... Die ga ik ook een keertje uitproberen!

  Een mooi weekend gewenst!

  Liefs,
  Rosalie

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ja hoor haha, prima combi, daar is ook een woord voor volgens mij ;-). Is dat boek echt een aanrader? Ik doe het ook al een tijdje, minderen met pakjes. Het gaat al goed, maar mijn zusje die bij de groenteboer werkt bestookt mij met verhalen over E-nummers dus het kan nog beter :-S!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Leuk! En goed bezig. Succes met rennen! ( en koken)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ha, dat zou ook een goed voornemen voor mij kunnen zijn. Hoewel ik moet zeggen dat ik er de laatste tijd al meer op let. Misschien is het boek ook wat voor mij. Eens kijken in de boekhandel. En hardlopen, huuh... Ik zal aan je denken als je je rondje loopt .. vanuit mijn comfortabele stoel. Fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hahah weer een heel leuk stukje! Ik probeer het al langer zo zonder zakkes als je ziet wat er eigenlijk inzit dus prima idee van je. En vet balen van evy. Maar straks kan je fier op je zelf zijn:)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ps. Waarom schrijf je nou over hondedrollen ze zagen er goed uit totdat jij begon over die drollen.....en eh smaakten ze?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Lekker toch om samen in de keuken te staan!
  Toch zien je " hondendrollen" er lekker uit. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Gezellig z'n samen aan het bakken. De hondendrolletjes zien er erg smakelijk uit :) fijn weekend liefs Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Goed bezig,zou het ook best willen,maar ben overal te moe voor,misschien op een dag en je bounties,haha moest even lachen om hoe je zei dat ze eruit zagen,maar ze lijken mij ook idd lekker,fijn weekend en succes met de opbouw van het rennen,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hallo, via via kom ik weer bij jou blog, eerst las ik hier ook vaak. We hebben namelijk iets gemeen... een pippowagen in de tuin. En nu blog ik zelf ook dus nu kan ik je 'officieel' volgen! Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Je wordt nog eens een echte keukenprinces! En met zo'n goeie hulp gaat dat ook lukken.
  Mocht je ooit een voorproever nodig hebben (en zeker als je van die lekkere zoete snoeperijen maakt), meld ik me bij deze al vrijwillig.
  Volgende keer mag jij eens proeven van mijn kwarkbroodjes, dan is het wel gedaan met slowrunning; daar krijg je nl. powerrr van (heb je dat dan niet gemerkt aan mijn rentempo? :D ) Veel liefs van de overkant.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Prachtige foto van je stoere dochter. En koken zonder zakjes is even raar, maar na een tijdje weet je niet beter. Sterker, je wil niet anders!!! (want het smaakt altijd hetzelfde) xx Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hondendrollen?? Haha ik wist niet dat ze lekker konden smaken ;-)
  Tip voor de volgende keer. Er een plak van maken en dan blokje (of zo) er van snijden en dan in de chocola dopen. Dan lijken ze niet meer op drollen ;-)

  Een goed bezig geweest met hardlopen. Dikke duim van mij. Niet forseren he. Gewoon netjes alle lessen volgen van Evy ;-) Succes XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Echt een fantastisch goed voornemen dat koken zonder zakjes en je hebt het ook zeer voortvarend aangepakt knap hoor!
  Zo'n schattig hulpje ...ja daar kan het niet mee mis gaan he in de keuken.
  Lijkt me heerlijk die ovenpasta en zeker ook de " hondendrollenbounty's" .
  Je moet inderdaad je conditie weer goed opbouwen, denk er wel aan langzaam aan he let goed op jezelf!
  Knap dat hardlopen!
  Ik ben eind vorig jaar begonnen met 1 keer in de week 2 en half uur wandelen en 1 keer zwemmen...voor mij al heel wat twee keerin de week hoor, ik ben eigenlijk helemaal niet sportief.
  Bedankt voor de poging om op me te stemmen...maar...je moet naar het wlvc blog gaan door op mijn blog op die link te klikken of gewoon googlen.
  Daarna een reactie op hun blogpost achter laten.
  Geniet van een gezellige vrije zondag!
  Lieve groet Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik heb het artikel geskipt, ik kan het me zelfs niet herinneren, zooooveel ben ik bezig met koken! Maar echt wel bewondering voor jullie slowcooking zeg, super! (en hele toffe groene botjes!! :-)) Succes met rennen, je komt er wel weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wat een geweldig goed voornemen voor het nieuwe jaar! Met je conditie komt het vast wel weer helemaal goed. En mmh, nu krijg ik zin in bounty's...

  BeantwoordenVerwijderen
 43. He Lien, Ik wist niet dat je chinees kon lezen...zie hierboven, wat ziet dat er cool uit!! Je bent in ieder geval geliefd over de hele wereld!!
  Sinds we in Frankrijk wonen gebruik ik ook minder zakjes en alles vers gesneden (voorgesneden kun je hier bijna niet kopen) in het begin moest ik wel wennen en het is veel meer werk, maar zoveeeeel lekkerder en gezonder!!
  Succes met je kookkunsten en met hardlopen.
  lieve gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 44. HayHay!
  Wat klinkt dat goed: Slow!
  Misschien moet ik dat ook maar eens gaan proberen. Ik kook voornamelijk met zakjes en mixen. Maar Slow hardlopen kan ik al wel ;-) (bedoel eigenlijk slow lopen...)
  Veel succes!
  Liefs Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Klinkt goed! Vind met pakjes koken veel minder goed gevoel geven dan echt alles zelf doen dus lijkt me leuk. Leuke foto's van je assistente trouwens. :) Liefs, Rowan

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Oh dat artikel las ik ook. Ik kook zelf weinig met kant en klare zakjes en dat bevalt goed. Maar leuk dat je er zoveel zin in hebt en krijgt. Ik geniet nog steeds ontzettend van janina's aardappel prei soep die ik tegenwoordig natuurlijk ook met andere groenten maak...
  En zo'n lieve hulp is natuurlijk altijd welkom! En last but not least las ik je hardloop interview! Ja blijf jij maar lekker jezelf! Dikke knuffels van mij heerlijk genietend van mijn geweldige omslagdoek ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wat heerlijk dat het allemaal goed gaat!
  artisoo

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Dag Lientje,

  ziet er allemaal heerlijk uit.

  De bounty's lijken me echt het proberen waard. Sla ik op in mijn kaft met uit te proberen dingen.

  Wat een bevallige assistente.
  Cavia hapjes, haha.
  Zijn dat diezelfde cavia's waarvan ik ooit dacht dat het konijnen waren?

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Die hondendrollen zien er zeer smakelijk uit ;) I love slow-cooking. Kook zelf nog steeds elke dag met mijn Tagine (op werkdagen zelfs ook de lunch). Ik wordt zo vrolijk van al dat gezonde en pure eten! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!