vrijdag 21 februari 2014

Mijn buurtje

Je eigen buurtje. Een alledaagse thema. Heel dichtbij. Maar je moet er maar opkomen om daar een hele special over te maken. Flow kwam op dat leuke idee.


Het zette me aan het denken. Wat maakt mijn buurt zo speciaal? Ik woon er al mijn hele leven, dus ik ken alle hoeken en straten op mijn duimpje. En toch heb ik niet dat 'buurtgevoel'. Het is tegenwoordig niet meer dan een gewone straat.

Vroeger was dat anders. Wat ik me vooral herinner was de snoepwinkel om de hoek.

(Niet deze, maar wel vergelijkbaar :)

Een klein winkeltje bij een woonhuis. Als je binnenkwam, rinkelde een grote deurbel en kwam er na lang wachten en een hoop gestommel iemand van het woonhuis naar de winkel. Daar stonden bakken vol schepsnoep. Als je te lang nadacht hoe je je dubbeltje wilde besteden, wiebelde de mevrouw van de winkel ongeduldig van het ene op het andere been en zuchtte. Daar waren we altijd een beetje bang voor.

Het zoontje van de snoepwinkel, Reneetje, zat  bij mij in de klas. Als hij jarig was, togen we met de hele klas naar zijn winkel en mochten we allemaal een ijs uitkiezen. Want dat hadden ze daar natuurlijk ook.
 
En dan op vrijdag. Dan ging ik met mijn moeder mee naar de srv-wagen om te helpen de boodschappen te tillen (en iets lekkers uit te zoeken).


In onze vrije tijd waren we altijd in de tuin van een klooster te vinden, dat een paar huizen verderop lag in de straat. Een enorm complex, dat slechts nog maar bewoond werd door 14 broeders. Maar de tuin was geweldig.En ook in het klooster zelf was je welkom. Broeder Marius bijvoorbeeld gaf elke week schilderles, waar ik trouw naartoe ging.

Creaties uit die tijd :-)

Er tegenover waren uitgestrekte velden waar we tot laat na het eten gingen struinen en bieten meenamen om die vervolgens thuis uit te hollen. Verderop was een speeltuin en een zwembad, waar alle kinderen uit de buurt samen kwamen.

 
De snoepwinkel is al jaren weg. De srv-man komt niet meer aan de deur. Het klooster is afgebroken en er zijn woonhuizen voor in de plaats gekomen.


Het speeltuintje en het zwembad zijn er ook niet meer. Vervangen door enkele verantwoorde toestellen, die eigenlijk maar zelden bezet zijn.

 
Zoals ik zei. Het is gewoon nog een straat.
Zoals zo vele andere straten.
Maar dankzij het Flow boek was ik weer even terug in mijn buurtje van toen...
 
Liefs,
Carolien42 opmerkingen:

 1. Wauw die schilderijtjes. Echt mooi!!!!
  Snoepwinkeltje herken ik ook, zo een aan huis. De SRV man ook. Bij mijn ouders komt er nog wel een, bij de oudjes.

  Ben benieuwd hoe jouw dochter de buurt nu ziet, in haar ogen?

  Mooie herinneringen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leuk zoals je jouw buurt van toen beschrijft! De SRV wagen kwam ook bij ons in de straat, maar volgens mij vond mijn moeder het daar te duur. Elke vrijdag kwam ook de schillenboer langs, om afval van aardappels en groente op te halen voor zijn vee. Ik zie de man nog op zijn tractor voorbij komen. Toch woonden wij toen in een nieuwbouwwijk, waar dus helaas niet zo'n leuke snoepwinkel om de hoek zat ;-).

  Inmiddels al lang verhuisd en nu...de straat is niet veel aan. Aan de overkant staan seniorenwoningen. Ze hebben het vaak over de jeugd van tegenwoordig, maar pfftt...zij kunnen er pas wat van. Eisen parkeerplaatsen op die openbaar en dus helemaal niet van hun zijn, zeggen er zelfs iets van wanneer iemand daar een auto parkeert en dan ook nog niet eens zo vriendelijk. De meesten groeten je niet eens. Gelukkig zit onze woonkamer aan de tuinkant en daar is het prachtig, met een plekje aan het water. Onze naaste buren zijn prima mensen, zij maken het toch nog leuk.

