maandag 31 augustus 2015

What's (H)appening?

“Mama, raad eens hoeveel app-jes ik heb sinds gisteravond?”
Ik kijk wat afwezig vanuit mijn ochtendkrant omhoog en schat: “drie stuks?”
“Nee meer!” Het klinkt bijna verontwaardigd.


“Vijf dan, of tien”?
“Néé...., 535!”
“Hoevéél?” Mijn aandacht is inmiddels niet meer bij de krant, maar bij de Samsung Galaxy J1 die nu standaard op de tafel ligt. Het eerste mobieltje van tienerdochter. Een klein apparaatje, dat gelijk al een grote rol in ons huis heeft ingenomen.
“Wie appt je dan” vraag ik verbaasd.
“Gewoon, mijn nieuwe klasgenoten.”

Het leven op de brugklas is nog niet begonnen of de tieners hebben elkaar weten te vinden. Meer dan een klassenlijst met namen is daar niet voor nodig. De rest wordt geregeld via Facebook en what’s app. Ze weet al precies bij wie ze in de klas komt, hoe ze uitzien en wat ze graag eten.

Ik vraag of ik eens mag kijken wat er zoal wordt geschreven.
Zonder terughoudendheid duwt ze me haar telefoontje in mijn handen.
“Jullie zijn mn besties…. love you…”
“Heb jullie terribbly gemist in de vakantie… maar we gaan elkaar zie-hien……”
En smilies.
Heel veel smilies.

"Gemist? Hoe kun je iemand nu missen die je niet eens kent, alleen via de app"? Tienerdochter haalt nuchter haar schouders op. “Ik vind het ook overdreven” bekent ze.
“Wat moet ik nu schrijven? Ik kan toch niet achterblijven?”
“Zet gewoon ‘hoi’ met een smilie” tip ik.
“Is ‘hoi’ wel leuk? Of zou ik ‘hey’ schrijven?” En wat voor smilie dan? Een lachende of is dat raar?
“Niks is raar, zolang het maar netjes blijft en jij je er goed bij voelt.” 

Terwijl ze de telefoon even later in haar tas stopt, blijven de bliebjes komen….Met dezelfde snelheid wordt hij er weer uitgehaald.

“Wat schrijven ze terug” vraag ik.
“Oh…. gewoon, je weet wel…hoi “

Ik heb er eigenlijk niks op te zeggen. Kan niet in woorden uitdrukken wat ik hiervan allemaal moet vinden. 

Gelukkig bestaan daar smilies voor...
 
 
 
Liefs,
Lien
 

25 opmerkingen:

 1. Hahahaha, ja het valt niet mee om nog een beetje mee te doen deze dagen ;-) Hoe deden wij dat eigenlijk???

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lien, dan zeggen ze dat je met je tijd mee moet gaan maar ik heb er nog steeds moeite mee. De hele wereld gaat door de lucht zonder dat jij weet waar ze het überhaupt over hebben. Als wij vroeger telefoon kregen hoorde je ouders waar het gesprek over ging aan de antwoorden die je gaf, nu word alles besproken en je heb er totaal geen weet meer van. Maar wij hebben hier regels afgesproken onder het eten geen telefoon en ik ga een bordje kopen met Gsm vrije zone. Er zijn dagen dat ik er knetter gek van word, zelf doe ik hier niet aan mee, maar merk al meer dat je dan toch een hoop mis vooral met de kids dan. En hoe ouder ze worden hoe lastiger het word, alles moet ook meteen beantwoord worden, een pling en dat ding word weer opgepakt ik ben niet meer van deze wereld denk. Sterkte, want dit is nog maar het begin. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha...ik weet er met twee dochters van 20 en 17 alles van. Ze weten dat die mobieltjes aan tafel genegeerd moeten worden, maar ook daar moet ik nog wel eens vermanend spreken ;-). "Ja, ff reageren mam, dat moet echt even meteen gebeuren", is hun reactie dan. Daar hebben ze helaas nooit last van als ik hun iets vraag ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop hier nog even verre van te blijven... op dit moment ben ik nog degene met de meeste appjes op een dag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Opvoeden is loslaten, maar in dit geval is het beter om te begeleiden denk ik.... heerlijk dat al die apjes onschuldig zijn en goed dat je zonder schroom mee mag kijken. De moderne tijd maakt het er niet altijd makkelijker op...... oei, ik ga klinken als mijn moeder destijds... :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. alles FF heh en vooral veeeeeeeel smilies....sterkte XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig zeg!!!....ach lAt haar lekker met haar telefoon hihihihihihi......smile heel veel smiles...:-) x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo herkenbaar, maar ook wel schattig, het hoort bij het opgroeien van pubers in deze tijd...ik ben benieuwd hoeveel ze er aan het einde van de week heeft...:))

