woensdag 21 oktober 2015

Boektober (1)

Het is Boektober, wisten jullie dat? Dagmar Valerie heeft het idee bedacht om de maand oktober om te dopen tot boekenmaand en zoveel mogelijk te lezen! En zeg nou zelf... er is toch niks fijner dan met dit weer onder een plaidje weg te kruipen met een goed boek?


Deze las ik als eerste deze maand:

Schaduwkant
Randy Susan Meyers

Om deze mooie cover kon ik niet heen in mijn favoriete boekwinkel. Zo'n kapot vintage kopje trekt meteen mijn aandacht. Toen zag ik de naam van de schrijfster. Ik ken haar van haar vorige boek 'Papieren Kind' en daar heb ik erg van genoten. Dus dit boek ging het worden...

Dit is het verhaal
Schaduwkant vertelt het verhaal van maatschappelijk werkster Maddy, die is getrouwd met Ben, een slimme charismatische advocaat waarmee ze drie kinderen heeft. Ben heeft echter ook een andere kant; hij kan zomaar in razernij uitbarsten. Maddy kan zijn buien voorspellen, noch voorkomen en probeert zo goed en kwaad als het kan de vrede in huis te bewaren. Totdat Maddy en Ben een ernstig auto-ongeluk krijgen en hun puberdochter Emma vervolgens in de verdrukking dreigt te raken.

Wat vond ik ervan?
Het is nu drie dagen geleden dat ik het uit heb en het verhaal zit nog steeds in mijn hoofd. Het heeft me echt geraakt.
In het begin had ik mijn twijfels. Door de agressieve buien van Ben en daarna de ziekenhuis- en herstelperiode van Maddy is het niet bepaald wat je noemt een feelgood verhaal. Je wordt als lezer meegezogen in de ellende die het gezin treft. Maar omdat het verhaal vanuit drie personages wordt verteld (Ben, Maddy en oudste dochter Emma), leest het toch gemakkelijk weg. En die ellende moet toch uiteindelijk tot iets leiden?

Het boek hield me in ieder geval heel erg bezig. Je ziet Maddy van een hartelijke moeder aftakelen tot een kastplantje. Omdat ze bijna niet kan praten, denken buitenstaanders dat ze in haar eigen wereld leeft, terwijl ze wel degelijk beseft wat er met haar is gebeurd. Machteloos moet ze toekijken hoe ze er niet in slaagt de moeder te zijn die ze altijd was. 
De laatste hoofdstukken hebben me enorm gegrepen en ik kon er niet meer mee stoppen. Ik voelde met name erg mee met de oudste dochter Emma, die met haar 14 jaar ineens een hele grote verantwoordelijkheid krijgt over het gezin. Haar vader worstelt met schuldgevoelens en haar moeder ligt hele dagen in bed. Van Emma wordt verwacht dat ze de verstandige grote meid is, maar niemand lijkt zich over haar te ontfermen. Terwijl zij haar kleine zusje en broertje troost, staat er niemand voor haar klaar. Beetje bij beetje gaat de moeder vooruit. Dat wordt duidelijk in de scene waar Emma naar de kalmeringstabletten van haar moeder grijpt. Ze gaat bij haar vriendje eten en komt daarna ziek thuis. Ze rent het huis naar binnen en geeft over op het toilet. Ineens staat haar moeder, die eigenlijk alleen maar op de bank ligt, achter haar en houdt zorgzaam Emma's haren bij elkaar. Ik had echt een brok in mijn keel bij dat fragment. Dan voel je als lezer: het komt weer goed. Hoe het tussen Ben en Maddy afloopt blijft tot de laatste pagina's een vraag. Toen ik zag dat ik nog maar 2 pagina's te gaan had, dacht ik serieus: hoe kan dit verhaal ooit bevredigend aflopen? Maar dat deed het..... !
 