  Ik wens je een heel fijn weekend, uiteindelijk is de sfeer in je eigen huis het meest belangrijk...daar houden we het maar op ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je stil staat bij de herinneringen en helaas veranderingen in je buurt. Zo'n snoepwinkeltje tref je nu in musea aan en de srv-man heeft het hier ook niet gered. De kloostertuin bij de broeders herinner ik me ook en de speeltuin daarachter is er nog steeds.
  Gelukkig heb je wel uit die tijd je schilderijen als iets tastbaars.
  Fijn weekend, groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk om te lezen, en idd wat is alles veranderd! Fijn weekend! Groetjes Lisanne
  draad en praat...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer zo'n post naar m'n hart,Carolien!!!
  Waarin ik verschillende dingen herken uit het buurtje in mijn kindertijd.
  Al was dat zeker een generatie eerder,bij ons kwam de bakker met grote mand aan transportfiets het brood brengen,de groenteboer met open vrachtwagentje vol houten kisten,de melkboer met paard en wagen en we als kind de melkkoker lieten vullen,de visboer kwam op zaterdag met viskar door de straten en je hoorde hem al schreeuwend van ver komen met zijn ''krabben en kreukels'' en bel,je had nog meer van die schreeuwlelijkers,''hazen en konijnen vellen'', ''lompen en oude metalen'', ''scharensliep''.
  Snoepwinkeltje hadden wij ook verschillende in de voorkamer van woonhuizen,maar bij ''Tante Franssen'' hingen wij het liefste met onze neus boven de toonbank vitrine vol snoep voor een cent,stuiver of dubbeltje,ook kreeg je daar altijd wat extra's.
  Ben ook altijd dicht in die buurt blijven wonen,alleen is die oude volksbuurt inmiddels afgebroken en zijn er nieuwe huizen gebouwd de afgelopen jaren,van de kerk staat enkel de toren nog overeind,de kloosters hebben allang andere functies,en de meidenschool zal er waarschijnlijk ook niet lang meer staan,de straatnamen,hofjes en pleinen hebben wel weer de bloemen en kruiden namen van weleer terug gekregen.
  Het is en blijft mijn buurt aan de rand van de stad,ik woon er graag,alles op loop of fietsafstand.
  Bedankt voor het delen van je leuke post en het naar boven halen van herinneringen!!!

  Fijn weekeind en lieve groet☺!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Carolien, zo heb jij ook een speciale post gecreëerd. Leuk om die oude foto's te zien. Wat is er toch ontzettend veel veranderd. Ook bij ons kwam de srv-wagen langs net als de bakker, de drogist en iemand die zijn koffer op tafel opensloeg en werkkleding e.d. verkocht. Mooie herinneringen!
  Gezellig weekend, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me heel bijzonder om zo lang op dezelfde plek te wonen. Jullie huis heeft zo'n historie! Jammer dat er dan zoveel is veranderd in de buurt, maar aan de andere kant ook weer begrijpelijk, zo gaat dat nou eenmaal he. Leuke en fijne herinneringen heb je. Ik ga eens even bedenken of ik doe ook zo heb :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke herinneringen en echt zo jammer dat het oude allemaal weg is en niet meer terug komt. Behalve in gedachten dan, ik kan ook zo lekker wegmijmeren naar hoe het was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weer een fantastische post vol herinneringen wat leuk!
  Bij ons vroeger geen srv wagen hoor maar wel de groenteboer met paard ( grote boeren knol) en wagen en de melkboer die ook een klein buurtwinkeltje had. Een ouderwets snoep winkeltje zoals op jouw foto zat er wel in het centrum van het dorp daar kochten we af en toe stroopsoldaatjes. Elke zondag kregen we een dubbeltje en togen we met 5 kinders en vaak ook nog de 5 buurkinderen naar het snoeploketje op de hoek van de drankenhandel in de straat. Wij waren ook vaak een uur zoet met zoeken....10 drop centen voor 5 cent of toch maar een geel/ roze schuimblok voor die 5 cent ?haha....ze moesten daar ook behoorlijk geduld hebben voor alle kinderen in de buurt.
  Een speeltuintje met precies zo'n zwembad hadden we ook in de straat. " opa speeltuin " gaf je een stempel voor de hele dag en we brachten daar ook uren door al zingend op de famileschommel.
  Nu staan er huizen en is er precies zo'n onaantrekkelijke veilige speeltuin waar je inderdaad vaak niemand ziet gekomen.
  Hoe leuk zijn deze herinneringen en hoe veel lijken ze op elkaar fantastisch toch!
  Toch ook eens een keer opschrijven voor mijn kinderen later dit verhaal.
  Wij kregen met kerst een "zelf uitzoek boekje " cadeau...denk dat ik daar ook maar eens de flow 6 maanden van ga bestellen!
  Fijn weekend!
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je woont op de zelfde plek maar in een hele nieuwe omgeving. Jammer van zon gek geinig zwembadje, nee nu moet het allemaal groots en zeker extra veilig. Nou ja zo hebben onze voorouders ook vast gedacht, de tijd gaat gelukkig gewoon door. Nice weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk om even terug te dromen over je vroegere buurt:) wat was er toen veel te doen, in onze "oude" ogen dan, ik kom er nog met regelmaat, maar ik mis de oude dingen wel hoor.
  Heerlijk om mee te dromen met jou.