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hopelijk blijft het bij leuke app-jes. Heb in de familie ook wel eens gehoord dat er minder leuke dingen op de whats-app gezet werden.
  Gelukkig zit ons manneke nog maar in groep 3. Daar zijn wij nog lang niet aan toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou net als Petra zeker wel regels instellen , anders word je gek van de piepjes en ff reageren...... En zij moet ook leren dat je je leven niet moet laten regeren door appjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig heb ik daar geen last van. In het verkeer op mijn fiets heb ik er wel eens last van omdat ze al kijkend op hun telefoon de richting verliezen.
  Een beetje regels stellen is misschien wel belangrijk. Ik ken een meisje waar 's avonds boven de WIFI om 22.uur wordt afgesloten en zij ken weer kinderen uit haar klas die het mobieltje 's nachts onder hun hoofdkussen leggen en bij elk bliepje kijken, dus verstoorde nachtrust.
  Aan de andere kant zal ze er toch mee om moeten leren gaan, het is de techniek die hun hele leven zal beheersen en waar ze mee moeten werken, ook in hun toekomstig leven.
  Veel succes en ik hoop veel lieve smiles!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohhh zo herkenbaar en zo met je eens, het heeft geen inhoud. Mijn jongste ergert zich ook maar kan het toch niet laten te lezen.
  gr. Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja, die technologische revolutie.... Het gaat maar door. Waarin wil je mee, waarin moet je mee? Lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. We moeten er allemaal aan geloven. Het wordt wel steeds ingewikkelder. Gelukkig heeft de jeugd er geen moeite mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja, eigenlijk vind ik het te gek, maar ik doe ook wel moeite om de technische ontwikkelingen bij te houden. Voor de jongelui hoort het er gewoon bij, maar af en toe dat ding 'uit' hebben staan moet ook kunnen.
  Lieve groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Whahaha Pat haar dochters gaan ook allebei naar het St. Jan (Tara al twee jaar en Kiona een jaar) en hebben ook allebei een druk sociaal leven via de whatsapp. Oh ik zou knettergek worden van het idee alleen al dat ik 535 berichtjes zou moeten lezen...en na een Hey of Hoi...ook weer een heleboel...pfff.
  Hopelijk communiceren ze ook nog in het echt met elkaar ;). Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha!! Geweldig! En wij maar tikken op onze blogberichtjes.... gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hihi herkenbaar dit! Het gaat inderdaad nergens over. Zoonlief is al wat ouder en hij zat vorig jaar in een feestgroep-app. ?????
  En na 2 uurtjes niet op zijn telefoon gekeken te hebben had hij er ook zo'n 500 gemist. Hij heeft zichzelf uit de app gegooid hij had daar geen zin in zei hij. Knap!! Ik had dat vroeger vast niet gedaan. Als er toen what's app was he? ;-)) Veel te bang dat ik iets zou missen! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 19. haha ja dat ken ik hier ook,echt niet normaal meer he,tja lien,welkom in de puberwereld hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel herkenbaar maar dat appen is slecht voor je nl. Al die afkortingen. Het wordt nog wel erger, wen er maar vast aan. :). Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Stel je eens voor hoe onze jeugd eruit had gezien als we whats app en facebook hadden gehad denk ik wel eens...
  Wat een andere wereld is het toch..(spraken de oudjes;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat zal wennen zijn de tiener in huis maar zo lief dat ze het gewoon laat lezen!
  Tja het is wat met die apjes...wel gemakkelijk bij rooster wijzigingen etc.weet je nog hoe het bij ons ging vroeger?
  Hier gaan onze kids er verschillend mee om..de een heeft dat telefoontje altijd bij de hand, de ander kijkt er nauwelijks op en zet het zelfs uit om maar niet bereikbaar te zijn...en dat begrijp ik ook.
  Ik hop nog even naar je laatste berichtje door tot zo
  Maia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!