* * * * *

Steeds als ik een boek uit heb, gaat er een kort verslagje in mijn Leeslogboek, dat ik ooit van een vriendin kreeg. Je kunt erin bijhouden welke boeken je hebt gelezen, je favoriete quotes of citaten verzamelen (doe ik te weinig!) en een lijst bijhouden van boeken die je nog wilt lezen.


 
Ik heb ooit voor mezelf in dit logboek 5 criteria opgesteld waarvan ik vond (en nog!) waar een goed boek aan moet voldoen.

* Personages moeten goed tot leven komen.
* Ik moet me verheugen om in het boek te kruipen na een dagje werken of moeite hebben met stoppen als ik eenmaal aan het lezen ben.
* Ik wil al snel in het verhaal zitten, niet eerst honderd pagina's lezen voordat ik 'erin' zit.
* Het verhaal moet blijven hangen. Als ik het boek uit heb, moet het nog iets met me doen.
* De cirkel moet rond zijn op het einde, alles op z'n plek vallen.

En als ik mijn eigen criteria van hier boven toepas, dan krijgt Schaduwkant zeker alle 5 de sterren.

In mijn volgende blogpost meer over boeken!

Lees ze!

Liefs,
Lien

26 opmerkingen:

 1. En toch vind ik het ook mooi als je niet weet hoe het eindigt.... Daardoor blijft het vaak nog meer hangen, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha wat leuk. Wij hadden deze week onze eerste boekenclub-bijeenkomst. En gaan nu lezen: Leven tot elke prijs (Kristina Sandberg). HEERLIJK!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook een echte boekenfan. De 5e regel gaat voor mij niet op, soms vind ik een open einde ook prima en goed passen bij het verhaal. Het laatste boek dat ik las 'De laatste zomer' van Tatania de Rosnay. Ik denk dat het wel aan jouw 5 criteria voldoet. Toevallig gaat mijn laatste blogje ook over boeken. Ook een beetje boektober dus. Oudste verslind boeken, dus zij heeft tips genoeg voor jeugdboeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. P.S. Heb nu 'Het meisje in de trein' bij de bieb gereserveerd. Dat lijkt mij ook een supermooi boek. En ken je: 'Ik mis mezelf'' van Lisa Genova? Dat is ook een aanrader. Dat boek heeft wel een soort van open einde....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het meisje in de trein staat ook op mijn lijstje! Ben er erg benieuwd naar...Scahduwkant had min of meer een open einde. Ben er dus niet op tegen, voor mijn gevoel was toch de cirkel rond! Leuk dat je ook zo'n leesfanaat bent!

   Verwijderen
 5. hoe zit het eigenlijk met het cachet? Heb je daar nog tijd voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik inderdaad niet meer, misschien dat ik het ooit weer eens oppak?

   Verwijderen
 6. Het lijkt me een prachtig boek maar ook verdrietig... Jij omschrijft het erg goed.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me heerlijk als je zo op kunt gaan in een verhaal. Ik ben geen lezer maar kan soms wel een beetje jaloers zijn op mensen die het wel lukt een hele middag op de bank te kruipen met hun boek. Ben benieuwd naar je volgende recensie.

  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede vereisten, ook wel die van mij in feite!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat klinkt als een mooi ingrijpend boek. Ook ik heb altijd wel een boek 'onder handen' zo niet dan voel ik me kaal. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Boektober, goed idee!!! Ook ik hou van lezen het hele jaar rond. Veel plezier!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super lezen is echt heerlijk!
  Helaas gaat dat bij mij niet zo snel thuis.
  Ik heb altijd wel een ( meestal feel good boek) onder handen hoor maar kan er goed twee weken over doen.....er zijn ook nog zoveeeeel andere leuke hobby's!
  Die hobbyspullen neem ik bewust niet mee op vakantie dus daar geniet ik er lekker van en lees ik een boek per week uit heerlijk!
  Nu ben ik bezig met een boek uit de quiltclub serie van Jennifer Chiaverini.
  Ik haal ze meestal bij de bieb maar leen ze ook van. Mijn mede wandelaars/ex collega's.
  Jouw beschreven boek lijkt me inderdaad blijven hangen, mooie kaft!
  Goed beschreven ik hou er wel van te lezen waar boeken over gaan.
  Ben benieuwd naar je volgende beschrijving.
  Nog een paar dagen...dan lekker herfstvakantie!
  Geniet er van!
  Lieve groet Maia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik maak er te weinig tijd voor om te lezen, terwijl ik een e-reader naast mij heb liggen waar tientallen boeken op staan en er op zolder nog genoeg boeken zijn die ik nog niet in de hand heb gehad. En dat terwijl lezen heerlijk is. Ik heb de inhoud van je boekverslag bewust niet gelezen. Iets van een beetje mijzelf voor de gek houden voor het geval ik het boek toch lees. Dan wil ik het een verrassing houden hihi. Slaat eigenlijk nergens op ;-).