  Mooi weekend en lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijke nostalgie,lieve groet marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik woon al ruim een jaar in mijn huis en ken de buren ook alleen maar van 'hallo'.

  Toch heerlijk dat kneuterige van vroeger, maar mensen hadden daar ook tijd voor:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk stukje over tóen! Een geweldig verhaal van de vrouw in de snoepwinkel, ik zie het voor mij. :-) Mijn gedachten gaan ook terug. Mijn vriendin was dochter van de melkboer, zij hadden ook een melk-wagen (zo noemden wij dat). Wij speelden achter het huis en bij de schuur, waar de voorraden stonden. Het huis is afgebroken, de ouders van mijn vriendin leven niet meer en haar broer (die nog in de winkelwagen reed) is in dienst gegaan bij de C1000. Maar onze vriendschap is er nog, ik ken haar al vanaf kleutertijd! En als ik haar ontmoet halen we herinneringen op aan toen, best friends forever... ;-) Al wonen we geen van allen meer in onze oude buurt. :-)
  Fijn weekend!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtig verhaal over je verleden. Als ik het zo lees is het inderdaad erg jammer dat dit nu niet meer zo als vroeger is... Het is daardoor , denk ik, minder gezellig.
  Bedankt voor je lieve reactie op mijn winactie!
  Lieve groet, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijke nostalgie... ik dook meteen mee in mijn jeugd! Wat was het toen toch allemaal heerlijk. Zo gewoon maar zo gezellig...
  Tegenwoordig is het ieder een beetje voor zich. Jammer.
  Toch een fijn weekend! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een geweldige Flow he!?
  Gedachtes aan vroeger zijn fijn.
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 18. mooie post Carolien, hierdoor was ook ik even terug. Geen buurt gevoel meer, dat komt of door de leeftijd of door de buurt...?? :-) fijn weekeinde, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat verandert er toch veel hè, en lang niet allemaal ten goede. Je hebt een heerlijke post vol herinneringen gemaakt, waarvan ik veel herkenbaars in terugzie.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat mooi....
  En wat jammer dat er zoveel veranderd is. Zo' n snoepwinkeltje is toch geweldig?
  En ja, die srv wagen vond ik ook super ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo leuk..met jouw foto's komen gelijk herinneringen boven drijven..jeugdsentiment!
  De SRV in de straat..spelen met alle kinderen uit de buurt: balletje trap...
  Een snoepwinkeltje hadden we niet...
  Heerlijk om zo even te mijmeren, dank je wel voor dit gevoel♥

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Na ons trouwen woonden we in een nieuwbouwwijk. Het leek prachtig, maar ik voelde me afgesloten van de bewoonde wereld. Na zo'n anderhalf jaar verhuisden we naar jouw buurt, sterker nog: naar jouw straat, recht tegenover jullie! Binnen een maand voelde ik me er zo thuis. Wat heerlijk om in een bestaande wijk te wonen. Er is inderdaad veel veranderd, maar toch ... Het vertrouwde, mede door de mensen in onze straat, is er nog steeds. Ik moet er niet aan denken dat ik moest verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zo'n lief buurmeisje (nu: buurvrouw) vind ik nergens meer! X

   Verwijderen
  2. En ik ook niet! Dus blijf vooral nog heel lang tegenover ons wonen!! x

   Verwijderen
 23. OOohh hoe herkenbaar, ook wij hadden op het dorp de SRVman jaren geleden ik denk nu 15 jaar terug gestopt. Maar de speeltuin waar ik me als kind heb vermaakt staat er nog steeds ook op de zelfde plek alleen wat andere toestellen hoop ik. Leuk geschreven Lien, gezellig weekend groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ach wat een heerlijke nostalgie....best herkenbaar! Moet maar even op zoek naar de flow! Hee fijn weekend, ben lange tijd niet bij je geweest, het was even te druk met werk en studie..maar nu heb ik vakantie...fijn weekend! Goeten, JacquelineWauw wat een vrolije post!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dit is pure nostalgie, Carolien!
  Vroeger hadden wij in ons dorp ook zo'n winkeltje die de boodschappenlijst ophaalde en vervolgens de boodschappen thuisbracht. En als onze klompen versleten waren mochten wij mee naar de zolder van de winkel om nieuwe uit te zoeken.
  Ik vind de Flow best leuk, wat ik alleen jammer vind is dat er pagina's labeltjes altijd inzitten, daar kan ik niet tegen werken en daarom koop ik hem heel vaak niet. Maar als jij al die labeltjes wel kunt gebruiken, dan zal ik hem misschien vaker kopen en dan krijg je de labeltjes, want dan worden ze gebruikt!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerry, bedoel je die tabbladen die in Flow zitten? Want labeltjes zitten er soms als extraatje in, maar niet altijd. Lief dat je aan mij denkt, maar je moet Flow alleen kopen als het je zelf leuk lijkt hoor!! Ik bewaar altijd alles eruit of recycle het :-) aan mij wel besteed dus :) Liefs!

   Verwijderen
 26. Good old days!! :-) Leuk om te lezen!

  Fijn Weekend!
  Liefs, Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh wat leuk om zo even terug te gaan in de tijd.
  Ik ging ook altijd naar een snoepwinkel...was zo leuk!! Nu heb ik snoep in de kast liggen voor de kinderen best suf eigenlijk als ik daar zo aan denk!! Heel af en toe komen we in een winkle waar ze snoep mogen uitkiezen voor 50 ct (heb je bijna niks voor meer tegenwoordig) maar die ogen gaan dan zoooo glimmen....alleen al daarom mogen ze dat niet weg doen!!
  Fijn weekend.
  lieve gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zo herkenbaar! De snoepwinkel was recht tegenover de school. Wij hadden een abonnement op de speeltuin (enorm grote!) en het zwembad. Gingen daar als lagere school kinderen alleen naar toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heel herkenbaar. Ik woon allang niet meer in mijn buurtje van vroeger. Het dijkje op zich is een beetje veranderd maar alle winkels in het dorp zijn er niet meer en er is veel nieuwbouw gekomen. Dat kneuterige van toen is weg. Maar de nieuwe tijd heel ook voordelen. Ik ga eens op jacht naar die Flow. Fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 30. wat enorm leuk gedaan zeg even terug in de tijd x

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat heerlijk zo, om even terug te gaan naar je oude buurt. Je inspireert mij om ook eens door mijn oude buurt te gaan. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat heb je dat mooi geschetst, ik was even mee in jouw buurt. Zo'n snoepwinkeltje was vast in elk dorp, ook bij ons. Jammer dat er toch veel verloren gegaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Prachtig beschreven. Wat fijn en kostbaar zijn zulke herinneringen aan vroegere tijden. Ik kan er zo van genieten als mijn moeder dit soort verhalen vertelt, bedankt dat ik nu even met jou mocht meegenieten :-)

  Fijne week!

  Liefs,
  Rosalie

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Childhood rules!

  Mooie tekeningen heb jij gemaakt in je kloostertijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. O wat formuleer je dat nostalgische gevoel zo mooi! Fijn om even te kunnen bijlezen bij jou enne merci van je mailtje van het kerstkaartje... sorry dat internetten nu op een heel laag pitje staat ;-s Fijne dag! * Dina

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Heerlijk om je jeugdherinneringen te lezen, bij mijn opa en oma was ook zo'n snoepwinkeltje aan de overkant daar woonde 2 vrijgezelle dames of te wel "oude vrijsters' die waren ook altijd een beetje ongeduldig als wij wat gingen uitkiezen. Ik was dol op zwart op wit en zoethout;-)) Wat een fijne tijd was dat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. O wat een nostalgie allemaal. Heerlijk om te lezen. Mijn vader en moeder hadden een kruidenierszaak. Ook met snoep..mmm ik was dus erg populair in de buurt hahaha.
  Mijn vader bracht de boodschappen aan huis in de buitendorpen want niet iedereen had toen een auto.
  Ze hebben de winkel gehad tot in de jaren 70 toen de supermarkten kwamen.

  Groetjes en zonnige zondag!
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!