zondag 17 mei 2015

Mooie naam

Toen ik mijn eerste betaalde baan kreeg, alweer héél wat jaartjes geleden, meldde ik me aan als Foster Parent (tegenwoordig Plan Nederland). Ik kreeg een meisje toegewezen van 8 jaar uit Kenia.


 Heel wat brieven, foto's en mooie tekeningen kwamen de jaren erna mijn kant op. Elke keer als ik zo'n brief kreeg, stond ik even stil bij haar naam. Die vond ik zo mooi en bijzonder. Als ik ooit zelf een meisje zou krijgen zou ik haar zo noemen... Serah.

 
 Helaas kwam er een dag een brief van de stichting dat Serah met haar oma was weggetrokken uit het gebied. Waar ze naartoe was, konden ze niet voor me achterhalen. Ik kreeg een ander kindje toegewezen.
 
Jaren later kreeg ik mijn eigen kindje. Lang nadenken over een meisjesnaam hoefde ik niet, want die was me altijd bijgebleven. 
 
Graag had ik die Afrikaanse Serah nog willen laten weten dat ik mijn dochter naar haar vernoemd heb. Ze zal inmiddels in de twintig zijn. Dat meisje met die lange, rode sokken. Zou ze nog in armoede leven? Of zou ze toch een goed bestaan hebben opgebouwd? Ik hoop het voor haar.
 
Haar naam zocht ik op Facebook en via Google, maar geen resultaten. 
 
Maar vergeten doen we haar sowieso niet.
Sterker nog, haar naam staat overal en rolt nog dagelijks over mijn lippen... 

30 opmerkingen:

 1. Kippenvel! Wat een mooi ontroerend berichtje.... wat zou het toch fijn voor jullie zijn wanneer er weer contact mogelijk zou zijn met Serah uit Afrika...
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig en bijzonder verhaal. Wat zou het mooi zijn dat je toch nog eens iets van haar zou horen.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh fijn, wat een eer! Wij hebben een Enma! Uit Ecuador.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! Ik ben ook Foster Parent sinds mijn eerste baantje, en dat is inmiddels nu meer dan 33 jaar :-) We hebben nu 2 kindjes, een jongetje in Egypte en een meisje in Vietnam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje wat stoer als je zo jong bent en er al zo mee bezig bent, prachtig verhaal misschien komt het ooit nog eens zo dat je haar kan vinden you never no ! En wat fijn dat het ook altijd goed is gegaan heb wel eens een documentaire gezien op t.v over Foster Parent waar mensen helemaal niet over deze organisatie te spreken waren omdat het kindje wat ze toegewezen hadden helemaal niet bestond zo erg ik denk dan dat verzin je toch niet. Nou ja gelukkig bij jou niet aan de orde hoop voor je ooit weer eens wat van haar te horen. Gezellige zondag nog groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedoel natuurlijk know er missen paar letters.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi verhaal. Zo bijzonder dat je je eigen dochter vernoemt hebt. Ik hoop echt dat je via de een of andere weg ooit nog aan Serah kunt vertellen dat ze vernoemd is. En nog belangrijker hoe het met haar gaat. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoop echt dat je haar ooit nog terug zal vinden. Je weet maar nooit, met de technologie van tegenwoordig... Ik ben er zeker van dat, als ze te horen krijgt dat je je eigen dochter naar haar hebt genoemd, dat ze net zoals ons, heel ontroerd zal zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zou je graag willen weten hoe het met de Keniaanse Serah gaat; ik kan het me helemaal voorstellen. Wie weet...
  Mooi dat je je eigen dochter ook zo genoemd hebt!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi verhaal en ook mooi om aan je dochter mee te geven waar haar naam vandaan komt. De naam is prachtig!
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kan het me voorstellen... Zo'n mooie naam... Hopelijk hoor je ooit nog van haar... dat zou het verhaal helemaal een happy end geven...
  Mooi dat je zo'n plan kindje hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je dochter heeft een pracht naam gekregen met een herinnering. Het zou fantastisch zijn als ze teruggevonden kon worden en niet meer in armoe zou leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie post!
  Je dochter heeft een naam met inhoud, gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ontzettend mooi! Kippenvel!

  Liefs, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat sjiek van je, je eerste verdiende centjes al delen. Heb je nu nog steeds een plan kindje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ook het volgende meisje vertrok na een paar jaar uit het gebied en vanaf die tijd steun ik andere goede doelen, zoals Unicef.

   Verwijderen
 16. Wat een heel bijzonder verhaal, Carolien! En een meisje wat nu altijd haar naam doordraagt!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi Carolien, heel bijzonder hoe je eerste "kindje" een rol speelde bij het krijgen van je dochter. En ja hoe zou het zijn met...jammer dat je zoiets dan niet kunt achterhalen, ik hoop voor haar dat het goed mag gaan.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk dat je de foto van Serah nog hebt ook!
  Bij ons op school heet een Nederlands kind ook zo.
  Wat jammer dat je niet meer kunt achterhalen wat er verder met haar leven gebeurd is.
  Ze zullen waarschijnlijk op zoek zijn gegaan naar een wat beter leven indien dat mogelijk was.
  Mooi strijkkralen werk, gemaakt door je dochter?
  Fijne week.
  Liefs Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh wat een mooi verhaal. Bijzonder ook voor Serah. Dikke knuffels!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een bijzonder verhaal zeg!
  En hoe mooi dat je je eigen dochtertje haar naam hebt gegeven.
  Een prachtige naam trouwens.
  Groetjes, Rensina

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi verhaal. Dank voor het inkijkje in jouw leven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. So deeply touching your story Lien! How great from you to give your daughter her name. Love is such a BIG feeling!
  Olympia

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zeker een mooie naam... Oh en wat zou ik ook ontzettend graag willen weten hoe het met haar gaat. Mooi verhaal! Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. o wat een mooi bijzonder berichtje!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!