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een aantal jaren geleden las ik nog wel eens voor ik ging slapen, lid van bibliotheek.
  Maar doordat ik niet z'n snelle lezer was bracht ik de boeken steeds te laat terug wat dus aldoor een boete was toen heb ik me lidmaatschap maar op gezegd en nu lees ik dus bijna niks meer. Eigenlijk best wel jammer, want zoals jij dit boek beschrijft zou het me wel boeien denk ik.
  Fijn dat jij zo helemaal in een boek kan duiken. Gun me er ook niet zoveel tijd meer voor. Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik typ net bij José dat ik er ook maar en boekvember aan vast plak haha
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk, een recensie over het boek dat je gelezen hebt: Schaduwkant. Ik lees ook veel en mijn man ook, dat betekent dat we zo ongeveer in één grote boekenkast wonen. De bibliotheek op ons dorp is klein en als je een boek zoekt, moet je het bestellen. Daarom kopen wij onze boeken meestal tweedehands of nieuw. Ben lid van een Ned.literatuurclub waarvoor we deze maand Kom hier dat ik U kus van Griet op de Beeck lezen.
  Lees ze!
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh da's een van mijn meest favoriete boeken!!! Veel leesplezier!

   Verwijderen
 16. Heerlijk,ik heb er van de week al twee uit..

  Lekker aan het vakantie houden, met een boek bij de kachel❤❤

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk,ik heb er van de week al twee uit..

  Lekker aan het vakantie houden, met een boek bij de kachel❤❤

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik was het wel van plan ,maar merk dat die handjes ook wat willen ,maar zo direct pak ik weer eens even mijn boek op een thriller de nachtploeg van natsuo kirino ,
  Biebje loopt prima .
  En jij bent zo goed in verhalen neerzetten ,en verslaan ervan echt super

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lijkt me een mooi boek.......hele fijne week verder liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi zo'n boekverslag, Carolien.
  Ik lees altijd. Hoewel onze bibliotheek sterk verkleind is door de bezuinigingen vind ik er vaak nog genoeg en ik koop ook wel eens een boek. Hier staat dus ook een boekenkast in huis. Ik lees ok vaak alle genres, fictie, non-fictie en thrillers. Op dit moment lees ik alle boeken van Camilla Lackberg, achter elkaar. Ook daar zit altijd een maatschappelijk probleem in. Dus voor mij is het elke maand boekmaand!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik zal deze eens op mijn lijstje plaatsen,al denk ik wel er een pak tissues bij nodig te hebben dan als ik dat hier zo lees

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Na een hele tijd kom ik weer eens op je blog. En gelijk een leuk blogje. Wordt gelijk geïnspireerd om naar de bieb te gaan, want ik was op zoek naar wat leuke boektitels. had de laatste tijd iets te vaak een boek dat het net niet is. Ik heb helaas ook wat minder tijd om te lezen en als het boek dan niet helemaal is wat het moet zijn, dan vind ik dat erg jammer. Nu heb ik zo te zien weer genoeg leuke titels, daar kan ik weer even mee vooruit!

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat!